Dodaj do ulubionych

automat w oplu

01.06.07, 17:13
Jezdzi ktos oplem z VI biegowym automatem? Jestem na etapie że w ciągu 2-3
miesiecy musze wybrać następce obecnej vectry a chciałbym tym razem
automatyczną skrzynię. Niestety do na jazdę próbna nie sposób znaleźć cdti z
automatem.
Niestety skrzynia skrzyni nierówna i nie chciałbym sie potem wkurzac.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: automat w oplu 02.06.07, 10:01
      a jakbym zapytał czy kupić nową octavię czy 3 letnie bmw to miałbym już ze 100
      wpisów... :(
      • robert888 bo trzeba mieć hopla by brać automata, i do tego o 02.06.07, 10:06
        pla. He he.
        • trypel Re: bo trzeba mieć hopla by brać automata, i do t 02.06.07, 10:16
          Pierwsza ynteligentna odpowiedź...
          Na wybór opla nie mam wpływu (standard korporacyjny określil GM jako marke
          firmowa parę lat temu) a automat wybieram bo mam dośc ręcznej w korkach gdzie
          spedzam polowę kilometrów. Jak zechcę poprzerzucać biegi to wsiądę na motocykl i
          bedę sobie mieszał...
          A automaty są bardzo różne - ten w Q7 to dla mnie ideał ale np w XC 90 z D5
          automat zabiera na oko z 50 KM i zamula totalnie auto.
          • iberia.pl Re: bo trzeba mieć hopla by brać automata, i do t 02.06.07, 10:30
            Trypel nie tlumacz sie forumowemu trollowinagminnie krytykujacemu wszystkich i
            wszystko bo i tak nie pojmie, a tylko bedzie glupio pisal choc guzik ma do
            powiedzenia.
            • speedone Re: bo trzeba mieć hopla by brać automata, i do t 03.06.07, 10:40
              iberia.pl napisała:

czy mi sie zdaje czy masz nicka na niebiesko ?!
              • morderator też zauważyłem, czary mary jakieś 03.06.07, 11:16
                • ok_vip Re: też zauważyłem, czary mary jakieś 03.06.07, 11:18
                  Ano ma, ale Cii.

Napisała mądre słowa dotyczące trollowania, to ją jako eksperta _wyjątkowo_ oznaczyliśmy ;-)
                  • morderator Re: też zauważyłem, czary mary jakieś 03.06.07, 11:26
                    przecież ona sama nie mniej trolluje od pozostałych, tylko w sposób bardziej
                    subtelny
                    • ok_vip Re: też zauważyłem, czary mary jakieś 03.06.07, 11:28
                      Jeśli trolluje w sposób na tyle subtelny, że sporo osób tego nie zauważa, a jedynie ktoś kto szuka haka jest w stanie to widzieć... To może być.

PS. Iberia, jeśli coś przeskrobie jest reformowalna... Robert nie.
                      • edgar22 Re: też zauważyłem, czary mary jakieś 01.07.07, 17:31
                        > Robert nie.

I całe szczęście. :)
                        Chociaż jestem w stanie zrozumieć, że nie każdy podziela jego poczucie humoru.
                  • skoda_prawie_jak_auto Re: też zauważyłem, czary mary jakieś 03.06.07, 11:29
                    ok_vip napisał:

> Napisała mądre słowa dotyczące trollowania, to ją jako eksperta _wyjątkowo_
                    > oznaczyliśmy ;-)

pasuje jej to jak swini obroza
              • swoboda_t Re: bo trzeba mieć hopla by brać automata, i do t 03.06.07, 12:29
                Dżizus! Dobrze, że to napisałeś bo już myślałem, że jestem jeszcze %% i mam
                przywidzenia :|
    • d7d automat w oplu 03.06.07, 11:50
      w nowym wydaniu Vectra najprawdopodobniej będzie maiła silnik 1,9CDTi o mocy
      ok. 180KM więc może nie będzie za słaby do automatu....
      zapytaj o automat na forum Opla !
      • trypel Re: automat w oplu 03.06.07, 15:42
        d7d napisał:

> w nowym wydaniu Vectra najprawdopodobniej będzie maiła silnik 1,9CDTi o mocy
        > ok. 180KM więc może nie będzie za słaby do automatu....
        > zapytaj o automat na forum Opla !

Jakoś wraz z przebiegiem spada mi zapotrzebowanie na moc :D a akurat w 150 KM
        vectrze od ponad dwóch lat ani razu mi jej nie zabrakło. Nawet jak automat
        zabierze ze 30 KM to przezyje :) Jesli bedzie płynnie przerzucał i nie myslał 3
        s przed podjeciem decyzji (patrz: volvo).
        Tylko niestety o ile na jakims oplowskim forum znalazłem kilka osób majacych
        stare automaty 4biegowe z silnikiem 2.2 dti o tyle nikogo z nowym cdti i
        automatem VI bieg.
        Liczyłem naiwnie że może tu :)
        • d7d automat w oplu 03.06.07, 18:42
          do diesla automat jest najlepszym (wg mnie) rozwiązaniem...
          bo wadą diesla jest wąski zakres użytecznych obrotów.
          Problemem może być ewentualnie brak mocy silnika bo przewartościowanego momentu
          obrotowego jest więcej niz w silniku benzynowy (ale na silniku a nie na kołach),
          Z mocą to wcale nie chodzi o szaleństwo na drodze !
          Nadmiar mocy jest potrzebny dla bezpiecznego wyprzedzania;
          Poszukaj testowych automatów u dealerów!
          • trypel Re: automat w oplu 03.06.07, 19:01
            d7d napisał:

> do diesla automat jest najlepszym (wg mnie) rozwiązaniem...
            > bo wadą diesla jest wąski zakres użytecznych obrotów.

Swięte słowa -szkoda że niewielu to rozumie :) mam dość machania drązkiem i mimo
            że mocy mi w stosunku do omegi (180 KM) nie brakuje to brakuje mi tego że omegą
            mogłem całe miasto przejechać na III...

> Z mocą to wcale nie chodzi o szaleństwo na drodze !
            > Nadmiar mocy jest potrzebny dla bezpiecznego wyprzedzania;
            > Poszukaj testowych automatów u dealerów!

No i już testowałem... Q7, A8, XC90... te MAJĄ z automatami ale vectry brak :D
            Trudno może wypożycze gdzies w Germanii jak polece.
    • trypel Re: automat w oplu 29.06.07, 16:46
      OK. Znalazłem. Dostałem na dwa dni i zrobiłem w sumie 800 km.
      Może komus sie przyda..
      Zmiana biegów w miare szybka, odrobina wahania przed wyprzedzaniem ale bardzo
      szybko sie do tego człowiek przyzwyczaja. Zero problemów z przyspieszaniem w
      porównaniu do takiej samej wersji z manualem (różnice nieodczuwalne), różnica na
      maksymalnej spora bo 200 cięzko przekroczyć (z manualem 220), niestety w miescie
      dochodzą min 2 l/100 czyli zamiast 7-7,5 jest 9-9,5. Co ciekawe na autostradzie
      już różnic takich nie ma,VI bieg ma bardzo długie przełożenie - przy 3000 obr
      jest 200 km .godz... i przy podróznej 180-200 wychodzi srednio koło 9-10/100
      Wsteczny wchodzi z jakims 2-3 sekundowym opóźnieniem co przeszkadza w czasie
      szybkich manewrów.
      Poza tym OK i biorę na 99% automata. Programu zimowego nie było jak sprawdzic a
      w vectrze bez możliwosci wyłaczenia TC jest naprawde nieraz ciężko ruszyć pod górke.
      • d7d automat w oplu 29.06.07, 17:09
        gdzie ten automat można przetestować?
        ciekawe że w automacie aż o 2,0 dm3 wzrasta zużycie paliwa podczas jazdy
        miejskiej!
        długo zmienia biegi na wsteczny!
        2-3s: to znaczy że można "fizycznie" przełączyć na wsteczny po tym czasie?
        (działa jakaś blokada?) czy tez bieg wsteczny jest włączony a automat myśli 2-
        3s nad załączeniem?
        • trypel Re: automat w oplu 30.06.07, 09:05
          d7d napisał:

> gdzie ten automat można przetestować?
          Opel Auto Żoliborz

> ciekawe że w automacie aż o 2,0 dm3 wzrasta zużycie paliwa podczas jazdy
          > miejskiej!
          Ciekawe jest o tyle że np w automacie w XC 90 automat z D5 w czasie jazdy w
          miescie potrafiłem uzyskać nizsze zużycie niż w tym oplu (okolice 8-9l)
          Wiec to mnie zdziwiło

> długo zmienia biegi na wsteczny!
          > 2-3s: to znaczy że można "fizycznie" przełączyć na wsteczny po tym czasie?
          > (działa jakaś blokada?) czy tez bieg wsteczny jest włączony a automat myśli 2-
          > 3s nad załączeniem?

Fizycznie można przełączyć. Koła stoją a wsteczny wskakuje po 2-3 s
      • ozlem Re: automat w oplu 30.06.07, 06:33
        Wsteczny wchodzi z jakims 2-3 sekundowym opóźnieniem co przeszkadza w czasie
        > szybkich manewrów.

Generalnie jest tak, że automatem zmiana biegów D<--->R powinna się odbywać po całkowitym zatrzymaniu kół, czyli szybkie manewry przód-tył w ogóle nie wchodzą w grę
        • trypel Re: automat w oplu 30.06.07, 09:05
          tak robie. Po zatrzymaniu. Przy manualnej też.
    • ekoterrorysta Automaty w obecnych Oplach się sypią !! 30.06.07, 07:50
      automat.pl/forum/viewtopic.php?p=5249&sid=3a5c805532b7b4334e1970e580ab2696
      Jeszcze jest tego dużo na forum Opla ,ale nie chce mi się szukac .
      • trypel Re: Automaty w obecnych Oplach się sypią !! 30.06.07, 09:07
        ekoterrorysta napisał:

> <a
        href="automat.pl/forum/viewtopic.php?p=5249&sid=3a5c805532b7b4334e1970e580ab2696"
        target="_blank">automat.pl/forum/viewtopic.php?p=5249&sid=3a5c805532b7b4334e1970e580ab2696</a>
        > Jeszcze jest tego dużo na forum Opla ,ale nie chce mi się szukac .

Wszystko jasne tylko w 2.2 dti był automat 4 biegowy i nawet nie chciało mi sie
        testować 3 lata temu a w nowym 1.9 jest nowy VI bieg.
        • zenon77 Re: Automaty w obecnych Oplach się sypią !! 30.06.07, 23:42
          Witam,
          Potwierdzam Twoje spostrzezenia. Automat VI-biegowy w Oplu jest calkiem
          przyjemny w uzytkowaniu, choc odbija sie to bardzo na ekonomice. W mojej firmie
          jest kilka Opli Astra 1,9cdti 100 km z ta skrzynia i pala nawet wiecej niz moja
          Vectra 150km...
    • d7d automat w Oplu a automat w Saab 9-3 ? 01.07.07, 13:46
      robert888 napisał:
      "bo trzeba mieć hopla by brać automata, i do tego opla"

pomijając bezsensowność arbitralnego stwierdzenia,
      to pewnie automat w Saab 9-3 jest dobry?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka