Dodaj do ulubionych

Włochy - zwiedzanie małymi kroczkami

12.01.15, 16:56
Kiedyś pytałam was o rade w sprawie zwiedzania Włoch:
forum.gazeta.pl/forum/w,206,148050633,148372414,Re_Wlochy_Toskania_z_3_dzieci_da_sie_.html
Ochłonełam, przemyślałam i w maju lecę z mężem i córką do Mediolanu.
Postanowiliśmy zobaczyć Włochy etapami, małymi krokami.
Chcemy zacząć od Bergamo, potem Mediolan i koniecznie mecz na stadionie San Sioro ;)
Potem Torino i Genova. Oczywiście to trasa kibica włoskiej ligi :D
Myślałam jeszcze o jeziorze Como ale tego juz nie wciśniemy do grafiku.

Mam pytania:
1. Hotel - w Mediolanie czy lepiej szukać noclegu w Bergamo i poruszać się z metrem/autem ? Może znacie jakąs ciekawa, niedrogą miejscowość noclegową pod Mediolanem godną polecenia dla rodziny z 1 dzieckiem ( rok ).
2. Czy lepiej wynając auto czy zaplanowac podróż pociągiem ? W sumie pociąg to też przygoda.
3. Bergamo, Torino, Genova co WY byście polecili tam zobaczyć ?
Pobyt 6 dni, moge przedłużyć o 1-2 dni. Dopiero rezerwuję powrót.
Obserwuj wątek
    • intern-etowo Re: Włochy - zwiedzanie małymi kroczkami 10.02.15, 12:50
      Genova, prawie wszysto co warto zobaczyc:
      genua.com.pl
    • Gość: domanda Bergamo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.15, 17:11
      1. Nocujcie w Bergamo.
      2. Pociag. Wygodny, punktualny, tani.
      3. Citta Alta. Przeczytaj o Bergamo na forum.
      4. Przedluz pobyt i wcisnij Como do grafiku. Koniecznie.
      • Gość: tomek Re: Bergamo IP: 93.48.202.* 10.02.15, 21:54
        Polecam zatrzymanie sie w bergamo citta alta. Bylem niesamowicie zaskoczony pieknem tego miasta, wczesniej myslalem ze to tylko port przesiadkowy ryanaira ;-)
        Genoa jest o wiele piekniejsza niz sie mogloby zdawac. Bylem tam w poprzedni weekend i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyla.
        z nie-zabytkow polecam akwarium w porcie, rewelacja!
        I przepiekna passegiatta w genoa nerve (chyba jest tam autobus z centrum) a jak autem to polecam zaparkowac przy samej stacji kolejowej, 2e za godzine za parking a jest sie od razu w srodku najpiekniejszej nadmorskiej sciezki jaka kiedykolwiek widzialem.
    • iziula1 Re: Włochy - zwiedzanie małymi kroczkami 11.02.15, 14:53
      Wiedziałam,że mogę na was liczyć :*

hotel wybraliśmy w Mediolanie , blisko do San Siro. Z Bergamo odbierze nas samochód hotelowy. Resztę będziemy zwiedzać sami pociągiem i metrem. Choć możliwe, że wypożyczymy auto na kilka dzień/dwa choćby ze względu na COMO.

Z całą pewnością skorzystam z waszych rad i doświadczeń.
      Dzięki.
      • nie-to-on-zaczal Re: Włochy - zwiedzanie małymi kroczkami 11.02.15, 17:24
        Akurat nad Como to się można łatwo dostać pociągiem - do samej miejscowości. Oczywiście samochodem można trochę objechać jezioro - drogi wąskie trzeba uważać.
    • iziula1 Re: Pytanie o rozkąd i trasy pociągów 12.02.15, 16:21
      Czy znacie jakieś strony, na których można sprawdzić trasę i godziny odjazdów/przyjazdów pociągów ?
      Ślicznie dziękuję :)
      • Gość: Luigi Re: Pytanie o rozkąd i trasy pociągów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.15, 16:50
        Najlepiej sprawdzić tu :

www.trenitalia.com/
        To wersja po włosku, po angielsku jest tu:
        www.trenitalia.com/cms/v/index.jsp?vgnextoid=4ddd1a035296f310VgnVCM1000005817f90aRCRD

• iziula1 Re: Włochy - zwiedzanie małymi kroczkami 25.05.15, 12:36

Kochani, a więc nadszedł ten moment, w którym lecę do Włoch. Walizka spakowana, przewodniki, mapa i wielkie plany :)

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zakupów, a jakże.
      Ponieważ wszędzie ale to wszędzie piszą że Mediolan jest centrum światowej mody powiedzcie gdzie mogę kupić fajne ciuchy nie tylko dla mnie ale też dla córki i nie zbankrutować :D
      Jeden dzień mam przeznaczony na zakupy, w planach jest to ta niedziela bo wieczorem mamy mecz Interu na San Siro.
    • Gość: Wlochy Re: Włochy - Polnoc czy Poludnie? IP: *.42-79-r.retail.telecomitalia.it 02.10.15, 12:07
      www.buzzfeed.com/ltondo/33-reasons-why-the-south-of-italy-will-ruin-you-for-life#.mp7VzpJvj
      • Gość: tomek Re: Włochy - Polnoc czy Poludnie? IP: *.233-95-r.retail.telecomitalia.it 02.10.15, 19:56
        jeden z naciekawszych wpisow jakie widzialem o wloszech! czysta prawda
    • justyna.kolodziejczyk Re: Włochy - zwiedzanie małymi kroczkami 10.10.15, 16:24
      Udało Ci się wyjechać i zaplanować podróż?
      Jeśli tak to super, jeśli nie to daj znać (maila znajdziesz na moim blogu), chętnie Ci podpowiem co nieco, bo wszystkie miasta o których piszesz odwiedziłam. :)
      Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka