Dodaj do ulubionych

Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania

04.02.12, 21:04
Ile kosztuje Was ogrzewanie domu ?
Obserwuj wątek
    • mynia_pynia Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 04.02.12, 22:30
      Ogrzewanie + ciepła woda rocznie wychodzi w okolicach 3.5 tyś (pellet/prąd)
      • b-b1 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 04.02.12, 22:32
        Dom 200m, sezon grzewczy 10 miesięcy temperatura 24,5 stopnia
        Do +10/15 na zewnątrz dom ogrzewa gaz-koszt ok 500zł miesięcznie(razem z wodą i kuchennym piecem). Poniżej piec z podajnikiem-koszt ekogroszku ok 4-5 tyś rocznie.
        • acaro Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 06.02.12, 09:09
          "sezon grzewczy 10 miesięcy" czyli nie grzejesz tylko np. w lipcu i sierpniu?

"temperatura 24,5 stopnia" to chyba w łazience, prawda?

500 zł miesięcznie za gaz przy ogrzewaniu i ciepłej wodzie to wręcz nieprawdopodobnie dużo. Ile osób mieszka na tych 200 m?

"tyś" winno być "tys." smile
          • b-b1 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 06.02.12, 09:36
            acaro napisał:

> "sezon grzewczy 10 miesięcy" czyli nie grzejesz tylko np. w lipcu i sierpniu?

Dokładnie-tylko dwa miesiące mam wyłączone obydwa piece.(woda wtedy ogrzewana jest przez junkers)
            >
            > "temperatura 24,5 stopnia" to chyba w łazience, prawda?

W łazience jest 26 stopni-jest kaloryfer i ogrzewanie podłogowe.
            >
            > 500 zł miesięcznie za gaz przy ogrzewaniu i ciepłej wodzie to wręcz nieprawdopo
            > dobnie dużo. Ile osób mieszka na tych 200 m?

Jest nas 4 osoby- rachunek woda+kuchenka to 80zł,bo teraz ogrzewanie gazowe wyłączone-więc łatwo policzyć-czyli ogrzewanie gazem przy plusowych temp. to ok 420zł.
            >
            > "tyś" winno być "tys." smile
            Dziękuję, poprawię siębig_grin
            • acaro Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 06.02.12, 09:47
              "Dokładnie-tylko dwa miesiące mam wyłączone obydwa piece."
              Jeśli w takim razie mieszkasz na północy, np. w Norwegii czy pod Murmańskiem, to wszystko jasne.
            • acaro Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 06.02.12, 09:51
              24,5 stopnia to ani to zdrowe, ani ekonomiczne. I wszystkim taka temperatura odpowiada?
              Nie żebym chciał zaglądać Ci do portfela, ale po co wywalać tyle kasy na ogrzewanie?
              • b-b1 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 06.02.12, 13:23
                acaro napisał:

> 24,5 stopnia to ani to zdrowe, ani ekonomiczne. I wszystkim taka temperatura od
                > powiada?
                > Nie żebym chciał zaglądać Ci do portfela, ale po co wywalać tyle kasy na ogrzew
                > anie?

Też bym chciała płacić mniej i mieć niższą temperaturę...ale przy niższej nie da rady funkcjonować, jest nam za zimno-wszystkim.I tak zeszliśmy już z pewnego poziomu,(nie pytaj ile było na początkubig_grin) co jakiś czas obniżamy o pół stopnia.
                Teraz przy dużych mrozach-zeszliśmy trochę-bo odczuwanie jest inne kiedy wchodzisz z niskiej temperatury do domu.
                Tu jest mój piec w realu-masz po prawej temperaturę wewnętrzną.
                esterownik.pl/remote/882
                • acaro Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 06.02.12, 13:28
                  Nie boisz się, że ktoś włamie Ci się na tę stronę i was ugotuje?smile
                  • b-b1 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 06.02.12, 13:37
                    acaro napisał:

> Nie boisz się, że ktoś włamie Ci się na tę stronę i was ugotuje?smile
                    A chciałoby Ci się włamywać na stronkę tylko po to, aby mi temperaturę podwyższyć ??big_grin

• acaro Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 06.02.12, 14:29
                      Nawet jakbym umiał się włamać to tego bym nie zrobił. Ale idiotów nie brakuje, byłbym ostrożny, zalecam mocne hasło (a nie np. "admin1" smile
    • gk102 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 05.02.12, 09:10
      Dom 160 m2 - ciepło + ogrzewanie wody (cały rok) - 6 ton eco groszku+ miał - 3,5 tys zł / rok. Temperatura wszystkich pomieszczeń - 23 st. C.
      • tyzbaba Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 05.02.12, 22:47
        Bardzo jestem ciekawa gdzie za 6t eko groszku i jeszcze miał zapłaci się 3,5 tys zł.U nas sam miał kosztuje 420 zł za tonę.
        • anyx27 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 05.02.12, 23:58
          Szeregówka narożna ok.80mkw, parter., dobrze ocieplona, pomieszczenie gospodarcze i klatka schodowa nieogrzewane, ok.21-22st. w domu , piec gaz. dwufunkcyjny ok.1200zł/rok.
        • gk102 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 07.02.12, 19:42
          6 ton opału - tj. 3 t eco-groszku, 3 t. miału
          Miał 420 zł/t, groszek 580 zł/t. tak kupiliśmy w czerwcu.
    • grouse1 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 05.02.12, 09:40
      Dom 300 m2, ogrzewanie gazowe, piec wielofunkcyjny, temp. zimą 22 st. w dzień i 20 st. w nocy do tego kuchenka i ogrzewanie wody koszt roczny 3500 zł
      • chill Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 05.02.12, 12:20
        Aż chce się mieć dom... Trochę off top, ale w mieszkaniu w kamienicy płacę koszt miejskiego CO 320zł/miesiąc przez cały rok... Kamienica oczywiście bez liczników i planów co do założenia takowych tongue_out
        • ko_kartka Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 06.02.12, 00:38
          Nie wierz w te koszty, to można między bajki włożyć. Musi mieć większe zużycie albo mniejszą temperaturę, praw fizyki i cen gazu nie pokonasz.

Ale w Twojej kamienicy też nietanio - no, ale do zużycia ciepła liczy się nie powierzchnia, a kubatura pomieszczeń, a kamienice to wysoko stropy mają, stąd zużycie rośnie. Mieszkam w niedużym domu, ale pomieszczenia mają 3 metry wysokości, to mnie też nietanio wychodzi smile
          • grouse1 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 06.02.12, 14:44
            Ja Ci nie karzę wierzyć. Pytanie było ile wydajemy na ogrzewanie, to piszę, nie rozumiem co zyskałabym ściemniając. Koszt ogrzewania nie zależy tylko od cen gazu i praw fizyki. Swój udział ma też ocieplenie domu, minimalizacja mostów termicznych, jakość pieca i umiejętne jego ustawienie itp itd. Ja płacę tyle, moi sąsiedzi podobnie przy podobnym metrażu, a koleżanka płaci więcej przy 100 m mieszkaniu w kamienicy.
            • ko_kartka Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 07.02.12, 23:56
              No więc nie wierzę, wolno mi, prawda. Takich bajkopisów pełno na forach traktujących o szeroko pojętym ogrzewaniu, co jeszcze sami grzebią w piecach, bo takie fachowce z nich. Sama mam nowoczesny piec i widzę przy każdej wizytacji serwisu, ile mogę sobie w nim pogrzebać - no więc dopóki nie oślepnę, to nie uwierzę.
              • grouse1 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 08.02.12, 09:08
                Najlepiej powiedzieć ja mam super nowoczesny piec, nikt takiego nie ma, najlepszych serwisantów, najdroższe grzejniki i płacę tyle a tyle i nikt nie ma prawa płacić mniej, bo przecież ja mam naj... A ja w domu mam ciepło, a płacę mniej niż Ty, ot widać mój piec, serwisanci i grzejniki lepsze i droższe wink
                • ko_kartka Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 22.07.12, 23:14
                  grouse1 napisała:

> A ja w domu mam ciepło, a płacę mniej n
                  > iż Ty, ot widać mój piec, serwisanci i grzejniki lepsze i droższe wink

Może i droższe, sam/a to mówisz.

Tylko w realu kogo nie spytam, to jakoś nie podaje drastycznie innych kwot, niż ja wydaję (pomijam różnicę w paleniu węglem/drewnem a gazem, bo tu należy doliczyć etat palacza).
                  • robitussin Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 23.07.12, 09:53
                    Ko-kartka, a trzeba było napisać, że masz chałupę 500m2 i płacisz tylko 1000 zł rocznie przy 6 osobowej rodzinie i temp. przez całą dobę 25 C. I że mieszkacie na północy Norwegii smile
                    Też byś się czuła usatysfakcjonowana smile
                • robitussin Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 23.07.12, 09:50
                  grouse1 napisała:

> A ja w domu mam ciepło, a płacę mniej n
                  > iż Ty, ot widać mój piec, serwisanci i grzejniki lepsze i droższe wink

Spoko.
                  Papier (tutaj monitor) przyjmie wszystko smile
              • nvv Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 08.02.12, 10:36
                Sprawność pieca może być różna, ale to są różnice rzędu kilku procent, góra kilkunastu w przypadku np. kondensacyjnego; większe (drastyczne) różnice wynikają z ocieplenia i uszczelnienia domu, a także tego w jaki sposób ktoś wietrzy i grzeje (czy np. na noc i na czas nieobecności obniża temp., czy grzeje we wszystkich pomieszczeniach tak samo, itp.), a także kosztu gazu
                • ko_kartka Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 22.07.12, 23:12
                  Dziękuję za komplement smile

Zdaję sobie sprawę z tych różnic, a z różnicy w cenie LPG i gazu sieciowego zwłaszcza, boć używam tego pierwszego.
      • robitussin Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 23.07.12, 09:48
        grouse1 napisała:

> Dom 300 m2, ogrzewanie gazowe, piec wielofunkcyjny, temp. zimą 22 st. w dzień i
        > 20 st. w nocy do tego kuchenka i ogrzewanie wody koszt roczny 3500 zł

Pozwól, że nie uwierzę.
        Chyba, że mieszkasz na południu Francji ew. we Włoszech.
    • babicka_pl Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 05.02.12, 15:24
      Wiem ile kosztuje moją siostrę, 4 tony węgla 3200 + drewno 1500, tak to wygląda w każdą zimę, oczywiście kilka lat temu ceny opału były tańsze jak wszystko inne.
    • figrut Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 05.02.12, 19:32
      Mieszkanie 80m2 w domu (mieszkanie ze strychu w starym domu) 1200zł. ubiegłej zimy. Ogrzewam kominkiem. Temperatura 20-22stopnie, w nocy około 18, ale różnie to bywa w zależności od panujących mrozów. Budynek nie ocieplony. Ocieplone tylko skosy.
    • alba27 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 05.02.12, 22:12
      Grzejemy piąty miesiąc to sie wypowiemsmile
      Ogrzewanie na gaz, powierzchnia użytkowa 160m, ale w garażu też grzejnik, i w kotłowni, czyli powiedzmy 200m, za gaz płacimy ok 500z/m-c, w tym też oczywiście podgrzanie wody, ale to było jak temp była conajniżej -5, teraz z powodu mrozów spodziewamy się wyższego rachunku. Dom mamy dobrze ocieplony (20cm styropianu), okna z potrójnymi szybami i rolety które też utrzymują ciepło. Temperatura w pomieszczeniach ok 21-22stopni.
      • zuzanna56 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 06.02.12, 07:59
        Porównując koszty ogrzania naszego niewielkiego (130m2), dobrze ocieplonego i praktycznie nowego (4 lata) domu do kosztów podanych powyżej, mam koszt raczej wysoki. Ogrzewamy dom gazem (mamy sporą opłatę abonamentową), teraz ostatnio więcej kominkiem. Temperaturę mamy ustawioną na 21 stopni, piec jest wyłączony gdy nie ma nas w domu, wypada to tak (z podgrzaniem wody) że wiosną czy jesienią płacimy 250-350zł, bardzo mroźną zimą 500-600 zł miesięcznie.
        • naturella Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 06.02.12, 09:25
          Mieszkanie 86 m - ogrzewanie kosztuje nas średnio 300 zł miesięcznie w grudniu styczniu i lutym, nieco mniej w pozostałych miesiącach, czyli w październiku i listopadzie. Mamy 22-23 stopnie w dzień, 21-22 w nocy. W sobotę zaczęliśmy dogrzewać kominkiem.
          • iguloo Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 06.02.12, 12:13
            Dom 200 metrów w zabudowie szeregowej - piec gazowy do CO i ciepłej wody - 3 osoby - roczny koszt gazu ok. 5 tys. zł - przy utrzymaniu w dzień temp. 20 i nocą 18 stopni. Dom 12 letni ocieplony.
            • mag2004 dom z pompą ciepła 06.02.12, 12:44
              witam,
              dom (380m2) ogrzewany pompą ciepła, wszędzie podłogówka, rekuperator; teraz zimą płacimy niestety duzo, bo ostatni mc ok 1300 (aha pompa grzeje też wodę), pompa oszalała przy -25C crying; średnio to pewnie 700 zł wyjdzie... wszędzie mamy led'y albo żarówki energooszczędne; ogólnie raczej jesteśmy nastawieni na mega oszczędzanie; w nast.mcu planujemy zmianę taryfy na noc i weekendy, liczę, że to powiększy oszczędność...
              pzdr.
              • acaro Re: dom z pompą ciepła 06.02.12, 13:19
                Ano niestety, wydajność pompy ciepła spada z temperaturą.
    • joanna_poz Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 06.02.12, 12:59
      za 2011 rok wyszło mi 1707 zł (piec gazowy - koszty ogrzewania i koszty podgrzania wody).
      z tym, że od listopada do poczatku marca codziennie grzejemy tez kominkiem, więc drugie tyle wydajemy na drewno.
    • turysta_amator Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 06.02.12, 14:09
      nowy dom 100m^2, w 2011 na CO + wodę wydaliśmy 5 tys., gaz mamy w butli z Gaspolu i rozliczamy się co miesiąc. Temperatura w zależności od pomieszczenia i naszego humoru od 16 do 20 stopni.
      • el-an Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 06.02.12, 20:47
        Dom 250m, parter z garażem prawie nieogrzewany, rocznie około 5 ton ekogroszku. Groszek po 900 – 990 zł, przez 4 lata podrożał 2,5 razy. Liczone łącznie z ciepłą wodą cały rok. Nie mam kominka. Temp. 21 stopni, w blokach było 25, przez pierwszy rok trudno było się przyzwyczaić, a teraz na odwrót, nie mogę spać u znajomych, bo mi gorąco. Nie mam zasłon, firanek, rolet, a mam duże okna, jak groszek jeszcze podrożeje, to może założę coś.
        • gk102 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 07.02.12, 19:48
          Workowany k groszek upujesz? bo drogi..
          • ko_kartka Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 07.02.12, 23:53
            Zależy, gdzie go kupuje. W centralnej Polsce to normalna cena, nieworkowany jest 50 zł na tonie tańszy, a łatwiej oszwabić, więc gra nie warta tej świeczki.
            • b-b1 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 08.02.12, 11:43
              ko_kartka napisała:

> Zależy, gdzie go kupuje. W centralnej Polsce to normalna cena, nieworkowany jes
              > t 50 zł na tonie tańszy, a łatwiej oszwabić, więc gra nie warta tej świeczki.

Workowany tez niepewny-ja mam w workach nieopisanych-jutowych, więc w sumie nie wiadomo co jest w środku-ale muszę w workach dla wygody składowania i wsypywania.
              Cena z wczoraj- Kazimierz Juliusz-workowany 820, a luzem 720-czyli 100zł na tonie.
              • ko_kartka Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 22.07.12, 23:16
                b-b1 napisała:

> Workowany tez niepewny-ja mam w workach nieopisanych-jutowych, więc w sumie nie
                > wiadomo co jest w środku-ale muszę w workach dla wygody składowania i wsypywan
                > ia.
                > Cena z wczoraj- Kazimierz Juliusz-workowany 820, a luzem 720-czyli 100zł na ton
                > ie.

Ja kupowałam i w jutowych (z tego samego powodu, co Ty) i w plastykowych workach. Niestety, w Łodzi ceny nie chcą spadać do poziomu cen śląskich/małopolskich/południowopolskich.
      • ko_kartka Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 07.02.12, 23:58
        turysta_amator napisał:

> nowy dom 100m^2, w 2011 na CO + wodę wydaliśmy 5 tys., gaz mamy w butli z Gaspo
        > lu i rozliczamy się co miesiąc. Temperatura w zależności od pomieszczenia i nas
        > zego humoru od 16 do 20 stopni.

Łał, mieszkasz ze mną? smile Tyle, że mój dom stary i temperatury ciut wyższe, ale koszt jak w paszczę strzelił, ten sam...
    • lucilla0 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 07.02.12, 16:45
      Dom 120m2, ogrzewanie jakies 5mies 3,5tony wegla + 2kubiki drewna = okolo 2500zł, temp. w domu ok. 20-22 stopni.
    • marianna1970 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 08.02.12, 08:55
      Mieszkanie 50m2 ogrzewanie średnio 40zł na miesiąc na rok wychodzi 500zł temperatura 20 stopni w dzień w nocy 17-18 stopni
      • robin2510 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 08.02.12, 09:12
        Dom ok 105m2 (całkowita) ogrzewanie kominek z płaszczem wodnym + piec gazowy. Koszty miesięczne okażą się na wiosnę jak zobaczymy ile zużyliśmy drewna kominkowego smile. Za gaz natomiast płacę stałą opłatę 188zł co 2 m-ce. Gazownia co roku robi inaczej więc na przełomie 2011/2012 od września przyszedł plik faktur wystawionych z góry w stałej w/w kwocie i płatne co 2 m-ce. Jeśli chodzi o drewno kupiliśmy w 2011 ok 15m z ceną 130zł/m2 czyli =1950zł. Mąż przewiduje że ok 10m zużyjemy, gazem prawie nie palimy zdarza się sporadycznie, więc przyjmę tak do rachunku max 350zł. Czyli ok 1650-1700zł (za gaz i kominek): 6 mcy (od listopada do kwietna)=283zł. Tak teoretycznie a jak wyjdzie to zobaczymy smile.
        • figrut Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 08.02.12, 19:06
          . Za gaz natomiast płacę stałą opłatę 188zł co 2 m-ce.
          Z jakiej firmy masz gaz ? Pytam, bo przy takich opłatach w "mojej" firmie PGNiG nie masz taryfy na co. Sam abonament (u mnie) na gaz do co, to około 120zł. na dwa miesiące. Miałam taryfę na co, ale zrezygnowałam, bo nie ogrzewam mieszkania piecem gazowym, a kominkiem. Teraz mam samego abonamentu około 47zł. na dwa miesiące - ciepła woda i kuchenki gazowe. Przy zmianie taryfy musiałam zadeklarować, że w ciągu roku nie zużyję więcej gazu niż 1200m3.
    • irima2 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 08.02.12, 11:18
      Dom 240 w tym 70 m to piwnica i garaż (grzejemy minimalnie). Piec gazowy. Ogrzewanie + podgrzewanie wody za rok 2011 wyszło 3.200.
    • mala-mila Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 08.02.12, 12:53
      o matko załamałam się
      my mamy stary dom, ale w miarę wyremontowany tj. ocieplony, nowy dach, okna itp. Tylko stary piec został...110 m2. Ogrzewanie gazowe plus kuchenka - za połowę listopada i cały grudzień przyszedł rachunek 1100 złsad A w domu temp. ok 18-19 stopni, na noc w ogóle wyłączam bo nie lubimy jak jest ciepło (tzn. ja lubię, ale cała reszta nie, więc pozostaje mi uzbroić się w ciepłe piżamysmile
      teraz to się normalnie stresuję jak ma przyjść rachunek za gaz bo przy tych mrozach chociaż staraliśmy się oszczędnie podkręcać ciepełko to jednak trochę tego poszłosad i najgorsze że te wszystkie pieniądze poszły w komin.
      Przeraża mnie to, bo wcześniej mieszkaliśmy w bloku, gdzie czynsz wynosił w zimie max. 350 zł, w tym wliczona zimna woda-8 m3, ogrzewanie i śmieci, a w maju jeszcze przychodziła nadpłata za ogrzewanie jakieś 200 zł...
    • michalina0612 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 21.07.12, 16:25
      Powierzchnia całkowita około 380 m2 dom z 2004 roku - ogrzewanie gazowe w tym podłogowe wodne parter oraz łazienki. Koszt znacznie wyższy niż w tamtym roku (początek 2011) gdzie stawaka wynosiła za m3 zużycia gazu 0,99 a potem wzrosła do 1,12 a w tym roku marzec 1,66 zł. W kazdym razie po podliczeniu i przy rozliczeniach co dwa miesiące za okres grzewczy czyli od listopada 2011r. do maja 2012r wydałam na rachunki na gaz w sumie około 8 500 zł. KOSZMAR !
    • alfa36 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 21.07.12, 21:22
      3 tony ekogroszku, 2 metry drewna. Razem ok. 2600 zł. Dom 110 m. Nowy, dobrze izolowany. Temp zimą w salonie ok. 23 stopnie.
    • poziomka001 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 21.07.12, 23:13
      Dom ok. 200m2 docieplony, grzanie gazem, piec dwufunkcyjny, wiec w tej sumie jest tez podgrzewanie wody i gotowanie, ok. 4000zł/rok.
      • robitussin Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 22.07.12, 14:55
        poziomka001 napisała:

> Dom ok. 200m2 docieplony, grzanie gazem, piec dwufunkcyjny, wiec w tej sumie je
        > st tez podgrzewanie wody i gotowanie, ok. 4000zł/rok.

Ja mniej więcej za taki sam metraż, dom z 2010, ocieplony i zaizolowany, również gaz do wszystkiego (ogrzewanie, gotowanie i podgrzewanie wody) zapłaciłam od maja 2011 do maja 2012 - 6500 zł. Nie hajcujemy w domu przesadnie, w nocy między 23 a 4 rano i w dzień między 8 a 14 piec w ogóle nie chodzi. 4 osoby, w tym dwoje nastolatków.
        • agni71 Re: Do osób posiadających dom - koszty ogrzewania 22.07.12, 15:56
          Dom 125m, gaz do ogrzewania i podgrzewania wody. Kuchnia i czajnik elektryczne. Ostatnio zmieniono nam sposob naliczania. Nie jest naliczana kwota za każde dwa miesiące faktycznego zużycia, tylko usredniono nam na ok. 350 zł na dwa miesiące, przez cały rok. Rocznie wychodzi więc ok. 4 - 4,5 tys. Ogrzewanie ustawione jest na 18 - 19 stopni w nocy i ok. 21-22 stopnie w dzień. Grzeje sie praktycznie cały dzień, bo rzadko jest tak, ze nikogo nie ma w domu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka