Dodaj do ulubionych

Ciaza obumarła

14.04.04, 09:42
Pewnie znacie moja historie ale szybko moge strascic.
Po plamieniu szybko do szpitala, diagnoza płod obumarl, jutro zabieg.
Pojechalam prywatnie na USG i to samo powiedzial gin.
Wyniki his-pat nic nie wykazaly, znaczy przyczyny.
Lekarz powiedzial ze moglo byc przyczyna to ze bylam chora na grype albo
bledey w podzialach i rozwoju zapl. jajeczka, nieprawidlowa ilosc chromosomow
ale tego typu bledy nie powoduja ryzyka poronienia kolejnej ciazy, z kolei
dr.monika z forum napisala " raczej poronienie tak duzej ciaży- 11 tygodninie
było spowodowane niedoborem
hormonów- tak więc te badania mozna "darować" Co do przyczyn infekcyjnych-
jeśli wynik cytomegalii wyjdzie dodatni- to nie ma to wpływu na kolejna ciąże-
wynik toxoplazmozy- Jesli igG wyjdzie dodatnbie przyda sie w kolejnej ciązy
ale nie wskaze przyczyny." No i nie wiem juz co robic?? chcialam badania :
taxo, cytom, prol, prog, rozycz. ale sa strasznie drogie razem 200 zl
Czy jest ktos co miala podobnie??

Joanna
Obserwuj wątek
    • gagat100 Re: Ciaza obumarła 14.04.04, 09:43
      Zapomnialam dodac ze bede sie starac po nas @ .... no zobaczymy!
    • maretina Re: Ciaza obumarła 14.04.04, 09:49
      ja poronilam w 7 tc. z perspektywy czasu za przyczyne moj gin jest sklonny
      uwazac prolaktyne a co za tym idzie niedobor progesteronu.przed ciaza
      oznaczylam przeciwciala na rozyczke, bo chorowalam jak bylam malenka i
      nalezalo sprawdzic jak wyglada odporonosc na te chorobe, oznaczylam toxo,
      zrobilam cytologie.
      po pierwszym poronieniu bylam u gina, mialam zrobione ogolne badania i usg.
      mialam przyjsc w kolejnej ciazy. przyszlam, beta hcg wolno roslo, poronienie
      biochemiczne i jazda z badaniami. zaluje, ze przed druga ciaza mi ich nie
      zalecono, moze wtedy nie mialabym dwoch niepowodzen za soba.
      mialam podwyzszona prl, teraz juz jest ok, ale cykl mi sie zatrzymal, podobno
      po poronieniu czasami sie zdarza. dostaje zastrzyki z progesteronu na wywolanie
      @. w nowym cyklu monitoring cyklu i starania.
      pozdrawiam i jesli moge doradzic to odzaluj te 200 zlotych, to zadna kwota w
      porownaniu z konsekwencjami, ktorym mozesz zapobiec.
    • gagat100 Re: Ciaza obumarła 14.04.04, 09:59
      tak masz racje z tymi padaniami , nie chce przezywac znow tego samego, juz
      zastanawialam sie stopniowo je robic moze jakies na samym poczatku ciazy tylko
      nie wiem ktore to badania i kiedy najlepiej je zrobic??
    • maretina Re: Ciaza obumarła 14.04.04, 10:10
      zapytaj gina. ja proponuje zrobic tak: prolaktyna, jedni mowia ze miedzy 21-24
      dc, a wczoraj pytalam gina kiedy i ten powiedzial, ze nie ma znaczenia, bo w
      kazdym dniu cyklu sa takie same normy.
      zatem prolaktyna zwykla( pobranie krwi, potem polkniecie tabletki i nastepne
      pobranie) i po mtc czyli badanie zrobione godzine po lyknieciu tabletki o
      nazwie metaclopramid. nie wiem czy w Twoim laboratorium daja je pacjentkom czy
      nalezy przyjsc z wlasna. ja musilam miec swoja, jest na recepte. jesli nie masz
      moge Ci ja wyslacsmile))

progesteron okresla sie kilka dni po owu.
      rozyczke i tokso mozesz zrobic kiedy chcesz.jesli nigdy nie mialas robionego
      usg w srodku cyku, to proponuje zapytac o to gina. ja nie zdazylam tego zrobic
      bo zaciazylamsmile. teraz juz pojde na to badanie.
      ja robilam jeszcze w 3dc estradiol, ale nie wiem czy Ty powinnas. zapytaj gina.
      • gagat100 Re: Ciaza obumarła 14.04.04, 10:18
        jestes w ciazy ? ale fajnie!!!!!
        masz racje skonczy mi sie @ i pojde do gina i wprost powiem ze zrobie te
        badania a noz widelec da mi skierowania (watpie) no ale napewno powie kiedy je
        zrobic.
        • maretina Re: Ciaza obumarła 14.04.04, 10:22
          nie jestemsmile poronilam biochemicznie, teraz wywoluje @ i od nowego cyklu
          staraniasmile
    • lidek0 Re: Ciaza obumarła 14.04.04, 10:38
      Na badaniach niestety nie warto oszczędzać. Konsekwencje moga być przykre.
      Zastanawia mnie jednak co można zbadać na NFZ? Wiem, że HSG na drozność na
      pewno i po poronieniu zastanawiałabym się nad tym badaniem. Sama mniałam zrosty
      po łyżeczkowaniu u w ich efekcie ciąże pozamaciczną. Poza tym może poszukaj
      jakiegoś sensownego gina na NFZ i pochodź do niego, może da Ci skierowanie
      chociaz na część badań.
    • anuteczek Re: Ciaza obumarła 14.04.04, 11:28
      Witaj Gagatku,
      Łyżeczkowanie miałaś w 11 tygodniu. To pewnik, nie ma dyskusji. Zastanawiam się
      jednak kiedy przestała rozwijać się Twoja dzidza - to bardzo ważne, bo mogłaś
      nosić Aniołka nawet przez 6 tygodni, a to zmienia stan rzeczy.Wtedy poroniłaś
      faktycznie w 5-6 tygodniu, a nie 11.
      Ważne jest też, kiedy przechodziłaś grypę i jakie leki brałaś. Jeśli to były
      jakieś pochodne ibuprofenu, to niestety przyczyną poronienia mogła być grypa +
      tabletki. Jeszcze kiedyś o tym napiszę
      Ja też miałam lekką grypę 3 tygodnie przed łyżeczkowaniem, tak się wydawało,
      że to grypa. Tymczasem okazało się, że przechodziłam toksoplazmozę.
      Najprawdopodobniej to spowodowało obumarcie.
      Chyba już gdzieś pisałam, że dobrze zacząć badania od OB i morfologii - które
      między innymi wskażą czy nie masz w organizmie stanu zapalnego. Świeża
      cytomegalia i toksoplazmoza wywołują stan zapalny. Jeśli to OB będzie wysokie
      zbadaj się najpierw pod kątem toksoplazmozy (IgGi IgM) i cytomegalii. Może się
      okazać, że nadal masz wysoki poziom przeciwciał i trzeba to zbić
      farmakologicznie (gentamycyna).
      Dodatnia cytomegalia i tokso MOGĄ MIEĆ WPŁYW NA KOLEJNE CIĄŻE, wtórne zakażenie
      zdarza się w 10% przypadków.
      Reasumując, zacznij od OB, potem Toksoplazmoza(koniecznie szybko, bo poziom
      przeciwciał spada, ale niewyleczona infekcja może zaszkodzić w następnej
      ciąży), potem cytomegalia.
      Dopiero jeśli nic nie wykażą te badania zabierz się za hormony.
      pozdrawiam
      andzia
      • gagat100 Re: Ciaza obumarła 14.04.04, 17:31
        Jak bylam w 6 tyg ciazy zaczela chorowac mojej przyjaciolki 8 mies corka na
        zapalenie oskrzeli, ja tam czesto bywalam.W moim 7 tyg corka mojej przyj miala
        juz zapalenie pluc-ja zadnych dolegliwosci. U mnie zaczelo sie w 8 tyg bol
        glowy katar i trwalo to jak zwykle 7 dni lub tydzien jak kto woli nie bralam
        zadnych lekow tylko domowe sposoby, inhalacja z amolem cytryna miod, gdy bylam
        w 10.5 tyg dostalam plamienia dalej historie znacie , prywatny lekarz po usg
        stwierdzil ze wymiary dzidzi wskazuja 9/10 tydz. Tak jak pisalam ze wynik his-
        pat nie wskazal przyczyny, lekarze mowia ze mogl byc to wirus grypy nie
        opowiadalam im tej histori z corka przyjaciolki tylko mowilam ze bylam chora.
        Ja mysle ze zarazilam sie od malej ale jej nie winie!
        • anuteczek Re: Ciaza obumarła 14.04.04, 20:21
          Gagacie,
          Lekarzem nie jestem, ale tak na zdrowy rozsądek - skoro mała miała zapalenie
          oskrzeli, a potem płuc to nie mogła zarazić Cię grypą. Poza tym choroby te nie
          należą do chorób zakaźnych, nie przenoszą się drogą kropelkową. Mogłaś się po
          prostu przeziębić. Dobrze, że nic nie brałaś.
          Lepiej zrób tokso i cytomegalię.
          pozdrawiam,
          andzia
          • gagat100 Re: Ciaza obumarła 14.04.04, 22:36
            Ja tez lekarzem nie jestem , ale tak dziwnie chora to nigdy nie bylam NIC
            oprocz kataru ale okropnego nie mialam , no na poczatku bol glowy, i tak sobie
            mysle ze corka przyj. nie musiala mnie zarazic ale wirus ktory byl u nich w
            domu jej ojciec w tym samym czasie przechodzil angine.... no juz sama nie wiem
            nie ma co rozmyslac coby bylo gdyby.
            • lara_croft2 Re: Ciaza obumarła 15.04.04, 09:37
              gagatku -ja też straciłam synka przez jakąs infekcje, niby grype.
              Byłam w 27 tyg, ale na USG przed zabiegiem powidzieli mi że dziecko jest
              wielkie jak na 22 tydz, (mały jeszcze żył ale serduszko mu pomalutku pikało bo
              60-70/min)
              Na początku stycznia miałam dziwną chorobę tj. wysoką goraczkę i mały katar,nic
              prócz tego. Poleciałam do lekarzy, ogólny dał mi pyralginę i antybiotyk duomox,
              przeszło mi po 5 dniach i myślałam że jest OK. po 4 tygodniach skurcze, szpital
              itd. Nie będę już komentować pobytu bo normalnie szkoda słów, chamy do potęgi!
              Teraz chodze nowej ginki, powiedziała że faktycznie to choróbsko było
              przyczyną, powiedziała że mój gin powinien był się ta moją gorączką
              zainteresować, ale co było to było, palant! Że może to była grypa lub toxo lub
              cyto lub ??
              Faszeruje się teraz witaminakmi itp. i za miesiąc zaczynam starania, już nie
              mogę się doczekać smile tak bym chciała żeby było w porządku. Ginka powiedziała że
              przed; obowiązkowe to badanie morfoliga, mocz i OB i prolaktyna-bo miałam
              mnóstwo pokarmu.I tak jak będzie OB wysokie to toxo i cyto. I własnie ten jeden
              warunek musze spełnic, żeby wszystkie badania wyszły dobrze i biorę się do
              roboty . smile

pozdrawiam Aga
              z aniołkiem i wielką nadzieją na lepsze jutro
    • isia9 Re: Ciaza obumarła 03.05.04, 14:56
      moja pierwsz ciąża obumarła w 10 hbd,druga(bliźniacza) w 19-20hbd.przypuszczali
      lekarze że był to tzw.zespół podkradania,trzecią straciłam w 11hbd.hormony w
      normie,badania histopatologiczne również.jestem po leczeniu antybiotykami
      zakażenia szyjki macicy.być może to był powód.obecnie na topie jest
      niewydolność ciałka żółtego.rozpoczęliśmy z mężem kolejne starania i mamy
      nadzieję że tym razem szczęście nam dopisze.
      • anita53 Re: Ciaza obumarła 09.05.04, 21:05
        U mnie stwierdzono obumarcie jak bylam w 9 tyg., a dziecko zatrzymalo sie w 6
        tyg. Nie stwierdzono zadnej przyczyny. Badania w porzadku. Mam watpliwosci
        tylko do prolaktyny, bo bralam Bromergon, ale jak tylko lekarz dowiedzial sie o
        ciazy to kazal natychmiast przerwac. Na forum spotkalam sie z opinia, ze nie
        wolno tego robic, bo prolaktyna natychmiast skacze do gory i wywoluje
        poronienie. Zrobilam prawie wszystkie badania, procz kariotypu i droznosci.
        Intuicja mi wskazuje na stres i prolaktyne/ bromergon.
        • lidek0 Re: Ciaza obumarła 10.05.04, 19:37
          Stres niestety powoduje podwyższanie się prolaktyny. A prawdą jest, że ni
          wolono po stwierdzeniu ciązy nagle jej odstawic bo może dojść do poronienia.
          Lekarza w takiej sytuacji zmniejsza dawki. Co do badania na drożność zdania są
          podzielone, większośc kobiet nie robi tego badania. Mnie jego brak kosztował
          ciążą pozamaciczną, ale to się bardzo żadko zdarza. Szkoda, że lekarze
          przynajmniej nie mówią o wszystkich ewentualnych konsekwencjach. ja niestety
          nie znałam wtedy takich stron jak ta. Teraz dużo się od Was uczę i staram się
          dzielić tym co wiem.
          pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka