nata76 17.12.09, 16:41 Ja gotuję z mamą razem. Ale hity nasze to: pierogi z kapusta i grzybami makiełki zupa z suszonych owoców kapusta z fasola jas barszczyk z uszkami jakas ryba,ale raczej nie przepadamy. ja robie sledzika pod pierzynka. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiask Re: potrawy wigilijne,co gotujecie? 17.12.09, 18:46 JAk robisz makiełki???? U nas są z bułka/weką, a u Ciebie?? W Krakowie tego w ogóle nie znają. U nas są bo moja mama pochodzi z Poznania. Odpowiedz Link
mroofka94 Re: potrawy wigilijne,co gotujecie? 17.12.09, 22:35 A co to sa "MAkiełki"??? U nas barszczyk z uszkami grzybowymi, karp smazony, śledzie w oleju, śledzie w pomidorach, pierogi z kapusta i grzybami, kompot z suszu, moze kutia, albo kluski z makiem. Tez robie z mama. Odpowiedz Link
stasihelenka Re: potrawy wigilijne,co gotujecie? 18.12.09, 00:02 eeeeetam nie znają "makiełków" pod Krakowem to się nazywają "makówki"- tylko nie wiem czy to czasem nie przytargane ze Śląska... w każdem bądź razie u mojej mamy i babci się takei cuś pyszne robi. Ja osobiście uwielbiam mały okragły groszek z grzybami Odpowiedz Link
kasiask Re: potrawy wigilijne,co gotujecie? 18.12.09, 07:27 A jak wyglądają Wasze makówki? Nasze makiełki to bułka, czyli weka, pokrojona w kostkę i nasączona słodkim mlekiem, a do tego mak ze wszystkimi bakaliami dosładzany miodem. To wszystko wymieszane. Mniam, mniam!! Odpowiedz Link
barbie-torun Re: potrawy wigilijne,co gotujecie? 18.12.09, 08:03 1) zupa grzybowa z ziemniakami 2) barszcz czerwony czysty 3) karp smażony na maśle 4) grenadier, 5) mintaj smażone 6) pierogi z kapustą i grzybami 7) śledź w oleju z cebulką, ogórkiem kwaszonym i jabłkiem 8) kompot z suszonych owoców 9) sałatka jarzynowa z majonezem tradycyjna 10) kluski z makiem (tylko dla męża bo u moich na Mazowsze tego nie robiło się) potem prezenty późneij kawa i ciasta i pasterka Odpowiedz Link
nata76 Re: potrawy wigilijne,co gotujecie? 18.12.09, 09:04 nawet nie wiedziłam,ze "makiełki" to regionalna potrawa... to jest makaron własnej roboty, dośc grubo pokrajany mieszany z makiem na słodko, takim jak do makowca. polany masłem z tarta bułką. pyszny. (choc mój maz z obrzydzeniem na nas patrzy jak mozna jesc makaron w taki sposoób....) ta "makówka" wasza tez fajna. A któras z Was jest ze wschodu i robi kutie? zawsze sie zastanawiałm jak to smakuje. Odpowiedz Link
stasihelenka kutia z puszki 18.12.09, 09:37 niestety nie polecam- strzela w zebach kupilam wiedziona ciekawoscia i sie zawiodlam.... Odpowiedz Link
chrust5 makielki 18.12.09, 10:19 To u nas te Wasze makielki sa podobne tylko bez bulki . W praktyce jest to wielokrotnie mielony mak z mnostwem bakalii. Uwielbiam . Kreci moj brat, to zawsze jego dzialka, a ja z rodzinnymi dziecmi wycinam do tego kruche ciasteczka. Z rzeczy oryginalnych mamy kiszony tydzien wczesniej barszcz i kisiel zurawinowy - pycha! Obydwa dania jak sadze z Kijowszczyzny. Odpowiedz Link
gersomina Re: makielki 22.12.09, 22:26 ten kisiel żurawinowy to musi być rzeczywiście obłęd! Odpowiedz Link
kasiask Re: potrawy wigilijne,co gotujecie? 22.12.09, 18:29 U na jeszcze poza tymi wspomnianymi wcześniej makiełkami jest: - barszcz czerwony z uszkami - ryba smażona i karp w szarym sosie - taki sos na słodko z migdałami i rodzynkami - kapusta z grzybami - bez grochu!! z grochem jest ble! ) - łazanki - kompot z suszonych owoców - pierniczki, makowiec Odpowiedz Link
mamumilu Re: potrawy wigilijne,co gotujecie? 22.12.09, 20:59 u nas tez kluski z makiem - makiełki to nazwa, którą wprowadził mój mąż ze środka Polski - my z pn-zach. U rodziców czasami robiłam kutię, bo to znów potrawa z dzieciństwa mojego tatusia - niestety nie przypadła nam za bardoz do gustu, bo za słodka i wszyscy orzekli, że lepiej więcej klusek z makiem zrobić. Ale ogólnie kutia włąsnej roboty jest pyszna jak ktoś lubi słodkie Do tego oczywiście barszczyk z uszkami, oddzielnie pierog z kapusta i z grzybami - plus same z grzybami - wersja wymuszona przez dizeci Ryba po grecku, ryba smażona, śledzie w kilku wersjach, makowiec, rogaliki z makiem - uzależnienie od maku na święta jesteśmy Bigos w wersji bezmięsnej zmieniajacy się następnego dnia w wersję pełna Pierniczki, kompot z suszu - u moich rodziców dochodzą ptysie z kremem grzybowym - ale to taki stosunkowo nowy pomysł. Zastanawialiśmy się czy może wprowadzić cos nowego na nasz stół, ponieważ to nasza kolejna Wigilia w małym gronie, ale okazało się, że nie możemy się zdecydować co i chyba wystarczy tradycyjnych potraw - ale wykasowaliśmy kilka, które pamiętamy z domów rodzinnych, ale zawsze jedliśmy na końcu widelca Idę lepić uszka Odpowiedz Link
gersomina Re: potrawy wigilijne,co gotujecie? 22.12.09, 22:03 nie jestem ze wschodu, ale bardzo lubie wschód i robiłam kutie, pychota! choć mój tata na sam widok odwraca głowę, kojarzy mu sie, zresztą mniejsza o to z czym... ale smakuje moim zdaniem przepysznie Odpowiedz Link