Dodaj do ulubionych

Newsweek krytycznie o homeopatii

25.03.11, 19:24
Najnowszy polsk Newsweek opublikowal nie jeden, ale dwa artykuly odsądzające homeopatię i homeopatów od czci i wiary. Autor prosi o komentarze.

Tu Link: Nabici w granulkę

Drugi to wywiad z prof. Gregosiewiczem.

Nie mogę uwierzyć, że dziennikarz nie zadał sobie trudu spotkania sie z choćby jednym pacjentem albo lekarzem stosującym homeopatię. Całość informacji pochodzi od ludzi, którzy nie tylko homeopatię obsesyjnie zwalczają.

Wysłałam do redakcji miły list z osobistymi uwagami.
Obserwuj wątek
    • idonea Wywiad z Gregosiewiczem 25.03.11, 19:26
      Homeopatia to antymedycyna
      • m.war Re: Wywiad z Gregosiewiczem 25.03.11, 19:30
        takie mamy "obiektywne" i "niezależne" media.
        • wiktor.online Re: Wywiad z Gregosiewiczem 25.03.11, 19:56
          Niestety p. Andrzej Gregosiewicz to zwykly obludny oszust, bardzo mozliwe ze kupiony przez firmy farmaceutyczne. Nic wiecej
          • wiktor.online Re: Wywiad z Gregosiewiczem 25.03.11, 20:00
            Gregosiewicz:

"Dlaczego nikt tego nie rozumie? Bo w całym świecie, a już na pewno w naszej paranormalnej Polsce panuje powszechny analfabetyzm matematyczny, czyli brak elementarnej swobody w posługiwaniu się liczbami i ocenianiem prawdopodobieństwa, a w rezultacie nieumiejętność logicznego wnioskowania. Statystyczny Polak, często nawet „wykształcony”, nie umie odróżnić przypadkowych korelacji od związków przyczynowych. Większość ludzi nawet chlubi się swoim brakiem obycia z matematyką i przeciwstawia temu tzw. „mądrość humanistyczną”.

Co to jest, Polacy? Co ten obludny oszust Gregosiewicz sobie pozwala? To w czym Poska paranormalna? Co to za zniewazanie Polakow i Polski?
            • zbyszekdziopa Re: Wywiad z Gregosiewiczem 26.03.11, 03:39
              wiktor.online napisał:

> Co to jest, Polacy? Co ten obludny oszust Gregosiewicz sobie >pozwala? To w czym Poska paranormalna? Co to za zniewazanie >Polakow i Polski?

Takie rzeczy i głupoty może wypisywać tylko chory człowiek powodowany nienawiścią do swoich współbraci, nikt inny.
              Pan Gregosiewicz jest dla mnie "najwiekszym autorytetem w dziedzinie homeopatii" :D, jest on dla mnie niczym Albert Einstain w dziedzinie fizyki i śmiem twierdzić, że chce przebić swoimi pomysłami samego A.Einstaina mówiąc do nas; głupcy, ślepi jesteście, przecież ja jestem najmądrzejszy z was i od was wszystkich, dlaczego się mnie nie słuchacie i nie podążacie za mną jedyną słuszną drogą, ktorą ja znam jak nikt inny na świecie.
              Właśnie to nam chce powiedzieć chory umysł, inaczej nie potrafię tego nazwać.

Dobrze, że A.Einstainowi nie przyszła do głowy w podobnym stylu myśl i nie obwieścił jej całemu światu; ja jestem mądrzęjszy od samego Boga np..
              Ciekawe, czy A.Einstain byłby wtedy postrzegany jako jeden z najwiekszych naukowców i autorytetów w dziedzinie fizyki, czy może uchodziłby za takiego, który postradał zmysły?

Ciekawi mnie też, jaki był stosunek do homeoaptii, tego wielkiego uczonego?
              Czy też ją krytykował i potępiał w czambuł, i czy też uważał, że to nienaukowa dyscyplina?

Pan Gregosiewicz jeszcze napisał, że wszystkie choroby-symptomy wcześniej czy później ,,ustępują samoistnie". To ja jemu dziwię się, po co kończył te wszystkie studija i robił specjalizacje? Chyba tak dla zabawy i pomajstrowania sobie przy chorym człowieku i jego narządach.
              Sam się dziwię, dlaczego jeszcze ta profesja istnieje? Czyżby ludzie nie potrzebowali lekarzy?
              Rozumiem, sami w końcu na końcu uświadamiamy sobie, że prawdziwego lekarza mamy wbudowanego w sobie, a tylko zapomnieliśmy, jak mu na imię. To prawda, już starożytni dobrze o tym WIEDZIELI.
              Ale przyszli młodsi i o tym zapomnieli. Grzebią i rozkopują od przeszło 2000-cy lat aż do dziś, wszystko dookoła w poszukiwaniu tej wiedzy, a ona stoi tuż przy nich i jest na wyciągnięcie ręki, od samego początku swego istnienia.
              Tylko, że te poszukiwania powinny sie odbywać na każdej płaszczyźnie, jaką w sumie jest chory człowiek, tak aby mógł-miał możliwość wrócić do zdrowia.

Jest taka medycyna zwana holistyczną, która o istniejących zwiąkach i zależnościach duszy-umysłu-ciała dobrze wie, a jej imię to; HOMEOPATIA

• wiktor.online Re: Wywiad z Gregosiewiczem 26.03.11, 09:08
                Pomijajac homeopatie zwracam uwage ze takie wypowiedzi p. Gregosiewicza to zwykla fasistowska ksenophobia wobec Polakow i szkoda ze Newseek to podaje na swoich stronach. Polacy slyna ze swojego honoru i patriotyzmu i za takie wypowiedzi p. Gregosiewicza trzeba dac do sadu razem z calym tym Newseekiem
                • gra2010 Re: Wywiad z Gregosiewiczem 27.03.11, 12:41
                  Na takich oszołomów to szkoda naszej pozytywnej energii :)

Poziom merytoryczny artykułu mówi wsyzstko o czasopiśmie Newseek i jego dziennikarzach.
                  • idonea Re: Wywiad z Gregosiewiczem 27.03.11, 19:44
                    gra2010 napisała:

> Na takich oszołomów to szkoda naszej pozytywnej energii :)
                    >
                    > Poziom merytoryczny artykułu mówi wsyzstko o czasopiśmie Newseek i jego dzienni
                    > karzach.

Nie, nie zgadzam się. Dziennikarz prosi o odzew, więc powinien go otrzymać. Nagorsza jest sytuacja, kiedy ktoś nie wie, że czegoś nie wie więc nawet nie zadaje sobie trudu zadawania pytań.
                    • m.war Re: Wywiad z Gregosiewiczem 28.03.11, 09:11
                      kiedyś było podobnie w Przekroju. dziennikarka pani Ania też prosiła o odzew i odzew był, tyle ze ona i tak miała gotowy artykuł i gotowe tezy. co chciała napisała. takie artykuły pisane są na zamówienie koncernów farmaceutycznych. we Francji i w Niemczech nikt takich rzeczy nie wypisuje bo tam homeopatia ma swój status i nikt go nie rusza, a dziennikarz tylko by się ośmieszył. u nas ciągle jest o co zawalczyć. więc walczą jak tylko się da.
                      czy zauważyliście, nawet na naszym forum powstał temat "homeopatia a wiara"? w innych krajach temat nie istnieje, tylko Polaków straszy się zgubą duchową. dlaczego tylko nas? bo Polacy to wciąż religijny naród, więc straszak jest. dlatego znajduje się słabego pismaka katolickiego i smaruje.
                      • positive_energy Re: Wywiad z Gregosiewiczem 28.03.11, 10:30

najciekawsze w nagonce na homeopatie jest to, ze ci tzw. naukowcy (vide np. pan Gregosiewicz) twierdza, ze kulki to tylko woda i cukier, więc nie moga w zaden sposób oddziaływać na człowieka, a z kolei pseudo fundamentalisci religijni (vide np. pan tekieli) twierdzą, ze kulki - mimo, ze to ponoc tylko woda i cukier - mogą zruinować psychikę...
                        • m.war Re: Wywiad z Gregosiewiczem 28.03.11, 10:50
                          tak pan Tekieli to mistrz absurdu. sam słyszałem kiedyś jak najpierw mówił, że jak woda z cukrem może leczyć, a potem że oddziałuje na psychikę. sam chyba nie wie co wygaduje.
                          • gra2010 Re: Wywiad z Gregosiewiczem 28.03.11, 10:58
                            Z tą religijnością to prawda.
                            Ludzie religilni nawet nie chcą słyszeć o homeopatii - takich bzdur się nasłuchali i naczytali.

Mi samej wpadła kiedyś do rąk książka jakieś kobiety - lekarki, nie pamietam nazwiska, o tym jak leczenie homeopatyczne które stosowała wobec siebie i pacjentów "odsunęło" ją od boga. I dlatego napisała ta książkę aby ostrzec ludzi przed homeopatią gyż według niej homeopatia jest dziełem szatana :)
                          • zbyszekdziopa Re: Wywiad z Gregosiewiczem 28.03.11, 11:12
                            m.war napisał:

> tak pan Tekieli to mistrz absurdu. sam słyszałem kiedyś jak najpierw mówił, że
                            > jak woda z cukrem może leczyć, a potem że oddziałuje na psychikę. sam chyba nie
                            > wie co wygaduje.

...pan Tekieli , to chyba jeden z tych, którzy modlą się pod figurą a diabła mają za skórą.
                    • zbyszekdziopa Re: Wywiad z Gregosiewiczem 28.03.11, 11:01
                      idonea napisała:

> Nie, nie zgadzam się. Dziennikarz prosi o odzew, więc powinien go >otrzymać. Nagorsza jest sytuacja, kiedy ktoś nie wie, że czegoś nie >wie więc nawet nie zadaje sobie trudu zadawania pytań.

Dziewczyny, obie macie rację.

Idoneo, przecież śmiechu warte są takie pseudonaukowe wywiady z zagorzałymi przeciwnikami homeopatii o tym; jak i co leczy homeopatia, i czy leki którymi się posługuje są skuteczne czy nie są itd., powtarzam Śmiechu Warte

Analogicznie można zapytać lekarza-homeopatę; czy pan wie jak się pracuje pod ziemią albo w hucie i na czym ta praca polega, jakie tam panują warunki pracy i występują zagrożenia itd., to jest ta sama analogia.

Szkoda, że dziennikarz nie zrobił wywiadu z salową zatrudnioną w szpitalu, niekiedy te Panie więdzą więcej o pacjencie i co mu dolega, od nie jednego lekarza :)
                • zbyszekdziopa Re: Wywiad z Gregosiewiczem 28.03.11, 11:06
                  wiktor.online napisał:

> Pomijajac homeopatie zwracam uwage ze takie wypowiedzi p. >Gregosiewicza to zwykla fasistowska ksenophobia wobec Polakow i >szkoda ze Newseek to podaje na swoich stronach. Polacy slyna ze >swojego honoru i patriotyzmu i za takie wypowiedzi p. Gregosiewicza >trzeba dac do sadu razem z calym tym Newseekiem

Ja tam miłośnikiem sądów i sądzenia się nie jestem.

Wiem tylko tyle, że ludzie rozumni powinni się obchodzić bez nich.
                  No, ale jeśli ktoś narusza prawa osobiste i obywatelskie innych ludzi, to powinien ponieść tego konsekwencje.

• very.martini Re: Newsweek krytycznie o homeopatii 29.03.11, 23:23
      Wiecie co, jakiś czas temu postanowiłam się nie przejmować "sądami" wydanymi przez jakikolwiek środek przekazu - czy to sąd wydany na temat kiecki Dody, czy homeopatii, czy restauracji za rogiem, czy OFE. Jeśli dziennikarz pokaże "obie strony" - to dobrze świadczy o jego warsztacie, a jeśli nie -to znaczy, że miał kiepskich nauczycieli albo redaktor prowadzący kiepski i po prostu byle jaki materiał przepuszcza, świadczy to o poziomie pisma - Newsweek miał kiedyś wysokie aspiracje, a teraz jedzie na opinii swojego anglojęzycznego odpowiednika. Albo jakieś biznesy się za tym czają - nie moja sprawa, ja mam swoje poletko, ale jak mnie wkurzą, to nie popuszczę, ino mam nadzieję, że nie będzie potrzeby.

16%VOL
      22%VAT
      • m.war Re: Newsweek krytycznie o homeopatii 30.03.11, 08:17
        martini, VAT to już 23% :)
        • wiktor.online Re: Newsweek krytycznie o homeopatii 30.03.11, 09:19
          m.war napisał:

> martini, VAT to już 23% :)

"w naszej paranormalnej Polsce panuje powszechny analfabetyzm matematyczny, czyli brak elementarnej swobody w posługiwaniu się liczbami i ocenianiem prawdopodobieństwa...”
          Newseek+Gregosiewicz

:) wiec co Ty chcesz w takim razie?

p.s. mysle ze to jest ten paranormalny troll-idiot www.racionalista.pl, co wyprodokowal dziesiatki nickow i smiecil na tym forum roznymi chorymi bzdurami, klamstwem, podszywaniem sie pod czyjes nicki, oszustwem i t.d.
          • halszka111 Re: Newsweek krytycznie o homeopatii 30.03.11, 09:51
            wiktor.online napisał:

> p.s. mysle ze to jest ten paranormalny troll-idiot www.racionalista.pl, co wypr
            > odokowal dziesiatki nickow i smiecil na tym forum roznymi chorymi bzdurami, kla
            > mstwem, podszywaniem sie pod czyjes nicki, oszustwem i t.d.

Ja tez już od dawna miałam takie podejrzenia :-).
            • m.war Re: Newsweek krytycznie o homeopatii 30.03.11, 10:06
              kto jest niby tym trollem? martini? :):):)
              • wiktor.online Re: Newsweek krytycznie o homeopatii 30.03.11, 12:14
                Odpowiadasz na:
                m.war napisał:

> kto jest niby tym trollem? martini? :):):)

jaka martini??? :)))

Andrzej Gregosiewicz

poszukaj w google gdzie on wypisuje swoje bzdury i to zrozumiesz

• m.war Re: Newsweek krytycznie o homeopatii 30.03.11, 16:08
                  Wiktor nie jestem do końca pewny, ale wydaje mi się, że ten pan pisał tu kiedyś u nas.
                  • m.war Re: Newsweek krytycznie o homeopatii 30.03.11, 16:11
                    sprawdziłem, pisał pod nickiem and_greg, nie trwało to jednak długo.
                    • wiktor.online Re: Newsweek krytycznie o homeopatii 30.03.11, 19:36
                      no to wejdz na www.racjonalista.pl/ poszukaj teksty o homeopatii i po tym zrozumiesz ze pisze ich jeden i ten sam troll-idiota, ktorego dziesiatki nickow banowales tutaj.
                  • halszka111 Re: Newsweek krytycznie o homeopatii 30.03.11, 21:12
                    m.war napisał:

> Wiktor nie jestem do końca pewny, ale wydaje mi się, że ten pan pisał tu kiedyś
                    > u nas.

O tym właśnie mówimy :-)
    • anda8 Re: Newsweek krytycznie o homeopatii 06.04.11, 13:41
      Korespondowałam z tym panem. Śmieszne są jego argumenty, smutne, ze nic nie dociera.
      A podpiera się tym, ze" rozmawiał z wieloma homeopatami i ma wieloletnie doświaczenie w tej materii."
      Chciał zrobić ze mnie niedouczoną, nawiedzoną, ale nie udało mu się.
      "Zdanie ma już wyrobione i nic tego nie zmieni"
      • idonea Re: Newsweek krytycznie o homeopatii 06.04.11, 17:01
        Z "nim" to znaczy z Gregosiewiczem czy dziennikarzem Newsweeka?
        • anda8 Re: Newsweek krytycznie o homeopatii 07.04.11, 11:53
          Z autorem artykułu.
          • idonea Re: Newsweek krytycznie o homeopatii 07.04.11, 17:11
            No prosze, przynajmniej raczył Ci odpowiedzieć. Skoro ma już twardo wyrobione zdanie po co ta prośba o komentarze - poszukiwanie "ofiar" homeopatii żeby znowu coś o tym sensacyjnie napisać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka