lesz1411
18.06.14, 09:46
Witam. W czasie najbliższych dni będzie uruchomiony bezpłatny system SISMS ( Samorządowy Informator SMS ) . Usługa ten będzie służył do przekazywania informacji istotnych dla mieszkańców np. zebrania wiejskie , awarie wod-kan , drogowe i energetyczne na terenie poszczególnych sołectw , informacje o wydarzeniach kulturalnych , sportowych , szkolnych , medycznych , weterynaryjnych itp. . Wachlarz tematów jest bardzo szeroki , może być powiększany i modyfikowany pod kontem zainteresowań mieszkańców Myślę że będzie to dobry sposób do zapoznania się z tym , co się w naszej gminie dzieje . Już we wrześniu 2011 roku pisałem tu o takim systemie na podstawie obserwacji w gminie Dobrcz , gdzie taki system już wtedy funkcjonował .
forum.gazeta.pl/forum/w,20312,128470891,128470891,SAMORZADOWY_INFORMATOR_SMS.html
Zgłosiłem wtedy na sesji rady gminy propozycję wprowadzenia takiego systemu u nas opisując pozytywne strony tego projektu i zadowolenie mieszkańców gminy Dobrcz . Wtedy nie było zainteresowania radnych zajęciem się tym tematem. Cieszę się że jednak temat powrócił i został obecnie pozytywnie rozpatrzony i wdrożony do realizacji. Oczywiście cały system jest finansowany z budżetu gminy a mieszkańcy ponoszą jedynie jednorazowy koszt zalogowania do systemu . Jest to koszt jednego zwykłego smsa i nie kryją się za tym żadne ukryte koszty. Jest ten projekt dofinansowany przez UE , dedykowany samorządom lokalnym w celu poprawy bezpieczeństwa i komunikacji z mieszkańcami i jako taki nie może być wykorzystywany do komercyjnych zastosowań . Czyli nie ma obaw o otrzymywanie niechcianych reklam . Szczegóły dotyczące całej procedury zalogowania będzie można uzyskać w ciągu najbliższych dni ponieważ UG zamierza przeprowadzić kampanię informacyjną . A na temat zasad i idei tego projektu można poczytać na stronie www.sisms.pl/ . Zachęcam gorąco do zarejestrowania się w systemie . Pozdrawiam . L.K