Dodaj do ulubionych

Obchody rocznicy powstania

31.07.14, 16:57
Mam wrażenie, ze w tym roku trwa konkurs na najgłupsze uczczenie powstania. Trudno wskazać zwycięzcę. Na pewno na pierwsze miejsce wysuwają się koszulki z obrazkiem dziury po kuli i zaschniętej krwi, nagroda w konkursie - przejście kanałami i może minuta ciszy, którą w TVP chce wykupić PZU. Już pracują nad białą planszą. Nie napracują się szczególnie.
Obserwuj wątek
    • mary_ann Re: Obchody rocznicy powstania 31.07.14, 22:24
      Nie śledziłam. Przyznam, że mnie zatkało. Dziura po kuli przebija (nomen omen) wszystko. Proponuję jeszcze stylowe zakrwawione opaski z bandaża na głowę, w rozmiarach od XS (dziecięce) do XXL.
      • verdana Re: Obchody rocznicy powstania 31.07.14, 22:48
        To niepoprawne politycznie, ale dziś mój syn zaproponował cjako ciąg dalszy komercji zapeczki z dziurą od kuli z tyłu, a z przodu napis "Katyń. Tu byłem".
        Po czym dostał cholery na widok radosnych wolontariuszy, którzy rozdają znaczki pamiątkowe i wydaje się im, ze mają swój udział w powstaniu.
        • maadzik3 Re: Obchody rocznicy powstania 01.08.14, 07:59
          zupelnie nie sledzilam i nie sledze, zycie ostatnio koncentruje mi sie zdecydowanie gdzie indziej. Niemnie to co piszecie to jakas paranoja, oczy przecieram
          • mary_ann Re: Obchody rocznicy powstania 01.08.14, 20:16
            O Maadzik, żyjesz, jak się cieszę! Martwiłam się.
            • maadzik3 Re: Obchody rocznicy powstania 01.08.14, 22:52
              jak milo jak sie ktos martwi smile naprawde. Bylismy na wakacjach a potem mialam fantastyczne odwiedziny dawno nie widzianej przyjaciolki, a teraz moge wracac do zycia wink z trudem, bo lipiec byl niesamowicie fantastyczny i zcie mnie na razie gryzie smile
        • mary_ann Re: Obchody rocznicy powstania 01.08.14, 23:43
          verdana napisała:

> To niepoprawne politycznie, ale dziś mój syn zaproponował cjako ciąg dalszy kom
          > ercji zapeczki z dziurą od kuli z tyłu, a z przodu napis "Katyń. Tu byłem".

Może i niepoprawne, ale dobrze wpisujące się w zaproponowaną już przez innych stylisty.
          Sam pomysł - ekhe - wystrzałowysmile
    • pavvka Re: Obchody rocznicy powstania 01.08.14, 10:12
      Szafiarki też czczą:
      www.pudelek.pl/artykul/69570/konkurs_dla_szafiarek_na_stylizacje_z_powstania_warszawskiego/
    • seidhee Re: Obchody rocznicy powstania 01.08.14, 10:13
      Dla mnie ten konkurs przebił wszystkie pomysły.
    • ginny22 Re: Obchody rocznicy powstania 01.08.14, 13:23
      Samo Muzeum też zacnie świętuje oraz czci, pytając: Co robiły dzieci w Powstaniu?
      Tak, z pewnością robiły selfie w otoczeniu baloników.
      https://www.1944.pl/img/newsImages/podworkowi_powstancy_plakat_www.jpg
      • ambivalent Re: Obchody rocznicy powstania 01.08.14, 13:41
        ginny22 napisała:

> Samo Muzeum też zacnie świętuje oraz czci, pytając: Co robiły dzieci w Powstani
        > u?
        > Tak, z pewnością robiły selfie w otoczeniu baloników.

Zgroza sad
        • verdana Re: Obchody rocznicy powstania 01.08.14, 14:06
          Przypomina mi się tu niejaki Słonimski, który z niesmakiem pisał o filmie "Marsz kadrówki" " stwierdzić musimy, iż obraz ten roi się od głupstw i niesmaczności. Syn, nawrócony przez ojca — legionistę, marzy o tym,
          aby za przykładem papy raz jeszcze pójść „szlakiem kadrówki”. Marsz wojenny z Krakowa do Kielc może zrealizować się w dwu wypadkach: gdy Moskale zajmą Polskę aż po Kielce i nowi strzelcy pójdą na nich z Krakowa albo gdy Niemcy zajmą Kraków i strzelcy cofać się będą do Kielc. Obie te ewentualności wcale nie są przyjemne ani pożądane. A „marzyć” o tym, to dość fałszywe pojęcie patriotyzmu." Mam deja vu.
      • kkokos Re: Obchody rocznicy powstania 02.08.14, 12:56
        uszyj opaskę!
        odbierz zrzut!.....

ktoś na fb skomentował złośliwie, że na 75. rocznicę także "zabij kolegę!"

stał koło mnie wczoraj podczas śpiewania piosenek powstańczych taki 10-letni przebieraniec w hełmie z biało-czerwoną obwódką. cała rodzina - tatuś i dwóch młodszych braci - też była przebrana, ale oni w jakieś militarne ciuchy z sieciówek (tatuś miał też furażerkę), a 10-latek miał kompletny nowiutki mundur polowy z nowiutkim hełmem, którego nowiutkie skórzane zapięcie pod brodą ewidentnie strasznie mu przeszkadzało. wszyscy oczywiście ustrojeni w choinkową ilość emblematów flagowo-powstańczych. żałosne to było.
    • triss_merigold6 Re: Obchody rocznicy powstania 02.08.14, 10:07
      Nigdy nie sądziłam, że to powiem ale przy w/w pomysłach szkolne apele (nawet z mszą) są szczytem dobrego smaku.
    • hankam Chutnik 05.08.14, 08:58
      Dziś znalazłam taki tekst Chutnik, bardzo mi się podobał:
      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,16410473,Chutnik_o_powstanczych_dewocjonaliach__Festyn_z_kotwica.html
      • mary_ann Re: Chutnik 05.08.14, 13:20
        Bardzo ciekawy artykuł, dziękuję.

Słowo "festyn" bardzo dobrze oddaje istotę rzeczy.
        • hankam I Zaczyński 11.08.14, 12:38
          michalzaczynski.com/2014/08/01/impreza-44/
          • maadzik3 Re: I Zaczyński 11.08.14, 12:58
            i mogę się podpisać
            • meduza7 Re: I Zaczyński 21.08.14, 02:54
              Koleżanka wrzuciła dziś na fejsa zdjęcie swojego kilkuletniego syna - w mundurku moro i powstańczym hełmie, celującego z karabinu, z podpisem, jak to on jest zafascynowany tematem powstania i codziennie wkłada swój strój małego powstańca, a siostra przygląda mu się z podziwem. Trochę mnie zgroza ogarnęła...
              • hankam Re: I Zaczyński 21.08.14, 09:31
                Trochę to chore. Ktoś kiedyś wrzucił zdjęcie niemowlaka jako małego powstańca z granatem.

Ale z drugiej strony - w moich czasach dzieciaki biegały po podwórku bawiąc się w wojnę.
                • maadzik3 Re: I Zaczyński 21.08.14, 10:04
                  Ale to one wymyślały tę zabawę (my znaczy) co bardzo zmienia dla mnie optykę. Po pierwsze dzieci często robią to jako wybór gry ruchowej (wrzeszczysz, biegasz itd.) i jest to po prostu kolejna odsłona gry w indian i kowbojów, w policjantów i złodziei itd. i ani z podbojem Zachodu ani z pracą w policji kryminalnej ani (na szczęście) z wojną nie ma to nic wspólnego i dzieci (współczesne, w Polsce, a także te z naszego pokolenia, w Polsce) nie mają oczywistych skojarzeń czym naprawdę jest wojna. A dorośli mieć powinni, z racji wiedzy (wiem, myślenie życzeniowe, ale jednak). I wymachujący kijem (albo i zabawkową strzelbą), celujący we mnie i chowający się za drzewem 8-latek nie robi na mnie wrażenia i nie uważam, żeby świadczyło to o braku empatii, agresji czy czym tam (co najwyżej o dużej ilości energii do przerobienia), rodzice którzy przebierają dziecko za powstańca mając wiedzę że takie dzieci owszem, ginęły i to dość masowo są dla mnie dość upiorni, trochę jak piknik na cmentarzu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka