Dodaj do ulubionych

jak pomóc

05.01.06, 15:30
proszę o proade otóż moja mama od kilku lat pije - czasami 3 razy w tygodniu
a czasami ma dwu tygodniowe przerwy

chodzi o to że zastanawiam sie jak jej pomóc bo chce z tym skończyć i nie
wiem czy dobrym wyjściem będa spotkanie z psychologiem zajmujacym sie terapią
rodzinną i leczeniem uzależnień czy może dobry będzie ośrodek leczenia-
podobnoo w Tarnowie jest bardzo dobry (jeżeli cos wiecie to podzielcie się
opinia na jego temat)

jeżeli ktoś ma podobne doświadczenia prosze o porade o ew. skutkach takiego
leczenia
pozdrawiam

córka kobiety z problemem alkoholowym
Obserwuj wątek
    • drak62 Re: jak pomóc 05.01.06, 15:50
      Dobrze że twoja mama sama chce zacząc się leczyć - to jest niezmiernie ważne.
      POlecam psycho-terapię w poradni odwykowej. Terapia ma charakter terapii
      grupowej - uczestniczy w niej grupa osób uzależnionych (męzczyźni i kobiety)
      oczywiście pod okiem doświadczonego psychologa. Jeżeli osoba zainteresowana
      poważnie podejdzie do swojego leczenia efektywność takiej terapii jest moim
      zdaniem wysoka. terapia jest bezpłatna (w ramach publicznej słóżby zdrowia). Z
      mojego doświadczenia i doświadczenia innych osób wiem że indywidualne prywatne
      senanse terapeutyczne sa stratą czasu i pieniędzy.
      Więcej informacji na temat ośrodków prowadzących terapie znajdziesz na stronie
      alkoholizm.akcjasos.pl/115.php
      Więcej informacji na temat choroby alkoholowej znajdziesz na stronie
      www.psychologia.edu.pl/index.php?dz=strony&op=spis&id=167Powodzenia
      • energia31 Re: jak pomóc 06.01.06, 11:01
        dzięki za odpowiedź juz skontaktowałam sie z poradnią w moim mieście - choć
        mama powiedziala że nie chce terapii grupowych to mam nadzieję że lekarka
        nakłoni ją do podjecia tej formy leczenia

trzymajcie kciuki pozdrawiam
        • drak62 Re: jak pomóc 06.01.06, 12:47
          energia31 napisała:

> dzięki za odpowiedź juz skontaktowałam sie z poradnią w moim mieście - choć
          > mama powiedziala że nie chce terapii grupowych to mam nadzieję że lekarka
          > nakłoni ją do podjecia tej formy leczenia
          >
          > trzymajcie kciuki pozdrawiam

To zupełnie naturalne że twoja mama boi sie terapii grupowej. Nie chce mówić o
          swojej chorobie w obecnosci iinch osób - każdy miał takie same odczucia.
          Wolałaby bezkonfrontacyjnie rozmawiać sobie sam na sam z psychologiem.
          Problem w tym , ze właśnia element grupowosci jest tutaj niesłychanie ważny.
          Poza tym inni uczestnicy terapii maja dokładnie taki sam problem ,takie same
          obawy i nie są w niczym gorsi lub lepsi.
          • energia31 Re: jak pomóc 12.01.06, 14:08
            nic z tego - nawaliła się znowu i poszla spać więc ze spotkania nici i dodała
            żebym jej więcej nie umawiała myslę że dam jej trochę czasu i znowu podejmę
            temat
            • drak62 Re: jak pomóc 13.01.06, 08:42
              Najlepszym momentem na interwencję i zgłoszenie się do poradni to czas kiedy
              alkoholik właśnie zaczyna trzeźwieć (bezpośrednio po okresie picia). Wtedy
              znajduje sie w fatalnej kondycji fizycznej i psychicznej. Jest przerażony
              odczuwa wstyd i jest podatny na sugestie i podjęcie leczenia. Przy czym wizyta
              powunna sie odbyć zanim odbuduje swoje mechanizmy dumy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka