izabelski 24.06.07, 00:34 u nas nikt tego nie nazywal kolchoznikiem, tylko glosnikiem moj dziadek go prowadzil go u nas w gminie mam jeszzce jako pamiatke - plyty , ktor puszcaalo sie w koncercie zyczen wieczorem Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: radiowezel na wsi 24.06.07, 10:08 W szkołach też były, pewnie takie same. Odpowiedz Link
cereusfoto Re: radiowezel na wsi 25.06.07, 10:02 "Kukuruźniki" można jeszcze spotkać w niektórych zabitych dechami słowackich wioskach. Sama taki widziałam jadąc z Muszyny pociągiem. Odpowiedz Link
luccio1 Re: radiowezel na wsi 25.06.07, 21:51 W mojej szkole (połowa lat 60., Kraków) w każdej klasie wisiał głośnik, wysoko na ścianie naprzeciw tablicy. Nazywało się, że "szkoła jest zradiofonizowana". Ale przez całe 4 lata, które chodziłem do tej szkoły, ów głośnik nie odezwał się ani razu. (W mojej pierwszej podstawówce nie było ich wcale). Odpowiedz Link
germanio Radiowezel w Rosji 02.08.07, 23:08 Jeszcze w latach 90-tych w kazdym szanujacym sie rosyjskim domu, byly zamontowane w kuchniach kolchozniki jeszcze z okresu stalinowskiego. Graly one bez przerwy (prad tam nic nie kosztowal), a lecial program I radzieckiego radia (cos w rodzaju dzisiejszej papki znanego skad inad pana Targalskiego). W pociagach tez toto bylo. Puszczali ciagle "Bielyje rozy" i "Modern Talking" Odpowiedz Link
luccio1 Re: Radiowezel w Rosji 03.08.07, 21:59 Rok 1978: kołchoźnik w hotelu w Moskwie robi pobudkę o 6 rano hymnem "Sojuz nieruszimyj...". Rok 1996: kołchoźnik w pokoju gościnnym Archiwum Państwowego we Lwowie (= w jednej z dawnych cel klasztoru Bernardynów) stawia mnie na nogi o 5 rano hymnem "Szcze ne wmerła Ukraina..."). Odpowiedz Link
luccio1 Re: Radiowezel w Rosji 19.08.08, 16:31 Tenże sam rok 1978, telewizor w hotelu "Kyrgyzstan" we Frunze (dawniej i dziś: Biszkek): dwa programy do wyboru - "Gosteleradio 1" - czyli Moskwa-Ostankino, - Ałma-Ata po kazachsku (tam oglądałem jakiś film z życia Wojsk Pogranicznych ZSRR - co chwilę się meldowano: "żełdasy kapitan!"). Odpowiedz Link
brillen radyjko 03.08.08, 00:15 Dzisiaj mozna kupić radyjko nastawione tylko na jedną stację - radio ma ryja. Czy to nie jest kołchoźnik 2008? Odpowiedz Link
cromwell1 Re: radyjko 03.08.08, 12:51 mozna wcale nie musisz masz wolny wybor mozna kupic stelite i ogladac al - dzazire widzisz roznice? pzdr. Odpowiedz Link
woman-in-love Re: radyjko 03.08.08, 14:27 a ja słucham "Rozmów niedokończonych" Pod warunkiem, że nie improwizuja na temat pożycia małżeńskiego - ciekawe "radio mówione"; czasem zadzwoni ktoś, kto mówi po polsku z właściwą melodią i akcentacją, starsze osoby które nie uległy językowej degradacji. I niektórzy - zwłaszcza inżynierowie, prawnicy mówią rzeczy, których nigdzie by nie przepuszczono. Rozmowy niedokonczone są w dużym stopniu oparte na tel udziale słuchaczy. Np. wczoraj słyszałam o sprawie odebrania kamienicy przez obywateli Niemiec, spadkobierców przedwojennych właścicieli. Polskie władze poparły te roszczenia, ludzie pójdą na bruk. Niestety, na temat młodzieży, wychowania itp. nie da się słuchać. Odpowiedz Link
woman-in-love Re: radyjko 03.08.08, 20:07 Uzupełniam wiadomość o kamienicy przyznanej niemieckim spadkobiercom - mieści się ona w szczecinie. Władze zabronily wywiesić na niej baner informujący o zaistniałej sytuacji. Polskie (!) władze. Odpowiedz Link
woman-in-love Re: radyjko 04.08.08, 15:27 a wczoraj autentyczne tragedie polskich rodziców, którym niemiecki urząd n aterenie Niemiec zabrał dzieci do rodzin zastępczych. Wstrząsające relacje rodziców poszkodowanych przez Jungenamt. Przy bierności poslskich władz. Nigdzie tego się nie uslyszy. W takich przypadkach radio Maryja (za którym ogólnie nie przepadam)zastępuje Wolną Europę Odpowiedz Link
ewa9717 Re: radiowezel na wsi 04.08.08, 22:08 Owszem, czytałam już o tym kilkakrotnie w prasie, był też wstrząsający program w TV. Odpowiedz Link
woman-in-love Re: radiowezel na wsi 05.08.08, 12:47 Tusk odmówił tym rodzicom "audiencji", a matka syna, odebranego siłą do rodziny zastepczej jest lektorką języka polskiego w Niemczech. Uczy innych, ale jednej osoby nie może uczyś polskiego: własnego syna! Odpowiedz Link
ewa9717 Re: radiowezel na wsi 05.08.08, 17:17 M.in. o tej pani było w materiale filmowym przed chyba dwoma laty. Widać teraz nadgrzybnemu ojczulkowi coś się przydaje, żeby pokazać, że niepisuarowy rząd jest be. Odpowiedz Link
woman-in-love Re: radiowezel na wsi 06.08.08, 11:01 skoro publiczne media raczą nas doniesieniami o kolejnych romansach tzw celebrities, strojach pani prezydentowej Sarkozy, oraz mnóstwem innych bzdetów, to dlaczego nie wiemy o takich problemach? Wpadka z instytucją służącą kradzieży dzieci może zdarzyć się każdemu człowiekowi, jeśli nie jest poinformowany o o praktykach Jugendamt, złaszcza teraz, kiedy jesteśmy Unii poślubieni. Jestem rozczarowana Twoim komentarzem, Ewo. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: radiowezel na wsi 06.08.08, 11:04 Jeszcze raz powtarzam: sprawę znam z mediów jak najbardziej publicznych, na pewno była to TV1 lub TV2, i to już jakiś czas temu. Kilka programów na ten temat było, powtarzała je TV Polonia. Czytaj uważniej. Odpowiedz Link
woman-in-love Re: radiowezel na wsi 06.08.08, 11:18 czytam uważniej; sprawa - mimo opublikowania - jest wciąż aktualna, a czas płynie. Nikt tego czasu nie odda rodzicam a tymbardziej dzieciom. Więzi zostają zerwane bezpowrotnie. Czy to nie jest ważna sprawa? z Odpowiedz Link
ewa9717 Re: radiowezel na wsi 06.08.08, 13:15 A czy ja napisałam, że sprawa jest mało ważna? Zwróciłam ci uwagę, że nie tylko radyjo nadgrzybnego ojczulka o tym mówi, bo napisałaś, że nigdzie indziej się o tym nie usłyszy. Odpowiedz Link
the_dzidka Re: radiowezel na wsi 19.08.08, 14:25 A ja od siebie dodam, że jestem PEWNA, że ten temat został poruszony wyłącznie po to, żeby dokopac aktualnemu rządowi - słucham kilku audycji w RM bardzo regularnie, i wiem, że wprost wyłażą ze skóry żeby zdyskredytować niekaczy rząd. Ale nie zmieniajmy za bardzo tematu :-) Odpowiedz Link