Dodaj do ulubionych

mąż mi się "rozkłada"!

29.12.08, 22:49
Ledwo pożegnał się z poprzednią infekcją (zatoki) to teraz łapie go jakiś wirus. Zdąrzył juz niestety zjeść swoja ulubioną polopirynę, ale teraz wziął L52 (10 kropli). Po przeczytaniu różnych informacji z tego forum drugą taką porcję dostanie za godzinę i postawię mu bańki.
Na chwilę obecną objawy typowe dla początku przeziębienia: bóle mięśni, stan podgorączkowy 37,2, zaczerwienione, obrzmiałe i drapiące gardło.
Co dalej? Podawać to L52 dalej(jakie dawki/częstotliwość)?

Mnie za to od dwóch dni dość mocno boli gardło (bardziej przy przełykaniu, także przy ucisku z zewnątrz), głównie prawa strona, na migdale widoczny biały punkcik (i to on boli najbardziej), reszta mocno czerwona. Poza tym brak innych objawów. Psikam od dziś tymsalem, ale póki co efekt mierny. Coś poradzicie?
Obserwuj wątek
    • alinka919 Re: mąż mi się "rozkłada"! 30.12.08, 00:05
      Dałabym oscilo 3 razy dziennie 6 fiolek i phytolacę 9 ch
    • alinka919 Re: mąż mi się "rozkłada"! 30.12.08, 00:07
      eupatorium 9 ch jest lekiem powstrzymującym początki grypy
    • all2 Re: mąż mi się "rozkłada"! 30.12.08, 00:34
      O mężu: ja bym w takiej sytuacji łapała za engystol, inni chwalą oscillo, ale
      L52 też ma swoich fanów, więc skoro z tym zaczęłaś, to ok - w pierwszej fazie
      przeziębienia liczy się częstotliwość podawania, więc niech to bierze często,
      np. co godzinę. Nie musi być wcale po 10 kropli, wystarczą 2 na łyżeczce wody.
      Jeśli będzie mu się poprawiać, to stopniowo coraz rzadziej.
      Te zestawy nie na każdego działają jednakowo, na mnie na przykład oscillo nie
      działa w ogóle, L52 średnio, engystol rewelacyjnie. Inni mają inaczej i tu
      trzeba przetestować i trafić na swój lek. Kwestia składu, oscillo jest
      jednoskładnikowe, ale engystol i L52 to kompleksy, więc zapewne chodzi o któryś
      składnik, co to jednej osobie robi dobrze a drugiej nie.

Oscillo też ok, ale po co aż 6 fiolek. Wystarczy brać po kilka granulek i wtedy
      jedną fiolką można oblecieć całe przeziębienie. Ilość nie ma tu znaczenia,
      impuls dla organizmu jest taki sam przy pięciu granulkach co przy całej fiolce.

Twoje gardło: ten biały punkcik to pewnie początek czopa ropnego, więc może
      Mercurius sol. 9CH. Ale ja nie mam doświadczeń z migdałkami, bo u mnie w domu
      nikt na to nie choruje, więc gdyby ten Mercurius nie pomógł, to może dziewczyny
      podpowiedzą coś innego. Belladonna?
    • dorek3 Re: mąż mi się "rozkłada"! 30.12.08, 08:09
      Dzięki za rady i piszcie dalej bo jak jestem bardziej niż zielona w temacie homeopatii. I w dodatku po wszystko muszę lecieć do apteki.

Dałam L52 bo mi osscillo się po prostu skończyło. Wczoraj już temperatura skoczyła do 38,3. W nocy na moment spadła, ale teraz znowu jest pond 38. Kataru brak (odrobina tego jeszcze z poprzedniej infekcji spływa po gardle). Gardło boli stale, jak przełyka to bardziej, pobolewa głowa, ciągną mięśnie nóg.
      Będę podawać to l52 co godzinę ale jak długo czekać na efekty? Kiedy decyzja że to nie to?
      • all2 Re: mąż mi się "rozkłada"! 30.12.08, 12:34
        Ja myślę, że po jednym dniu, jeśli dziś do wieczora będzie widać, że choroba
        spokojnie się rozwija, to można przejść na coś innego. Jeśli się zatrzyma albo
        cofnie, to dalej te L52.
        Pojedynczy lek jest trudniej dobrać, wyżej wspominano phytolaccę i eupatorium,
        ale są i inne, trzeba poczytać i sprawdzić, co pasuje. A z kompleksów, to jest
        jeszcze Grippheel i Anginheel, pierwszy na stany grypowe, drugi na gardłowe. Też
        działają nieźle. Niestety kompleksy są droższe od pojedynczych. Na gardło też
        Homeovox albo Homeogene Boirona. Musisz na razie metodą prób i błędów.
        Pozostają jeszcze bańki, inhalacje, lipa, maliny itd.
        • dorek3 Re: mąż mi się "rozkłada"! 30.12.08, 13:06
          Na razie niestety się rozwija. Gorączka rośnie, teraz 39; nos lekko zblokowany, gardło ponoć odrobinę mniej. Na razie temperatura nie zbijana. Jadę do apteki na zakupy homeopatyczne w ciemno więc Wasze rady bardzo mi będą potrzebne.
          Moje gardło dużo lepiej.
          Zapobiegawczo dzieciom dałam Osscilo 1/3 fiolki; drugi dostał trzecią dawkę stramonium, które miał zalecone od homeopaty. Nic się nie dzieje aczkolwiek obaj mają zaczerwienione gardła. Coś jeszcze działać czy tylko czekać?
          • very.martini Re: mąż mi się "rozkłada"! 30.12.08, 13:33
            Brak pragnienia plus suchość w ustach, skóra ogólnie jest sucha -
            Belladonna
            Zimny pot, pragnienie - Aconitum
            Oba mają w obrazie wysoką gorączkę.
            Na gardła możesz spróbować Ferrum Phosphoricum (chociaż gardłowych
            leków jest od cholery i na hasło "zaczerwienione gardło" najlepszy
            chyba byłby jakiś kompleks), mężowi też może się przydać.

16%VOL
            22%VAT
            • dorek3 Re: mąż mi się "rozkłada"! 30.12.08, 15:43
              Jezu, nie wiem!
              Chce mu się pić, skóra jest sucha, nie poci się, ma chłodne dłonie i stopy. Woli leżeć przykryty po uszy chociaż podobno nie jest mu zimno.
              Właśnie wróciłam z apteki i mam:
              mercurius 30
              baryta 9
              phytolacca 9
              apis 9
              aconitum 15
              belladonna 15
              lachesis 9
              eupatorium 9
              kalium bichromicum 9
              bryonia 15
              osscillo
              i kompleksy: engystol, L52, anginheel
              Teraz ma 38,7,ale było tez wahnięcie ponad 39.
              Proszę tylko o rady łopatologiczne bo to moja pierwsza [prba leczenia w ten sposób. I przydałby sie jakis sukcesik na dobry początek :-))
              • dorek3 Re: mąż mi się "rozkłada"! 30.12.08, 17:23
                Podałam mu Belladonę 15 dwie kulki pod język. Następna za godzine i góra trzy dawki jesli nie będzie poprawy, tak? Czy jeśli by nic nie spadła to próbować z bryonią?
                Bolą go wszystkie mięśnie, sucho pokasłuje z gardła.
                Kontynuować naprzemiennie to L52?
                • skory1 Ostrożnie! 30.12.08, 18:58
                  Uważajcie z nadmiernym zażywaniem aspiryny i jej "koleżanki" - polopiryny. Oba
                  mogą doprowadzić do tzw. astmy aspirynowej. Zażywajcie je, gdy naprawdę musicie.
                  A poza tym, w przeziębieniu NIE POWINNO brać się leków przeciwgorączkowych, bo
                  osłabiają walkę organizmu z infekcją. Wysoka temperatura jest niezbędna do
                  "spalania" bakterii chorobotwórczych. Wice zamiast obniżać gorączkę, lepiej
                  wypić napar z malin i wskoczyć pod kołdrę, by "wypocić" chorobę. Nasze babki
                  miały rację. ;)
                • skory1 Re: mąż mi się "rozkłada"! 30.12.08, 19:07
                  A tak w ogóle, to wszystkim bezwzględnie polecam analizę pierwiastkową włosów, ale tylko tą, którą wykonuje Laboratorium BIOMOL-MED w Łodzi, bo TYLKO ONI mają doświadczenie w interpretowaniu wyników.
                  Moja teściowa miała ostre zapalenie stawów i przez 9 miesięcy jeździła po szpitalach. Żaden z lekarzy nie potrafił jednak tego zdiagnozować. Dopiero owa analiza wskazała na przyczynę jej problemów i to już po 3 tygodniach.
                  Być może problemy twojego męża mają głębsza przyczynę, w postaci niedoborów określonych witamin i minerałów w diecie.
                  Wiem, że to badanie trochę kosztuje, ale w co jak w co, lecz w zdrowie warto inwestować. Ja i żona też jesteśmy po takim badaniu i nie żałujemy wydanych pieniędzy.
                  Jeśli ciebie albo kogoś to badanie zainteresuje, to napiszcie do mnie. skory@wp.pl
                • dorek3 Re: mąż mi się "rozkłada"! 30.12.08, 20:19
                  Po dwóch podejściach z Belladonną ma 38,5 czyli bez spektakularnych efektów. Ale czy takie maja być czy raczej powolne. Dam mu jeszcze na noc i zobaczymy co będzie rano. Ale błagam niech ktoś doświadczony to jakoś skomentuje.
                  • alinka919 Re: mąż mi się "rozkłada"! 30.12.08, 22:07
                    Gdy się nie poci daj aconitum na gorączke i chłodne okłady na czoło.Skoro
                    beladonna nie działa ,jestem za eupatorium
                    • dorek3 Re: mąż mi się "rozkłada"! 31.12.08, 12:19
                      Rano było niby lepiej (temp 37,5; dałam tylko belladonne)ale teraz już znowu 38. Spróbuję jak radzisz eupatorium i aconitum
          • all2 Re: mąż mi się "rozkłada"! 30.12.08, 15:34
            Temu, który dostał stramonium, to raczej już nic nie dawaj. No i temperatury też
            lepiej nie zbijać bez konieczności, jak mąż się wygorączkuje to mu szybciej
            przejdzie.
            • dorek3 Re: mąż mi się "rozkłada"! 30.12.08, 15:54
              Tak właśnie zrobiłam. I nawet potwierdziłam u homeopatki. Gdyby coś się na ostro zaczęło to mam podać dodatkową kulkę stramonium do buzi
    • dorek3 Re: mąż mi się "rozkłada"! 02.01.09, 11:05
      Po czetrech dawkach marcuriusa dziś wstał wreszcie bez temperatury. Ale gardło wciąż paskudne i obolałe. Nawet go wysłałam na wszelki wypadek na wymaz.
      Rozumiem że skoro była poprawa po tych ostatnich kulkach to należy je kontynuować. Ale do samego końca czyli kiedy wreszcie przestanie boleć czy kiedy jakieś ropne wykwity przestaną być widoczne to należy zmienić (apis?)
    • dorek3 epilog z happy endem 03.01.09, 21:22
      Po jednym dniu kuracji mercuriusem gorączka ustąpiła całkowicie aczkolwiek gardło dalej było wstrętne. Ale już następna doba przyniosła naprawdę diametralną poprawę. Lekarz, do którego poszedł po zwolnienie oczywiście przepisał Bioparox (recepta at kosz).
      Kuracja kulkami była wprawdzie wspomagana psikaczami do gardła (tymsal, hascosept, szałwia) plus dwa paracetamole ale i tak jesteśmy pod wrażeniem.
      Teraz czekam na bardzie spektakularne efekty u dziecka.
      • all2 Re: epilog z happy endem 03.01.09, 23:31
        No to fajnie, że się udało. Przy okazji będziesz już miała jakąś orientację na
        przyszłość, co warto podać przy podobnych objawach :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka