Dodaj do ulubionych

Walencja - Alicante

12.08.04, 18:38
czy na przełomie września i października mozna liczyc tam na pogodę? ciepło
pewnie jak na nasze standardy jeszcze będzie, ale czy to nie jest okres
opadów?
a może ktoś z Was był w tych okolicach i powie czy warto, jakie są miasteczka
nadmorskie - betonowe dzungle, czy można liczyc na jakieś cichsze , w miarę
spokojne miejsca - miejsce to nie znajduje się na liście biur podróży, tak
więc informacji na forum jest bardzo mało...
Obserwuj wątek
    • Gość: Beata Re: Walencja - Alicante IP: *.lodz.mm.pl 12.08.04, 20:35
      byłam 5 lat temu w miasteczku Cullera ( miedzy Walencją a Alicante). Rejony
      przepiękne !!! Walencję warto zobaczyć. Koniecznie wybierz się do Guadalest
      (nie pamiętam jak sie to pisze).
    • Gość: b Re: Walencja - Alicante IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 13.08.04, 08:15
      Ja byłam w Walencji w drugiej połowie lipca tego roku. Miasto jest ciekawe.
      Warto zobaczyć stare miasto, park, w którym jest muzeum sztuki i piękne drzewa,
      a także dworzec kolejowy, obok którego znajduje się corrida. Ale największą
      atrakcją Walencji (i jedną z największych w Hiszpanii)jest kompleks:ciudad de
      las artes las ciencias. Ja szczególnie polecam L'Oceanografic, gdzie są rybki z
      różnyych części świata. Koniecznie trzeba spróbować narodowej potrawy, która
      najlepsza jest podono w okolicach Walencji: paella. W pobliżu Walencji jest
      fajne jezioro "La Albufera". Będąc na Costa Blanca można skorzystać z oferty
      lokalnych biur podrózy, które w ofercie mają wycieczkę do Walencji.
      Miejscowosci nadmorskie są różne, nierzadko blokowiska. Ja byłam w Benidorm.
      Najbardziej podobały mi się tam plaże. Za tą miejsowością jest Terra Mitica,
      park atrakcji, który polecam. Najbardziej podobała mi się jednak miejscowość
      Guadalest i stare miasto w Altei.
      • magda_z1 Re: Walencja - Alicante 13.08.04, 23:16
        polecam strony informacji turystycznej okregu Valenciana:
        www.comunitatvalenciana.com/index.htm
        znam raczej okolice Alicante - po drodze z Valencji polecam Alte, Guadalest,
        Calpo, Javea, Denia (spokojne nadmorskie miasteczka, nieporownywalne do
        betonowej pustyni na Costa Brava), potem za Alicante Cartagena, Murcia, Elche
        (jedne z najwiekszych plantacji palmowych w Europie);
        W Benidorm sa ladne plaze ale tez duzo wiezowcow i hoteli pelnych brytyjskich
        turystow.
        w Alicante piaszczysta kilku-kilometrowa plaza jest w San Juan (tej w samym
        miescie nie polecam bo tloczno i woda srednio czysta), mozna tez sie wybrac do
        Urbanova, Arenales del Sol lub Santa Pola (tam mniej turystow).
        W Benidormie jest miasteczko wodne (Aqualandia) i park rozrywki "Terra Mitica"
        Nie wiem jak w Valencji ale w Alicante pod koniec wrzesnia tem powinny byc
        nadal odpowiednie na plaze ale raczej nie bedzie upalow (w tym tyg srednio bylo
        36-38 w dzien i 28-32 w nocy), a deszcze padaja zazwyczaj w zimie (tzn grudzien-
        styczen).
        • deal Re: Walencja - Alicante 14.08.04, 12:11
          dzięki za szczegółowe informacje oraz za link
    • Gość: Aleksandra Re: Walencja - Alicante IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 11:53
      Mieszkałam w tych okolicach około roku, bardzo dobrze wspominam ten czas, do
      końca listopada można było siedzieć na plaży, zima dopiero przyszła w styczniu
      około 0 st.
      Ten czas zaliczam do najlepszych w moim życiu, bo nie takich strasznych upałów
      jak latem.
    • Gość: olusia Re: Walencja - Alicante IP: *.rybnik.sdi.tpnet.pl 25.11.04, 21:24
      Valencja to przecudowne miasto,mnóstwo zabytków,głównie polecam zwiedzania miasta Morella lub typowo wakacyjnego Alcossebre.Poza tym w Valenci jest przepiękne Centrum Oceanografii , przepiękne, piaszczyste plaże i fantastyczni ludzie.No i zajebiste knajpy.Pa
      • Gość: marcinkowo Re: Walencja - Alicante IP: *.spray.net.pl 16.12.04, 12:27
        zapraszam na moja stronke www.marcinkowo22.strona.pl tam jest pare fotek troche
        opisów z Costa Blanca z przełomu lipca/sierpnia tego roku.
    • Gość: Kiku_san Re: Walencja - Alicante IP: *.kom / *.kom-net.pl 22.12.04, 11:55
      W zeszłym roku byłam w Peniscoli, małym misteczku na morzem przed Walencją -
      jest bardzo urokliwe, ma piękne plaże (zwłszcza koło zamku), zamek wybudowany
      ponoć jeszcze przez templariuszy - warto odwiedzić to miejsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka