Dodaj do ulubionych

Błękitna Energia

12.03.15, 08:49
Wczoraj w okolicach ul.Sobieskiego w Michalinie chodziła para młodych ludzi dzwoniąc do domów i proponując zmianę sprzedawcy gazu z dotychczasowego na Błękitną Energię (gaz tańszy o 10%).Sprawdziłem w Energetycznym Centrum, że osoby te nie są oszustami i akcja taka rzeczywiście jest prowadzona.Mam pytanie: czy ktoś z Was korzysta już z usług Błękitnej Energi? Prosiłbym o opinie.
Obserwuj wątek
    • kug777 Re: Błękitna Energia 13.03.15, 08:05
      Co to jest "Energetyczne Centrum"?
      • konsument65lat Re: Błękitna Energia 19.04.15, 23:28
        sss
    • m_miko23 Re: Błękitna Energia 13.03.15, 09:46
      Energetyczne Centrum S.A. Warszawa ul.Domaniewska 37 Biuro obsługi klienta infolinia 801 450 550 W poprzednim poście błędnie napisałem 10% .Powinno być 10gr. PGNiG-1.32zł Błękitna Energia 1.22gr. W moim przypadku to oszczędność ok.400zł rocznie. Zastanawiam się czy warto.Znajomy zmienił dostarczyciela energii elektrycznej i przez ponad rok stał się ofiarą wojenki jaką prowadzili między sobą poprzedni i nowy.Stracił mnóstwo nerwów i czasu.Chciałbym tego uniknąć stąd moje zapytanie.
    • skorpion010 Re: Błękitna Energia 08.04.15, 23:02
      Hej, jakiś czas temu, a dokładnie na przełomie listopada i grudnia podpisałem umowę z Błękitną Energią. W zasadzie nie miałem żadnych zastrzeżeń do umowy bo wszystko zostało mi wyjaśnione na spotkaniu. Dzisiaj dostałem pierwszą fakturę. Faktycznie pierwsze rachunki wskazują że obiecana stawka została zachowana na mojej fakturze więc zaoszczędziłem już około 240 zł po 2-3 miesiącach od daty podpisania umowy. POLECAM smile)
      • m_miko23 Re: Błękitna Energia 09.04.15, 05:51
        Dzięki.Mimo braku opinii podpisałem umowę z Błękitną Energią i teraz czekam na fakturę od nich.Jak by nie było jest to pierwsza próba przełamania monopolu PGNiG.
        • kokosowy_wiorek Re: Błękitna Energia 09.04.15, 08:01
          Daj znaka za jakiś czas, jak Ci się układa współpraca z nimi. Może faktycznie warto.
          • m_miko23 Re: Błękitna Energia 09.04.15, 08:27
            Ok
            • skorpion010 Re: Błękitna Energia 09.04.15, 20:03
              Spoko, w końcu po to mamy forum wink, ciekawe że dzisiaj też byli u mnie ponownie - chyba nie wiedzieli że już mam ich faktury. Jak mu to pokazałem to uwierzcie - Wyraz twarzy tego chłopaka - bezcenny smile
              • zielonapantera12 Re: Błękitna Energia 17.04.15, 15:32
                Dziś był Pan u mnie wszystko wygląda ok więc też chyba podpiszę zawsze jakaś oszczędność
                • konsument65lat Re: Błękitna Energia 19.04.15, 23:30
                  SPRZEDAWCA PRĄDU JAK KAŻDY INNY.smile JA MAM BŁEKITNĄ ENERGIE ZMIENIŁEM I PRĄD I GAZ NA 2 RZECZACH ROCZNIE ZYSKU MAM 900 ZŁ JEST NA PRAWDĘ ŚWIETNIE WRESZCIE KTOŚ SIĘ WZIOŁ ZA MONOPOL PGNIG I TAURONU
                  • konsument65lat Re: Błękitna Energia 19.04.15, 23:46
                    i darmowe ubezpieczenie gazowe dostałem i teraz wiem że dobrze zrobiłem a sąsiadki gadały że to oszustwo chwała bogu że nie miały racji , kiedyś zmieniłem na telefonii i straciłem ale firma z warszawy jest okey
                    • urszu.la75 Re: Błękitna Energia 20.04.15, 07:21
                      Ja w zeszłym roku podpisałam umowę z Duonem, też jest ok, rachunki zdecydowanie mniejsze a często mniejsze niż te za linie przesyłowe wink
          • szybki1981 Re: Błękitna Energia 04.05.15, 00:47
            Zapraszam do kontaktu ze mną. Jestem przedstawicielem Błękitnej Energii
            S.Godlewski 690 187 166
    • mariusz02071965 Re: Błękitna Energia 22.04.15, 19:10
      Witam mialem doczynienia z Bękitną energią zmienili nazwę . Dawniej Cenrum Energetyczne To są oszuści i naciągacze. Podalem ich do sądu
      • szybki1981 Re: Błękitna Energia 04.05.15, 00:45
        Drogi Panie Mariuszu. Nikt nie zmienił nazwy !! Energetyczne Centrum S.A. to gigant energetyczny w Polsce.
        Błękitna Energia to produkt - czyli GAZ. Umowę na gaz podpisuje Pan z EC.SA. a nie z Błękitną Energią.
        Ciekawe o co Pan się z EC SA. sądzi ?
        Konsultant energetyczny Błękitnej Energii 690 187 166
    • m_miko23 Re: Błękitna Energia 23.04.15, 10:04
      A może odrobinę szczegółów.Żeby było wiadomo w czym zawinili.
      • tomasz-69 Re: Błękitna Energia 28.04.15, 22:19
        a w czym mieli zawinić ? smile sam podpisałem z nimi umowę, z doświadczenia wiem że największymi negatami są osoby, które nie maja nic do powiedzenia wartościowego wink
    • dany2508 Re: Błękitna Energia 15.05.15, 17:42
      W warunkach ogólnych jest zapis ze mogą zmienić dowolnie ceny rozdział 9 mowi o tym podpisujemy umowę na 3 lata a rozdział 5 podpunkt 5 ze jak ja wypowiemy przed tym okresem zapłacimy 25 zł za karzdy mc do końca umowy ja tam bym Polakom nie ufał a różnica 0,05gr na 1 M3 to chyba żadna różnica za takie zapisy w umówię pozdrawiam myśle ze pomogłem
      • dany2508 Re: Błękitna Energia 15.05.15, 17:48
        Ps roznica to 0,005 gr na m3
        • janusz680 Re: Błękitna Energia 16.05.15, 14:16
          Ja tam jestem zadowolony. Różnica za m3 to około 8 groszy na m3 i przy dużym zużyciu to całkiem sporo u mnie na fakturze kilkadziesiąt zlotych. Nie wiem jak poprzednik wyliczył 0,005gr za m3.. ???!!
          Ogólnie polecam
      • grudziaz Re: Błękitna Energia 05.06.15, 08:01
        Tu o przyjemnościach kontaktu z "Energetycznym Centrum", tylko niecałe 5000 pln za zerwanie umowy plus dodatkowe atrakcje: www.expressilustrowany.pl/artykul/838525,ma-zaplacic-4900-zl-kary-za-zerwanie-niekorzystnej-umowy,id,t.html?cookie=1
        Firma nie udostępnia wzorów umów.
        • marek74krk Re: Błękitna Energia 23.06.15, 23:36
          każda firma ma takie kary umowne za zerwanie wcześniej zawartej na określony czas umowy.
          Jeżeli ktoś kupi abonament telewizji np Nc + na 2 lata , i po trzech miesiącach się rozmyśli też poniesie konsekwencje. A to że kosultanci odwiedzaja nas w domu to całkiem miłe , można spokojnie o wyszystko zapytać, w razie wątpliwości sprawdzic pełnomocnictwo konsultanta na infolinii. I zawsze to więcej miejsc pracy niż tylko zarabiałyby te wielkie koncerny. Młodzież już całkiem wyjedzie jak będziemy tacy nie mili .

Pozdrawiam zadowolony klient
          • grudziaz Re: Błękitna Energia 08.07.15, 10:32
            Widzę, że propagandę w internecie mają opanowaną w stopniu podstawowym. Dwa pytania sam piszesz te mądrości czy przepisujesz z kartki? ile płaca za wpis?
    • adam743 Re: Błękitna Energia 04.06.15, 20:05
      Witam, mieszkam w Otrębusach, przedstawiciele Błękitnej energii byli u mnie w styczniu, gość który u mnie był poinformował o wszystkim, konkretnie mi to wytułmaczył, że rynek gazowy się uwolnił, że monopol pgnig został rozdzielony na dystrybucje i na sprzedaż i każdy ma teraz wybór co do spółki która nas rozlicza w gazie i jak ktoś ogrzewa dom gazem i zużywa dużo gazu to można kilka złotych mniej płacić za rachunki. Przeczytałem, podpisałem i miesiąc temu przyszła jedna faktura tak jak przedstawiciel mówił i faktycznie stawka jest nizsza kilka groszy na samym paliwie. Sąsiad nie uwierzyl i za pierwszym razem nie zmienial nic. Ale teraz jak porownalismy faktury to faktycznie wychodzi troche taniej wiec tez wyslal do nich dokumenty o wprowadzenie nizszej stawki. Krótko mowiac da sie placic mniej za gaz i potwierdzam to.
    • tofel3 Re: Błękitna Energia 06.07.15, 17:14
      My przeszliśmy do Duonu i nie narzekamy smile
    • bbb21 Re: Błękitna Energia 29.07.15, 22:18
      u mojej mamy byli w/w z plakietkami " błękitna energia " - 4 osoby; pan dowodzący postraszył moją mamę że nie jest coś tam dopełnione po śmierci mojego Taty.. i od razu chciał od niej akt notarialny.. ??? Całe szczęście, że byłam u niej, zabroniłam pokazywać jakiekolwiek dokumenty. I czegokolwiek podpisywać. Pan twierdził, że gazownia przysyłała do nas jakieś pismo nt. Pan też był bardzo zdziwiony pewnymi kwestiami, które mu wyjaśniłam stanowczo. Rozumiem, uczciwe rozmowy/propozycje podpisywania umów, ale nie w ten sposób jak miało miejsce u starszej osoby!!! Więc pomimo zachwytów nad zmianą umów - bądźcie też czujni.
      • hanka31 Re: Błękitna Energia 29.07.15, 23:20
        Mam prośbę do tych co już otrzymują faktury od nowego dostawcy gazu, a mianowicie czy otrzymujecie tylko jedną fakturę czy dwie jedną od błękitnej a drugą od pgnig? W fakturze PGNIG są 4 pozycje : abonamentowa, paliwo gazowe, dystrybucyjna stała i dystrybucyjna zmienna. Czy zatem Błękitna wystawia tylko za gaz? A co z dystrybucją ? Bo gazociąg w ulicy do licznika jest czyj? chyba PGNIG to kto ponosi za to koszty?
        • arkadiusz311 Re: Błękitna Energia 30.07.15, 20:53
          1.To nie jest nowy dostawca tylko sprzedawca.
          2. Otrzymują ludzie jedna FV ( sprzedawców jest kilkunastu wybór jest wielki naprawdę wystarczy się tym zainteresować tylko )
          obecnie Twoim sprzedawca jest PGNIG Obrót detaliczny ( stworzony na potrzeby uwolnienia rynku) dystrybutorem jest PSG od zawsze (Polska Spółka Gazownicza)
          3. Na fakturze, 2 pozycje ( dystrybucja stała, dystrybucja zmienna) są to opłaty PSG Abonamentowa oraz opłata za paliwo gazowe jest sprzedawcy.
          4. Błękitna Energia jest to nazwa produktu Energetyczne Centrum. Na FV wiec już PGNiG nie będzie tylko jak się zdecydujesz to pojawi się napis Energetyczne Centrum. Ogólnie fakturę wystawia Ci sprzedawca. Teraz masz z PGNIG możesz mieć inna firmę.
          5. Co do Energetycznego Centrum to ostatnio było głośno iż ich akwizytorzy podaję za PGNiG a to dwie różne firmy. Warto poczytać opinie o Energetycznym Centrum w internecie.
          6. Co do stawek to też nie jest tak cudownie. Mimo iż podają 10 groszy różnicy na metrze to pamiętajmy ze rozliczamy się w kwh a nie metrach. Realna różnica to maks 6 gorszy na metrze więc obietnic i zapewnienia że będzie taniej prawda. W domach ogrzewanych gazem to będzie realnie ze 100-120 złoty różnicy.
          Stawka PGNiG 0,11616 za kwh
          Stawka Energetycznego Centrum 0,11159 za kwh

zakładając współczynnik konwersji na poziomie 11.180

PGNiG ma 1,29 za metr
          Energetyczne Centrum ma 1,24 za metr

Realnie 5 groszy na metrze inaczej nie chce wyjść. Pan który był u mnie szybko skończył temat i poszedł. Upierał się do końca iż jest to 10 gorszy ale nie potrafił mi tego realnie pokazać. Na tym "taryfikatorze" (czytaj umowie) jest wyszczególniona pozycja za metr sześcienny i jest to 1,22. tylko że rozliczamy się nie za metry a kwh a to spora różnica.

Reasumując realnie przy taryfie 3 kolo 100-120 zlotych rocznie taniej. Teraz ruch zapewne uczyni PGNIG i też obniży ceny tak jak w styczniu.
          • hanka31 Re: Błękitna Energia 30.07.15, 22:24
            Dziękuję za konkretną, merytoryczną odpowiedź .Nie zmienię sprzedawcy błękitnego paliwa .
            Pozdrawiam
          • markowicz12 Re: Błękitna Energia 14.08.15, 17:45
            Właśnie otrzymałem pierwszą fakturę za czerwiec. Nie interesują mnie współczynniki, przeliczniki czy jakieś inne "cuda". Podzieliłem kwotę do zapłaty - 271,62 zł przez ilość zużytego gazu - 107 m3. Wynik - 2,54 zł/m3. Średnia za ubiegły rok od PGNiG - 2,47 zł/m3, za maj zaś - 2,15 zł/m3. A miało być tak pięknie, o 10 gr taniej na metrze sześciennym ! - I wszystko jasne!
    • may58 Re: Błękitna Energia 11.10.15, 17:02
      Ostatnio miałem obniżkę we wrześniu więc mi się podoba. Gość z PSG ten sam przychodzi na odczyt więc z ta obniżka to więcej niż nawet mi obiecał ten Pan Mateusz. Chwała mu za to.
    • arkadiusz311 Re: Błękitna Energia 24.10.15, 01:33
      Chyba za krótko pracujesz u nich smile komentarz jako reklama ? teraz chodzicie jako energia dla domu ? czy tylko tak samo się przedstawiają te samo osoby które chodziły jako firma błekitna energia i oszukiwali że to odłam pgnig ?
    • iwonnachor Re: Błękitna Energia 05.11.15, 08:23
      NIE POLECAM TEJ FIRMY, totalny koszmar, właśnie wyłączyli mi gaz z powodu niezapłaconej faktury, a nie zapłaciłam bo na fakturze nie było stanów licznika początkowego i kocowego i nie wiem za co płacę (chodziło o rozliczenie pewnego okresu). Oczywiście w trakcie reklamacji muszę zapłacić i już, bo takie widzimisię ma ta firma. JESZCZE RAZ ZWRACAM UWAGĘ, lepiej zostać przy PGNiG-e.
      Iwonna
    • klient48 Re: Błękitna Energia 27.11.15, 23:33
      przyszedł do mnie ich przedstawiciel i tak samo jak wcześniej w przypadku centrum energetycznego wprowadził mnie w błąd, nie wyjaśniał o co chodzi tylko kazał od razu podpisywać pełnomocnictwo, które miało na celu zerwanie umowy z PGNiG i zawarcie umowy z nimi, obiecywał niższe ceny i oszczędności ta sama zasada oszustwa jak w Centrum, najpierw gwarancja stałej ceny a potem dodatkowe faktury po kilka faktur miesięcznie za dodatkowe opłaty, gdy wywinęłam się z umowy o energię zaczęły do mnie przychodzić faktury korygujące za cały rok 4 może 5 faktur i zwrot kasy za kilka miesięcy jakieś 500 zł za wszystkie nadpłaty i dopłaty nie wiadomo za co, już pierwsze słowa tych osób to same kłamstwa i krętactwa, unikajcie ich i uważajcie, to banda złodziei i cynicznych naciągaczy
    • kmp875xj Re: Błękitna Energia 03.12.15, 06:28
      Zdecydowałam sie podpisać umowę na dostawę gazu przez Energetyczne Centrum (mieszkam w Halinowie) i po otrzymaniu półroczneggo harmongramu opłat juz żałuję tej decyzji. Uważajcie przy zawieraniu umowy, bo nie jest przy was wypełniana rubryczka rocznego zużycia gazu, tylko potem
      "z powietrza" oczywiście zawsze mocno zawyżona ido zaplaty są większe rachunki niż dotychczas. Korespondencja moja w celu wyprostowania tego trwa, ale oczywiście efektów brak. Czy u nas nigdy nie będzie uczciwego podejścia do klienta, tylko zawsze oszustwa? Tak pięknie brzmi ich logo "rzetelna firma" - ha, ha, ha.
      • tomasz-69 Re: Błękitna Energia 10.12.15, 22:13
        energetyczne centrum to akwizytorzy edd (energia dla domu) i blekitna energia co do zawyzonych fv to warto zadzwonic do nich i przeslac 3 ostatnie fv pgnig i wyrownaja ... inaczej placimy rate kredytu nie oprocentowanego smile nie zwroca nam nadplaty tylko przy nastepnych wyrownaja smile a patrzac na stawki to jak PGING obnizyl do okolo 0.10750 to ich oferta jest konkurencyjna dla nowych klientów smile cala reszta dostala po portfelu smile realnie jak mialy byc oszczednosci 150 zloty ( ec mialo stawke 0.11159 a pgnig 0.11616) to teraz doplacamy koło 40 złoty rocznie smile
    • margala Re: Błękitna Energia 03.02.16, 20:33
      www.rp.pl/Konsumenci/309299889-Polska-Energetyka-Pro-Novum-i-Energetyczne-Centrum-pod-lupa-UOKiK.html
    • grudziaz Re: Błękitna Energia 10.02.16, 16:08
      Znowu łażą po Józefowie, "z firmy dostarczającej panu gaz", "w sprawie pisma, na które nie odpowiedział pan latem", "zaległej umowy i nowej taryfy"....
      taki kit chłopaczyna wciska, byle tylko wejść i roztoczyć wizje świetlanych rachunków, niestety nie wpuściłem, więc nie wiem jaki kit jest dalej.
      • stryjku Re: Błękitna Energia 10.02.16, 20:17
        Nie tylko chlopaczyna, u mnie byla mloda kobieta - i ten sam tekst jak widze smile Tym razem z "firmy" Energia dla domu
    • homczan Re: Błękitna Energia 09.04.16, 13:13
      Miałem okazję zobaczyć jak to wygląda od środka i nie polecam nikomu. handlowiec nie dawał nikomu dojść do słowa w gruncie rzeczy nie chciał powiedzieć nawet jaką firmę reprezentuję a gdy ktoś nie miał ochoty rozmawiać to był w moim mniemaniu niekulturalny krzycząc do ludzi "TO NIE!!!!". proszę mieć też na uwadze, że w dużej mierze sami sobie wystawiają pozytywne komentarze na tego typu forach. Osobiście nie słyszałem dobrych opinii więc serdecznie nie polecam nawet słuchania ich wyuczonych i wyszkolonych argumentów.
      • gierubeson180 Re: Błękitna Energia 26.04.16, 20:56
        Świetnie wyuczony komentarz pracownika lub kolegi pracownika pgnig wink pozdrawiam wszystkich tych, którzy piszą negatywne komentarze po to byle by tylko zrobić syf innej firmie wink Błękitna Energia to rzetelna firma, nie ma z nimi żadnych problemów. Byli u mnie przedstawiciele, wszystko jasno i klarownie opisali, bez naciągania i przede wszystkim z wielką kulturą ! Nie mam jakichkolwiek zastrzeżeń. A to że inna firma ma taniej nie znaczy że trzeba robić w okół niej syf. pozdrawiam pging, pieprzonych monopolistów którzy zdzierają kase z klientów jak tylko mogą, a ludzie nie mają swiadomosci tego co to tak naprawde jest ( jeden banalny przykład: Abonament w pgnig srednio jest na poziomie 10-12zł ! x 6 000 000 klientów daje sporą sumkę, za co ??!! )

Pozdrawiam smile
        • grudziaz Re: Błękitna Energia 02.05.16, 10:17
          ot błysk kultury, może czas uczyć pracowników żeby się przedstawiali, pal sześć zmyślone imię i nazwisko, ale uczycie ich żeby za nic w świecie nie podawali jaką firmę reprezentują!
    • robek1990 Re: Błękitna Energia 26.04.16, 21:11
      Witam moji rodzice właśnie podpisali z nimi umowe o gaz da się to jakośo dwołać ??
      • m_miko23 Re: Błękitna Energia 26.04.16, 21:28
        Jest dwa tygodnie na odstąpienie od umowy.Przejrzyj dokładnie umowę, którą podpisali rodzice.Tam wszystko to jest.Ja podpisałem rok temu a potem odstąpiłem.Czytając wszystkie wypowiedzi w tym wątku jestem przekonany, że postąpiłem słusznie.
        • gierubeson180 Re: Błękitna Energia 27.04.16, 08:39
          Skoro bazujesz na opiniach w necie to życzę powodzenia wink konkurencja nie śpi, wpisz sobie opinie o PGNiG to gwarantuje Ci że nie znajdziesz negatywnej. A dlaczego? Bo mają od tego informatyków którzy takie usuwają!!
          • jozefow512 Re: Błękitna Energia 27.04.16, 09:18
            gierubeson180 napisał(a):

konkurencja nie śpi, wpisz sobie opinie o PGNiG to gwarantuje Ci że nie znajdziesz negatywnej. A dlaczego? Bo mają od tego informatyków którzy takie usuwają!!

Dlaczego mieliby usuwać negatywne komentarze, skoro są monopolistą?

Kto u nas na forum Józefowa usuwa negatywne komentarze o PGNiG?

Napisz jakiś negatywny komentarz o PGNiG - sprawdzimy, czy zostanie usunięty.
      • gierubeson180 Re: Błękitna Energia 27.04.16, 08:42
        Robek, a dlaczego chcesz odstąpić od umowy? wink czy cos jest nie tak? Jak dla mnie gwarancja niższej ceny to tylko korzyść dla Twoich rodziców. Nie słuchaj ludzi którzy sieją źle opinie o BE bo takich ludzi jest pełno byleby tylko zapełnić internety jakimś syfem...
        Sam korzystamy z BE i jestem mega zadowolony, jest taniej, rachunki przychodzą tak jak zawsze i nie ma z nimi żadnych problemów smile pozdrawiam
        • m_miko23 Re: Błękitna Energia 27.04.16, 09:47
          Polegam na opiniach uczestników Forum dlatego,że obserwuję ich wypowiedzi na różne tematy od lat.Na tej podstawie mogłem sobie wyrobić zdanie o rzetelności wielu z nich.Twój nick widzę tu pierwszy raz a ton wypowiedzi świadczy o tym,że masz jakiś interes żeby bronić Błękitną Energię.Dlatego wolę zaufać tym,którzy stale tu piszą tym bardziej,że wielu znam osobiście.Życzę miłego dnia.
      • surmia Re: Błękitna Energia 27.04.16, 09:45
        Robek, uciekaj z tej umowy. Od razu, natychmiast, bo potem nie dasz rady.
    • ukaszznawca Re: Błękitna Energia 11.09.16, 16:31
      Jako były przedstawiciel EC moge dodac, ze tak samo jak oszukuja ludzi, oszukuja tez pracownikow.
      Wypłate dostalem w 1/4 tego co zarobilem, miesiac pozniej, a gdy zapytalem dlaczego tylko tyle to powiedzieli mi, ze ludzie rezygnowali, chociaz na rozmowie o prace mowili, ze 5 na 100 osob tak robi.
      Jeśli juz ktos podpisal z nimi umowe to niech skorzysta z 14 dni na odstapienie od umowy, gdyz po tym terminie trzeba placic 300zł za rezygnacje. Osobiscie NIE POLECAM.
    • awangardzista Re: Błękitna Energia 18.10.16, 23:11
      Niedoszły pracownik się wypowie - nie podpisujcie. Lepiej jest zostać z PGNiK niż brać domniemaną lepszą ofertę od Błękitnej Energii. Dlaczego? Bo nie będzie płacić za faktyczne zużycie gazu a to prognozowane. Cała tajemnica. Może i faktycznie sama cena za metr sześcienny jest niższa (czego i tak pewien nie jestem), ale ilość zużytego gazu jest z palca wyssana.

Jednocześnie mam prośbę - nie bądźcie tacy ostrzy dla ludzi, którzy pracują dla Błękitnej Energii. To najczęściej jednak osoby młode (bo kto poważny chciałby pracować jako akwizytor i to jeszcze takich złodziejskich umów?), które wiedzą o wszystkim jeszcze mniej niż wy sami. Dostają karteczkę, na której jest napisane wszystko, co powinni wiedzieć i powtarzają to niczym papugi. W kółko. Nie będą potrafili wyjaśnić co, jak i dlaczego (aczkolwiek i tak nie wszyscy) - a przynajmniej tak miałem z panią, która była moją trenerką i podobno jedną z lepszych sprzedawczyń w oddziale. Szklanki wody by mi nie sprzedała, choćbym umierał z pragnienia.

Najbardziej dotknie to, niestety, osoby starsze, które nie korzystają z internetu. Młodzi sprzedawcy sprzedają im ten bełkot, nie przedstawiają się i bardzo często nie pada nawet nazwa firmy, którą reprezentują, kuszą wyssaną z palca bajeczką o niższych rachunkach. Najcudowniejsze jednak jest to, że Ci właśnie młodzi ludzie - pracownicy - najczęściej wierzą, że faktycznie pomagają tym wszystkim ludziom i złoszczą się, że Ci nie rozumieją, że przecież chcą im pomóc.

Dramat, po prostu kurwa, dramat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka