04.12.13, 20:13
Kolejny raz na moim płocie wyżyli się graficiarze i to niezbyt utalentowani - mam ohydny pseudo-autograf wielkości 2-3 m2. Poprzedni mozolnie usunęliśmy z miesiąc temu (ten sam autor). Zastanawiam się czy jest sens zgłaszać na policję takie akty wandalizmu, czy szkoda czasu... Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w temacie? Bo że kamerę zamontuję, to pewne, już mam dosyć.
Obserwuj wątek
    • ktosiek81 Re: wandale 04.12.13, 20:23
      Zgłaszaj do policji i straży miejskiej w Józefowie. Nagłaśniaj ten temat, bo nastolatkowie ze sprayami lub markerami czują się bezkarni!!! Zobacz jak stacje kolejowe wyglądają - pomazane, popisane a autorów nikt podobno nie zna...
      • kuballa112 Re: wandale 04.12.13, 22:54
        Ostatnio nawet jeden z pociągów SKM został wymazany sprayem od środka. Na drzwiach ktoś wysmarował napis, którego treści już nie pamiętam, znak Legi oraz jakiś pseudonim z dopiskiem "z Józefowa" jeśli się nie mylę. Coś w tym stylu. Jak natrafię jeszcze raz to zrobię zdjęcie. Ja rozumiem płot, w nocy, nikt nie widział, kamery nie ma. Ale w monitorowanym pociągu? Skandal
        • gaba29 Re: wandale 05.12.13, 00:16
          Doskonale Cię rozumiem. Mi płotu ni malują, ale wielokrotnie otwierali samochód zostawiając otwarte drzwi, wyciągając np. popielniczkę czy korek od wlewu paliwa a następnie porzucając kawałek dalej w lesie... ostatnio parę razy benzynę ściągali, ale chyba nie w celach rabunkowych (gdyby nie otwarty wlew i porzucona rurka pewnie bym się nie zorientowała) ot, czysta złośliwość. Ale złośliwość, która powoduje, że przestaliśmy czuć się bezpiecznie, przestaliśmy myśleć, że to nasze miejsce na ziemi...
          Co do zgłaszania policji- tuż przed urlopem skradziono nam 3 rowery, poszłam przygotowana tj. modele, zdjęcia itp. Pan policjant rzucił okiem i na żółtej samoprzylepnej karteczce zapisał "giant czerwony". Prawdę mówiąc nie wiem czy się śmiać czy płakać, może realnie ocenił swoje możliwości i zaoszczędził mi (i sobie) paru godzin na spisywaniu protokołu.
          • est.ella Re: wandale 05.12.13, 14:37
            Szkoda, że macie takie doświadczenia. Pomazany płot jak najbardziej zgłosić, graficiarze często działają w obrębie danego terenu, może złapią ich przy innej okazji i połączą fakty. Graficiarze....zwykli wandale bo te napisy nawet nie są ładne.
          • ktosiek81 Re: wandale 06.12.13, 21:37
            jak masz dokumenty tj znasz numery ramy bicyklów to zgłaszaj śmiało w policji na tzw. protokół. Może kiedyś, gdzieś w Polsce rowery się odnajdą przy udziale innych policjantów
    • jozefow512 Re: wandale 09.12.13, 16:41
      kapanna napisała:
      Zastanawiam się czy jest sens zgłaszać na policję takie akty wandalizmu, czy szkoda czasu.

Moim zdaniem warto zgłaszać. Zresztą zobacz odpowiedź burmistrza na podobne pytanie (2013-11-19):

Panie Burmistrzu, Czy jest jakiś wdrożony plan walki z nielegalnymi malunkami grafitti, które coraz częściej szpecą nasze miasto. Czy policja lub straż miejska mogłaby częściej patrolować miejsca które są narażone na takie czyny, np. Wawerska przy Powstańców Śląskich, Wiązowska przy Olszowej czy na ul. Wroniej. Krzysztof Mikke
      Odpowiedź:

Jednym z wątków poruszanych podczas debaty o bezpieczeństwie organizowanej przez Komendę Powiatowej Policji było niszczenia mienia publicznego. Policja zaapelowała do mieszkańców, aby na bieżąco zgłaszali przypadki wandalizmu oraz zapowiedziała częstsze patrole. Będę w tej sprawie także rozmawiał z Komendantem Policji z Józefowie.
      • zyga132 Re: wandale 13.12.13, 11:28
        Jedynym sposobem na zjawisko wandalizmu jest jedność mieszkańców, tak jak to ma miejsce w małych amerykańskich miasteczkach.
    • surmia No to sobie posprejował... 17.12.13, 11:34
      www.jozefow.pl/page/14,aktualnosci.html?id=342
      • marc_gg Re: No to sobie posprejował... 17.12.13, 12:35
        No to mam nadzieję, że tych głąbów porządnie ukaraną i obciążą kosztami remontów elewacji. Już dwa razy czyściłem płot i więcej nie mam zamiaru. Odpowiednio wysoka kara powinna odstraszyć pozostałych miłośników bazgrania po murach.
        • marek.bsk Re: No to sobie posprejował... 17.12.13, 17:25
          Mieszkasz na ul. Piaskowej? Tam ostatnio był płot pomalowany. Co za bydło...
          • marc_gg Re: No to sobie posprejował... 18.12.13, 09:03
            Nie okolice gimnazjum, ale też jakiś głupek cała ulicę pobazgrał.
      • aakwarium To ja jeszcze poproszę... 17.12.13, 12:47
        na fali ostatnich sukcesów o znalezienie złodzieja mojego samochodu, a jak to się uda to złapanie złodzieja kół, co mi je zdjął z samochodu przedostatniej niedzieli. Widok osób udających się do kościoła i oglądających "wrak" bez kół był bezcennysmile
        • surmia Re: To ja jeszcze poproszę... 17.12.13, 13:14
          Koła zdjęli z auta? Wszystkie? Na ulicy? I nikt nie widział? Jakim cudem? Coś podstawili?

Koniec świata...
          • est.ella Re: To ja jeszcze poproszę... 17.12.13, 16:58
            Temat kradzieży aut ostatnio ucichł, myślałam, może naiwnie, że u nas tego problemu nie ma... A te koła to już naprawdę przesada! Kilka lat temu usiłowali ukraść koła mojemu szwagrowi z pod bloku, ale w środku nocy a nie bezwstydnie w biały dzień!! Człowiek nie może się czuć bezpiecznie nawet na własnym podwórku sad
          • aakwarium Re: To ja jeszcze poproszę... 17.12.13, 20:18
            Można powiedzieć, że samochód wylądował na podwoziu (dosłownie).
            • ktosiek81 Re: To ja jeszcze poproszę... 29.12.13, 12:39
              "wylądował..."
              a co to ma do rzeczy, gdy wandale/grafficiarze malują nasze elewacje ogrodzeniowe i nie tylko???
      • jozefow512 Re: No to sobie posprejował... 08.01.14, 20:51
        Kolejny sobie posprejował....
        • surmia Re: No to sobie posprejował... 09.01.14, 08:53
          A ja bym chciała wiedzieć (oprócz tego, że grozi im do lat 5) co się z nimi dalej stało. Czy faktycznie ten pierwszy już poniósł lub poniesie jakieś konsekwencje, czy, jak zwykle, mama zapłaciła i po sprawie?
          • dbam_o_zdrowie Re: No to sobie posprejował... 28.11.14, 16:00
            Chyba ich wypuścili. Na mojej ulicy ostatnio zaczęły sie pojawiać bazgroły. Dziś pojawił sie bazgrol na płocie sąsiadów. Najwyraźniej doczekali pare miesięcy i ruszyli żniw do bazgrolenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka