02.07.11, 13:13
Witam
Prosze o namiary na fajnego przewodnika po Paryzu.
I wskazowki-check pointy-ceny i wszelakie wiadomosci-"moj kraj to Wlochy"-we Francji jestem swiazynka-tylko robilam narty-ale kiedys musi byc ten pierwszy raz...zatem rzucam sie na Paryz.
Z gory dziekuje za pomoc- i sluze wszelkimi info- na Wlochy-Rzym-mam tam wspaniala przewodniczke-jesli ktos potrzebuje-sluze pomoca.
pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • macbelda.com Re: PARYZ 02.07.11, 21:24
      Ja jak jechałem pierwszy raz strasznie się bałem, gdzie zatrzymać autobus itd. Checkpointy są w wielu miejscach, ale jest problem zatrzymać się koło katedry - wychodzisz z ludźmi i autobus jedzie dalej :) Nie martw się, zawsze staniesz i wysadzisz...
      Staniesz bez problemu koło Opery, na Montmartcie, również koło Luwru.
      Jak planujesz Saint-Denis, dolicz sobie czas na korki.
      Jak coś, to służę pomocą, powodzenia!
      Maciek
      www.macbelda.com
    • gabriielle Re: PARYZ 02.07.11, 22:59
      zajrzyj na Dobrą Turystykę: forum.gazeta.pl/forum/w,38849,124499633,124499633,Paryz_pytanie.html
    • baobab-ka Re: PARYZ 03.07.11, 11:35
      Pod poniższym linkiem masz wszystkie informacje dotyczące wjazdówek, parkingów itp.
      www.paris.fr/pratique/transports-en-commun/www-autocars-paris-fr-english-version/an-introduction-to-passes-for-coach-parking/rub_396_stand_602_port_1232
      Wersja fr też jest. Zwracaj uwagę, gdzie autkar może stać tylko 3 godziny, bo jak złapią (a np. pod Luwrem, na podziemnym, to norma), zaplacisz dodatkowo. Przy kupnie wjazdówki proś o mapkę parkingów, ułatwi życie kierowcom.
      Przy katedrze faktycznie nie masz gdzie się zatrzymac, ale możesz wysiąść wcześniej, nad Sekwaną (na przystanku miejskim) i dojść pieszo), lub przejechać most przed katedrą, wjechać w rue St. Jacques i tam po 100 m, przy kościele St Severin, jest "dzika" zatoczka, gdzie wysiadają grupy (a do katedry masz 3 min.). TYlko trzeba tam wjechać z mostu, a nie z nabrzeża (czyli na wprost), bo z nabrzeża jest zakaz skrętu dla >3,5t.
      Jakby coś, pytaj.
      • tewet111 Re: PARYZ 03.07.11, 13:24
        Dzieki wszystkim za info- wielkie dzieki!!!!
        Ale mam gorszy problem-dzis dowiedzialam sie, ze autokar stoi pod hotelem a ja mam jezdzic metrem....masakra-nie znam kompletnie Paryza...
        Jak nazywa sie stacja w cantrum?
        Gdzie zalatwie im rejs po Sekwanie?
        Ale sie wrobilam...
        • agnes-05 Re: PARYZ 03.07.11, 13:37
          tewet111 napisała:

>masakra-nie znam kompletnie Paryza...

Hmmm...

> Jak nazywa sie stacja w cantrum?

Która stacja? Większość jest w centrum

> Gdzie zalatwie im rejs po Sekwanie?

Na miejscu, np. przy bateaux mouches pod mostem Alma, albo bateaux parisiens pod wieżą Eiffla, albo Notre Dame
          Możesz też poszukać w internecie i zamówić bilety wcześniej.
          www.bateauxparisiens.com/croisieres-promenades-paris.html
          bateauxmouches.com/
        • baobab-ka Re: PARYZ 03.07.11, 13:43
          Rejs kupisz na przystani - popłyń np. Bateaux parisiens - odpływają spod Wieży Eiffla, więc możesz wziąć rejs po wjeździe na wieżę (i podejść tam pieszo) - to jedyna firma, gdzie jest kometarz po polsku (tylko musisz, wchodząc na statek, zgłosić grupę - żeby ustawili język). Bilety kupisz (w kasie dla grup) np. jak grupa będzie na wieży - nie są ani na konkretny dzien, ani godzinę. Statki odpływają co 0,5 godz.
          Metrem jeździ się super. Kupuj bilety w postaci tzw. karnetów (czyli po 10), wtedy jest taniej (1,20 zamiast 1,70). Na jeden bilet możesz jeździć tak długo, aż wyjdziesz z metra. Nie ma czegoś takiego jak stacja główna. Szybko zdobądź plan metra (są nawet na turystycznych mapkach Paryża, w necie, w kasach metra, w hotelach,etc.) - łatwo się zorientujesz, co i jak. Metro paryskie jest naprawdę nieskomplikowane, świetnie oznakowane, no i dojedziesz do każdego obiektu (bez korków). poza tym rozplanuj sobie program tak, aby w niektóre miejsca dojść pieszo (zwykle biura "przewidują" tylko pewną ilość przejazdów, więc mniejsze odległości między kolejnymi obiektami zrobisz pieszo).
          Jesli masz inne pytania, pisz na priv.
        • reichrom Re: PARYZ 04.07.11, 15:48
          tewet111 napisała:

> Ale mam gorszy problem-dzis dowiedzialam sie, ze autokar stoi pod hotelem a ja
          > mam jezdzic metrem....masakra-nie znam kompletnie Paryza...
          > Jak nazywa sie stacja w cantrum?
          > Ale sie wrobilam...

Droga tewet111, podziwiam Twoją odwagę, ale mi bardzo żal uczestników grupy. Paryż jest zbyt wielkim i wspaniałym miastem, by być po nim oprowadzanym przez kogoś, kto go kompletnie nie zna! Co wg. Ciebie oznacza centrum? Właściwie cały Paryż to jest centrum, a w nim conajmniej kilkanaście węzłowych stacji metra (popatrz na plan paryskiego metra - www.polonika.eu/files/metro.pdf). Konieczny jest przynamniej jeden objazd Paryża autokarem, żeby uczestnicy mieli ogólny obraz miasta. Jazda wyłącznie pod ziemią metrem pozwoli im poznać tylko poszczególne punkty. W jakim terminie jedziesz i skąd? Ja znam Paryż, jak własną kieszeń oraz wszelkie sprawy techniczne z jego pokazywaniem. Mógłbym ewentualnie pilotować tę grupę (z Tobą jako asystentką - poznałabyś wszystkie "tajemnice" Paryża). Pozdrawiam serdecznie!
          bubski@poczta.fm
    • tewet111 Re: PARYZ 03.07.11, 13:40
      Kochani mam jeszcze jakas fabryke perfummmm
      Macie namiar na przewodnika?
      • baobab-ka Re: PARYZ 03.07.11, 13:46
        www.fragonard.com/parfums_grasse/index.cfm?languesite=GB
        W Paryżu są dwa muzea - idź na Bd. des Capucines (łatwiej o termin, ciekawsze wnętrza, więcej Polek).
        Zgłoś wcześniej grupę. Oprowadzają Polki - nie musisz szukać przewodnika.
        • tewet111 Re: PARYZ 03.07.11, 14:46
          Wielkie dzieki-jestescie wspaniali
          baobabka- podaj priva-per piacere
          • baobab-ka Re: PARYZ 03.07.11, 15:02
            bibianne@wp.pl
            • tewet111 Re: PARYZ 03.07.11, 21:24
              Raz jeszcze wielkie dzieki
              • bluemar Re: PARYZ 04.07.11, 15:53
                Ewa jesteś nie do zdarcia-przestań się miotać windować w górę tą swoją kryptoreklamę-wszyscy już wiemy,że jesteś podobno specjalistką od Włoch,szkoda,że jakoś nie wykazujesz się z konkretnymi radami w temacie kiedy koleżanki i koledzy pytają.
                Chcieć to nie zawsze jest móc.
                • agnes-05 Re: PARYZ 04.07.11, 16:18
                  do reichrom:

Chciałam napisać dokładnie to samo, ale żal mi się zrobiło tewet...
                  Cały ten program i koncepcja wycieczki jest jak widać po najniższych kosztach i po linii najmniejszego oporu. Skoro autokar nie może wykonać nawet jednego objazdu panoramicznego, to znaczy, że albo zaczynają prosto "z trasy", albo szkoda im nawet opłacić wjazd z parkingami. Może się jeszcze okazać, że tewet będzie musiała najpierw dojechać RER em...((.

W ten sposób to ja zwiedzałam Paryż w wieku 20 lat, jako studentka "zza żelaznej kurtyny" bez kasy, szukająca pracy au pair. Od tego czasu wiele się zmieniło i kupując wycieczkę każdy ma prawo oczekiwać minimum profesjonalizmu oraz minimum komfortu zwiedzania. Chociaż zwiedzania, bo o noclegu nawet nie wspominam.

Ja natomiast nie polecam moich usług instruktorskich, gdyż na takie wariackie imprezy w ogóle nie jeżdżę..((
                  • helio-trop Re: PARYZ 04.07.11, 17:56
                    Z całą pewnością większość krytycznych głosów w stosunku do odwagi Ewy ma swoje uzsadnienie, jednakże... nie zawsze. Mam na myśli sytuację, gdy ten "nieznany Paryż" jest miejscem jedynie tzw. "dziewiątki" dla kierowców, w trakcie powrotu z dłuższej imprezy. Wtedy nie można autokaru ruszyć i zrobić objazdu miasta, ale dobrze przygotowany teoretycznie pilot, nawet nieznający Paryża, na pewno sobie przez te kilka godzin poradzi :) Szczególnie, że grupa między jedną a drugą nocą w autokarze jest zainteresowana głównie odpoczywaniem...
      • michcioja Re: PARYZ 16.05.13, 22:44
        Mieszkam w Paryżu, jestem przewodnikiem z licencją na całą Francję. Oprowadzam zarówno duże grupy jak i indywidualnych klientów - rodziny z dziećmi, grupy przyjaciół. Pomagam przy organizacji pobytu: układaniu programu zwiedzania, rezerwacji hoteli, biletów na atrakcje turystyczne. Zwiedź Paryż na miarę swoich marzeń! Kontakt: 0033 7 78 28 38 62 Michał Jaworski
      • michcioja Re: PARYZ 12.07.13, 20:08
        Oprowadzam w języku polskim, włoskim i francuskim grupy w każdym wieku. Mam licencję na oprowadzanie zarówno po mieście jak i w muzeach.

Współpracuję z pilotami wycieczek, nauczycielami, organizatorami wypoczynku. Dostosowuję program zwiedzania do potrzeb programowych.

Bardzo lubię pracować z indywidualnymi turystami. Towarzyszę w podróży rodzinom, grupom znajomych czy kolegów z pracy, którzy nie chcą organizować wycieczek przez biura podróży.

Pomagam w:
        ułożeniu programu zwiedzania,
        znalezieniu atrakcji turystycznych w zależności od potrzeb, wieku, budżetu...
        znalezieniu i rezerwacji hoteli,
        znalezieniu i rezerwacji restauracji
        rezerwacji biletów wstępu do zabytków
        zakupie biletów na metro
        realizacji Waszych pomysłów: kupnie i doradzeniu destynacji TGV, znalezienia atrakcji na specjalne okazje....

Moja strona: przewodnikparyz.blogspot.fr
        Moj numer telefonu: 0033 778 28 38 62
    • gabriielle Re: PARYZ 04.07.11, 18:03
      Tewet,

ja sie pogubiłam - pisałaś o przewodniku.
      1. Namów grupę na przewodnika i zleć oprowadzanie miasta jemu.
      2. Nie panikuj - nie dawno czytakam wątek, w którym jakiś pilot nie znając Paryża zbierał info o parkingach i reszcie - wątek DT.
      3. Na maps. google.pl masz zdjęcia Paryza łącznie z wyglądem ulic, jak dobrze przysiądziesz poradzisz sobie.
      4. Jak masz jeszcze czas to najlepiej kup jakis tani bilet albo wsiadz w jakis inny autokar i zwiedz sobie na wlasna reke Paryz.
      5. Kazdy w jakis sposób zaczyna nowy kierunek. Możesz albo panikować, albo oddać komuś wycieczkę (pytanie tylko czy naprawdę chcesz), czy solidne przygotować się do wyjazdu.
      6. Ja uważam zwiedzanie Paryża metrem, akurat za najprostszą formę takiego wyjazdu. Motorniczy zna droge, a ty musisz połapać sie miedzy przystankami a to naprawdę nie jest trudne.
      7. bon voyage:)
      • tewet111 Re: PARYZ 17.07.11, 14:20
        Sluchajcie kochani
        WLasnie wrocilam z Paryza-jest cudowny, prosty, logiczny- dzieki za Wasza pomoc- dobrze sie przygotowalam i zadnych problemow nie bylo. Zakochalam sie w Paryzu...musze tam wrocic.
        A tymczasem Sycylia i zadna tam kryptoreklama- nie musze PA
    • gabriielle Re: PARYZ 04.07.11, 18:05
      Tewet,

ja sie pogubiłam - pisałaś o przewodniku.
      1. Namów grupę na przewodnika i zleć oprowadzanie miasta jemu.
      2. Nie panikuj - jakis czas temu czytałam wątek, w którym jakiś pilot nie znając Paryża zbierał info o parkingach i reszcie - wątek DT.
      3. Na maps. google.pl masz zdjęcia Paryza łącznie z wyglądem ulic, jak dobrze przysiądziesz poradzisz sobie.
      4. Jak masz jeszcze czas to najlepiej kup jakis tani bilet albo wsiadz w jakis inny autokar i zwiedz sobie na wlasna reke Paryz.
      5. Kazdy w jakis sposób zaczyna nowy kierunek. Możesz albo panikować, albo oddać komuś wycieczkę (pytanie tylko czy naprawdę chcesz), czy solidne przygotować się do wyjazdu.
      6. Ja uważam zwiedzanie Paryża metrem, akurat za najprostszą formę takiego wyjazdu. Motorniczy zna droge, a ty musisz połapać sie miedzy przystankami a to naprawdę nie jest trudne.
      7. bon voyage:)
    • guideguide Re: PARYZ 04.07.11, 22:10
      Miejscowych przewodnikow w Paryzu dostatek.
      Nie tylko oprowadzamy ale zalatwiamy i doradzamy.
      W Muzeum perfum sa faktycznie polskie przewodniczki.

Na miasto lepiej kogos miec, jezeli grupa ma ZWIEDZIC Paryz.

A swoja droga przewodniczka w Rzymie mnie interesuje tez.
      Bo nawet prywatnie biore przewodnika MIEJSCOWEGO .
      Szukam tez przewodnika na Istambul.
      Zna ktos ? Moze byc francusko lub angielsko jezyczny ale BARDZO DOBRY

na Paryz :
      paryzrezydent@yahoo.fr

pozdrowienia

anka

• tewet111 Re: PARYZ 17.07.11, 15:00
        Przewodniczka w Rzymie Eli- +393207432466 kompetentna, kontaktowa, przede wszystkim fachura.
    • michcioja Re: PARYZ 16.05.13, 22:43
      Mieszkam w Paryżu, jestem przewodnikiem z licencją na całą Francję. Oprowadzam zarówno duże grupy jak i indywidualnych klientów - rodziny z dziećmi, grupy przyjaciół. Pomagam przy organizacji pobytu: układaniu programu zwiedzania, rezerwacji hoteli, biletów na atrakcje turystyczne. Zwiedź Paryż na miarę swoich marzeń! Kontakt: 0033 7 78 28 38 62
    • kristi27 Re: PARYZ 13.07.13, 10:06
      Krystyna - 0 0 33 666 95 46 39
      00 1 46 48 03 12
      kristi@anotherlight.com
      Licencja Min Kultury i Turystyki , Historyk , absolwent UMK i Sorbony
      Praktyka zawodu w turystyce - 18 lat
      Jezyki - Polsk* Rosyjski * Francuski
    • kristi27 Re: PARYZ 13.07.13, 10:08
      Krystyna - 0 0 33 666 95 46 39
      00 1 46 48 03 12
      kristi@anotherlight.com
      Licencja Min Kultury i Turystyki , Historyk , absolwent UMK i Sorbony