Dodaj do ulubionych

Bezpeczeństwo w Kenii

06.07.14, 16:00
Pod koniec roku planuję się wybrać do Kenii. Ostatnio MSZ wydało ostrzeżenie dla tego kraju. Dzisiaj czytam o atakach partyzantów niedaleko miejsc turystycznych na północ od Mombassy.
Mam pytanie do tych co niedawno wrócili z tego rejonu oraz do tych co się wybierają: jak oceniacie zagrożenie dla turysty chcącego spędzić tydzień nad oceanem i tydzień na zobaczenie parków narodowych?
Obserwuj wątek
    • kojar68 Re: Bezpeczeństwo w Kenii 28.07.14, 16:21
      Cześć, dwa tygodnie temu wróciliśmy z z Kenii oczywiście zagrożenie występuje ale głownie w północnej części kraju na pograniczu z Somalią. Urlop spędzaliśmy w hotelu położony ok 20 km od Mombasy w kierunku południowym. Sam hotel był bardzo dobrze pilnowany. W Mombasie jest dość dużo posterunków policji i wojska na głównych ulicach więc wydaje się bezpiecznie ale wszystko się może zdarzyć. Hotele na safari są również pilnowane, my byliśmy w Tsavo i Amboseli nie było czuć zagrożenia. Jeżeli chodzi o organizację safari mogę polecić Franco Kilonzo - wszystko było bardzo dobrze zorganizowane w bardzo dobrym standardzie na terminowo i jakościowo bez zarzut.
    • gregbe71 Re: Bezpeczeństwo w Kenii 11.11.14, 17:13
      Właśnie wróciliśmy z Kenii. Generalnie jest bezpiecznie. Nie czułem zagrożenia nawet przez chwilę, ani w hotelu i jego okolicach, ani też na safari. Ludzie z którymi się zetknąłem byli bardzo przyjaźni. Natomiast absolutnie nie należy zwiedzać starówki i fortu Jesus w Mombasie. W tej chwili chyba żadne polskie biuro nie oferuje takich wycieczek i nie warto ich organizować na własną rękę, bo grozi to nie tylko utratą portfela ale i co najmniej zdrowia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka