Dodaj do ulubionych

inseminacja w novum

IP: *.orasoft.net.pl 19.06.03, 20:09
Dziewczyny czy któraś z Was miała więcej niż dwie inseminacje w novum.
Byłam ostatnio tam na pierwszej wizycie i lekarz powiedział, że u nich
praktykuje się taką ilość inseminacji, natomiat następnym krokiem jest
invitro. Dużo dziewczyn pisze, że zaszło w ciąże dopiero po 3, 4 a nawet 5
inseminacjach. Proszę napiszcie czy tak jest i czy ewentualnie mogę "uprzeć"
się na więcej.
Pozdrawiam k.
Obserwuj wątek
    • larvva Re: inseminacja w novum 20.06.03, 09:14
      U kobiet z cyklami owulacyjnymi skuteczność iui (lub aid) sięga 56% w ciągu 6
      miesięcy.
      jesli masz cykle owulacyjne, maz ma dobre parametry nasienia, a problem lezy
      tylko np w ominieciu bariery jaka stanowi sluz szyjkowy, to moze faktycznie
      lepiej sie poupierac.
      jesli twoje cykle nie sa wlasciwe i potrzebujesz dodatkowej stymulacji nalezy
      odpowiedziec sobie na pytanie jak twoj organizm reaguje na poszczegolne leki
      (pojawienie sie torbieli, przestymulowanie).
      mysle, ze wszystko zalezy od przyczyny nieplodnosci.
      • Gość: kasia Re: inseminacja w novum IP: *.orasoft.net.pl 20.06.03, 11:00
        Mój problem to właśnie wrogi śluz (mam nadzieję, że tylko to). Lekarz zlecił mi
        jeszcze zrobienie badań z krwi na przeciwciała p.plemn.ASA.-oboje.
        Cykle mam regularne, owulacja i hormony też ok.
        Mam jeszcze jedno pytanie związane z HSG, lekarz twierdzi, że nie ma podstaw
        robić narazie tego badania gdyż najczęstrzą przyczyną niedrożnych jajowodów są
        przebyde zapalenia przydatków.
        Nikt nigdy nie wykrył u mnie zapalenia przydatków, ale po powrocie zaczęłam się
        zastanawiać jakie właściwie są objawy tego zapalenia i czy mogłabym ewentualnie
        tego niezauważyć, no wiesz bezobjawowe zapalenie przydatkówsmile)
        Serdecznie pozdrawiam k.
        • larvva Re: inseminacja w novum 20.06.03, 11:18
          Histerosalpingografia
          Polega ona na podaniu pod ciśnieniem przez kanał szyjki macicy kontrastu
          (środka cieniującego) do macicy i jajowodów oraz jednoczesnym wykonywaniu zdjęć
          rentgenowskich w poszczególnych etapach badania. Wykonuje się je po zakończeniu
          krwawienia miesiączkowego, przed owulacją.

Jest to bezpieczna metoda diagnostyczna pozwalająca na ocenę budowy macicy
          (kształt, wielkość) i wykrycie wad wrodzonych, zrostów wewnątrzmacicznych,
          polipów czy mięśniaków podśluzówkowych, jak również ocenę drożności jajowodów
          oraz istnienia zrostów okołojajowodowych i okołojajnikowych.

ja slyszalam, ze (jesli nie ma podejrzen - po zapaleniu przydatkow) hsg robi
          sie po trzech nieudanych inseminacjach.

o zapaleniu przydatkow min na:

www.emed.pl/_inc/detale_mkd1.php3?id=150&plec=2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka