05.01.07, 12:58
czy faktycznie szybkowar pomaga w oszczędzaniu? zastanawiam się nad kupnem
tego cuda, ale nie wiem do czego mogłabym go używać, i w jaki sposób, zeby
przyniósł mi jakieś oszczędności. Poradźcie, plisss
Obserwuj wątek
    • kasiasmom Re: szybkowar 05.01.07, 22:35
      Wydaje mi sie, ze szybkowar oszczedza na dwa sposoby: czas gotowania jest
      krotszy, niz przy uzyciu zwyklych garnkow, wiec oszczedza energie, oraz - co
      wazne zwlaszcza dla miesozercowsmile - tansze (czyli z natury twardsze) rodzaje
      miesa po ugotowaniu doslownie rozplywaja sie w ustach!
    • izabelski Re: szybkowar 06.01.07, 01:56
      oszczedzasz czas a i warzywa gotowane w nim czy ryz sa znacznie smaczniejsze
      no i para oraz rozne zapachy nie leca spod pokrywki w kuchni ...
    • 0golone_jajka Re: szybkowar 06.01.07, 19:41
      Szybkowar to rewelacja. Ja mam płytę elektryczną więc gotownanie mnie słono kosztuje, ale z szybkowarem w ogóle tego nie zauważam. Co mogę, gotuję w szybkowarze. Kartofle normalnie gotują się z pół godziny. W szybkowarze 10 minut. Zwracam uwagę, że stosuję następującą technikę - gotuję wodę w czasjniku elektrycznym, który chyba gotuje taniej niż gdybym gotował wodę w garnku na płycie a potem wlewam do szybkowaru i doprowadzam do zagotowania się. Jak para zaczyna lekko uchodzić, znaczy że za duże ciśnienie to wyłączam. Pozostawiam garnek na płycie (stygnie znacznie wolniej niż palnik gazowy) i wykorzystuję resztki energii do podgrzewania garnka. Po 20 minutach ma gotowe kartofle, za 1/3 ceny. Polecam.
      • dzindzinka Re: szybkowar 08.01.07, 12:03
        Pewnie że rewelacja.
        Ziemniaki gotujesz 10 minut? Jaki masz szybkowar? Tak długo? Ja gotuję 3 do 5
        minut w zależności od gatunku.
        Fasolę tą największą wysuszoną 5 minut. Po pięciu minutach odstawiam i czekam,
        aż mi się sam otworzy. Normalnie gotowałabym pewnie ponad godzinę. Mam tefala.
        • dzindzinka Re: szybkowar 08.01.07, 12:11
          Jeśli zdecydujesz się kupić, to mogę przesłać Ci przykładowe przepisy. Radzę
          kupić szybkowar dobrej firmy, chociażby dla bezpieczeństwa.
    • romanska.3463 Re: szybkowar 08.01.07, 12:45
      też się noszę z zamiarem kupna szybkowaru. Czy ja bym też mogła prosić o
      przepisy.
      • mrowka_r Re: szybkowar 08.01.07, 13:57
        Bardzo się cieszę, że pojawił się ten temat - od jakiegoś czasu noszę się z
        pomysłem kupienia szybkowaru, ale nie wiem jakiej firmy kupić. Czy może ktoś z
        forumowiczów polecić jakiś konkretny model?

P.S. Przepisy też chętnie poczytam smile
        • dzindzinka Re: szybkowar 08.01.07, 16:46
          Wysłałam Wam dziewczyny.
          • lena691 Re: szybkowar 08.01.07, 17:12
            Podnoszę temat. Jakie macie szybkowary i jakie polecacie?

dzięki
          • apapon Re: szybkowar 08.01.07, 17:13
            ja równiez prosze o przepisysmile
            Ponadto jak napisalam na wstępie interesuję sie szybkowarem berghoffa, poniewaz
            jest w zestawie (2 garnki ) Powiedzcie coś na temat tej firmy, akurat nie mam
            jej nic, a wiem, ze sa garnki. Pliss pomożcie, a moze jakieś inne firmy
            polecacie?
            • funmi Re: szybkowar 29.07.13, 11:29
              Podbijam temat. Dostalam w prezencie szybkowar (a wlasciwie dwa 4 i 6 litrowy).
              Co gotujecie w szybkowarze? Macie jakies przepisy na smaczne dania z szybkowaru?
              • aneczkai1 Re: szybkowar 29.07.13, 12:58
                Na wielkim żarciu jest trochę przepisów

przepisy na szybkowar
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka