Gość: AsiaW IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 25.01.05, 21:24 Witam! Czy ktos zna ta miejscowosc. Jede we wrzesniu z biurem podrozy eurocamp, kamping international calonge.Prosze o informacje. Z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aseretka Re: play'a daro? 26.01.05, 07:31 Byłam w ubiegłym roku. Camping połozony na wzgórzu. Do plaży jakieś 500 m ( zależy w którym miejscu na campingu masz namiot ). Przechodzi się przez kładkę nad drogą, a potem w dół schodami. Podejście z powrotem jest rtochę męczące:) Od recepcji do kompleksu basenów bardzo stromy podjazd/podejście. Niby do zejścia na plażę po campingu kursuje coś w rodzaju kolejki, ale nie ma określonego rozkładu jazdy i w praktyce przez 10 dni nie skorzystaliśmy z niej ani razu wracając do namiotu. Kompleks basenów mało ciekawy: dwa baseny - jeden prostokątny, drugi, płytszy, połozony nizej, o owalnych kształtach. Własciwie camping położony jest bliżej miejscowości Colonge niż do Platja d`Aro. Do marketu na zakupy też lepiej jechać do Colonge. Niedaleko Cologne, w okolicach górskiej wioski Romanya de la Selva znajdują się liczne groby megalityczne sprzed 4 tys. lat. Megalit Cova d`en Daina jest jednym z niewielu takich w Katalonii. W okolicy polecam wyprawe do przeslicznego średniowiecznego miasteczka Pals, oddalonego o ok. 20 km. Trochę dalej do cichej spokojnej osady El Port de la Selva i położonego nad nią klasztoru Sant Pere de Rodes (ok. 80 km ). Już sama jazda do klasztoru to niezapomniane przeżycie, bo na szczyt prowadzi bardzo kręta droga, a przez cały czas przed oczami roztaczają się wspaniałe widoki na góry i morze. Empuries, największa na terenie Hiszpanii osadą grecko-rzymska, trochę mnie rozczarowało, bo spodziewałam się czegoś więcej, ale warto zajrzeć. W drugą stonę warto pojechać malowniczą, krętą drogą nadmorską do Tossa de Mar,ze wspaniale zachowanym średnowiecznym starym miastem. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiku_san Re: play'a daro? IP: *.bu.uni.wroc.pl 26.01.05, 08:02 Witaj, Asiu. Owszem, parę lat temu spędziłam wakacje w Playa d'Aro (lub jak mówią Katalończycy w Platja d'Aro) i miło je wspominam. Miejscowość jest nowa, dość zadbana, plaża duża, raczej żwirowa, parę urokliwych zatoczek ukrytych wśród skał. Obok plaży leci promenada. Piękne trasy spacerowe w kierunku Sant Feliu brzegiem morza. Woda bardzo czysta. W pobliżu jest jakaś zabytkowa wioska na wzgórzach, nazywa się Castel d'Aro bodajże, ale nie zdążyliśmy jej zwiedzić. Ale są i tacy którzy marudzą, że to zbiorowisko hoteli. Fakt, nie ma tam urokliwej starówki jak np. w Tossie ale i tak mi się podobało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: play'a daro? IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 26.01.05, 10:12 Dziekuje serdecznie za odpowiedzi.Rozwialiscie moje wątpliwości, co do nazwy miejscowości, bo cały czas zastanawiałam sie czy playa d'aro i platja d'aro to to ta sama miejscowosc czy dwie rozne.Mam jeszcze kilka pytan. Czy byłas w Barcelonie? Czy jest jakies biuro w poblizu które organizuje wypad do Barcelony,czy lepiej jest wybrac sie na wlasna reke.Jeszcze jedna prośba,znajomi proszę mnie,abym im mniej wiecej obliczyła ile potrzebuja kasy na miejscu,ja nigdy nie byłam w Hiszpanii,wiec nie chce wprowadzadzic ich w bład.Chcemy troche pozwiedzac,zaliczyc marineland i port aventura, oraz na miejscu troche sie pobawic, jakas dyskoteka. pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiku_san Re: play'a daro? IP: *.bu.uni.wroc.pl 26.01.05, 11:35 Owszem byłam w Barcelonie, ale z biurem podróży, autokarem. Zwiedź koniecznie, piękne miasto - wpadnij do parku Guel - niestety nie pamiętam jak to się pisze, ten projektowany przez Gaudiego. Poza tym oczywiście Sagrada Familia, Ramblas i wiele innych. Myślę, że jakieś biuro na miejscu organizuje coś takiego. Możesz oczywiście i sama, jak jesteś zmotoryzowana.Warto też pojechać do klasztoru w górach Montserrat - coś niesamowitego. Z dyskotekami nie powinno być kłopotu, to dość rozrywkowe miasteczko, typowy kurort turystyczny - niestety nazw nie pamiętam. Co do kosztów: generalnie Hiszpania nie jest bardzo droga, tańsza niż np. Francja czy Włocy, ale trochę droższa jednak od Polski - lepiej wziąć za dużo pieniędzy niż za mało, można też kartę kredytową. Trudno mi powiedzieć, ile potrzeba. To zależy od różnych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiku_san Re: play'a daro? IP: *.bu.uni.wroc.pl 26.01.05, 11:38 My we dwójkę wydaliśmy przez ok. 2 tygodnie ca 6000 zł, licząc z dojazdem, benzyną, noclegami po drodze (dwoma), i pobytem na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: play'a daro? 26.01.05, 13:36 To prawda, że Hiszpania jest tańsza niż Francja, czy Włochy, ale generalnie wcale nie taka tania. Jutro podam ci przykładowe ceny artykułów żywnosciowych. mam zapisane, ale notes został w domu. Pamietam tylko,że mały chlebek 800 g kosztował w hipermarkecie około 1 euro. W sklepie na campingu znacznie drożej. Aquaparc w Platja jest dość drogi. Całodzienny wstęp bodajże około 20 euro. Port Aventura leży za Barceloną. W ubiegłym roku nie byliśmy tam, więc cen ci nie podam. Może pomocna ci będzie strona www.infoparks.com/flashan/r_parcs/spain/index.htm Co do dyskotek, to we wrzesniu ( byliśmy od 6 do 16 wrzesnia ) większość już była zamknięta, na co szóstka naszych dzieci ( w wieku 17-24 lat ) bardzo narzekała. Do większości tych, które pozostawały otwarte, wiem jednak, że wstęp był darmowy. Ogólnie jednak, chociaż zazwyczaj dzieci wracały do namiotów około 3-4 nad ranem stwierdzały, ze nocne życie było bardzo ubogie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: play'a daro? IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 26.01.05, 14:38 Dziekuje za informacje. Mam jeszcze pytanie czy piloci Eurocampu organizuja jakies wycieczki fakultatywne.Interesuje mnie praktycznie tylko Barcelona,bo wszystkie inne atrakcje postaram sie zwiedzić na własna reke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: play'a daro? IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 26.01.05, 14:41 Jeszcze jedno pytanko, dotyczące trasy do Hiszpanii.Najkrótsza droga i ile godzin jechalas autem? Ja mam noclegi tranzytowe wykopione we Francji,Reugomont, camping La Val de Bonnal i w drodze powrotnej Meursault. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiku_san Re: play'a daro? IP: *.kom / *.kom-net.pl 26.01.05, 15:52 Jesteśmy z Wrocławia. Wyjechaliśmy ok. 3 rano, jechaliśmy przez Niemcy, ok. 16 byliśmy w Colmar we Francji - tam nocleg. Wyjazd rano ca 8-9 rano, ok. 16-17 byliśmy w Carcassone - tam kolejny nocleg. Wyjechaliśmy bladym świtem koło siódmej, Barcelonę mijaliśmy ok. 11. Robiliśmy po drodze postoje, jedliśmy itp. Opisuję Ci swoją trasę do Hiszpanii sprzed dwóch lat, kiedy wybraliśmy się w okolice Walencji, bo w Platja d'Aro byliśmy autokarem. Jechaliśmy autostradami. Jeśli chcesz jechać innymi drogami, to będzie to trwało dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: play'a daro? 27.01.05, 09:28 Z Łodzi na camping w Reugomont jest około 1250 km. Najgorzej i najdłużej, bo około 6 godzin jedzie się do przejścia w Jędrychowicach. A to zaledwie około 360 km. Przez Niemcy ok. 700 km da się przejechać spokojnie z przystankami przez następne 6-7 godzin. Na Francję pozostaje ci ok. 200 km, czyli nie jadąc autostradami trzeba liczyć około 4 godzin. Więc łącznie około 18 godzin jezeli jedzie się z Łodzi, a skąd ty jedziesz nie wiem. My na pierwszy nocleg zatrzymaliśmy się w Kirchzarten, następny przystanek był w Chabeuil, kolejny w Marseillan Plage i dopiero Platja. Ale my byliśmy bardziej nastawieni na podziwianie uroków Francji po drodze. W drodze powrotnej z Hiszpanii ostatni nocleg mieliśmy na campingu w Gigny-sur- Saone, który jest położony niedaleko twojego campingu w Meurseault. Wyjeżdzając o 7 rano do Lodzi dotarliśmy około godziny 2 w nocy, czyli jazda zajęła nam około 19 godzin. Muszę jednak powiedzieć, że rano na drodze N 73 w okolicach Chalon-sur-Saone, Dole i Besancon były strasz;liwe korki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiaw Re: play'a daro? IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 26.01.05, 19:18 Witam! Zapomniałam sie spytac o skutery,czy jest gdzies w poblizu wypożyczalnia skuterów,samochodów, jeśli tak to ile kosztuje wypożyczenie skutera na dobe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Do Aseretki!! IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 30.01.05, 21:40 Witam Cie serdecznie! Prosze Cie jak mozesz podaj mi przybliżone ceny w platja'daro i czy jest gdzies blisko wypozyczalnia skuterów.Jesli masz jakies zdjecia kampingu international colonge, i nie bedzie sprawiało Ci to kłopotu, proszę wyślij na mój adres mailowy www.frytunia6@wp.pl. Z góry dziękuje za wszylkie informacje, które mi już wysłałaś pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Do Aseretki!! 31.01.05, 08:04 Co do wypożyczalni skuterów, to nie zwracałam na to uwagi, więc nie moge odpowiedzieć. Ceny z notesu ( oczywiscie w euro ): - arbuz 0,29 za kg - cola w lidlu 0,49 - woda mineralna 0,19 - chleb tostowy 500 g 0,45 - chlen pszenny 800 g 1,15 - pomidory 0,69 za kg - mleko od 0,49 do 1,19 - kurczak 1,99 za kg - margaryna Tulip 0,75 - jajka 12 sztuk 0,89 ( ale były i droższe w zalezności od klasy ) - nektar pomarańczowy 2 l 1,00 - makrela 4,99 za kg - piwo carveza puszki 0,33 l 0,20 - wino w kartonie 1 l od 0,48 do 4,00 - płyn do mycia naczyń 0,69 Oczywiscie ceny kształyują się różnie w różnych sklepach. Obok Lidla jest np. inny market i ceny są rżne. Na jedne artyluły tańsz, na drugie droższe. Generalnie jednak w sklepie na campingu jest 1,5 do dwóch razy drożej. Jeżeli chodzi o zdjęcia, to z campingu chyba nie mam, ale na pewno nyły robione na plaży. Poszukam w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: play'a daro? IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 31.01.05, 19:22 Dziekuje bardzo za wtczerpujące informacje. Na pewno bardzo mi sie przydaly i rozwiazały wątpliwosci pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś