Dodaj do ulubionych

światełko w Józefowie

30.09.15, 11:10
Orange ma ruszyć z nową usługą, światłowód,nasze miasto jak wiadomo od 2011, po dotacji z EU, ma nową infrastrukturę , kable, szafy itd, więc jest szansa na b szybki net, kwestia, popchnięcia tego przez jakiegoś "wieloryba" lub celebrytę lokalnego, którego głos się liczy

to miasto jest lub przynajmniej chce być zaliczone do tych bardziej prestiżowych, czasem pojawia się w jednym zdaniu z Konstancinem, powstają nowe osiedla, choć np dla takiego UPC się nie liczymy raczej, bo już by mieli ofertę dla mieszkańców.

do włodarzy
pomożecie?
wybory idą wink

trzeba iść z czasem, postępem i osiągnięciami...
Obserwuj wątek
    • surmia Re: światełko w Józefowie 30.09.15, 11:17
      Żartujesz?!?! Naprawdę wierzysz, że Orange wszędzie położyło światłowody i wszyscy będziemy mogli mieć szybki, nowoczesny Internet?
      No coś ty.
      Jestem ciekawa, gdzie leżą te światłowody i jakie ulice mają możliwość podłączenia się do nich.
      I procentowo ile domów w Józku może uzyskać taką usługę.
      Obstawiam 10-15%.
    • sapl Re: światełko w Józefowie 30.09.15, 12:36
      Surmia ma rację. Orange (wcześniej TP) nie chciała w mojej ulicy pociągnąć linii telefonicznej na długości kilkudziesięciu metrów do 3 domów, to co dopiero światłowód.
      Wolałbym osobiście, aby władze naszego miasta w ramach sieci światłowodu, uruchomiły darmowy, bez limitów Internet szerokopasmowy dla każdego, kto płaci podatek od nieruchomości lub czynsz za TBS lub komunałkę. Tylko do tego potrzebna jest rozbudowa systemu światłowodu, tak, aby objąć zasięgiem cały teren miasta, wszystkie nieruchomości. Można także zrobić internet szerokopasmowy, poprzez łącze bezprzewodowe, korzystając z masztów, które są w Józefowie
      • jozefow512 Re: światełko w Józefowie 30.09.15, 19:11
        sapl napisał:

> Surmia ma rację. Orange (wcześniej TP) nie chciała w mojej ulicy pociągnąć lini
        > i telefonicznej na długości kilkudziesięciu metrów do 3 domów

A czy czasem orange nie jest operatorem usługi powszechnej i - co za tym idzie - mają obowiązek podłączenia telefonu (ale nie internetu)?
        Zdaje się, że jeśli nie podłączą, to płacą najniższy abonament osobie, której nie podłączyli.

Chyba, że się ostatnio coś zmieniło.
        • jozefow512 Re: światełko w Józefowie 30.09.15, 19:15
          Zmieniło się. sad

Ale zdaje się, że można się poskarżyć do UKE.
    • 635csi Re: światełko w Józefowie 30.09.15, 14:01
      a jest się o co tłuc? Nie żebym reklamował, ale satelitarny też jest ok. W moim wypadku w porównaniu do kabla Orange satelitarny z Polsatu wypada lepiej technicznie, mniej awarii sprzętu, prędkości podobne. Cenowo , 40 proc. tego co w Orange, UPC. Fakt, ze w UPC net jest szybki ale na codzień nie widzę różnicy.
    • feelek Re: światełko w Józefowie 30.09.15, 17:41
      jedyny wieloryb, jakiego znam, to moja sasiadka...
      nie wiem na ile jego glos sie liczy...
      sasiad sie go boi i slucha, wiec moze?

zawsze zalatwialem takie rzeczy tak najzwyczajniej, piszac podanie do stosownych wladz
      czasem skuteczne, choc ZAWSZE byli tacy, co uwazali, ze zadzialal jakis wieloryb

wiec moze tak zwyczajnie napisac podanie?
    • iprize Re: światełko w Józefowie 06.10.15, 15:07
      mam mapke z 2011 roku gdzies w pdf, wtedy modernizowali neta , w okolicach szaf net mial byc max 30 mb, teraz mamy 2015, ftth od Orange jest w 3 wariantach 100,300 i 600 mb cena od 70 -100 zl , na stronie orange pokazuje mi ze mozliwe jest tylko 10mb, mieszkam jakies 400m od szafy, to ja sie pytam na co ta kasa poszla z EU? swiatelko jest malo prawdopodobne ale chociaz vdsl zeby chodzil i te 40 mb

a podanie pewnie napisze
      • surmia Re: światełko w Józefowie 06.10.15, 15:49
        Ja też niby mam blisko taką szafę, ale jak pierwszy raz dałam się nabrać i uwierzyłam ludziom z Orange, że będę miała światłowodowy Internet w domu (sami zadzwonili!), a potem jednak stwierdzili, że nie ma technicznych możliwości, przestałam wierzyć w to, że Orange samo z siebie unowocześni cokolwiek. Dzwonili jeszcze parę razy z tą rewelacją.
        A po co im unowocześniać cokolwiek zwykłemu człowiekowi? Kaska i tak leci. Ciągną za wszystko.
        Pisz podanie, może zdarzy się cud.
        Tylko nie zapomnij nam powiedzieć co odpisali.
    • iprize Re: światełko w Józefowie 07.10.15, 16:35
      na stronach Orange jest formularz ktory po adresie , nr telefonu lub id neostrady sprawdza jakie uslugi moga byc dostepne, moj adres ma 10 mb ale blok dalej jest 80mb , wychodzi ze to nie odleglosc od szafy lub centralki sie liczy ale rok budowy bloku raczej, bo z tego co sie zorientowalem , dzieki openstreetmap i tej stronie orange, nowe budynki maja do 80mb neo, np ul Swiderska nr 5, to te budynki kolo poszty, jeden mial pozar, i np ul Kopernika nr 15, a np piaskowa juz ma tylko 10mb,
      ktos moze potwierdzic ta teorie, mlode w miare bloki np 2008 i mlodsze maja juz do 80mb/s a starsze max 10 albo 20mb/s ?

adsl czyli pierwsza neostrada miedzy 640 kb/s - 20 mb/s
      vdsl powyzej 20mb/s
      vdsl2 do 80 mb/s
      ftth - fiber to the home czyli swiatlowod, 100mb i wiecej

tak pixdrzwi smile
    • iprize Re: światełko w Józefowie 08.10.15, 14:24
      W ramach realizacji Porozumienia z UKE TP zaangażowała własne środki finansowe do walki z wykluczeniem cyfrowym.
      ? W ramach ambitnych planów przyjętych dla Gminy Józefów założono, że mieszkańcy uzyskają do 2012 możliwość dostępu do usług szerokopasmowych NGA o przepustowości minimum 30 Mbit/s
      ? Dotychczasowe efekty:
      ? Budowa 7 węzłów ONU
      ? Budowa <b>11 km linii światłowodowych</b>
      ? Rozbudowa 1.850 m kanalizacji
      ? Potencjał usługowy sieci powyżej 6Mbit/s ? 5.970 łączy
      ? w tym potencjał usługowy sieci powyżej 30Mbit/s ? 3.399 łączy
      ? w tym potencjał usługowy sieci powyżej 40Mbit/s ? 2.362 łącza
      ? TP uruchamia usługi w konkretnych lokalizacjach po uzyskaniu deklaracji zainteresowania ze strony klientów.
      ? Na bazie sieci kablowej TP możliwy jest swobodny wybór dostawcy usług telekomunikacyjnych.

v
      • surmia Re: światełko w Józefowie 08.10.15, 15:11
        Chciałoby się powiedzieć: "A nie mówiłam?"

to co wkleiłeś to pisało jeszcze TP. Chyba w 2011 roku.
        Miało być pięknie.
        Miało być.

---
        ... taka surmia zawsze happy ...
    • iprize Re: światełko w Józefowie 09.10.15, 12:39
      mysle ze czesc z tego zostalo zrealizowane, np szafy ONU sa, jestem prawie pewien ze do nich jest poprowadzony swiatlowod no a od nich raczej na pewno miedz, wedlug tego projektu, mialy lezec na kilku najwiekszych ulichac swiatlowody doprowadzane do budynkow "fttb" i wtedy nowa usluga Orange by mogla byc uruchomiona, mam zamiar sie dopytac jaki jest stan w UM, bo juz Orange spytalem i czekam na odp, jak ktos chce poczytac o tym projekcie, prosze poszuka frazy "wezly NGA Jozefow" np
    • kug777 Re: światełko w Józefowie 12.10.15, 17:58
      Ja ma internet z " powietrza" i działa lepiej niż wczesniej neostrada. I nie płacę zbójeckiej opłaty za utrzymanie łącza.
      • sn00kie Re: światełko w Józefowie 12.10.15, 22:46
        kug777 napisał:

> Ja ma internet z " powietrza" i działa lepiej niż wczesniej neostrada. I nie pł
        > acę zbójeckiej opłaty za utrzymanie łącza.

Możesz podać namiar na firmę? Może być priv
        • iprize Re: światełko w Józefowie 14.10.15, 11:08
          z powietrza czyli pewnie LTE, no bo chyba nie radiowo smile
          u mnie w mieszkaniu nie ma zasiegu ani play, ani tmobile, normalnie chyba otworze knajpe Sowa 2 w ktorej nie da sie nic podluchac bo jest takie "wyciszenie"
    • iprize Re: światełko w Józefowie 14.10.15, 11:09
      swiatlowod powinien dzialac bez telefonu , nie wiem dokladnie jak jest w Orange
      • surmia Re: światełko w Józefowie 21.10.15, 09:59
        Podejrzewam, że mimo iż światłowód działa bez telefonu spokojnie, to Orange i tak będzie naliczał haracz "za utrzymanie łącza".
        Mnie ostatnio proponowano w Orange przejście na fantastyczny, nowoczesny, internetowy telefon domowy. Podłączany do routera czy modemu. We wspaniałej, niezwykle niskiej cenie.
        Oczywiście przy dokładniejszym wypytaniu pani/pana z BOK dowiedziałam się,że gdybym się zdecydowała na to cudo, to i tak musiałabym płacić "na utrzymanie łącza".
        O tym nie wspominają w reklamie tego cudu.
    • feelek Re: światełko w Józefowie 21.10.15, 10:26
      a jak radza (ci z Orange) aby przejsc z taryfy 60 zl/ mc na taryfe 58, przy czym v max ma byc 20 Mb/s miast dotychczasowych 10Mb/s to to dobra rada jest?
      I czemu naganianie, sorry marketing, tej umowy, niby lepszej jest jedynie via telefon, czemu nie mozna sobie tego obejrzec w intenecie?
      I czy tak mozna? Niby jest 10 dni na odstapienie od umowy ale...

jak cos niejasne: zadzwonilo do mnie jakis czas z propozycja, jw. ja sie staram takie jw. spuszczac po rynnie ale postraszylo, ze inaczej sie nie da i v = 20 ( w istocie pono 10) nie bedzie u mnie mozliwe.
      Jest jaki haczyk tej umowy?
      • iprize Re: światełko w Józefowie 31.10.15, 15:41
        ci co dzwonia maja jedno zadanie, sprzedac, reszta ich nie interesuje, dlatego czesto gesto oferuja cos co pozniej nie dziala albo dziala w polowie, moze w pana przypadku nie ma haczyku, tylko takie ceny teraz, i nowa umowa bedzie, na kolejne 12 albo 24 m
        • feelek Re: światełko w Józefowie 31.10.15, 19:37
          ale ja teraz place o 2 zl MNIEJ na miesiac,po prostu konczyla mi sie umowa i zadzwonili
          poki co trudno powiedziec o ew. poprawie jakosci
    • iprize Re: światełko w Józefowie 21.10.15, 10:31
      teraz mamy okres przed wyborczy, ale po wyborach wydaje mi sie ze jest sensownie przypominac, ze przeciez mamy swiatlowod w ziemi, i moze dobrze by bylo go lepiej wykorzystac niz jest to teraz , chyba ze kazdy jest zadowolony , bo ja nie smile pisalem do UM Jozefowa w tej sprawie , jakis tydzien temu przeszlo, ale nie dostalem odp zadnej
      • lotak_r1 Re: światełko w Józefowie 25.09.16, 22:34
        Nie wiem, czy nie warto przypomnieć się naszym władzom?
        Np. w Milanówku ostatnio dzieje się w tej sprawie.

Nie wiem czy w J. jest wystarczająco dużo budynków wielorodzinnych, ale
        zważywszy ambitne plany Orange, może coś da się zrobić.
    • marabit Re: światełko w Józefowie 31.10.15, 10:45
      Z tym UPC to trochę chyba się mylisz smile. Kilka dni temu rozmawiałem z administratorem mojego osiedla i powiedział mi, że UPC zgłosiło się do Niego w sprawie podpisania umowy ze wspólnotą.
      • iprize Re: światełko w Józefowie 04.11.15, 10:01
        ile blokow, jaka ulica? czy UPC się odezwał? wiesz jakie warunki postawił ? najwieksze szanse ma np ul Kopernika chyba tam stoi kilka blokow
        • marabit Re: światełko w Józefowie 04.11.15, 20:01
          Nie wiem nic o warunkach. Raczej chodzi o zgodę na położenie okablowania w blokach, ogólnie o podłączenie. Nie sądzę żeby stawiali jakieś warunki. Wiem o osiedlu na Polnej i Reja. Oczywiście może jeszcze dużo czasu minąć zanim dokonają podłączenia. Niestety nie wiem jakie są konkretnie plany UPC kiedy co jak? Jeżeli ktoś jest mieszkańcem jakiegoś osiedla to warto się zapytać swojej administracji czy kontaktował się z Nimi ktoś z UPC w sprawie dokonania podłączenia osiedla. A może takiego kontaktu nie było i trzeba samemu zadziałać w tym kierunku tak aby plany podłączenia nie pominęły danej lokalizacji. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Niestety kiedyś też Vektra też jakieś zainteresowanie wykazywała i nic z tego nie wyszło sad
          • iprize Re: światełko w Józefowie 07.11.15, 09:21
            a pisałeś może bezpośrednio do UPC ?
            • marabit Re: światełko w Józefowie 07.11.15, 13:59
              Nie pisałam. U Nas administrator wszystko zalatwia.
    • marabit Re: światełko w Józefowie 02.07.17, 12:31
      Stary temat ale może kogoś zainteresuje. UPC zaktywizowalo sie w Józefowie . Parę tygodni temu połączyli bloki na Reja
    • nighteye Re: światełko w Józefowie 03.07.17, 12:25
      Nowe bloki maja doprowadzone już orange światłowód i UPC. No ale to w centrum i dla bloku co ma kilkadziesiąt mieszkań. No ale skoro już tam kabel pchneli to jest szansa że będą "pchać" go dalej.
    • iprize Re: światełko w Józefowie 03.07.17, 14:29
      do ludzi, którzy mają UPC lub fiber od Orange, proszę wejść na stronę fast.com i podać jaki wynik,
      czemu tam ? to test na to czy Netflix będzie można oglądać w UHD
      • marabit Re: światełko w Józefowie 15.07.17, 20:09
        Wynik 200Mb łącze od UPC 250Mb
    • abonent_jozefow Re: światełko w Józefowie 12.03.19, 16:46
      Cos...ktos cos wie.....swiatłowod leci od strazy pozarnej polna kopernika lelewela cicha zawiszy....graniczna niemalze do konca... jeszcze jedna odnoga konczy sie za przedszkolem....
      Nie jest to raczej inwestycja orange bo ida po slupach elektrycznych robiac co jakis czas punkt dystrybucyjny do podlaczen abonentow....
      • marabit Re: światełko w Józefowie 04.04.19, 11:31
        Nie wiem czy to oni ale niedługo do Józefówa wchodzi tz. zacznie świadczyć usługi www.wawtel.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka