19.11.11, 09:00
kupując dzieciom książi przez te lata obserwuję fale mody. Były czary, były wampiry i anioły, była mitologia, teraz czas naświat po katakliźmie. Chociażby wspominane przeze mnie Igrzyska śmierci.

Przypadkiem natknęłam się też na kolejną pozycję w tym stylu, adresowaną raczej do nastoletnich czytelników. Enkalawa, autorstwa Ann Aguirre.

Czytał ktoś z Was Metro 2033 i Metro2034 Głuchovskiego? To znajdzie tu podobne klimaty, ludzie żyjący po katastrofie w tunelach pod ziemią. W naszej Enklawie Collegue (jednej z podziemych osad), żyje sobie grupka ludzi, gdzie pełnoletność osiąga się w wieku 15 lat (to czas nadania imienia), a najstarsi osiągają zawrotny starczy wiek zaledwie dwudziestu kilku lat...

Główna bohaterka po otrzymaniu upragnionego imienia trudni się zdobywaniem pożywienia dla mieszkańców enklawy. Zdobywa mięso. Ciekawe, jakie to mięso biega po tunelach metro tak przy okazji? W międzyczasie zdobywa też wiedzę, którą każdy z nas dorosłych zdobywa z czasem, dotyczącą uczciwości i sprawiedliwości. A ponadto walczy z tzw. Dzikimi, mutantami kanibalami.

Z opisu dowiedziałam się, że to pierwszy tom kolejnej serii, moje dziecko czyta, ja już po. My jesteśmy na tak :-)
Czekamy na kolejny tom i może ekranizację...
Obserwuj wątek
    • kazze Re: Enklawa 19.11.11, 09:14
      Super tylko czy aby na pewno nie jest to podobna bzdura do Jutra Johna Marsdena? Komentarz Szczuki jest na forum Książki.
      • nchyb Re: Enklawa 19.11.11, 11:35
        Jutra nie czytałam, dziecko też nie chciało, więc nie mam pojęcia, nie potrafię porównać.

Czy Enklawa jest bzdurą? Moim zdaniem nie, to po prostu wizja świata przyszłości, przedstawiona oczami 15-latki, która całe swoje życie spędziła w osadzie ukrytej w kanałach.
        Będzie teraz spoiler:

Ale wydostanie się na zewnątrz. Jako, ze to książa nastolatkowa, pojawi sięnieśmiały wątek miłosny...
        Tu też inaczej wygląda życie, niż to, które my znamy. Ale pewne podobieństwa sa, zwycięża jednak silniejszy, prokreacja bywa reglamentowana. Pewne echa madmaxowe i waterworldowe też można odnaleźć :-)
    • abepe Re: Enklawa 19.11.11, 11:13
      Czytałam niedawno tekst na ten temat w Tygodniku Powszechnym - o zmianie tematów ksiażek dla młodzieży. Gdzie to może być? Poszukam!

A o życiu (koszmarnym) po kataklizmie dla doroślejszych nieco - "Droga" McCarthy'ego! Świetna!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka