Dodaj do ulubionych

mamy budujące dom!!!!

08.07.05, 17:09
Sorki,że ja znowu z tymi tematami budowlanymi,ale...upał w bloku mi nie
słuzy,a Sonii zwłaszczasad
Napiszcie,jak się zdecydowałyscie budować,a przede wszystkim CZY NIE BALYSCIE
SIE O FINANSE????Mnie branie kredytu przeraza, a bez ani rusz....
pozdrawiam,nata
Obserwuj wątek
    • kaka73 Re: mamy budujące dom 10.07.05, 14:05
      Hej
      My zaczęliśmy budować 3 lata temu mając jedno dziecko. 16 m-cy temu pojawiła
      się Karolinka, ja jestem teraz w 5 m-cu trzeciej ciąży(niespodzianki dla nas),
      a my za dwa miesiące wprowadzamy się do własnego domu.
      Dom był planowany dla dwójeczki, ale trójeczka jak najbardziej się zmieści. Ma
      140 m2 pow. użytkowej, jest parterowy - salon i cztery pokoje - planujemy
      dzieci umieścić w dwóch pokojach, a jeden zostawić na często wpadających
      gości . Niestety, ale mąż aby zarobić na nasz domek pracuje w Warszawie - my
      mieszkamy na śląsku - jakoś sobie radę dajemy. Ja pracuję zawodowo. Nie wiem
      jak jeszcze długo będziemy żyć w ciągłych rozjazdach 0 - mam nadzieję, że mąż
      się przeniesie bliżej domu.
      Też mamy kredyt na dom, na samochód, ale nie hipoteczny, tylko z kasy
      mieszkaniowej na najbliższe trzy lata - jak wytrwamy to już później będziemy
      wolni do banków.
      Mam wielu znajomych budujących dom na kredyt - teraz się chyba nie da inaczej.
      Pa pa Życzę podjęcia mądrej decyzji.
      Karina
      • joanka741 Re: mamy budujące dom 11.07.05, 08:50
        A możecie polecic jakis bank???? Jeżeli znajomi buduja na kredyt to moze wiecie
        jakie banki maja najnizsze oprocentowania, bo my powoli zaczynamy sie
        przymierzac do budowy lub do kupna gotowego domu, jeżeli bedzie taki nasz na
        okosmile)).
    • nata76 Re: mamy budujące dom!!!! 11.07.05, 19:26
      Dołączam się do pytania Joanki!!!!!!!pozdrawiam,nata
      • marina2 Re: mamy budujące dom!!!! 11.07.05, 23:59
        nata76 w muratorze podobno jest opisany dom ,który można zbudować za 200tys.Nie
        czytałam juz nie kupuję muratora,ale podpowiadam.Zjechałam dzisiaj do miasta i
        widziałam w centrum ogłoszenia banków,nawet "mój" bank przygtował jakąś
        niesamowitą ofertę-szukaja klientów.Z doświadczenia wiem,że nie da się
        przewidzieć wszystkich kosztów.W trakcie budowy Męża ogarnęło czyste szaleństwo
        i wydatki wyniakające z tegoż...Wiele wydaje sie zależeć od tego jakich
        materiałów używasz i w jakim rejonie kraju budujesz.Pytaj na priva.Pozdrawiam.M
    • apsik1 do poczytania 12.07.05, 13:01
      dom.gazeta.pl/ladny-dom/1,61597,2563580.html
      nie mogę teraz znaleźć ale 2 tygodnie temu widziałam w jakiejś gazecie wycenę
      domu tzw taniego pełen kosztorys ok 136 m kw koszt ok 400 tyś. materiały nie
      najwyższych lotów tak aby było taniej
    • apsik1 tu też 12.07.05, 13:23
      dom.gazeta.pl/dom/1,50788,1254405.html
      • marina2 Re: tu też 12.07.05, 20:57
        Niezła ta wycenawinkmoże u developera.Nie bardzo oszczędzam na
        materiałach ,wykonawców mam bardzo dobrych i nijak nie wyjdzie więcej niż 1500
        za metr.A mogłoby byc jeszcze mniej gdzyby nie fakt,ze dom ma cztery kominki
        ipiec chlebowy i parę dość odlotowych urządzeń.M
        • nata76 Re: piec chlebowy?!!!!!!!! 13.07.05, 09:18
          Marina,skąd wzięłaś fachowców,żeby Ci takowy wykonali??????My kiedys chcielismy
          taki wybudować u rodziców,ale nie znależliśmy specjalistysad((
          mnie ta wycena z nóg zwaliła, pogrążyła itp.,więc MArina dzięki,ze nas trochę
          podbudowałaś!!!!!!!!!!!jelsi pozwolisz, to napisze na priva?nata
          • marina2 Re: piec chlebowy?!!!!!!!! 13.07.05, 09:39
            piec chlebowy:wyszukiwarka forum muratora.W wątku są dokładne instrukcje.Jak
            się zaczyna budować to robi się taki łańcuszek św.Antoniego i fachowcy się
            znajdują "jakoś po drodze".Na priva proszę bardzo.M
          • myszata11 Re: piec chlebowy?!!!!!!!! 20.02.17, 16:32
            Sprawdź tu
            www.facebook.com/kuchniaogrodowa/
        • apsik1 Re: tu też 13.07.05, 14:22
          czy mogłabyś na gazetowy wrzucić mi Twój kosztorys choćby w pezybliżeniu, bo
          znajomi buduję i wszystkim ta gazetowa wycena wychodziła za ...tania.
          Jeśli chce się mieć wykonawców a nie pijaczków spod budki to trzeba im zapłacić
          lub samemu nosić cegły. Jeśli możesz to pokaż swój projekt i choć w jakim
          województwie budujesz
          • marina2 Re: tu też 13.07.05, 17:45
            Nasz projekt jest indywidualny-sorry nie wrzucam go na zadne forum.Jego
            ustalenie trwało kilka miesięcy i mam zastrzeżenie,że nie będzie bez naszej
            zgody publikowany i wykorzystany.Wnętrze jest właściwie autorstwa Męża.
            Kosztorys : stan surowy otwarty 200tys.Zmieścimy się za dom bez działki w 480-
            max 500tys.Do zapłacenia mam juz niewiele więc raczej jestem pewna tej
            kwoty.Cóż oględnie dom ma 420m2 z piwnicami.Gospodarcza część w całości jest w
            piwnicy również garaż.Dzienna część na parterze ,sypialnie na
            piętrze.Wykonawców mam świetnych.Bardzo się bałam tej częsci inwestycji,ale
            jest po prostu bardzo dobrze.Duża firma z własnym sprzętem zatrudniająca na
            stałe 30-40 osób.Elektryk stale współpracujący ,hydraulik znajomy.W sumie
            gdybym wiedziała,że z nimi tak prosto zleciłabym im pod klucz od razu bez
            dobiegania na budowę co chwilę.Ale nie wierzyłamwink))Na ogół stawiają w naszym
            województwie bloki,kamienice ,ale też domki.Mamy proste ściany,prawdziwe bonie-
            nie naklejane,nie oszukane.
            Pozdrawiam.M
            • apsik1 Re: tu też 13.07.05, 17:55
              dzięki za odpowiedź
              to chociaż z czego budujecie: porotherm, silka Ytong?
              okna plastikowe drewniane?
              Jak nie na forum to na gazetową pocztę.
            • joanka741 Re: tu też 19.07.05, 19:13
              Marina a w jakim wojewodztwie ta super firma???
              • marina2 Re: tu też 19.07.05, 21:32
                kujawsko-pomorskiewink))
                • kaka73 Re: koszty budowy 20.07.05, 07:49
                  Nasz dom z Muratora wg ich kosztów budowy wychodził 350 tys zł - pow. użytk
                  140m2 plus garaż 40 m2. Budujemy z dobrych jakościowo materiałów, ale nie
                  b.drogich (poroterm, dachówka cementowa, wnętrze solidnie wykończone - zgodnie
                  z projektem wnetrz). Byliśmy pewni, że wybudujemy taniej, ale nie bralismy pod
                  uwagę otoczenia na zewnatrz tzn. podjazd, taras, urządzenia ogrodu, płotu.
                  Kwota jak na razie jest podobna do wyceny Muratora, a myslę, że z otoczeniem
                  będzie więcej, ale to juz nie w tym roku.

Jeżeli chodzi o dobry kredyt to duzo moich znajomych brało w BPH w frankch
                  szwajcarskich - nie czepiają się za bardzo, nie trzeba przedstawiać rachunków
                  na 100% kredytu. Odradzam Bank Śląskic - my tam braliśmy kredyt z Kasy
                  Mieszkaniowej i nigdy wiecej.
                  • kaka73 Re: dom za 200 tyś 20.07.05, 07:56
                    Dziewczyny nie wierzę że można zbudować ten dom za te pieniądze - przegladałam
                    Muratora, chyba, ze wiekszośc prac wykonamy sami. Patrząc na koszty wyposażenia
                    tego domu np ceramika, podłogi sądzę, że wybrano tam najtańsze materiały. My
                    naprawdę nie kupowaliśmy super drogich rzeczy - ceramikę Polską Cersanit, Koło,
                    deskę barlinecką II gatunek na pokoje dzieci itp.
                    Moja koleżanka budowała dom również z Muratora najprostszy jaki mozna dach
                    dwuspadowy o podobnej powierzchni do naszej i koszt już oscyluje około 300 tyś
                    zł.
                • joanka741 Re: tu też 21.07.05, 08:02
                  No to niestetysad, my PODKARPACIE . a czy znacie moze jakąś dobrą firme która
                  stawia domy srewniane??smile) Bo właściwie się nam marzy domek drewnianysmile)
                  • nata76 Re: tu też 20.11.05, 16:49
                    Dziewczyny,sezon grzewczy się zaczął w blokach. Oczywiście moja mała atopiczka
                    ma momentalne pogorszenie skóry, zimno na dworze i sąsiwedziz góry palą fajki w
                    wc,oczywiscie, u nas dymówa,że hej!
                    no i marzenia o własnym domku wrócily jak bumerang.....
                    Czy któras z Was już się zdecydowała?
                    Jakie moacie projekty(jakieś linki)?
                    Jak się sprawdzają domki parterowe,a jak piętrowe(czy z poddaszem użytkowym).
                    Może sobie razem pomarzymy?????????
                    pozdrawiam,nata
                    • kaka73 Re: tu też 22.11.05, 09:48
                      My się wprowadzilismy 2 m-ce temu do włąsnego parterowego projekt muratora
                      chyba d07 lub d06, troche odwórcony garaż. Mamy 2 dzieci, a trzecie urodzi się
                      za kilka dni.
                      Ogrzewamy kominkiem i jak na razie jest super.
                      Karina
                    • marina2 Re: tu też 29.11.05, 23:32
                      Tu Cię pokuszę nata:w naszym domu jest grawitacyjna wentylacja-norma.Ale
                      kominów wentylacyjnych sporo.Miło jest w dobrze wentylowanym domu .Wpadam do
                      mieszkania gdzie stadardowo wenylacja kuchnia i łazienka i to obecnie odczuwam
                      jako kiszenie niestety.Dom jest w utrzymaniu tańszy od mieszkania przy czym nie
                      oszczędzam na ogrzewaniu utrzymuje 20-22 stopnie.To tak na pokuszeniewink
                      • kaka73 Re: domek 06.12.05, 11:45
                        My płacimy ratę dużą, bo kredyt mamy z kasy mieszkaniowej tylko na trzy lata,
                        ale moja kumpela biorąc 130 tyś kredytu na 15v lat płaci 900,00 zł. Ich dom
                        kosztował na gotowo tzn razem z meblami 280 tyś zł - mają z poddaszem
                        uzytkowym. Nasz był droższy, bo parterowy - ale utrzymanie to tylko rachunki
                        za prąd, woda ze studni, przydomowa oczyszczalnia ścieków - więc też za darmo ,
                        ogrzewanie kominkowe = kupilismy na sezon drewnno za 700 zł no oi to tyle
                        wydatków.
                        Mieszka się super.
                        Karina
    • ulkad Re: mamy budujące dom!!!! 19.07.05, 15:32
      My budujemy dom sami - tzn. osoby z zewnatrz wstawialy okna, teraz robiły tynki
      w srodku, pewnei beda równiez robic posadzke, chyba, ze w koncu zrobimy jednak
      eksperymentalna posadzke z betonu i zywicy wink, no i pokrycie dachu.
      W takim systemi wszystko trawa i trwa, ale wlasciwie wszystko finansowane jest
      z biezacych oszczednosci. W domku robi sie głównie w czasie wakcji - tzn.
      mieszkamy z dziecmi w takim niewykonczonym, a maz, tesc cos tam dłubia - w tej
      chwili maz robi elewacje z drewna, jak skonczy w koncu zrobi porecze przy
      schodach wink
      Domek ma 70 m na parterze i 70 poddasza (pu), wiec nei jest bardzo duzy - pokój
      z czescia kuchenna, pom. tech , łazienka i sypialnia na parterze, na pietrze
      trzy sypalnie i łazienka. Dookola jest duzo terenu, wiec nie ma problemu -
      mozna dobudowac wiate na samochód, no i rozbudowac dom o dalsze pomieszczenia
      (w planach jest ogród zimowy wink
      Ziemia jest spadkowa, rolnicza, kawalek pod zabudowe zostal odrolniony.

• bbas Re: mamy budujące dom!!!! 21.07.05, 00:55
        Ooooo, jaki piękny temacik!! W sam raz dla mnie! Własnie od trzech tygodni
        mieszkamy w swoim domu!! I dopiero od wczoraj mam internet, więc nadrabiam
        zaległości i na gazecie i na bliźniakach i na muratorze...
        Nasz dom ma 160m kw pow. użytkowej, w podłodze po 95m kw. Na dole salon z
        kominkiem, mały pokój - komputerowy, kuchnia, spiżarka, mała łazieneczka z
        kabiną i kotłownia, na górze cztery sypialnie i duża łazienka.
        Stan surowy prawie zamknięty czyli z dachem ale bez okien i ogrodzenie działki
        kosztowało nas ok. 70tys w 2003r.
        Potem kredycik w MultiBanku - szczerze polecam (niestety BPH nam bokiem wyszło -
        mamy tam ror od zawsze, a papierów chcieli od nas prawie kilogram,
        rozpatrywanie wniosku ciągnęło się jak flaki z olejem więc zrezygnowaliśmy),
        teraz mieszkamy, spłacamy i zastanawiamy się kiedy ten dom bedzie wyglądał jak
        normalny dom. Czyli jakieś lampy, firanki, taras, podjazd...Aaale co tam!
        Jesteśmy na swoim i już!
        A zdjęcia naszego domu są na forum muratora w Galerii
        pozdrawiam
        Basia
        mama 4 lasek
    • gagaw Re: mamy budujące dom!!!! 22.11.05, 21:20
      To trafiłyście w sedno naszych marzeńsmile
      Skoro czynsz za większe mieszkanie na które planujemy się zamienić ma wynosić
      ok700 zł. , to jakże bardziej opłaca się płacić raty za swój własny dom. (kwota
      raczej podobna) i płaci się krócej niż do końca życia.
      Ciekawa jestem ile płacicie za ratę kredytu. My chcielibyśmy max 800 zł, ale to
      chyba nie przy nowym domu.
      Pozostaje nam chyba kupiś jakiś używany.. Ale dużo lepsze to niż te blokowiska-
      zwłaszcza z większą gromadką.smile
      • grzybnia Re: mamy budujące dom!!!! 06.12.05, 12:34
        A my własnie kupiliśmy już istniejący dom w stanie surowym zamknietym z działka
        1700 m2. było to wprawdzie 5 lat temu ale moze mozna moje wyliczenia odnieść
        jakoś do "współczesności". Zaczęlismy od sprzedazy 3 pok.mieszkania w W-
        wie.Potem znaleźliśmy "nasz dom" (mąż jeździł i szukał ogłoszeń o sprzedaży na
        płotach). Dom ma ok 160 m pow mieszkalnej plus piwnica pod całym domem ( z
        garażem). W chwili zakupu był nieotynkowany, bez żadnych instalacji poza prądem
        na parterze, miał za to okna i dach. Typowy stan surowy zamkniety. Pieniądze ze
        sprzedaży mieszkania starczyły na zakup "posiadłości" oraz na poczatkowe prace
        wykończeniowe. Pożyczyliśmy jeszcze ok 30 tys. z tych środków udało się
        doprowadić nasz dom do takiego stanu w którym mozna było zamieszkac z trójką
        dzieci. Przez kolejne lata dokładalismy jeszcze kupę forsy na rózne prace ale
        to raczej udawało sie zrealizować z bieżących przychodów. teraz chałupka jest w
        miare wykończona, z zewnątrz otynkowana z osobnymi pokojami dla każdego
        dziecka. Ogromną zaletą jest też duży ogród.Podsumowywując zmieścilismy się do
        dziś w jakiś 250 tys. Oczywiście przed nami jeszcze sporo wydatków ale należy
        zaznaczyć, że wprowadziliśmy się juz pięć lat temu i dało się mieszkać.Dużo
        robót mąż wykonał sam lub z pomocą zatrudnianych za niewielkie pieniądze
        miejscowych. Materiały raczej tańsze ale teraz stopniowo wymieniamy niektóre
        rzeczy w zależności tego czy mamy na to środki.
        Nasz dom stoi ok.40 km pod W-wą
      • bbas Re: mamy budujące dom!!!! 25.12.05, 00:17
        Gagaw!!
        My płacimy w okolicach 800zł, nooo, może troszkę więcej - zależy od kursu
        szwajcara. Kredyt na 30 lat w Multibanku
    • nata76 Re: jeszcze,jeszcze!!!!!!!!!!!! 06.12.05, 12:33
      dziewczyny piszcie,proszę!!!!!!!!!!!!
      Kaka,który projekt z Muratora realizujecie?
      Eleanorrigby, joanka- domy z bala czy kanadyjscie-super pomysł!!!!!jednakże,
      trzeba miec doświadczoną ekipe!Mój wujek jako pierwszy w Polsce miał domek
      kanadyjski, ogrzeany nadmuchowo+kominek.Niestety ,spartaczona robota. przeniły
      imsciany i podłoga, a moja córka dostała u nich reakcji anafilaktycznej
      prawie,myśle ,ze z powodu plesni.
      JA zawsze marzyłam o parterowym domku,ale nie wiem,czy na małej
      powierzcni,do150-160m. udałoby sie zmiescić wszystkie zaplanowane
      pomieszczenia. Poza tym,podobno parterowy jest droższy w utrzymaniu i budowie?
      pozdrawiam,nata
    • elgosia Re: mamy budujące dom!!!! 06.12.05, 21:42
      Szczęściary! Ja też bym chciała budować. Mam nawet działkę i projekt upatrzony,
      ale mężowi się odechciało, chce sprzedać działke i kupić mieszkanie. Nie chce
      mieszkać na "zadupiu" i dojeżdżać wzędzie pociągiem (20 min drogi pieszo
      częściowo przez pole do stacji Sulejówek Miłosna (pod Warszawą). sad
      A dla Was "zadupie" nie jest problemem - zajęcia dla dzieci, szkoła (na wsi
      gorsza?), kino itd? Juz nie wiem, jak go przekonać. sad
      • czapola Re: mamy budujące dom!!!! 05.06.17, 21:17
        Mieszkamy na tzw "zadupiu" już 8 rok. Też miałam obawy na początku, ale mieliśmy bardzo małe mieszkanko a koszt mieszkania 3 pokojowego w mieście był porównywalny do kosztu 120 metrowego domku z ogródkiem 12 km od miasta smile Zdecydowaliśmy się bo 2ga dzidzia była już w drodze i przenieśliśmy się na wieś.
        Mieszka się super! Dla mnie dużym plusem jest ogródek- można spokojnie wypuścić tam dzieciaki i spoglądać na nie przygotowując obiad smile Mamy las niedaleko i piękne jezioro. Są kawiarnie i 2 restauracyjki w okolicy. Dookoła też sami uciekinierzy z miasta smile Wychodzimy czasem z sąsiadami na imprezy do centrum i zrzucamy się na taxi z powrotem. Do miasta dojeżdżamy też czasem pociągiem 15-20 minut i wracamy ostatnim nocnym (23.20 niestety), albo po prostu zostawiamy po imprezie na mieście auto i odbieramy dnia następnego. Tak naprawdę przy 3-ce dzieci aż tak często hulać nie chodzimy wink Do dojazdów do pracy szybko się przyzwyczailiśmy. Ja jadę 15-20 minut (czasem dłużej stałam w korkach w mieście), mąż - 30. Jedynym minusem jest fatalna miejscowa szkoła, no i koszty benzyny (wozimy dzieci codziennie do szkoły w mieście, no i weekendowo do kina, na urodzinki itp, basen i zajęcia dodatkowe ogarnia nam szkoła)
        Teraz, kiedy mamy 3-ciego brzdąca budujemy się na nowo - w mieście. Ale raczej dlatego, że miejsca nam brak , no i okazyjnie działkę kupiliśmy. Gdybyśmy mieli większy dom tutaj pewnie nie chciałoby nam się znowu ładować w kredyty i budowę.
    • olioliwa Re: mamy budujące dom!!!! 26.12.05, 19:54
      Natko, kredyt w Multibanku najlepszy, poleca mój brat - który sam pracuje w GE
      Money i udziela kredytów, ale, sam wziął właśnie w Multibanku, w szwajcarskiej
      walucie
    • czapola Re: mamy budujące dom!!!! 05.06.17, 21:57
      Nata
      Mamy 2 kredyty i jakoś żyjemy.
      Większość naszych znajomych też ma po 2 - na mieszkanie i potem na dom. Mieszkania idą pod wynajem i jeden kredyt się spłaca. Na drugi trzeba już zarobić. Znam pojedyncze osoby bez kredytu- ale tam rodzice pomogli. Takie czasy
    • hanna.olecka1 Re: mamy budujące dom!!!! 22.09.17, 16:15
      My sprzedaliśmy mieszkanie i kupiliśmy dom, oczywiście musieliśmy do tego dołożyć, ale już nie tak dużo.
      Dom pierwotnie nie przewidywał aż tylu lokatorów, ale poradziliśmy sobie z tym. Największy pokój podzieliliśmy za pomocą ściany składanej sowan swg 120. I teraz mamy tyle pokoi, ile trzeba.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka