Dodaj do ulubionych

Roboty drogowe

05.11.13, 10:26
Pragnę zwrócić uwagę mieszkańców Niemcza, Maksymilianowa i okolic na sposób prowadzenia robót drogowych w ostatnich miesiącach.
Całe szczęście, że zakończyły się tragiczne wykopki w ciągu ulicy Bydgoskiej, poza granicami Niemcza w kierunku Maksymilianowa. Przez kilka dobrych tygodni po zakończeniu prac wyrwy w asfalcie były zabezpieczone połamanymi fragmentami uprzednio zerwanego asfaltu. Gratuluję pomysłowości i sprytu kierownikowi prac. Po zmroku łatwo było o uszkodzenie opony o ostre krawędzi wyciętych dziur - nawet stosując się do obowiązującego tu ograniczenia prędkości do 60 km/h.
Niemiłym zaskoczeniem jest podobny sposób prowadzenie prac, tym razem w ciągu drogi wojewódzkiej 244, w Maksymilianowie w kierunku na Kamieniec. Częsta jazda slalomem może i jest do zniesienia, ale ponownie mamy pozostawione wyrwy w jezdni oraz dosyć wysoki uskok blisko krawędzi jezdni.
Reasumując, gratuluję tempa prac i zabezpieczenia terenu.
Obserwuj wątek
    • sx3 Re: Roboty drogowe 17.11.13, 13:27
      Panie Leszku czy coś wiadomo o planach drogowych w naszej gminie na rok przyszły.
      Jeżdżąc po uliczkach naszej gminy widzę, że pod koniec roku realizowana jest budowa ulic o których się nie mówiło wcześniej. Może jestem nie na bieżąco ale chyba cichaczem realizuje się zadania lobbowane wcześniej przez różnych ludzi. Czy nie może być "świecką" tradycja aby gdzieś na stronie gminy pod koniec roku, na bieżąco, czy po zakończeniu roku można było wejrzeć co też w tej materii się zrobiło po nazwach ulic i ich długości. Wiem że to niewygodne ale takie proste. Przepraszam, ale jak nie Pan to kto coś maluczkim powie? Pozdrawiam.
      • lesz1411 Re: Roboty drogowe 17.11.13, 14:51
        Witam. Wójt przedstawił radzie Sołeckiej pewne propozycje dotyczące inwestycji drogowych w przyszłym roku na terenie Niemcza. Wiele z nich nie znalazło akceptacji i rada Solecka przedstawiła własne propozycje uwzględniając wnioski mieszkańców oraz inwestycje , które wymagają dokończeniai . Teraz powinnismy poczekać do zebrania wiejskiego , na którym wójt przedstawi propozycje do budżetu . Zobaczymy czy uwzględnił propozycje rady Sołeckiej i wnioski mieszkańców . Nie wiem , które ulice wzbudzają Pana podejrzenia. Nie słyszałem aby była realizowana jakaś inwestycja na terenie Niemcza , która nie była zaplanowana w tegorocznym budżecie . Możliwe ze odniósł Pan takie wrażenie ponieważ bardzo dużo inwestycji , które były zaplanowane w budżecie tegorocznym , jest realizowana w drugiej połowie roku. Jednym z powodu takiej sytuacji jest brak środków na takie inwestycje w pierwszej połowie roku. Aby UG ogłosił przetarg na wykonanie danej inwestycji , musi najpierw zabezpieczyć na ten cel środki. A to wszystko rozciąga się w czasie . Dodam ze w tym roku wyjątkowo dużo środków zostało przeznaczonych na inwestycje drogowe w Niemczu. Jak bedzie w przyszłym roku? Dowiemy sie niedługo podczas zebrania wiejskiego i pózniej przy uchwalaniu budżetu gminy na przyszły rok. Pozdrawiam . L.K.
        • sx3 Re: Roboty drogowe 17.11.13, 21:37
          Dziękuję za szybką informację. Niestety nie śledzę na bieżąco co i kiedy. Miałem wątpliwości dlaczego jest realizowana ulica Leśnego Runa. Sprawdziłem była w planie. Ciągle jednak mam wątpliwości co powoduje, że pewne ulice bynajmniej nie strategiczne- na których ruch pojazdów lub duża ilość mieszkańców jest znacznie większa od wspomnianej ulicy są nierealizowane a taka ulica jw. istniejąca kilka lat wyprzedza inne. Ulica na leśnym piaseczku - mieszkam blisko nie była zalewana przez roztopy i deszcze. Są ulice w pobliżu gdzie kałuże stoją często dlatego zrealizowano np. Wyspiańskiego /doceniam/. Ale fakt trochę cierpliwości do ogłoszenia zadań przyszłorocznych. Kolejność realizacji będzie zawsze kontrowersyjna ale dlatego kryteria powinny być bardziej przejrzyste do "losowania" włącznie /to żart/. Teorie spiskowe wśród ludzi krążą- zależy kto przy jakiej ulicy mieszka jest coś na rzeczy......
          • lesz1411 Re: Roboty drogowe 18.11.13, 07:38

Witam . Trudno mi polemizować nie wiedząc które ulice ma Pan na myśli pisząc o znacznie ważniejszych ulicach. Myślę że każdy mieszkający przy drodze gruntowej będzie uważał że jego droga powinna wreszcie zostać wybudowana. I jest to zrozumiałe. Sam przez 10 lat co jakiś czas jesienią prosiłem GZK o trochę gruzu aby wysypali mi na drogę bo nie mogłem dojść lub dojechać do domu .Historię wskazanej przez Pana ulicy znam dosyć dobrze. Pierwszy wniosek o budowę Leśnego Runa mieszkańcy złożyli 8 lat temu. Systematycznie co roku ponawiali wniosek , organizowali spotkania w celu pisania wspólnych petycji które solidarnie wspierali na zebraniach wiejskich , aż do składania wniosków bezpośrednio na sesji Rady Gminy. Najczęściej argumentem UG za odrzuceniem wniosku były : brak pełnego uzbrojenia , niezbyt duża liczba zamieszkanych domów , brak planów. Sukcesywnie wszystkie te przeszkody znikały a mieszkańcy uparcie wnioskowali o budowę . Kilka lat temu zrobiono plany ulic w tym rejonie a w ubiegłym roku urzędnicy uznali że nie ma przeszkód do budowy Leśnego Runa i zdecydowali o budowie pierwszego etapu tej inwestycji . A co do kolejności realizacji poszczególnych inwestycji…. W tym roku doszło do spotkania grupy mieszkańców i próbowaliśmy znaleźć jakiś ,,złoty środek” . Opracowaliśmy tzw. algorytm inwestycji . W skrócie , to taki ranking ulic przeznaczonych do budowy , gdzie byłaby punktacja np. za uzbrojenie , gęstość zabudowy , długość oczekiwania od złożenia pierwszego wniosku itp… . Przedstawiliśmy to Radzie Gminy , lecz nie spotkało się to z ich entuzjazmem. Ale słyszałem że ma ten temat jeszcze wrócić do konsultacji w UG. Osobiście uważam że obecnie najbardziej pilną inwestycją , która powinna być zrealizowana w przyszłym roku w Niemczu , to ulica M. Konopnickiej. Ale to tylko moje zdanie. Pozdrawiam . L.K

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka