Dodaj do ulubionych

Rowerem na Gran Canaria

IP: *.rdc.pl 30.11.06, 16:00
Witam!

Planuję tzw. aktywny wypoczynek na GC (ale niekoniecznie na tej z Wysp Kanaryjskich). Rok, rocznie z grupą znajomych bierzemy rowery szosowe i zwiedzamy w okolicach lutego/marca ciepłe wyspy (ostatnio Cypr). Z reguły mamy jeden punkt wypadowy, z zagwarantowanym jedzeniem (by po powrocie już nie biegać i nie szukać), z którego robimy parogodzinne wycieczki/treningi.
Po takim dniu chęci na nocną zabawę są już żadne, więc zgodnie z Waszymi uwagami na forum na pewno preferowanym punktem nie byłaby np. Playa del Ingles etc.

Na pewno więc okolica może być spokojniejsza, z w miarę dobrej jakości asfaltem (najlepiej z umiarkowanym ruchem samochodowym). Idealnie byłoby móc wybierać między płaskimi trasami rekreacyjnymi i ciężkimi wspinaczkowymi po górach.

Czy mógłbym prosić o jakieś wskazówki co do doboru wyspy/miejscowości/hotelu/biura?

pozdrawiam i z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Rowerem na Gran Canaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 22:18
      Spedzilam kilka razy wakacje na GC i chyba o wybor miedzy plaskimi a stromymi
      drogami moze byc problem.Na najwysza czesc wyspy prowadzi kilka drog jednak sa
      one strome, waskie i napotkac mozna tam duze wycieczkowe autobusy.
      a
    • bah77 Re: Rowerem na Gran Canaria... 03.01.07, 03:24
      Myślę, że GC to może być fajny wybór.

Najpiękniejsze, prawie puste drogi na GC zaczynają się w Mogan i prowadzą przez
      San Nicolas de Tolentino: w kierunku północnym - do Punta de Sardina, albo w
      kierunku środka wyspy - do Cruz de Tejeda (odcinek do Candelaria jest pusty i
      wyjątkowo malowniczy):

www.pbase.com/roboele/image/38189878

Noclegi polecam w uroczym Puerto de Mogan (niedaleko Mogan):

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=10243040

www.pbase.com/roboele/puerto_de_mogan_gran_canaria

bah77
    • sebek-m Re: Rowerem na Gran Canaria 04.01.07, 21:07
      rowery mozna przewozic promami miedzi mogan i puerto rico
      • sebek-m Re: Rowerem na Gran Canaria 04.01.07, 21:12
        trasa z puerto de mogan do veneguery, droga prowadzaca na plantacje, zaczyna
        sie szlabanem, i pod góre, obudowana murkiem, ale potem super, pusta, widok na
        teneryfe, plantacje cytrusow. bylismy w listopadzie 2006 rowerami. spalismy w
        namiotach na plazy, bez problemu.
      • Gość: quain Re: Rowerem na Gran Canaria IP: *.rdc.pl 08.01.07, 10:57
        Dziękuję Wam wszystkim za cenne uwagi, nie ukrywam, że przychodzą w idealnej chwili, bo właśnie ważą się losy gdzie pojedziemy. Również w innym miejscu otrzymałem informację, że na Teneryfie jest łatwiej o płaskie odcinki, gdzie można wybrać się na luźne przejazdy (dzień po dniu po górach nie zdołam jeździć :). Czy macie jakieś zdanie o Teneryfie "rowerowo"?
        A może jakiś typ dotyczący biura podróży?

jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
        • Gość: asia Re: Rowerem na Gran Canaria IP: *.globalconnect.pl 10.01.07, 00:26
          a czy może ktoś wie czy istnieje na Gran Canarii taki zwyczaj jak wynajem
          rowerów? czy można takowy wynająć na kilka dni? pozdrowienia
          • Gość: li1210 Re: Rowerem na Gran Canaria IP: *.szczecin.mm.pl 01.02.07, 21:02
            Dopiero wróciłam,obok mojego hotelu była wypożyczlnia rowerów,ale cz w każdym
            miejscu tak jest nie wiem.Pozdrawiam,pytaj dalej.Popytaj w biurach podróży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka