Dodaj do ulubionych

Paraolimpiada

04.09.12, 13:01
Dlaczego w telewizji nie ma? Nie rozumiem, no, nie rozumiem. Pomijam już moralność, poprawność itd, ale podejrzewam, ze transmisje drogie nie są, a sporo ludzi bardzo chętnie by obejrzało. Podejrzewam, zę reklamodawcy nie wykupią czasu - bo jak to - oni chcą sprzedawać produkt, to nie będą go pokazywać gdy na ekranie widać jakiś niepełnosprawnych...
Tak czy inaczej to gorzej niz przestępstwo, to jest błąd - jak mawiał pewien znany wódz.
Obserwuj wątek
    • hankam Re: Paraolimpiada 04.09.12, 14:00
      To nie zawsze jest tak, że płaci się organizatorom, za prawa do transmisji. Czasem organizatorzy muszą zapłacić, żeby impreza była transmitowana.
      Kiedyś były transmitowane różne zawody - na przykład narciarstwo, jeździectwo. Nie jeżdżę konno, nawet za bardzo nie przepadam za końmi, ale skoki lubiłam oglądać. W tej chwili córka znajomych startuje w zawodach ogólnopolskich i chętnie bym to obejrzała. dlaczego nie ma transmisji? Bo za transmisję takich zawodów TVP żąda od organizatorów 500000zł.
      Nie jest to najwyraźniej dostatecznie popularna dyscyplina. Narciarstwo alpejskie też nie, bo nie zdobywamy pucharów. Nie szkodzi, że jeżdżą miliony Polaków.

Widocznie paraolimpiadą za mało ludzi się interesuje, żeby telewizja raczyła uznać, że warto ją pokazać. To znaczy, przepraszam, że opłaca się ją pokazać. To, ze telewizja sama mogłaby pomóc w nakręceniu zainteresowania paraolimpiadą tejże telewizji.

Który to z prezesów TVP mawiał "Co tam lata między reklamami to mi wisi."
      • hankam Errata 04.09.12, 14:01
        To, ze telewizja sama mogłaby pomóc w nakręceniu zainteresowania paraolimpiadą umyka tejże telewizji.
      • jhbsk Re: Paraolimpiada 05.09.12, 08:20
        Ja bym chętnie obejrzała. Parę lat temu Eurosport transmitował zimowe igrzyska paraolimpijskie. To były świetne relacje.
    • retro-story Re: Paraolimpiada 04.09.12, 14:03
      Boli zwłaszcza to, że mamy tak utalentowaną sportsmenkę jak Natalia Partyka - ewenement na skalę światową! - a media dają o niej jakieś maluteńkie wzmianki. Oscar Pistorius jest gwiazdą wielkiego formatu, jego wypowiedzi są komentowane na pierwszysch stronach światowych gazet, a Partyki (która wystąpiła na para- i olimpiadzie zarówno w Londynie, jak i w Pekinie) nie docenia się w jej własnej ojczyźnie. Zdaję sobie sprawę z tego, że biegi są bardziej "medialne", ale nawet w brytyjskim Channel 4 pokazali część jej walki finałowej na żywo (chociaż na ogół pokazują tylko uczestników Team GB).
      • meduza7 Re: Paraolimpiada 04.09.12, 14:11
        Paraolimpiadę mogliby pokazywać choćby dlatego, że już któryś raz z rzędu zdobywamy na niej więcej medali, niż na normalnej...
        • nikadaw1 Re: Paraolimpiada 04.09.12, 14:34
          sprawę trochę komplikuje fakt, że relacji by starczyło na cały dzień i wieczór, a to wiąże się z zawieszeniem normalnej ramówki. a telewizje we wrześniu właśnie startują z nową ramówką, nad którą prace trwały od miesięcy. ale nawet TVP Sport nie transmituje, co jest jawnym skandalem. że nie pokazano rozpoczęcia - kolejny skandal. ale zstanawia mnie co innego - dlaczego zamiast jednej olimpiady organizuje się dwie? pełno i niepełnosprawni mogliby mieć wspólne rozpoczęcie i zakończenie a konkurencje oddzielne. może trzeba byłoby wybudować większą wioskę olimpijską, ale poza tym sportowcy by korzystali z tych samych obiektów. cała olimpiada by trwała trochę dłużej, ale logistycznie na pewno by się dało wszystko załatwić. ale nie - pełnosprawni sportowcy dostali superefektowne rozpoczęcie w reżyserii Dany'ego Boyla i wszystkie kamery świata, a niepełnosprawni ochłapy sportowego święta.
          • retro-story Re: Paraolimpiada 04.09.12, 14:48
            Bo to są dwie osobne imprezy, z różnymi komitetami, organizatorami i konkurencjami. W ogóle to przez bodajże 40 lat olimpiady i paraolimpiady organizowano zupełnie odrębnie, w różnych miejscach. Chyba dopiero od IO w Seulu miasta ubiegające się o organizację Igrzysk Olimpijskich musiały jednocześnie podjąć się organizacji Igrzysk Paraolimpijskich.
            • nikadaw1 Re: Paraolimpiada 04.09.12, 15:11
              no, skoro różne komitety, to pewnie za żadne skarby się nie połączą smile choć logika by to polecała. właśnie to podzielenie jest moim zdaniem największą słabością paraolimpiady, bo promocja jest dużo słabsza. termin też mało korzystny - wrzesień, akurat jak na całym świecie rusza nowy sezon polityczny, rozrywkowy, sportowy. w ogóle parasportu jest bardzo mało w codziennych serwisach, przez co ci sportowcy są kompletnie nieznani.
            • croyance Re: Paraolimpiada 05.09.12, 14:30
              Czytalam dyskusje na ten temat: nawet gdyby komitety byly te same, ciezko bylo zorganizowac Olimpiade i Paraolimpiade w tym samym czasie, bo podobno stadion/korty etc. musza byc czesto inaczej przystosowane dla paraolimpijczykow niz olimpijczykow i nie daloby sie tego po prostu fizycznie zgrac w tym samym miejscu, albo przerwy na zmiany techniczne trwalyby zbyt dlugo. Zreszta wielu Paraolimpijczykow wypowiadalo sie, ze nie chcialoby, by byla to ta sama impreza, bo byliby w cieniu olimpijczykow i ich sukcesy zginelyby w powodzi innych rekordow.
    • godiva1 Re: Paraolimpiada 04.09.12, 14:35
      U nas (znaczy w USA) tez nie ma w TV, poza krociutkimi segmentami tu i tam. Podejrzewam, ze masz racje i ogladalnosc by byla mala, bo ludzie sie wypalili przy "prawdziwej" olimpiadzie, a teraz wola ogladac zwykly sezon baseballa i footballa.
      Uczciwie przyznaje ze sama bym nie ogladala, a miesiac temu ogladalam tylko siatkowke plazowa.
    • nabakier Re: Paraolimpiada 04.09.12, 14:42
      Sprawdzian cywilizacyjny i biznesowy. Z wynikiem, jak widać.
      Zapytam: kraje religijne tak mają?
    • lucasa Re: Paraolimpiada 04.09.12, 14:57
      verdana napisała:

> Dlaczego w telewizji nie ma? Nie rozumiem, no, nie rozumiem. Pomijam już moraln
      > ość, poprawność itd, ale podejrzewam, ze transmisje drogie nie są,

... w UK kanal4 zaplacil £9milionow za prawa do transmisji. jakby nie przeliczac to raczej polskiej tv na to nie stac.
      tyle, ze tutaj jest duzo reklam, wiec pewnie jakos to im sie zwroci.
      A
    • 2azalia Re: Paraolimpiada 04.09.12, 17:20
      uważam że powinna być pokazywana w telewizji dla przykładu dla zdrowych szczęśliwych sportowców którzy "nie wiedzą jak to się dzieje" że nie mogą zdobyć lub z trudem zdobywają jakikolwiek medal
      • joa66 Re: Paraolimpiada jest w TV 04.09.12, 20:47
        widziałam kilka razy, z tym, że są to bardzo krótkie programy (5-15 minut)

a dla zainteresowanych w warszawie:

www.ampfutbol.pl/
        • bi_scotti Re: Paraolimpiada jest w TV 04.09.12, 22:01
          A ja mysle, ze jest lepiej niz bylo. Nie jest perfect ale jest wyraznie lepiej. Juz nawet nie porownuje z poprzednimi latami ale sam poczatek paralympics byl prawie niewyrazny tutaj, w Gazecie a teraz kazdego dnia jest cos na pierwszej stronie, dzis nawet chyba 3 rozne info + staly update medalowy. Pewnie, ze nalezy "sie domagac" wiecej ale nie od razu Krakow ... etc wink
          Przyznam, ze historia o utracie nog po byciu rzuconym na tory kolejowe przez bandytow wstrzasnela mna do glebi www.sport.pl/londyn2012/1,126403,12424501,Janusz_Rokicki_ma_srebro_Igrzysk_Paraolimpijskich_.html
          Ja w ogole mysle, ze historie wiekszosci paralympians to takie "samograje" reporterskie dla dziennikarzy z pasja - niektore ciezko czytac bez wzruszenia czy poczucia jak drobne sa nasze codzienne niedogodnosci w kontekscie ...
    • meduza7 Re: Paraolimpiada 04.09.12, 23:01
      Trzymajcie mnie, bo mu nakopię.
      jkm.nowyekran.pl/post/73028,para-olimpiada-czyli-paranoja
      • jhbsk Re: Paraolimpiada 05.09.12, 08:19
        Na tego bydlaka zawsze można liczyć.
        • ding_yun Re: Paraolimpiada 05.09.12, 08:30
          Już myślałam, że w wykonaniu JKM nic mnie nie zaskoczy. Ach w jakim błędzie byłam. Kiedyś mnie bawił, potem irytował, nieodmniennie zadziwiał, ale teraz się nim brzydzę.
          • hankam Re: Paraolimpiada 05.09.12, 11:21
            Czy JKM przypadkiem sam nie jest nierobem?
        • mary_ann Re: Paraolimpiada 05.09.12, 10:15
          jhbsk napisała:

> Na tego bydlaka zawsze można liczyć.

Nie wiem, czy można go jeszcze tak zaklasyfikować - przypisanie do jakiejś kategorii moralnej zakłada poczytalność, a ja mam przemożne wrażenie, że tę pan JKM jakiś czas temu utracił.

W każdym razie dojechałam do fragmentu:

I nie chodzi o estetykę: w społeczeństwie obowiązuje zasada: „Z kim przestajesz, takim się stajesz”, więc i oglądanie – godnych podziwu skądinąd - wysiłków para-sportowców może przynieść - przejściowe, na szczęście - zaburzenia w motoryce!).

i spasowałam. Taki ładny dzisiaj dzień.
          • pavvka Re: Paraolimpiada 05.09.12, 11:40
            mary_ann napisała:

> W każdym razie dojechałam do fragmentu:
            >
            > I nie chodzi o estetykę: w społeczeństwie obowiązuje zasada: „Z kim pr
            > zestajesz, takim się stajesz”, więc i oglądanie – godnych podziwu s
            > kądinąd - wysiłków para-sportowców może przynieść - przejściowe, na szczęście -
            > zaburzenia w motoryce!).

>
            > i spasowałam.

Ja przy tym samym momencie pomyślałem sobie "eee, przecież on tego nie pisze na poważnie".
            • mary_ann Re: Paraolimpiada 05.09.12, 14:13
              pavvka napisał:

> Ja przy tym samym momencie pomyślałem sobie "eee, przecież on tego nie pisze na
              > poważnie".

Przez chwilę brałam pod uwagę i tę możliwość, ale uznałam, że przeceniam JKMsmile
              • godiva1 Re: Paraolimpiada 05.09.12, 14:30
                Ja tez mysle ze on zartowal, bo przeciez nie przeszlo by mu przez pioro napisanie takiej glupoty serio.
                • meduza7 Re: Paraolimpiada 05.09.12, 15:02
                  Obawiam się, że pisał na serio. W dodatku nazwał ten tekst "bogato uargumentowanym". Tu się tłumaczy, że podobno zdjął go, a jakaś tajemnicza niewidzialna ręka powiesiła z powrotem...
                  korwin-mikke.pl/blog/wpis/_czuje_sie_jak_swinia/1449
                  • ginny22 Re: Paraolimpiada 06.09.12, 11:30
                    To już jakaś plaga. Za jednego lajkuje asystent, drugiemu komentarze pisze haker, teraz temu jakaś tajemnicza siła przywraca usunięty tekst... Zgroza.
                    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Paraolimpiada 06.09.12, 14:21
                      O hahaha! Genialne!
                      W erze zbyt wysokich technologii ludzie znów zaczynają wierzyć w zabobony. Np. że płyta CD powieszona w samochodzie chroni przed radarem. Albo że "komputer się pomylił". To i mogą uwierzyć, że skrzaty lajkują, komentują i przywracają...
              • pavvka Re: Paraolimpiada 05.09.12, 16:56
                mary_ann napisała:

> pavvka napisał:
                >
                >
                > > Ja przy tym samym momencie pomyślałem sobie "eee, przecież on tego nie pi
                > sze na
                > > poważnie".
                >
                > Przez chwilę brałam pod uwagę i tę możliwość, ale uznałam, że przeceniam JKMsmile

Mówię tylko jaka była moja pierwsza myśl. W sumie nie wiem jak jest faktycznie. Jeśli naprawdę tak myśli, to musi mieć jakieś poważne zaburzenie postrzegania rzeczywistości.

Ale abstrahując od JKM, to sorry, uważam, że Paraolimpiada jest imprezą niszową i niekoniecznie miałoby sens obszerne jej transmitowanie. I szczerze nie wierzę, że wszyscy protestujący przeciwko brakowi transmisji naprawdę oglądaliby tę imprezę godzinami codziennie. Powiem cynicznie, że ludzie protestują, bo dzięki temu czują się bardziej wrażliwi i szlachetni, a gdyby rzeczywiście TV to pokazała, nie oglądaliby wcale, albo włączyli raz na 15 minut na zasadzie ciekawostki i by im wystarczyło.
                • nikadaw1 Re: Paraolimpiada 06.09.12, 11:19
                  coś w tym jest co piszesz. Paraolimpiada jest niszowa we tym sensie, że występuje na niej mało zawodników. według PAP - 4280 sportowców ze stu iluś krajów. 503 komplety medali, łącznie ok. 2100 krążków (podaje za strona organizatora). czyli mniej więcej co trzeci zawodnik ma szanse na medal. inaczej ogląda się taką rywalizację, kwalifikacji i kolejnych rund jest dużo mniej. trudno to porównać z zawodami, gdzie startuje 24 osób, a medale tylko trzy. w tym każda z tych osób zdobyła kiedyś mistrzostwo tu, a najlepszy wynik gdzie indziej albo jest w życiowej formie lub zachodzącą gwiazdą. oczywiście dla kibiców to się wiąże z większymi emocjami i częstszymi rozczarowaniami.
                  • pavvka Re: Paraolimpiada 06.09.12, 12:05
                    To nawet nie tyle chodzi o liczbę startujących ile o faktyczne zainteresowanie społeczne sportem niepełnosprawnych. A przytaczany wyżej argument, że Polacy zdobywają tam więcej medali jest bałamutny bo:
                    - W ogóle medali na Paraolimpiadzie rozdaje się więcej. Ta sama konkurencja może mieć np. kategorie dla wózków, protez, bezrękich, niewidomych, niedowidzących itp. i w każdej z nich są do zdobycia medale.
                    - W przeciwieństwie do igrzysk pełnosprawnych, w paraigrzyskach niewielką rolę odgrywa Trzeci Świat. Sport niepełnosprawnych to luksus, na który może sobie pozwolić bogatsza część świata. Czyli jest mniejsza konkurencja.
                    • pavvka Re: Paraolimpiada 06.09.12, 12:15
                      No i chciałem zauważyć, że również Igrzysk Olimpijskich Młodzieży nie pokazywano szerzej w TV. Światowych Igrzysk Weteranów też się nie pokazuje, a uczestników mają chyba najwięcej ze wszystkich tego typu imprez. Że już nie wspomnę np. o Gay Games.
      • zla.m Re: Paraolimpiada 05.09.12, 13:41
        Uhh, jeszcze parę lat temu swoje ograniczone poglądy wygłaszał z wdziękiem, teraz szowinizm każdego typu wyłazi z niego bez skrupułów. Może to i lepiej, może paru jego zwolenników coś zrozumie.

A ponieważ nikt tu nie zalinkował bezpośrednio, to ja wrzucę świetny tekst ratyzbony-zwierza: zpopk.blox.pl/2012/09/Gdzie-jest-moja-praolimpiada-czyli-zwierz-w.html#axzz25aLYFSRa
        • verdana Re: Paraolimpiada 05.09.12, 16:24
          Na paraolompiadę go. Serio. To, co pisze zaczyna przypominać albo zaburzenia psychiczne, albo demencję. Na pewno nie kwalfikuje się do normy intelektualnej.
          Problemem nie jest pisanie głupot przez człowiaka zaburzonego, problemem jest to,z ę ktoś decyduje sie na publikację takich tekstów.
          • hankam Off topic - pytanie techniczne 05.09.12, 16:36
            Jak zrobić, żeby blog Ratyzbony miał większe litery. Nie moge go czytać, zgubiłam okulary, zresztą do tej pory nie używałam okularów do komputera i nadal nie używam. A na Zwierzu widzę tylko obrazki.
            • mmoni Re: Off topic - pytanie techniczne 05.09.12, 16:55
              W Firefoksie Ctrl i klawisz +. W innych przeglądarkach nie wiem, ale pewno będzie gdzieś odpowiednia opcja w menu "Widok". Niektóre laptopy mają taką przydatną funkcję, że jak się przyłoży dwa palce do gładzika i się je rozsunie, to powiększa się obraz na ekranie.
              • slotna Re: Off topic - pytanie techniczne 05.09.12, 17:03
                W Operze i Chrome rowniez ctrl+.
                • hankam Re: Off topic - pytanie techniczne 05.09.12, 17:15
                  A, dzięki, chyba coś takiego ktoś mi kiedyś pokazywał, ale zapomniałam.
                  Nie cierpię małych literek.
          • bi_scotti Re: Paraolimpiada 05.09.12, 16:46
            verdana napisała:

> Problemem nie jest pisanie głupot przez człowiaka zaburzonego, problemem jest t
            > o,z ę ktoś decyduje sie na publikację takich tekstów.

Ale mysmy wszyscy winni, bosmy przeczytali. Powaznie - temu enfant terrible polskiej polityki (???) i publicystyki (???) nalezy sie nasz kompletny olew i CISZA. A mysmy sie tu wszyscy dali wciagnac w komentowanie tych, sorry, pomyj. Musimy sobie uczciwie obiecac, ze never again. Czas spuscic wieko i dobrze zabic duzymi gwozdziami. Nie ma faceta!
            • joa66 Re: Paraolimpiada 05.09.12, 18:29
              Nie wszyscy smile
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Paraolimpiada 05.09.12, 23:37
        meduza7 napisała:

> Trzymajcie mnie, bo mu nakopię.
        > rel="nofollow">jkm.nowyekran.pl/post/73028,para-olimpiada-czyli-paranoja

Ja pierniczę, to jakiś faszysta! 8-\
      • fiore_del_deserto_ginestra Re: Paraolimpiada 06.09.12, 14:36
        Verdano,

przeproś Rufusa za pomyłkę z wzięciem go za kogoś innego i przywróć mu uprawnienia użytkownika forum, które mu niesłusznie odebrałaś, zamiast się zarykiwać nie wiadomo dlaczego.

Pomyliłaś się, więc należą się człowiekowi wyjaśnienia, przeprosiny i zadośćuczynienie.

A oto mój wycięty wcześniej post:

Status na dziś jest taki: niewinny człowiek, nie naruszający w żaden sposób netykiety, dostał bana na "demokratycznym", otwartym forum, do którego Adminka zapraszała na różnych innych forach (że niby to jest miejsce do ciekawych dyskusji i można mieć różne poglądy). Ktoś skorzystał z zaproszenia, rozmawiał merytorycznie i z szacunkiem, po czym dostał bana, bo (oficjalnie) Adminka pomyliła go z kimś innym.

Sprawa pomyłki została wyjaśniona, ale Adminka:
        1. nie cofnęła bana;
        2. nie przeprosiła;
        3. nadal usuwa wpisy tej osoby;
        4. wyśmiewa i pozwala wyśmiewać osoby, które zwracają uwagę na tę niesprawiedliwość, oczywiście usuwając ich posty i obwołując je trolami.

To wszystko sprawia, że ludziom, którzy wchodzą na forum daje się pewien przekaz o bezkarności oraz o tym, że kiedy jest się na forum to można nie korzystać z sumienia, bo jest się "w kupie" i łatwo jest się rozgrzeszyć z braku reakcji, zwolnić z refleksji i fajnie bawić.

Ten przekaz idzie za ludźmi do ich życia w realu i to sprawia, że warto w sieci też reagować na pewne sprawy, bo z tymi samymi ludźmi, którzy tutaj zarykują się wraz z Verdaną z niesprawiedliwości, na pewno będą mieli do czynienia inni w realu. A to jest mało śmieszne.

Dlatego przynajmniej ja reaguję - tak jak mam możliwość.

Ginestra

• fiore_del_deserto_ginestra Re: Paraolimpiada 06.09.12, 13:50
      verdana napisała:

> Dlaczego w telewizji nie ma? Nie rozumiem, no, nie rozumiem. Pomijam już moraln
      > ość, poprawność itd, ale podejrzewam, ze transmisje drogie nie są, a sporo ludz
      > i bardzo chętnie by obejrzało. Podejrzewam, zę reklamodawcy nie wykupią czasu -
      > bo jak to - oni chcą sprzedawać produkt, to nie będą go pokazywać gdy na ekran
      > ie widać jakiś niepełnosprawnych...
      > Tak czy inaczej to gorzej niz przestępstwo, to jest błąd - jak mawiał pewien zn
      > any wódz.

Verdano,

przeproś Rufusa za pomyłkę z wzięciem go za kogoś innego i przywróć mu uprawnienia użytkownika forum, które mu niesłusznie odebrałaś, zamiast się zarykiwać nie wiadomo dlaczego.

Pomyliłaś się, więc należą się człowiekowi wyjaśnienia, przeprosiny i zadośćuczynienie.

Status na dziś jest taki: niewinny człowiek, nie naruszający w żaden sposób netykiety, dostał bana na "demokratycznym", otwartym forum, do którego Adminka zapraszała na różnych innych forach (że niby to jest miejsce do ciekawych dyskusji i można mieć różne poglądy). Ktoś skorzystał z zaproszenia, rozmawiał merytorycznie i z szacunkiem, po czym dostał bana, bo (oficjalnie) Adminka pomyliła go z kimś innym.

1. nie cofnęła bana;
      2. nie przeprosiła;
      4. wyśmiewa i pozwala wyśmiewać osoby, które zwracają uwagę na tę niesprawiedliwość, oczywiście usuwając ich posty i obwołując je trolami.

To wszystko sprawia, że ludziom, którzy wchodzą na forum daje się pewien przekaz o bezkarności oraz o tym, że kiedy jest się na forum to można nie korzystać z sumienia, bo jest się "w kupie" i łatwo jest się rozgrzeszyć z braku reakcji, zwolnić z refleksji i fajnie bawić.

Ten przekaz idzie za ludźmi do ich życia w realu i to sprawia, że warto w sieci też reagować na pewne sprawy, bo z tymi samymi ludźmi, którzy tutaj zarykują się wraz z Verdaną z niesprawiedliwości, na pewno będą mieli do czynienia inni w realu. A to jest mało śmieszne.

Ginestra
    • fiore_del_deserto_ginestra Re: Paraolimpiada 06.09.12, 13:52
      Verdano,

1. nie cofnęła bana;
      2. nie przeprosiła;

Ginestra
    • fiore_del_deserto_ginestra Re: Paraolimpiada 06.09.12, 14:12
      Verdano,

1. nie cofnęła bana;
      2. nie przeprosiła;

Ginestra

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka