Dodaj do ulubionych

chrypka u dziecka

04.05.06, 10:52
Mój 3,5 letni syn ma od ok.2 tyg. chrypkę,(raz większą,raz mniejszą)nic prócz
tego się nie dzieje, nie ma temperatury,za każdym razem jak pytam czy boli go
gardło twierdzi że nie. Je normalnie,zachowuje się normalnie,nie
kaszle,raczej chrypka mu nie przeszkadza bo nie ma żadnego odchrząkiwania,
nie zauważyłam również żadnej różnicy przy zmianie temperatury.Homeovoxu nie
chce ssać, poradźcie coś proszę bo nie lubię takiego stanu-nie wiadomo zdrowy?
chory?
Pozdrawiam was wiosennie :-)
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: chrypka u dziecka 04.05.06, 11:05
      to spróbuj tą tabletkę rozpuścić w 3 łyżkach wody i podawa 1 łyżeczkę kila razy
      dziennie.Zobacz czy reaguje na lek.
      Pozdr
      • beba2 Re: chrypka u dziecka 04.05.06, 18:31
        A nie brało dziecko antybiotyków w niedalekiej przeszłosci?
        Nie jest alergikiem?
        • kajtusiunia Re: chrypka u dziecka 05.05.06, 09:12
          antybiotyk ostatnio był w grudniu,alergikiem chyba nie jest chociaż po
          urodzeniu miał lekką skazę białkową a w tej chwili ma taką "kaszkę" na rękach
          nad łokciami.
          Od roku jesteśmy pod opieką homeopaty bo wcześniej w ciągu roku miał trzy razy
          wirusowe zapalenie płuc (przynajmniej tak twierdzili lekarze)
          Wczoraj po powrocie z przedszkola rozpuściłam mu Homeovox w wodzie tak jak
          sugerowała 5_monika i popijał do wieczora ale poprawy dziś żadnej nie
          zauważyłam.Chyba będę musiała zadzwonić do lekarza bo zaczyna mnie niepokoić
          taki stan.
          • 5_monika Re: chrypka u dziecka 05.05.06, 09:16
            nie doczytałam, że trwa to od 2 tyg., co na to homeopata ?
            Jak miał skazę i teraz ma kaszkę to pewnie coś alergicznego w nim "siedzi",
            trzeba wziąść pod uwagę podłoże alergiczne.
            • kajtusiunia Re: chrypka u dziecka 08.05.06, 09:13
              dzwomiłam do homeo,kazała rozpuścić Phosforus 30 CH i podawać małemu.Zaczynamy
              dzisiaj i zobaczymy co będzie dalej. W ostatniej rozmowie telefonicznej
              sugerowałam pani doktor,że może to jakaś alergia,tym bardziej że wcześniej
              mieliśmy ropiejące oczka przez dłuższy czas ale mam wrażenie jakby trochę
              unikała tematu alergia,niestety w tym m-cu nie mogę sobie pozwolić na wizytę u
              homeo ale idę dziś do pediatry niech obejrzy to gardło a później zadzwonię do
              naszej pani doktor.
    • granna Re: chrypka u dziecka 08.05.06, 11:48
      Można jeszcze wziac pod uwage grzyby, pewnie dlatego beba pytała o antybiotyk
      • kajtusiunia Re: chrypka u dziecka 08.05.06, 13:07
        badanie kału w kierunku grzybów i innych śmieci robiliśmy w ubiegłym roku po
        serii wielu antybiotyków, wyszły grzyby drożdżopodobne,przeleczyliśmy małego. A
        myślisz że taka chrypka to może być obecność grzybów? Kajtek nie przepada
        raczej za słodyczami ale uwielbia mleczko.
        • babsee Re: chrypka u dziecka 08.05.06, 13:10
          Co oznacza:przeleczylismy małego?Czy podałaś Flumycon albo Nystatyne?jeśli
          tak,to ponów badanie mykologiczne kału-czyli badanie kału w kierunku grzybów i
          pleśni.
          • kajtusiunia Re: chrypka u dziecka 08.05.06, 13:21
            babsee napisała:

> Co oznacza:przeleczylismy małego?Czy podałaś Flumycon albo Nystatyne?
            -był leczony homeopatycznie candida albicans(chyba tak to się pisze)
            jeśli
            > tak,to ponów badanie mykologiczne kału-czyli badanie kału w kierunku grzybów
            i
            > pleśni.
            - ostatnio nie badaliśmy kału bo nie było objawów takich jak poprzednio(
            głównie brzydki zapach z ust, żadnych rewelacji żołądkowych)
            • babsee Re: chrypka u dziecka 08.05.06, 13:30
              Moja córeczka nie miała kompletnie żadnych objawów grzybów-ZADNYCH.jedyne co ja
              męczyło to przewlekły kaszel.Co ja nie badałam..począwszy od astmy przez
              alergie a skończywszy na mycoplażmie.Okazało sie, ze pomimo braku objawów ma
              b.obfity przerost grzybów candida albicans.Grzyby sa podstępne.I lubią
              mleczko.Dlatego proponuję Ci powtórzyć badanie,tym bardziej ze kosztuje
              niewiele.
              • beba2 Re: chrypka u dziecka 08.05.06, 13:54
                W tym wypadku ( chrypka), wystarczy wymaz z gardła w kierunku grzybów.
                • kajtusiunia Re: chrypka u dziecka 08.05.06, 14:33
                  ale taki wymaz to chyba powinien pobrać lekarz? a teraz sobie przypomniałam że
                  moje dziecko ma na języku taki lekki białawy nalot, to też pewnie jest ważne
    • babsee Re: chrypka u dziecka 08.05.06, 15:01
      Wymaz jest refundowany przez NFZ-idż na skierowanie bo normalnie to kosztuje
      ok. 35 zl.
      • beba2 Re: chrypka u dziecka 08.05.06, 20:11
        I raczej rzadko robi to lekarz. Materiał do badań pobiera w laboratoriach
        średni personel.
        • kajtusiunia Re: chrypka u dziecka 09.05.06, 09:51
          Moje drogie, słów mi brak na naszą służbę zdrowia.Poszłam wczoraj z małym do
          pediatry żeby go zbadał,ponieważ odebrałam go z przedszkola z powiększonymi
          migdałkami i stanem podgorączkowym,(na wizytę u homeo brak kasy) a przy okazji
          chciałam też wziąść skierowanie na ten wymaz i porozmawiać ewentualnie o
          skierowaniu do arelgologa.Weszłam do gabinetu,mówię co jest dziecku,że ma
          zmiany na przedramionach,nalot na języku,itd.słowa pana doktora-to się jeszcze
          nie nadaje do leczenia,po co to ruszać,wymaz a po co? nalot na języku ma bo
          jest zapalenie gardła, cała wizyta w ekspresowym tempie, przepisany
          antybiotyk.Na moje pytanie czy to jest bakteryjne,bo przepisał antybiotyk-
          odpowiedź lekarza-jakby było wirusowe to by pani miała dziecko z gorączką 40
          stopni,dzięki bogu że do naszej homeo mogę dzwonić w każdej chwili.
          Gorzej tylko z tym wymazem bo to nie jest mały koszt.
          Ja się tylko zapytuję po co my płacimy te składki zdrowotne co miesiąc jak i
          tak z tego nie korzystamy,wolałabym wpłacać je na konto i wiedzieć że jak mi
          dziecko zachoruje to mogę iść i wziąść kasę na te badania bez łaski pana
          doktora.
    • babsee Re: chrypka u dziecka 09.05.06, 10:39
      Bozszsz...antybiotyk na zapalenie gardła...słow brak.I tacy debile "psują"nam
      dzieci...
      Co wg.pana doktora oznacza ze jeszcze sie nie nadaj do leczenia?Tzn.grzyb ma mu
      wylazic na wierzch z buzi zeby łaskawca cos zrobił?Wybacz, ale wkurzyłam sie
      razem z Tobą..
      • kajtusiunia Re: chrypka u dziecka 09.05.06, 11:11
        nie nadaje się do leczenia ta wysypka na przedramionach,nie ma potrzeby dać
        skierowania do arelgologa a wymaz z gardła to przecież niepotrzebny jest!!!
        zdziwiona czy co? :-))))))))))
        • beba2 Re: chrypka u dziecka 09.05.06, 13:19
          Hm, no nie rozumiem, że nie chciał dac skierowania na wymaz i do alergologa. Na
          leczenie alergii nigdy nie jest za wcześnie.
          Ale co do antybiotyku na zapalenie gardła...no cóz wcale się nie dziwię. Tak
          się właśnie postępuje w medycynie konwencjonalnej. Na to sie daje antybiotyk,
          bo moze dojśc do powikłań. Oczywiscie jesli dziecko nie jest skutecznie leczone
          homeopatycznie.
          • kajtusiunia Re: chrypka u dziecka 09.05.06, 13:48
            wystraszyłaś mnie,mam nadzieję że nie dojdzie do żadnych powikłań,homeo kazała
            dawać belladonnę 200 CH z wody i dzwonić w środę po dalsze instrukcje
            • kajtusiunia Re: chrypka u dziecka 11.05.06, 09:14
              poradźcie coś kochane bo dwa dni daję tą belladonnę a wielkiej poprawy to ja
              nie widzę,temp. cały czas w granicach 37,5- 38,2 chrypka nadal się
              utrzymuje,migdały może troszkę mniejsze,dziecko nie skarży się na ból
              gardła,troszkę leci z nosa,katar przeźroczysty z niewielką ilością żółto-
              zielonej wydzieliny.
              • beba2 Re: chrypka u dziecka 11.05.06, 09:47
                Spróbuj pulsatillę 15 CH dwa razy dziennie po 3 kulki przez 7 dni.
                • kajtusiunia Re: chrypka u dziecka 15.05.06, 11:18
                  jestem umówiona na jutro do laryngologa,alergologa bo za chiny ludowe nie
                  możemy sie pozbyć tej chrypki,niech obejrzy krtań bo naprawdę martwi mnie taki
                  stan. Mam tylko pytanie do was, jak myślicie mówić że leczymy się u homeo czy
                  milczeć?
                  • kajtusiunia Re: chrypka u dziecka 19.05.06, 11:44
                    wizytę u laryngologa mamy za sobą,powiedziałam że leczymy się homeo,pani doktor
                    nie jest zwolennikiem homeo ale była taktowna,krtani dokładnie nie obejrzała bo
                    mały nie pozwolił ale powiedziała że jest mocno zaśluzowany, naciek ropnej
                    wydzieliny na tylnej ścianie gardła,kazała robić inhalacje z wody z sodą i
                    jakiś spray do nosa (nazwy nie pamiętam).cały czas Kajtek ma katar z tym że
                    słychać go a nie chce wyjść,rano po wstaniu z łóżka kilka razy musi zakasłać i
                    wtedy słychać jak się coś odrywa.jak już coś wysmarka to jest to dość gęsta
                    wydzielina z ropą,generalnie jest tak że ja już nie mogę słuchać jak ma
                    zawalony nos i proszę go o wysmarkanie a tu nic nie leci,a wydawało się że nos
                    wypełniony po brzegi.Wcześniej beba pisała o pulsatilli ale wtedy jeszcze nie
                    podałam bo czekałam na to co powie laryngolog, a teraz nie wiem ,z naszą homeo
                    do poniedziałku nie ma kontaktu.Laryngolog powiedział jeszcze że jak po 2 tyg.
                    nie przejdzie to robimy wymaz z nosogardła.Tak jeszcze myślę o dagomedzie-
                    cinnabaris ale nigdy nie stosowałam. Mały poza tym normalnie się
                    zachowuje,wczoraj temp. 37,3-37,5 język z delikatnym białym nalotem tylko
                    koniuszek różowy,pragnienie tak jak zwykle,sen również.
                    • granna Re: chrypka u dziecka 19.05.06, 13:17
                      Ale czemu nie podałaś tej pulsatilli? Tak długo dziecko męczyłas?
                      No to daj tą pulstaille, tylko nie wiem jaką Beba kazała, ale jesłi nos zapchany
                      to ja bym zaczęła od 9 ch,z wody kilka razy dzienie.
                      I co Ci po wiedzy co laryngolog powiedizala? Sobie pewnie pomyślała, ze jak sie
                      leczycie homeopatycznie to po co przychodzicie do niej :(
                      No i zrobicie wymaz, wyjdzie jakis przerost jakiejs bakterii bo jakze ma nie
                      wyjsc kiedy zakażenie jak byk??? I dostaniesz antybiotyk i za za 3 tyg bedizesz
                      miała powtórke z rozrywki:(
                      Przepraszam za ostry ton, ale po co tu piszesz po rade potem i tak nie stosujesz
                      bo chcesz wiedizec co powie laryngolog a potem znowu tutaj bo laryngolog nie
                      powiedzial nic ciekawego tylko taktowny był ! Dopóki nie ma wysokiej gorączki to
                      masz szanse wyciagnac go z tego homeopatycznie, tylko sie trzeba na cos zdecydowac.
                      • kajtusiunia Re: chrypka u dziecka 19.05.06, 14:50
                        Przepraszam cię granna ale ja nie jestem znawcą homeopatii a dziecka nie
                        męczyłam ponieważ cały czas byłam w kontakcie z homeopatą i dziecko dostawało
                        belladonne to wspólnie z homeo ustaliłyśmy że się skonsultuję z laryngologiem.
                        zabolało mnie to co napisałaś,myślałam że to forum jest po to żeby się
                        podzielić swoimi wątpliwościami a nie osądzać ale widzę że jest inaczej.
                        • 5_monika Re: chrypka u dziecka 19.05.06, 14:52
                          napisz jaka jest sytuacja na dziś.
                          Belladonna ??
                          • kajtusiunia Re: chrypka u dziecka 19.05.06, 14:54
                            5_monika napisała:

> napisz jaka jest sytuacja na dziś.
                            > Belladonna ??

tak dalej daję trzy razy dziennie belladonnę z homeo będę mogła porozmawiać
                            dopiero w poniedziałek
                            • 5_monika Re: chrypka u dziecka 19.05.06, 15:00
                              pytałam o dziecko :), akurat Belladonny tu nie popieram.
                              • kajtusiunia Re: chrypka u dziecka 19.05.06, 15:07
                                sytuacja na dziś to zapchany nos i chrypa (raz większa innym razem mniejsza)
                                jeśli chodzi o katar to wydaje się że nos jest pełny a nic nie wychodzi,rano po
                                wstaniu z łóżka kilka kaszlnięć z odrywającą się wydzieliną, jak już coś
                                wysmarka to gęste z ropną wydzieliną.wczoraj temp. 37,3-37,5 reszta bez
                                zmian,czyli zachowanie,sen,posiłki.po zaśnięciu poci się ale raczej głowa
    • 5_monika Re: chrypka u dziecka 19.05.06, 15:18
      była jakaś zmiana po Phosphorusie, czemu lekarka zmnieniła na Belladonnę (jeśli
      wiesz) ?
      • kajtusiunia Re: chrypka u dziecka 19.05.06, 15:32
        żadnej zmiany po Phosphorusie nie było,dostawał trzy dni z wody i nic później
        chrypka zrobiła się jeszcze gorsza doszła temp. 38,2 i homeo po wywiadzie
        kazała dawać belladonnę,po belladonnie po dwóch dobach chrypka zmalała ale
        wczoraj znowu zaczął mocniej chrypić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka