chiara76 16.04.04, 10:21 do przepisów portugalskich potraw? Nie ukrywam, że jednak wolałabym wersję angielskojęzyczną, niż portugalską, bo tak to sobie tylko na obrazki popatrzę:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
portugal1 Re: Może ktoś zna linki 16.04.04, 12:41 Hmmm... mam teraz mało czasu (praca), ale przywiozłem z PT książkę kucharską po angielsku. Może by Ci ją zeskanować??? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Może ktoś zna linki 16.04.04, 12:46 portugal1 napisał: > Hmmm... mam teraz mało czasu (praca), ale przywiozłem z PT książkę kucharską po > > angielsku. Może by Ci ją zeskanować??? ;) Oj, kusisz:) Może przynajmniej jakieś parę przepisów?? Odpowiedz Link Zgłoś
menina Re: Może ktoś zna linki 16.04.04, 13:20 ja znam bardzo duzo przepisów portugalskich, serio. napisz na co masz ochote, co lubisz to cos podrzuce. a tymczasem: www.gastronomias.com/receitas/index.htm po portugalsku, no ale... kitchenet.aeiou.pt/aleph/listagem?categorias wiele przepisów www.zarco.net/bacalhau.html#74 to masz jeszcze bacalhau'a wszystkie niestety po portugalsku. nie ma za duzo stron anglojezycznych z port. przepisami. wrzuć w wyszukiwarkę "portuguese cuisine/cooking" i już. tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Może ktoś zna linki 16.04.04, 17:26 Menina, dzięki za radę, tak chyba zrobię, bo niestety, portugalskiego ni w ząb nie umiem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
brazylijczykzbahia Re: Może ktoś zna linki 18.04.04, 05:51 Mieszkam od lat w Brazylii. Juz mieszkalem w Portugalii i w Angoli. Moge Ci cos przetlumaczyc. Podaj tylko, jakiego typu potrawy Cie interesuja. Mozesz tez wejsc do brazylijskich portali i w wyszukarce (Busca) wpisac np. wyrazenie: receitas culinarias (portuguesas, brasileiras, itd.) Takimi portalami moga byc: www.uol.com.br www.terra.com.br www.ig.com.br a mozesz tez w jakiejs wyszukarce z Polski, na stronach swiatowych, poszukac sobie portugalskich, brazylijskich i innych potraw. Smacznego.:-) Mirek Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Może ktoś zna linki 18.04.04, 10:41 brazylijczykzbahia napisał: > Mieszkam od lat w Brazylii. Juz mieszkalem w Portugalii i w Angoli. Moge Ci cos > > przetlumaczyc. Podaj tylko, jakiego typu potrawy Cie interesuja. > Mozesz tez wejsc do brazylijskich portali i w wyszukarce (Busca) wpisac np. > wyrazenie: receitas culinarias (portuguesas, brasileiras, itd.) > Takimi portalami moga byc: > www.uol.com.br > www.terra.com.br > www.ig.com.br > a mozesz tez w jakiejs wyszukarce z Polski, na stronach swiatowych, poszukac > sobie portugalskich, brazylijskich i innych potraw. Smacznego.:-) Mirek Witaj Mirku, dzięki za podpowiedzi. Nie ukrywam, że będę starała się jednak dopaść czegoś w angielskim języku. Ale dzięki za adresy portali. Interesuje mnie wszystko związane z Portugalią, ale i Brazylią, gdzie nawet mam jedną znajomą korespondencyjną. Może na forum opowiesz swoje doświadczenia jako Polaka mieszkającego tam. Mnie na przykład takie wspomnienia i refleksje bardzo by zainteresowały. Pozdrawiam Ciebie i Twoją Żonę. Odpowiedz Link Zgłoś
menina Re: Może ktoś zna linki 18.04.04, 11:26 jak sie Wam wiedzie w Brazylii? pytam, bo od pewnego czasu straaaaasznie mnie tam ciągnie. chciałabym wyjechać na ok. rok, dwa. wiele osób mnie przestrzega, że bieda, że gangi itd. zatem u źródeł zapytam: to jak tam faktycznie jest? pozdrawiam serdecznie. g Odpowiedz Link Zgłoś
brazylijczykzbahia Re: Może ktoś zna linki 18.04.04, 15:04 Brazylia to olbrzymi kraj, posiadajacy tez 160 milionów ludnosci. Fakt, ze to kraj o bardzo wielkiej nierównosci spolecznej. Miliony ludzi zyje w biedzie, ale inne miliony raczej nie skarza sie na brak chleba. Ja mieszkam w tym kraju od 1992 r. i raczej to Polska wydaje mi sie dzisiaj dziwna, jakby jakims snem... Nawet podczas piekna wiosny (a pochodze z Borów Tucholskich, wiec na pieknie naszej przyrody sie znam) brakuje Polsce tej lekkosci tropików... Brazylia posiada wiele problemów, w tym problem z bezpieczenstwem. Bandytów tutaj nie brakuje, ale z drugiej strony, jesli zna sie jezyk, zna osoby i... pragnie sie przezycia przygody, poznac nowe i wczuc sie w brazylijska dusze, to czeka was tylko zachwycenie:-) Aktualnie mieszkam w Stanie Bahia. To najbardziej czarnoskóry stan. Trzeba przyleciec do Salvadoru, udac sie na prowincje, poznac kuchnie, kulture i cudowne piekno tutejszych plaz i goracych rytmów, aby wiedziec, o czym pisze. Jak wszedzie na swiecie, zlo i dobro tutaj sie mieszaja. Brazylia to jednak specyficzny kraj Ameryki Lacinskiej. Tutaj nigdy, pomimo wielkiej nierównosci spolecznej, nie bylo rewolucji, wojen domowych, itd., jak to bywalo i dalej bywa (np. Kolombia) w krajach hiszpanskojezycznych. Pozdrawiam! Mirek Odpowiedz Link Zgłoś
menina Re: Może ktoś zna linki 18.04.04, 15:47 dziekuje za odpowiedź. tak wlasnie myslalam, ze wiekszosc obiegowych opinii to stereotypy. o Polsce tez mozna wiele zlego powiedziec, co nie zmienia faktu, ze mozna tu przeciez normalnie zyc. Brazylia pociaga mnie wlasnie ze wzgledu na "lekkosc" - glownie w podejsciu brazylijczykow do zycia. no i poza tym to piekny kraj! i cudowna muzyka! ja sie tam chyba jednak wybiore! mam kilka pytan, bylabym wdzieczna za pomoc. chodzi glownie o rynek pracy i zarobki (tzn. czy znalezienie pracy stanowi problem, jakie sa relacje cenowe). albo lepiej - jakiego rzedu oszczednosci trzeba miec, by moc zorganizowac sobie zycie w Br, tzn. kupic/wynajac dom i miec pieniadze na "poczatek". przepraszam, ze zadaje takie "przyziemne" pytania, ale to wazne informacje. bylabym bardzo wdzieczna za odpowiedź. pozdrawiam serdecznie. g Odpowiedz Link Zgłoś
brazylijczykzbahia Re: Może ktoś zna linki 19.04.04, 02:16 Menina, czyli Dziewczyno! Ostatni raz bylem w Polsce na poczatku 2001 r., wiec nie jestem w stanie porównac aktualnych cen. Wówczas, ceny wielu rzeczy byly w przeliczeniu na dolary jednakowe, inne byly niezbyt sie od siebie rózniace, a tylko jedzenie w Polsce bylo jeszcze troche tansze. Nie zapominaj, ze Brazylia to olbrzymi kraj, w którym zmiesci sie cala Europa (bez czesci rosyjskiej). Jesli w Europie masz roznice w klimacie, to np, porównaj sobie klimat Rio Grande do Sul z klimatem Amazonii lub nawet pólnocy Bahia, gdzie aktualnie mieszkam. Od tego zalezy tez typ domu, wydatku na ubrania, róznice w jedzeniu... Planujac przylot do Brazylii musisz wiedziec czego chcesz, gdzie myslisz sie pokrecic, w jakich warunkach zyc. W wielkich miastach wynajem mieszkan zalezy od dzielnicy, od jakosci mieszkania czy domu. W malych miasteczkach ceny sa nizsze, ale tez sie róznia. Za 250-300 reais miesiecznego wynajmu dostaniesz juz dosyc dobre mieszkanie, przy czym 1 dolar to teraz prawie 3 reais. Oczywiscie, ze na poczatek dobrze miec kogos, kto zna jezyk, zwyczaje, ludzi. O prace ciezko, ale zalezy tez od typu pracy, od zawodu oraz od szczescia:-) Oczywiscie, ze jakiekolwiek oszczednosci bez pracy szybko sie wyczerpia. Nie zapominaj jednak, ze wielu Brazylijczyków zyje biednie, ale zyja, bo uda im sie zdobyc minimum do zycia, czyli fasole, make z mandioki, jakiegos banana... :-) No, ale to tylko takie mówienie. Trzeba tutaj byc, zyc, aby wiedziec:-) Jesli chcesz, to mozesz mi napisac na prywatny adres: zimnezdroje@hotmail.com lub na polones1@bol.com.br Até a próxima! Mirek Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Może ktoś zna linki 19.04.04, 11:52 > Oczywiscie, ze na poczatek dobrze miec kogos, kto zna jezyk, zwyczaje, ludzi. > O prace ciezko, ale zalezy tez od typu pracy, od zawodu oraz od szczescia:-) A z ciekawości jakie zawody nie miałby by problemu tam? Co z informatykami na przykład? Potrzebują ich tam? Odpowiedz Link Zgłoś
menina Re: Może ktoś zna linki 19.04.04, 17:25 dziekuje Ci bardzo brazylijczyku-z-bahia! mój ewentualny przyjazd do br to kewestia jeszcze dosc dlugiego czasu, dlatego chcialam sie jedynie zorientowac. ale dziekuje bardzo za kontakt, byc moze kiedys skorzystam i pomęczę innymi pytaniami ;). zdaje sobie sprawe, ze nie jest tam z praca tak rozowo jak w Europie, no ale jednak wszedzie zyja ludzie, choc nie zawsze chodzi im o to minimum, prawda? pozdrawiam serdecznie i zycze wszystkiego najlepszego! g Odpowiedz Link Zgłoś
brazylijczykzbahia Re: Może ktoś zna linki 19.04.04, 19:03 Witajcie! Nie zapominaj, ze Brazylia to 10 gospodarka swiata. Obok najnowoczesniejszej "Europy" znajdziesz tez tutaj nie III, ale wrecz dziesiaty swiat. Gdy jednak porównuje np. takie kino z Poznania z kinami w shopingach Salvadoru, to Polska jest wrecz zasciankowym kurnikiem. Tutaj znajdziesz wszystko, od wielkiego piekna po wielka brzydote, od wielkiego szczescia po najgorsze tragedie. To Brazylia, kraj skrajnosci, ale którego nigdy juz nie zamienilbym na zycie w Polsce! Co do informatyki... Nie zapominaj, ze najwiekszymi hakerami na swiecie sa Brazylijczycy, a uzytkowników internetu w milionach jest w Brazylii o wiele wiecej niz w Polsce. Tymczasem, konkurencja tez jest spora. Znajdziesz tutaj wielkie miedzynarodowe firmy, ale tez mase malych firmek, które potrzebuja fachowców. Ja sam jestem dyrektorem miejskiej szkoly. Zarobek jest maly, ale zadowolenia z pracy i dzialalnosci wsród najbardziej potrzebujacych sporo. Nie narzekam. Mirek Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: Może ktoś zna linki 19.04.04, 21:08 Está no meu sangue, está no meu canto Bahia Bahia de Todos os Santos... Nie zadne Rio ani São Paulo, ale właśnie Salvador. Ale cóż, niech sobie pulsuje w żyłach, nie pojadę tam. Bo przy wyjeżdzie serce mi pęknie z żalu. Kiedyś chciałam, zaraz po studiach - dyplom w garść i na lotnisko. Ale teraz... życie miało inne plany. Może nie wszystkie są złe, ale czasem tak strasznie mi żal, mój Boże... Trzymaj się, Brazylijczyku z Bahia. Nawet nie wiesz, jak Ci zazdroszczę... Odpowiedz Link Zgłoś
brazylijczykzbahia Re: Może ktoś zna linki 20.04.04, 19:22 No meu sangue também está...:-) O meu filho é metade baiano, metade polonês e eu também virei já um baiano nato! Zycie jest pelne niespodzianek... Wierz mi:-) Moze kiedys spotkamy sie w Salvadorze patrzac na piekno Bahia de Todos os Santos, plynac przez nia do Itaparica... Zapraszam:-) Mirek Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Może ktoś zna linki 20.04.04, 16:23 > Ja sam jestem dyrektorem miejskiej szkoly. Zarobek jest maly, ale zadowolenia z > > pracy i dzialalnosci wsród najbardziej potrzebujacych sporo. Nie narzekam. > Mirek > Myślę, że mimo tego, że finanse nie za duże (czyżby podobieństwo do Polski? wszak i nasze szkolnictwo jest jakie jest), to masz dużo satysfakcji. Jak przyjęli Cię tam ludzie? Jaka była ich reakcja na to, że osoba z zewnątrz kieruje tam szkołą? Chyba nie są ksenofobami? Takie mam przynajmniej wrażenie. Jeśli możesz, napisz coś więcej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
brazylijczykzbahia Re: Może ktoś zna linki 20.04.04, 19:26 Z ludzmi nigdy nie mialem problemu. Jestem bylym ksiedzem, buszowym misjonarzem, który zakochal sie w pewnej Brazylijce wlasnie z tych stron. Brazylijczycy z Bahia sa bardzo goscinni. Co innego Brazylijczycy ze stanów poludniowych, zdominowanych przez europejska emigracje. Tam to prawie Wlochy, Niemcy, Polska, Ukraina, itd... Wole murzynska Bahia! Mirek Odpowiedz Link Zgłoś