maadzik3 22.12.14, 11:30 kultura.gazeta.pl/kultura/12,114534,17159924,Zanussi__Wolnosc_jest_przeceniona__Ludzie_chca_byc.html#CukVid Tiaaaa. To może zrezygnuje z własnej wolności - proszę uprzejmie. Ale od mojej wara!!!!!! Zgłupiał ....... do reszty Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vilez Re: odlot 22.12.14, 15:07 I to jak! Popadł w manię prześladowczą- w Tygodniku Powszechnym się skarży że na jego film jest nagonka, że wstrzymywano produkcję i dystrybucję- oczywiście robiło to tzw. lewactwo no i feministki. Inna rzecz, że ludzie się na jego filmie dość dobrze bawili - a że nie w miejscach przez pana reżysera przewidzianych... I się dzielili tą radością dość obficie na różnych portalach społecznościowych, hehe. Odpowiedz Link
zla.m Re: odlot 22.12.14, 20:46 Mi się wypowiedź na temat wolności (samej wolności) podoba - nie widziałam filmu, na ten temat i temat roli kobiety tam opowiedzianej nie mogę się wypowiedzieć. Otóż Zanussi nie podważa sensu wolności, tylko pyta czy ma sens wolność "jako taka", mówi że wolność to "narzędzie, a nie cel" i pyta do czego chcemy być wolni. Mi akurat zadawanie takich pytań pasuje, nie wierzę w absolutną wolność, możemy być wolni od czegoś (cenzury, kontroli państwa, więzów małżeńskich) albo, faktycznie jak mówi Z. - ku czemuś, wolni w podejmowaniu jakichś wyborów. Nie wiem, może znacie treść filmu i w świetle filmu ta wypowiedź ma inny wydźwięk, ja biorę "czysty tekst" i widzę "filozoficzną rozkminę" - co to znaczy być wolnym, po co i czy każdy tej wolności tak naprawdę chcę. Odpowiedz Link
zawszekacperek Re: odlot 23.12.14, 10:55 Eeee tam, zwyczajny megaloman. No cóż starość nie radość. Kacperek Odpowiedz Link