Dodaj do ulubionych

rodzice przedszkolakow 2 i przyszłych

19.06.07, 14:28
prosze o zapoznanie sie z informacją
www.przedszkole.jozefow.pl/
Obserwuj wątek
    • marius68 2 nowe oddziały 04.07.07, 10:41
      Cieszę się że udało się zoorganizować 2 dodatkowe grupy przedszkolne.
      Niewątpliwie te dodatkowe 50 miejsc w przedszkolu jest bardzo potrzebne.

Ale...
      Byłem na ostatniej sesji Rady Miasta i dowiedziałem się że za te 200 metrów wynajęte od prywatnych
      właścicieli Miasto będzie płacić ponad 10 tys. miesięcznie (dodatkowa płacą za ogrodek).

A zgadnijcie teraz ile miasto dostaje za inny budynek który jest własnością Miasta.
      Ponad 1000 m kwadratowych. Doskonała lokalizacja na przedszkole lub zerówki. Obok SP 2.
      Tak, już wiecie o czym piszę, o budynku zajmowanym przez Wyższą Szkołę Gospodarki
      Euroregionalnej.

Niespełna 3000 zł miesięcznie.

Ciekawy jestem co Wy o tym sądzicie. Dla mnie jest to niewytłumaczalne.

Mariusz

• wielebny123 Re: 2 nowe oddziały 04.07.07, 11:11
        Temat WSGE jest chyba w jakiś dziwny sposób pomijany na sesjach RM. Może wynika
        to z faktu, że (podobno) kształcą się tam masowo nasi samorządowcy?

Dla mnie fakt ten jest co najmniej bulwersujący. Nie rozumiem co powodowało
        podpisaniem umowy na tak niekorzystnych dla miasta warunkach finansowych. Jeśli
        chodziło o prestiż z racji obecności w J. wyższej uczelni, to po zapoznaniu się
        z kilkoma publikacjami na jej temat (m.in. w Linii) - za taki "prestiż"
        serdecznie dziękuję.

Pytanie dla znawców tematu: czy treść umowy pomiędzy miastem a WSGE jest jawna i
        powinna być publicznie dostępna, czy z jakiegoś powodu jest tajemnicą?
        • marius68 WSGE - a przedszkole 04.07.07, 11:44
          www.linia.com.pl/public/article.php?1-1703-0
          z archiwum Lini Otwockiej 2004-08-06

Dzierżawa WSGE
          Do tej pory Wyższa Szkoła Gospodarki Euroregionalnej za dzierżawę nieruchomości przy ul.
          Sienkiewicza 2 płaciła 800 zł miesięcznie. Umowa zawarta z Janem Jakimowiczem, kanclerzem
          placówki niedługo wygasa, wiec należy podpisać nową. Radni zapowiadają, że opłata na pewno się
          zwiększy. Będzie określała również, że obiekt może być przeznaczony wyłącznie na cele oświatowe.

Nieźle.
          Więc te niecałe 3 tys. to płacą od 3 lat.
          A ja początkujący biznesmen za 100 metrow biura płacę 3800 zł.
          I gdzie tu sprawiedliwość.
          Mariusz
          • marius68 WSGE - opinia o szkole 04.07.07, 11:50
            z archiwum Linii Otwockiej

były student apeluje [8.09.2006 12:12:47
            Do osob chcących isc na studia do wspanialego WSGE !! ODRADZAM poniewaz w srode zostala
            rozwiazana politologia tak z dnia na dzien i bez konkretnego uzasadnienia kilkadziesiat osob zostalo na
            lodzie, i w przyszlosci niewiadomo czy znow taka sytuacja sie nie zdazy ze znow przyjdzie sitek z zona i
            nei rozwiaza kolejnego kierunku bo jest nieekonomiczny i znow kilkadziesiat osob zostanie na lodzie!!
            Ludzie wybierajcie kazda inna szkole!!!!!!!!!!!!!!!
      • bbb21 Re: 2 nowe oddziały 04.07.07, 17:22
        sprawa jest bulwersująca , jeśli chodzi o WSGE przy Granicznej,
        ale..
        to super, że powstały 2 dodatkowe oddziały przedszkolne,
        natomiast czynsz w w/w szkole powinien być duuuużo wyższy, dziwi mnie dlaczego
        tak nie jest albo dlaczego tam nie zrobiono przedszkola ew zerówki;
        więc dlaczego niby mam mieć wyrzuty, że miasto płaci 10 tys zł za wynajem
        prywatnym właścicielom?

• bbb21 Re: 2 nowe oddziały 04.07.07, 17:24
          bbb21 napisała:

że miasto płaci 10 tys zł za wynajem
          > prywatnym właścicielom?/miesięcznie za lokal na przedszkole

---
          "Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
          • marius68 Re: 2 nowe oddziały 04.07.07, 18:16
            To że miasto płaci 10 tys. jest jak najbardziej w porządku. Takie są stawki. Zresztą byli przyparci do
            muru.
            Ale to Radni decydują czy wynająć daną posesję czy też przeznaczyć ją na inny cel.
            Wiem że wielu czyta to forum. I tą drogą chciałbym zaapelować, aby jeszcze raz przemyśleli czy
            wynajmowanie takiego budynku, przy takich dużych problemach lokalowych Miasta jest zasadne.
            Mariusz
            • wielebny123 Re: 2 nowe oddziały 04.07.07, 18:54
              Moim zdaniem wynajmowanie budynku dla WSGE jest zasadne. Dlaczego nie - jeśli
              działalność KOMERCYJNEJ uczelni ma przynieść miastu zarobek z posiadanej
              nieruchomości (ktoś chyba za jej wybudowanie musiał zapłacić).
              Pozostaje tylko wysokość opłat - jeśli za 200 m2 miasto płaci 10.000 zł, to
              powierzchnia pięciokrotnie większa (Mariusz pisał, że budynek zajmowany przez
              WSGE ma taką powierzchnię) powinna kosztować nie 3000 zł miesięcznie tylko CO
              NAJMNIEJ 30.000 zł.
              Swoją drogą ciekaw jestem na jakich zasadach wybudowano na tym terenie
              obrzydliwy blaszak - kto i na jakich zasadach finansował budowę tego koszmarka,
              bo za chwilę okaże się, że zapłaciło za niego (w tej czy innej formie) miasto.

Kolejną kwestią jest zainteresowanie służb miejskich problemem miejsc
              parkingowych dla studentów - organizacja PŁATNEGO parkingu na terenie zajmowanym
              przez WSGE prowokuje do samowoli parkingowej na ul. Sienkiewicza.
              Gdzie jest Straż miejska i Policja? Czyżby panowało ciche przyzwolenie na masowe
              parkowanie, które w rażący sposób narusza przepisy ruchu drogowego?

Przyłączam się do apelu Mariusza - jeśli miasto ma nadal wynajmować budynek i
              niemały teren WSGE, to niech chociaż czerpie z tego korzyści!
              • bbb21 Re: 2 nowe oddziały 04.07.07, 19:04
                przyłączam się do apelu poprzedników
              • marius68 WSGE chce kupić budynek 25.07.07, 21:03
                Byłem na ostatniej sesji Rady Miasta zachęcony 2 punktami z programu sesji.
                8.
                Informacja Burmistrza Miasta w sprawie umowy dzierżawy zawartej w dniu 16 września
                2004r. z Kanclerzem Wyższej Szkoły Gospodarki Euroregionalnej z siedzibą w Józefowie –
                akt notarialny Rep. A nr 1716/2004 na dzierżawę nieruchomości położonej w Józefowie
                przy ul. Sienkiewicza 2 oraz aktualnej sytuacji w placówkach oświatowych prowadzonych
                przez Miasto Józefów.
                9.
                Stanowisko w sprawie działań zmierzających do zapewnienia dzieciom i młodzieży miejsc
                w placówkach oświatowych prowadzonych przez Miasto Józefów.

Niestety zostaly zdjęte z programu sesji.

Nie wiem czy to pod wpływem zapowiadanych punktów, czy to zbieg okoliczności.
                Szkoła wystąpiłą do Miasta o sprzedaż nieruchomości.

I tu pojawia się pytanie ponieważ nie będzie to przetargu jak wycenić taką nieruchomość?
                Mam nadzieję że Radni nie oddadzą za bezcen tak cenej nieruchomości.
                Mariusz
                • migisia Re: WSGE chce kupić budynek 26.07.07, 12:18
                  Pytanie: jak daleko od siebie mieszkają panowie:burmistrz i kanclerz "szkoły" i
                  jak długo się znają?Warto się przyjrzeć co miasto zyska ze sprzedaży TAKICH
                  terenów. Jak wiadomo na szali jest kasa za teren i prestiż miasta posiadającego
                  wyższą uczelnie. Jak to wyjdzie ? Jedyne co wiadomo to że rada zrobi to co
                  będzie chciał burmistrz.Ps. Jak ten problem ma się do terenu na którym
                  funkcjonuje klub Józefovia-tu sprzedaż (bez przetargu)czyli grunt utracony na
                  zawsze a tutaj problem z dzierżawą a miasto i tak miało by pełną kontrolę nad
                  klubem.Pozostawiam do przemyślenia i pozdrawiam
    • lamelka007 Re: rodzice przedszkolakow 2 i przyszłych 26.07.07, 08:16
      z mojego doświadczenia radni zrobią to czego będzie chciał burmistrz!
      • migisia Re: rodzice przedszkolakow 2 i przyszłych 26.07.07, 12:03
        Pytanie za 1 punkt: jak długo znają się panowie:kanclerz szkoły i burmistrz i
        jak daleko od siebie mieszkają?
        • wielebny123 Re: rodzice przedszkolakow 2 i przyszłych 26.07.07, 12:15
          A nawet jeśli znają się od dawna i mieszkają obok siebie, to ma jakieś znaczenie?
          Jeśli coś wiesz to napisz, bo nieczyste zagrywki półprawdami i manipulowanie nic
          nie znaczącymi faktami zalatuje mi tu jakąś mało ciekawą partią polityczną.
          Wybory samorządowe już dawno za nami Migisiu....
          • migisia Re: rodzice przedszkolakow 2 i przyszłych 26.07.07, 12:28
            Oczywiście że nie ma jeśli nikogo nie kole w oczy dysproporcja za wynajem terenu
            dla szkoły i np. terenu na potrzeby przedszkola.Różnice między cenami rynkowymi
            a tymi które od początku płaciła szkoła w rzaden sposób nie da się wytłumaczyć
            korzyściami dla miasta wynikającymi z działania na jej terenie prywatnej wyższej
            uczelni,czyli normalnego biznesu bo nie jest to organizacja charytatywna(ale
            mogę się mylić i osoby tam uczęszczające nic nie płacą a właściciele nie czerpią
            zysków)
            • wielebny123 Re: rodzice przedszkolakow 2 i przyszłych 26.07.07, 12:44
              Ależ oczywiście, że kwestia wynajmu pomieszczeń dla WSGE wzbudza kontrowersje -
              pewnie zauważysz jak przeczytasz ten wątek od początku.
              • lamelka007 Re: rodzice przedszkolakow 2 i przyszłych 26.07.07, 12:47
                a dzierżawa dla józefovii a właściwie jej brak nie?
                • wielebny123 Re: rodzice przedszkolakow 2 i przyszłych 26.07.07, 14:13
                  Też wzbudza kontrowersje - uważam, że skandaliczny jest pomysł dzierżawy terenów
                  klubowi za 1 zł rocznie.
                  • truski1 Re: rodzice przedszkolakow 2 i przyszłych 26.07.07, 14:23
                    Nawet gdy robi robotę społeczną, nie przynoszącą zysków finansowych? Organizuje
                    imprezy dla mieszkańców, uaktywnia społeczeństwo? Nawet gdy właśnie te dwie
                    setki dzieciaków nie siedzą bezczynnie np w parku albo nie muszą próbować się
                    wyżywać np. na koszach do śmieci lub trawnikach, czy przydrożnych drzewach? Nie
                    widzisz drobnej różnicy miedzy działalnością wyższej szkoły a klubem non
                    profit?

• doomi Re: rodzice przedszkolakow 2 i przyszłych 26.07.07, 14:30
                      A mogę ja odpowiedzieć na Twoje pytania?
                      Ja widzę różnicę, ale po co porównywać te obie sprawy?
                      jedna ma się nijak merytorycznie do drugiej! Zresztą jest wątek o józefovii i
                      jest o WSGiE...

A co do imprez organizowanych w ramach umowy z miastem przez józefovię? czy
                      masz na myśli te parę osób na ostatniej + grochówka? no wybacz, ale ja bym tego
                      imprezą nie nazywała.

ps. co do WSGiE sprawa jest dla mnie jednoznaczna i zgadzam się w większością,
                      że to jest jakaś gruba wtopa z tym obiektem, co do józefovii to nadal nie mam
                      zdania...
                  • lamelka007 Re: rodzice przedszkolakow 2 i przyszłych 26.07.07, 14:28
                    to przecież nie był pomysł klubu.
                    • doomi Re: rodzice przedszkolakow 2 i przyszłych 26.07.07, 15:09
                      Żałuję że nie mogę postów przenosić, bo bałagan mamy teraz nieziemski.
                      Dodam tylko że:
                      życzę Józefovii jak najlepiej, cieszę się że dzieciaki jak pisze truski zamiast
                      rozrabiać pokopią piłkę. Klub jest potrzebny i tego nikt nie neguje.
                      Nie prowadzę przeciwko klubowi krucjaty bo i po co, nie zgadzam się natomiast z
                      laurkami jakie czasami klubowi wystawiacie. Piłka nożna jest OK, ale co poza
                      tym? reszta sekcji kuleje, no może oprócz tenisa stołowego, ale i dla tej
                      dyscypliny warunki lokalowe są mizerne i niewystarczające.

Za dużo faktów w Waszych wypowiedziach nie znalazłam, dużo emocji i tyle.
                      Za to nie rozumiem jednego: klub działał przy Telimeny, nie miał prawa do
                      gruntu i dzieciaki miały się gdzie podziać... przez te parę lat na Dolnej też
                      nie miał i też miały regularne zajęcia...
                      Więc gdzie właściwie leży problem? Ale tak pytam bez podtekstów. I nie chodzi
                      mi o wypowiedzi typu "bo sposor koszulek nie kupi".
                      Specjalnie pytam wrednie i zaczepnie, bo musicie sobie zdawać sprawę, że tylko
                      nieliczni znają anse-niuanse i jakieś tam wcześniejsze słowne ustalenia.

W każdym razie mnie problem józefovii pasjonuje o tyle, że pojawił się ten
                      wątek na forum i że mam już pojęcie gdzie się mieści (bo zanim zaczęłam dziecko
                      wozić to miałam raczej blade).

I to by było na tyle wink
      • doomi Re: rodzice przedszkolakow 2 i przyszłych 26.07.07, 14:20
        lamelka007 napisała:

> z mojego doświadczenia radni zrobią to czego będzie chciał burmistrz!

--------------------------------------------------------------------------------
        wow, czyli to cudotwórca niczym Kaszpirowski ;D
        adin, dwa
        głosujemy "za"

• lamelka007 Re: rodzice przedszkolakow 2 i przyszłych 26.07.07, 14:29
          może i cudotwóca...wink
          • marius68 WSGE chce kupić budynek 26.07.07, 15:32
            Zamiast lamentować wystarczy wziąść sprawy w swoje ręce.
            Bardzo dobrze że coś się ze szkołą dzieje.
            Obecna dzierżawa była nie do utrzymania.
            Osobiście wolałbym aby szkola zamieniła się w przedszkole, lub w klasy zerowe sąsiedniej szkoły SP2.
            Ale najważniejsze aby nikt nie żerował na majątku gminy. Jeżeli Radni uznają że dla Miasta bardziej
            opłaca s^ę sprzedaż i za te pieniądze wybudować nowe przedszkole, to ich prawo to zrobić.
            Po to ich wybraliśmy aby w naszym imieniu zarządzali gminą.
            Dla mnie ważne jest tylko, aby przypilnować aby nie sprzedali tej nieruchomości za tanio.
            A nie znając ani rozmiarów działki ani kubatury obiektu trudno powiedzieć ile taka nieruchomość jest
            warta.
            Mariusz
            • wielebny123 Re: WSGE chce kupić budynek 26.07.07, 15:56
              Na pewno warta jest niemało, biorąc po uwagę choćby wielkość działki i jej
              usytuowanie...
              Pozostają dwie kwestie - na jakich zasadach wybudowany jest na terenie
              zajmowanym przez WSGE ten obrzydliwy blaszak i dlaczego teren ma zostać
              sprzedany w trybie bezprzetargowym. Moim zdaniem działalność WSGE wielkiej
              chluby miastu nie przynosi i naprawdę nie widzę powodu dla którego ta uczelnia
              miała by być traktowana priorytetowo.
              Wiem, że to forum czytają radni, jak również sporo mieszkańców (nie jest to jak
              Shelmahh myśli tylko 15 osób). Miejmy nadzieję, że radni wezmą to pod uwagę - w
              końcu to oni (a nie burmistrz) odpowiadają za swoje decyzje. Proponuję aby te
              osoby, które mogą (biorąc pod uwagę kuriozalne godziny posiedzeń) zjawiły się na
              sesji rady miasta, na której będą omawiane kwestie związane z WSGE. Niech radni
              wiedzą, że ich praca jest bacznie obserwowana.
    • hajnie Re: Zajęcia adaptacyjne? 07.08.07, 00:07
      Witam czy ktoś się orientuje kiedy odbędą się zajęcia adaptacyjne dla przyszłych
      przedszkolaków
      • truski1 Re: Zajęcia adaptacyjne? 07.08.07, 07:52
        wydaje mi się że już się odbyły na początku lipca, ale mozesz się
        jeszcze upewnić. W przedszkolu trwa teraz remont i będzie do końca
        sierpnia tel 789 46 35
      • bbb21 Re: Zajęcia adaptacyjne? 07.08.07, 09:13
        witam, zajęcia odbędą się 27,28,29 sierpnia w godz. 15-16 lub 16.30.
        • hajnie Re: Zajęcia adaptacyjne? 07.08.07, 16:37
          Dzięki wielkie Pozdrawiamsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka