Dodaj do ulubionych

Portugalia objazdowo - opis podróży

23.08.11, 13:07
Wróciliśmy kilka dni temu z wyjazdu do Portugalii. Chciałem podzielić się z Wami naszym planem, naszymi wrażeniami, uwagami etc. Dzięki forum było nam o wiele łatwiej planować podróż, więc w ramach podziękowań przekazujemy wszystkie informację, które mogą się przydać kolejnym podróżnikom. Dzięki za pomoc dla wszystkich forumowiczów! W opisie wzoruję się na „LasTuristas”, ponieważ ich plan był inspiracją do naszej podróży i ich informację były bardzo przydatne – dzięki!

Nasz wyjazd trwał 12 dni – przez ten czas przejechaliśmy 1700 km przez całą Portugalię. Całość podróży organizowaliśmy sami, choć wcześniej chcieliśmy kupić wypoczynek w Algarve w biurze podróży i zostać sami tydzień dłużej. Na całe szczęście dla nas plan ten szybko zmodyfikowaliśmy i zorganizowaliśmy wszystko sami w ciągu miesiąca.

Nasz plan zakładał przylot do Lizbony, wynajęcie samochodu i przejazd na północ (Porto i okolice), potem na południe (wybrzeże Algarve) i tam kilkudniowy wypoczynek na plaży, na koniec powrót do Lizbony. Lubimy podróżować, mamy spore doświadczenie w przemierzaniu kilometrów na wakacjach, więc mimo napiętego planu zobaczyliśmy sporo i nie czuliśmy się zmęczeni.

Dzień 1
Przelot do Lizbony
Wieczorne zwiedzanie Lizbony – Alfama, Baixa

Dzień 2
Lizbona – Belem, Barrio Alto, Baixa, Chiado, Alfama

Dzień 3
Wynajęcie samochodu i wyjazd z Lizbony – Cascais, Cabo Verde, Sintra, Obidos, nocleg okolice Obidos

Dzień 4
Figueira da Foz – plażowanie, przejazd do Porto – wieczorne zwiedzania Ribeira

Dzień 5
Porto – stadion FC Porto, Ribeira, Gaia i piwnice Porto, centrum

Dzień 6
Wyjazd z Porto – Braga, Guimaraes, dolina Douro, nocleg Fatima

Dzień 7
Fatima, Batalha przejazd na wybrzeże Algarve

Dzień 8,9,10,11
Wypoczynek w Burgau – plażowanie plus zwiedzanie okolic m.in. Lagos, Luz, formacje skalne na morzu. Ostatniego dnia wieczorem przejazd do Lizbony

Dzień 12
Lizbona – zwrot samochodu, pożegnanie Alfamy
Wylot do Warszawy

Plan sprawdził się w 100%, zobaczyliśmy naprawdę dużo, odpoczęliśmy kilka dni w małej i spokojnej mieścinie nad morzem. Niektóre dni (szczególnie 3 i 6) były bardzo długie i wymagające, ale przez mnogość atrakcji nie były męczące. Prawie wszystko, co chcieliśmy zobaczyć widzieliśmy, zrezygnowaliśmy tylko z Pałacu i parku Pena w Sintrze (woleliśmy zobaczyć Quinta da Regaleira) i klasztoru w Alcobaca (chcieliśmy być na wybrzeżu Algarve wczesnym popołudniem).
Działaliśmy często spontanicznie zatrzymując się tam gdzie widzieliśmy coś fajnego, ale generalnie wcześniejszy plan sprawdzał się super. Informację o ciekawych miejscach braliśmy z opinii na forum, Internetu, oraz przewodnika Pascala (sprawdził się bardzo na miejscu).
Dopiszę w kolejnym poście informację o samolocie, samochodzie, noclegach etc...
Gdyby pojawiły się pytania chętnie odpowiem
Obserwuj wątek
    • maciek7 Portugalia objazdowo - samolot, samochód, hotele 23.08.11, 17:09
      Przelot
      [b]Do Portugalii dotarliśmy samolotem, trasa Warszawa – Lizbona. Do Lizbony lot z przesiadką we Frankfurcie (lot łączony Lufthansa i TAP Portugal 2 godziny między lotami, choć tak naprawdę tylko 15 minut przez pijanego pasażera i opóźnienie, ale daliśmy radę), z powrotem bezpośredni (TAP Portugal). Bilet kupowaliśmy tylko miesiąc przed wylotem, kosztował 1000 PLN od osoby na stronie opodo.de (najtańsza znaleziona opcja). Z większym wyprzedzeniem czasu można podobny lot znaleźć już za 600 PLN, z tanimi przewoźnikami jeszcze mniej.

Samochód
      Na miejscu wynajęliśmy samochód na 9 dni. Tu podobnie jak w przypadku samolotu – najtańszą opcją znalezioną w necie rentalcargroup.com (porównuje najlepsze opcje) za 240 Euro – samochód z firmy Aluvia – ekonomiczny Mitsubishi Colt (średnie spalanie 6,2 L/100km). Wszystko odbyło się bez problemów, dokupiliśmy jeszcze w Polsce dodatkowe ubezpieczenie za 50 EUR, ale na szczęście się nie przydało. Przy wynajęciu samochodu zablokowano mi 1000 E na karcie, ale zaraz po zwrocie samochodu oddano, nie patrząc nawet zbytnio na ewentualne zniszczenia auta.
      Zabraliśmy z Polski nawigację i powiem szczerze, że bez niej byłoby naprawdę trudno. Nie gubiliśmy się w miastach a co najważniejsze często wybieraliśmy opcję bez płatnych dróg (nawigacja wybierała takie trasy, żeby nie płacić), co jak się okazało nie było wcale dłuższymi drogami a często porównywalnej jakości. Oczywiście jeździliśmy autostradami tam gdzie zależało nam na czasie (droga na wybrzeże Algarve), ale w większości opcji wybieraliśmy drogi bezpłatne, dzięki którym zobaczyliśmy więcej. Ich jakość jest dobra i bardzo dobra, często są to drogi dwupasmowe po których się „płynie”.
      Dementuje też plotki o rzekomej tragicznej jeździe portugalskich kierowców. Nie jest to prawdą, jedynie w Lizbonie i Porto jest ciaśniej i kierowcy jeżdżą średnio uważnie, ale bez przesady – porównywalnie z naszymi miastami. O wiele gorzej jeżdżą turyści wynajętymi samochodami – często bardzo niepewnie i bardzo wolno…

Noclegi
      Jeżeli chodzi o noclegi – to prawie wszystkie zamawialiśmy przed wyjazdem przez Internet – nieoceniony portal trivago.pl (porównuje ceny, daje wiele możliwości wyboru i można trafić super promocje). Za noclegi płaciliśmy między 40 a 50 E za pokój ze śniadaniem. Tylko na wybrzeżu zapłaciliśmy więcej za fajniejszy hotel przy morzu (jakieś 65 EUR). Mogliśmy zaryzykować w kilku miejscach i pojechać w ciemno szukając kwatery (nad morzem), ale nie chcieliśmy ryzykować, poza tym nie mielismy za wiele czasu i nie chciałem go marnować na szukanie noclegów. Na pewno wyszłoby nieco taniej (można było znaleźć pokój za 40 EUR) ale nam chodziło o bezstresowe dojechanie na miejsce i szybkie zapoznanie z plażą:)

Dopiszę w kolejnym poście informację o cenach, hotelach, szczegółach miejsc, w których byliśmy.
      Gdyby pojawiły się pytania chętnie odpowiem.
      • bluszcz2a Re: Portugalia objazdowo - samolot, samochód, hot 24.08.11, 11:29
        Czy opłaty za autostrady są wysokie?
        Rozumiem, że opłaty są pobierane przy wjeździe na autostradę?
        Ktoś na forum pisał, że zapłacił karę za przejazd autostradę, wynikało z opisu, że chyba przejechał przez bramkę dla jakiegoś poboru opłat elektronicznych. Czy te bramki są jakoś oznaczone?
        • Gość: Las Turistas Re: Portugalia objazdowo - samolot, samochód, hot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.12, 23:35
          > W opisie wzoruję się na „LasTuristas”, ponieważ ich plan
          > był inspiracją do naszej podróży i ich informację były bardzo
          > przydatne – dzięki!

Bardzo się cieszymy, że nasza relacja się przydała. Dziękujemy również za Twoją!
          L.T.
      • maciek7 Re: Portugalia objazdowo - hotele i koszta 26.08.11, 10:49
        Hotele, w których nocowaliśmy podczas naszej podróży były rezerwowane przez portal tri vago (wszystkie z nich) gdzie za każdym razem na wybrany hotel mieliśmy najlepszą cenę. Różnicę między pośrednikami bywają bardzo duże, nie mówiąc już o cenach na miejscu, które są zawsze 20-30% wyższe niż u najdroższego pośrednika.
        Plan taki wypalił w 100% zawsze mieliśmy fajny hotel, we wcześniej sprawdzonym miejscu, o odpowiednich ocenach. Jedyna wpadka zdażyła się w Porto w hotelu Residencial Triunfo, gdzie zakwaterowano nas w pokoju bez okna!!! Ale po krótkiej interwencji dostaliśmy fajny pokój z 3 oknami Trzeba zawsze walczyć o swoje!
        Na pewno mogliśmy taniej wynająć apartament w Burgau na wybrzeżu Algarve, ale nie znaleźliśmy nic via internet i nie chcieliśmy spędzać urlopu na bieganiu po mieście i poszukiwaniu kwater.
        Staraliśmy się wszędzie o noclegi ze śniadaniami – szybciej, łatwiej i taniej. Nie było takiej możliwości w Porto, ale na szczęście nasz hotel był w tak rewelacyjnym miejscu, że mieliśmy duży wybór knajpek na śniadanie.
        Ceny noclegów od 38 Euro za pokój do 67 Euro za pokój (najdroższy na wybrzeżu). Ceny za dwie osoby.

Koszta ogólne naszego wyjazdu to 2000 PLN za przelot, około 600 Euro za noclegi (12 nocy), wynajęcie samochodu wraz z ubezpieczeniem 300 Euro – wszystko na 2 osoby.
        Opłaty drogowe, to w sumie około 40 Euro podczas całej podróży. Tak jak pisałem wcześniej, raczej omijaliśmy autostrady, ale jak się nam spieszyło to z nich korzystaliśmy.
        Pytał ktoś z Was o sposób płacenia – zawsze gotówką – bardzo dobrze oznakowane bramki, te dla kierowców z tzw. Via Viagem (automatyczny pobór) są oznaczone oddzielnie.
        Na miejscu wydawaliśmy średnio 50 Euro dziennie na jedzenie (najczęściej 2 posiłki oprócz śniadania), picie, opłaty drogowe i małe zakupy. Jedliśmy zawsze tam gdzie chcieliśmy i co chcieliśmy. Najczęściej w lokalnych knajpkach lokalne potrawy. Tylko raz „zgrzeszyliśmy” jedząc pizze, ale nic innego nie było otwarte…
        Ceny w Portugalii nie są wysokie i są porównywalne do naszych cen. Za obiady dla dwóch osób płaciliśmy od 12 Euro do 35 Euro (zależy od miejsca, i ilości zamówionego wina). Na stołach królowały potrawy portugalskie – ryby, owoce morza i miejscowe wynalazki.
        Nie będę zachwalał żadnej knajpki, prócz jednej w Lizbonie – polecam mini restaurację o nazwie ZIP-ZIP Alfama oczywiście, bardzo blisko najbardziej popularnego mirodouro na trasie tramwaju 28. Dla chętnych podam namiar. Knajpka w małej uliczce, 4 stoliki na krzyż, atmosfera bardzo mocno miejscowa, turystów brak, ale byliśmy bardzo mile widziani i sympatyczne przyjęci. Jedzenie wyśmienite, wspomnę tylko o fantastycznych frytkach ze świeżych słodkich ziemniaków – niebo w gębie!!! Ceny bardzo przystępne, atmosfera nieziemska!

Gdybyście mieli dodatkowe pytania chętnie odpowiem.
        • bluszcz2a Re: Portugalia objazdowo - hotele i koszta 26.08.11, 17:35
          Będę w Lizbonie za 2,5 tygodnia, także poprosiłbym o namiar do restauracji ZIP-ZIP.
          Czy wynajmowałeś samochód z pełnym ubezpieczeniem (super CDW)? Właśnie się zastanawiam, czy warto? wychodzi to przeciętnie 4-6 euro za dzień.
        • Gość: monw Re: Portugalia objazdowo - hotele i koszta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.11, 20:57
          Maćku,
          ja też proszę o namiar na ZIP-ZIP.
          Prosze też o info jakie ubezpieczenie wziąć, żeby zupełnie pozbyć się ryzyka płacenia w raz (tfu, tfu) kolizji
          • maciek7 Re: Portugalia objazdowo - hotele i koszta 29.08.11, 11:38
            Zip - Zip mieści się na Rua do Salvador 45. Najlepiej dojechać tam słynym tramwajem 28, wyśiąść na Largo Das Portas Do Sol (charakterystyczne miejsce z punktem widokowym i małym placem) i przejśc się nieco w dół, w kierunku jazdy tramwaju ok 200m. Restauracja jest w małej uliczce przy trasie tramwaju.
            Co do ubezpieczenia samochodu. Zakupiłem za niecałe 50 EUR (za 9 dni) ubezpiecznie, które w razie szkód pokrywałoby straty do wysokość 4 tys Euro - suma obligatoryjna. Kpiłem je tylko dlatego, żeby nie denerwować się, że coś się stanie z samochodem. Koszt niewielki, a spokój zapewniony. Parkowałem na ulicach, jeździłem po całym kraju i o coś takiego jak zarysowanie, czy lekkie uszkodzenie nietrudno (w miastach bywa naprawdę wąsko). Nie musiałem na szczęście sprawdzać jak działa ubezpieczenie. Zablokowano mi 1000 Euro depozytu na karcie i gdyby coś się stało, to na pewno depozyt byłby odblokowany, ale ja mógłbym się starać o zwrot pieniędzy z ubezpieczenia.
            Warto chyba wydać kilka Euro dziennie więcej i mieć spokojną głowę. Co do rodzaju ubezpieczenia - zależy jakie są dostępne w wypożyczalni i wziąć coś wypośrodkowanego. W wypożyczalniach lubią naciągać i proponują oddzielne na szyby, lusterka, felgi, opony, etc...
    • maciek7 Portugalia objazdowo - opis podróży 25.08.11, 10:57
      Zauważyłem wielką pomyłkę w opisie, sorry, ale jakiś chochlik wpisał zamiast Cabo da Roca Cabo Verde:) Nasz dzień 3 wyglądał zatem tak:
      Dzień 3
      Wynajęcie samochodu i wyjazd z Lizbony – Cascais, Cabo da Roca, Sintra, Obidos, nocleg okolice Obidos
      • Gość: madziaifilip Noclegi namiary IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.12, 22:52
        witaj, wybieramy się do Portugalii w czerwcu na 2tyg. Tak zastanawiamy się nad tym żeby pierwszy tydzień plażować (Algavre) a drugi Lizbona i okolice. Gdzie polecasz się zatrzymać, jaki był hotel (droższy o którym pisałeś) w którym się zatrzymaliscie. Którą miejscowosć poleciłbyś na nocleg (algavre) czy lagos czy inne i dlaczego, a gdzie twoim zdaniem lepiej by było zlokalizować się w drugim tygodniu czy w samej Lizbonie czy w jej okolicach, byłeś widziałeś co polecasz?jakieś konkretne namiary byłabym wdzieczna.
        • maciek7 Re: Noclegi namiary 17.01.12, 12:59
          Polecam bardzo miejscowosc Burgau. Jest spokojna urokliwa miejscowosca, gdzie znajdziecie wszystko co potrzeba - piekna kameralna plaza, urocze restauracje i spokoj. Jezeli chcecie tłumy ludzi, dyskoteki do białego rana to wybierzcie wieksze miasto np. Lagos.
          Co do noclegów, to moge polecic hotel lub kilka apartamentów w Burgau, ale dajcie znac co i jak przesle namiary na priv.
          Co do Lizbony - polecam nocleg w miescie - hotele nie sa zbyt drogie (szukajcie przez porownywarki cen jak www.trivago.com lub www.discounthotelscompare.com) W samej Lizbonie transport jest bardzo prosty a i w okolice mozna latwo dojechac.
          Jezeli chcecie zwiedzac tylko Lizbone i okolice to polecam Sintre, Cascais i wyjazd dalej na północ (nad ocean - Nazare), Obidos - koniecznie! NIe wiem jak daleko chcecie jechac, dajcie znac, to postaram sie pomóc.
          Pozdrawiam
          Maciek
          • wefka Re: Noclegi namiary 26.01.12, 15:41
            Witam Maćku,
            ja zakupiłam bilety do Portugalii na lipiec za 2400 zł ;-) dla 4 osób i mam nadzieję, że to dobry początek tej podróży. Poszukuję namiarów na noclegi. Śledzę różne fora i udało mi się trafić na Ciebie, a więc może pomożesz.
            Lecimy do Lizbony 4 lipca i tu już dokonaliśmy rezerwacji do 10 lipca. Potem wybieramy się wypożyczonym autem w okolice Algarve. Ale gdzie? Tego jeszcze właśnie wiemy i szukamy fajnych namiarów. Jedziemy z dziećmi 4 i 6 lat. Chcemy trochę po odpoczywać na fajnej plaży, koniecznie pozwiedzać i poczuć miejscowy klimat. Nie koniecznie interesują mnie kluby nocne i dyskoteki. Myślałam o wynajęciu czegoś na miejscu i może nie w hotelu (drogie). Jak myślisz, czy to duże ryzyko? Pisałeś o namiarach na noclegi w Burgau. Czy możesz podać coś więcej? Jestem bardzo zainteresowana każdym szczegółem. Będziemy w Portugalii przez trzy tygodnie.
            Pozdrawiam,
            Ewka
            • maciek7 Re: Noclegi namiary 26.01.12, 20:27
              Jeżeli chodzi o miejscowość, mogę polecić Burgau w 100% dla osób, które chcą wypocząć, jadą z dziećmi i poczują miejscowy klimat.
              Napisz proszę na priv:
              maciek7@gazeta.pl
              Podam Ci dane kontaktowe do miejsc, które są pewne i sprawdzone.
              Pozdrawiam
              • kasiaa_83 Re: Noclegi namiary 29.01.12, 21:29
                witam
                wybieramy się z mężem i 2-letnim synkiem we wrzesniu do Portugalii. Gdzie kupiliście tak tanie bilety? Sprawdzałam i ceny we wrzesniu wahają sie od 1400zł ( z przesiadką) do 2100 bez przesiadki za nasza trojke, z tymze maluch leci prawie za darmo.Bardzo bym prosila o namiary na jakies fajne i niedrogie noclegi w lizbonie, okolicach fatimy, sintry i w algavre. Zalezy nam na jakis spokojnych miejscach ze wzgledu na malego
                • maciek7 Re: Noclegi namiary 30.01.12, 21:55
                  Jezeli lecisz we wrześniu, to czekaj na okazje. W tym momencie mozesz dostac promocyjnie loty first minute, ale nie wszedzie. Kkorzystaj z pośredników (zawsze taniej) www.opodo.de, www.expedia.com i wiele innych (tam sprawdź ceny, na pewno znajdziesz coś ciekawszego).
                  Jezeli chodzi o hotele - na Twoim miejscu poczekałbym kilka miesięcy. Teraz nie ma promocji cenowych. Rezerwuj tylko przez pośredników i korzystaj z porównywarek cen:
                  www.trivago.com
                  www.discounthotelscompare.com
                  Ja sam znalazłem dzięki tym stronom hotel w Lizbonie 4* super miejsce i super standard w cenie 200 PLN za dwójkę (cena w hotelu 600 PLN)
                  Na wybrzeżu Algarve polecam nieustannie Burgau - spokój w sam raz dla rodzin z dziećmi - będziecie na pewno zadowoleni - piękna plaża,mała mieścinka, sympatycznie, spokojnie i miło.
                • rege2 Re: Noclegi namiary 30.01.12, 22:45
                  czekam na lasty, bo teraz za drogo
                  albo na własną rękę coś taniego k. Lizbony
                  fajne rady
                  pozdrawiam
                • wefka Re: Noclegi namiary 02.02.12, 12:50
                  Ja zamawiałam bilety w styczniu 2012 na lipiec 2012 na stronie www.fru.pl
                  Udało mi się kupić za 2400 dla 4 osób. Wszystkie biura i inni pośrednicy mieli dużo wyższe ceny i czas podróży nawet do 19 godzin (z przesiadką gdzie czekasz te 16 godzin).
                  Mój lot też jest z przesiadka ale bez sensacji.
                  Wylot o 20.00 przylot Lizbona na 24.00
                  Była okazja zostały ostatnie 4 miejsca.
                  • kasiaa_83 Re: Noclegi namiary 02.02.12, 13:33
                    dziękuje bardzo za wskazówki, no to chyba jeszcze trochę poczekam z kupnem biletu i rezerwacją hoteli
                    • on391 Re: Noclegi namiary 27.02.12, 19:58
                      jadę pierwszy raz i chyba nieprędko pojadę tam znowu, moje pytanie do Ciebie - mając do dyspozycji 14 noclegów z tego 7 w Lagos, 3 w Lizbonie, gdzie widziałbyś pozostałe noclegi?
                      chodzi mi o dwa miejsca po dwa noclegi , miejsca które służyłyby jako baza wypadowa.Interesują mnie zabytki,miejsca wyjątkowe, niekoniecznie plaże.Od Lizbony po Porto do Fatimy.Podróż wypożyczonym samochodem.
                      • maciek7 Re: Noclegi namiary 01.03.12, 15:32
                        Okolice Obidos, może Nazare - z tego miejsca możesz zwiedzić i wybrzeże i miejsca jak Fatima, Batalha, i okolice. Pozostałe 2 noclegi Porto - zwiedzisz samo miasto ale tez mozesz pojechać do Guimaraes, Braga. W Fatimie sa tanie hotele, ale oprócz kościoła i wielkiego placu to nie ma tam nic... nie licząc miliona sklepów z dewocjonaliami.
                        • cieplanata Re: Noclegi namiary 03.03.12, 17:19
                          można zjeść tanio?
                          --
                          • maciek7 Re: Noclegi namiary 05.03.12, 13:58
                            ???
                            Jak na całym świecie tak i w Portugalii można zjeść i tanio i drogo...
                            Jak chcesz jakiejkolwiek konkretnej odpowiedzi na pytanie może zadasz je mądrze i konkretnie...
    • s.dominika Porto 04.02.12, 20:16
      Maćku będę za miesiąc w Porto przez 3 dni. Hotel i inne zarezerwowane, ale czy mógłbyś napisać, co warto, a czego nie warto oglądać?

I jeszcze pytanie o samochód. Chcemy wynająć na 3 dni, bo jedziemy do Aveiro. Czy lepiej zarezerwować przed wylotem z Polski, czy dopiero na miejscu? Jeżeli o tym pisałeś, to sorry umknęło mi.....
      • maciek7 Re: Porto 05.02.12, 18:54
        Polecam - Riberia - pochodzić o wszystkich uliczkach
        Katedra, most i przejście na druga stonę rzeki Douro- czyli Vila Nova de Gaia i piwnice win Porto (poszukaj tych piwnic, które za darmo proponują degustację i zwiedzania, polecam taylor's)
        dla Twoich mężczyzn słynny Stadion Smoka FC Porto - jezeli sa fanami piłki będą zadowoleni
        Poczytaj o Porto, może Cie cos specjalnie zainteresuje.
        Samochód - teraz jest tanio i duzy wybór, jak zarezerwujesz przez internet będziesz miała kłopot z głowy - poszperaj w porównywarkach,zeby mieć najlepsza ofertę.
        • cpt1 Re: Porto 06.03.12, 12:43
          Macku,
          Wybieramy sie na jakies 10 dni we wrzesniu w 2 dorosłe osoby.
          Tak sobie wstepnie myslimy ze polecimy z Warszawy do Lisbony.
          Tam chcielibysmy zatrzymac sie ok 2-3 dni i pozwiedzac Lisbone.
          Co warto tam zobaczyc?
          Gdzie warto sie zatrzymac na nocleg(miejsce nie za drogie).
          Potem chcemy wynajac samochod i polechac na poludnie (ALGARVE) i tam pobyc, pozwiedzac i poopalac sie w jakims milym , klimatycznym miasteczku.
          Czy cos mozesz nam polecic?
          • Gość: sierota zarzygana Turystyczni Nikiforzy (Kryniccy) IP: *.hfc.comcastbusiness.net 06.03.12, 14:56

Ludzie, litosci! Ile jeszcze razy zapytacie co trzeba zobaczyc w Lizbonie?
            Skad sie, wy matolki leniwe i nierozgarniete, bierzecie? Pod jakim kamieniem
            zyjecie? Zapomnieliscie zapytac o to jak dostac sie z lotniska do miasta
            i o pogode.
          • Gość: nina104 Re: Porto IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.12, 15:12
            Lizbona jest super na "powłóczenie się". A z godnych uwagi punktów to - Klasztor Hieronimów (bezplatnie w niedziele do 14.00), wieża Torre De Belem, pomnik odkryć geograficznych- wszystko w pobliżu. Warto przejechać się windą wiozącą z Dolnego Miasta do Górnego. Polecam również przejażdzkę tramwajem (nr 28). Duże wrażenie zrobiły na nas tereny Expo. Uważam, że na Lizbonę 3 dni wystarczy. Na wybrzeżu Algarve polecam Tarivę- wiekowy most, Faro, z lagunami błotnistymi, plaże na pólnoc od Albufiery oraz w Lagos , są rewelacyjne, urokliwe, romantyczne- warto zobaczyć zachód słońca. Sagres czy Burgau polecam dla wybitnych samotników (byliśmy zimą i trudno było spotkać człowieka), ale duże wrażenie zrobiło na mnie Lagos, ale to już miasteczko nie malutki kurorcik w stylu Luz, Burgau. Bardziej spodobały mi się tereny ma północ od Albufiery- skały, zaułki w skałach.
            • on391 Re Noclegi 07.03.12, 12:21
              Maciek mój plan wygląda następująco. Lizbona 3 dni, Nazare 2 dni, Porto 2 dni , Lagos 7 dni,
              Lizbona 1 dzień. Został mi jeden dzień i do którego miasta dodałbyś go??? Chodzi mi o jak największe poznanie zabytków czy pięknych krajobrazów.
              • maciek7 Re: Re Noclegi 13.03.12, 12:05
                Moje propozycje:
                1. Okolice Lizbony - Sintra, Cascais, Cabo Da Roca
                2. Obidos i okolice - Batalha, Fatima
                3. Na północ od Porto: Braga, Guimaraes, Dolina Douro (winnice)
              • bah77 Re: Re Noclegi... 10.05.12, 20:25
                Możesz także wybrać samodzielnie, oglądając np. fotki z mojej podróży m.in. wokół Portugalii:
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,81148750,81148750,2.html

Na Algarve polecam na nocleg m.in.:
                - Carvoeiro (bo pięknie):
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,81148750,85614857.html
                - Sagres (bo b. tanie pensjonaty):
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,81148750,85817445.html

bah77
    • Gość: kasia Re: Portugalia objazdowo - opis podróży IP: *.centertel.pl 23.06.12, 14:23
      Cześć Maciek,
      Jesteśmy w trakcie planowania naszej 14-dniowej wycieczki po Portugalii (1-15 sierpień). Wstępny plan jest taki:
      Lizbona i okolice (3 noclegi) - Algarve (6 noclegów) - Figueira da Foz i okolice (2 noclegi) - Porto (2 noclegi) -Lizbona (1 nocleg).
      Z uwagi na termin wyjazdu, czy znajdziemy bez problemu apartament na wybrzeżu (Albufeira, Lagos, Tavira lub inne godne uwagi) w rozsądnej cenie, czy lepiej nie ryzykować i coś zarezerwować (4 osoby). Narazie znajdujemy kwartery po min. 4000-6000 zł (całość).
      • maciek7 Re: Portugalia objazdowo - opis podróży 25.06.12, 10:58
        Cześć,
        Na miejscu jest spory wybór apartamentów, kwater, więc pewnie możecie zaryzykować.
        Dla pewności miejcie coś w rezerwie np. jakiś hotel na 1 noc.
        Warto mocno poszperać w internecie, może znajdziecie coś w lepszej cenie...
        Ja mogę Wam polecić stronę z apartamentami z Burgau
        www.algarve-apartments.net/apartments+und+villas_p51.htmPozdrawiam
        • Gość: Kasia Re: Portugalia objazdowo - opis podróży IP: *.play-internet.pl 26.06.12, 20:57
          Dzięki za informację, chyba zaryzykujemy i nic nie będziemy rezerwować , ale będziemy niezależni w planach :)
          p. s. jeśli komuś się przyda to apartamentów szukałam na stronach casamundo, rentalia i homelidays

• Gość: krakow Re: Portugalia objazdowo - opis podróży IP: *.statestreet.com 03.07.12, 08:04
            poszukaj jeszcze na stronie booking.com. Ja rezerwowalam tam wyszystkie 23 noclegi :) jest fajna wyszukiwarka i mozna szukac po mapie satelitarnej wiec od razu wiesz jaka jest lokalizacja:) ceny oczywiscie sa bardzo rozne ale warto poszukac.
            W Lizbonie bardzo polecam hotel Sete Colinas:) bardzo sympatyczna obsluga, sniadanie w cenie, ladny pokoj, cena ok. 54eur za dwuosobowy pokoj.
            Bez rezerwacji troche bym sie bala jechac bo widzialam jakie byly tlumy w czerwcu a sierpien to szczyt sezonu..
            • maciek7 Re: Portugalia objazdowo - opis podróży 05.07.12, 10:55
              Nie skupiaj się tylko na jednej wyszukiwarce hoteli, radzę sprawdzać w porównywarkach jak
              www.hotelscombined.pl/
              pl.discounthotelscompare.com/
              www.trivago.co.uk/
              hotelscomparison.com/
              www.kayak.com.pl/hotels
              Mój przykład - Hotel Turim Lisboa**** na booking 330 PLN za nocleg a w porównywarce znalazłem na otelu za 210 PLN i to ze śniadaniem, gdzie booking mi tego nie dał. Takich różnic jest multum, po co przepłacać, jak za każdym razem można płacić najtaniej...
              • Gość: kroliczana Re: Portugalia objazdowo - opis podróży IP: *.statestreet.com 05.07.12, 12:56
                Korzystalam tez z trivago ale w konkretnych miejscach ktore sprawdzalam akurat wszedzie ceny byly takie same albo booking byl najtanszy:) czasem tez po przejsciu na strone do bukowania cena okazywala sie inna niz w wyszukiwarce:( Ogolnie warto szukac wszedzie:) Podliczylam ostatnio wszystkie wydatki jakie ponieslismy w ciagu 3 tygodnii w Portugalii i zdecydowanie oplaca sie tam leciec samemu i nie korzystac z zadnych biur podrozy !
                • Gość: Kasia Re: Portugalia objazdowo - opis podróży IP: *.233.60.65.static.msgaz.pl 06.07.12, 08:17
                  A mogę wiedzieć ile wydaliście? Wypożyczaliście może samochód? Ja szukam w różnych wypożyczalniach i ceny są spore, za 10 dni min. 2000 zł, czy to jest normalna cena? Będziemy wypożyczac z Lizbony
                  • Gość: kroliczana Re: Portugalia objazdowo - opis podróży IP: *.statestreet.com 06.07.12, 10:15
                    skopiuje to co napisalam w innym watku:)

Samochod wynajmowalam w Polsce (do odbioru w Lizbonie) bo podobno na miejscu nie jest latwo - zwlaszcza w Lizbonie, i faktycznie jak oddawalam kluczyki to para przede mna chciala wynajac od nastepnego dnia i nic nie mieli.. Ogladalam strony wszystkich wiekszych firm i ceny mnie zabily, a z pelnym ubezpieczeniem to juz w ogole dramat. Skorzystalam wiec z posrednika o nazwie Economy Car Rentals, ktory ma umowy z roznymi ( w tym takze lokalnymi) firmami. Na ich stronie dokonuje sie rezerwacji konkretnej klasy samochodu i po kilku godzinach dostaje sie informacje z jakiej konkretnie wypozyczalni dostaniemy samochod. Mozna sobie sprawdzic w sieci opinie o tej danej wypozyczalni i jesli nam sie nie podoba to skorzystac z infolinii i poprosic o zmiane. W naszym przypadku tak sie wlasnie zdarzylo bo ta pierwsza ktora nam zaproponowali miala fatalne opinie ale bez problemu znalezli nam inna (Interrent), niestety nieco drozsza. W sumie za 19 dni wynajmu zaplacilismy troche ponizej 1500 - nie pamietam dokladnie bo placi sie karta kredytowa i kurs w dniu rezerwacji i faktycznej zaplaty byl inny. Co do ubezpieczenia to jest to nieco skomplikowana sprawa. Pelne ubezpiecznie bez jakiegokolwiek wkladu wlasnego gwarantuje nam economy car rentals wiec w przypadku np. stluczki wypozyczalnia sciagnie nam z karty za naprawe a my juz musimy sobie dochodzic zwrotu od economy... podobno nie ma z tym najmniejszego problemu jesli sie ma wszystkie papiery. U nas na szczescie wszystko bylo ok wiec nie wiem jak to wyglada w praktyce. W momencie wypozyczenia samochodu wypozyczalnia zablokowala nam na karcie kaucje ok 750eur na pokrycie ewntulanych szkod ale uwolnili nam ta kwote juz w sobote a oddalismy samochod w piatek wieczorem... Z ciekawosci sprawdzilam teraz ich oferte i nie jest zbyt ciekawa bo w lipcu i sierpniu ceny bardzo ida w gore. Taki sam zakres dat w lipcu kosztuje prawie dwa razy tyle ile zaplacilismy w czerwcu..

w sumie za dwie osoby, za trzy tygodnie, z wynajmem samochodu, benzyna, hotelami, zwiedzaniem, jedzeniem (rowniez w restauracjach), lotem Air France, dojazdem z Krakowa do Warszawy i 5cioma butelkami porto, ktore przywiezlismy zaplacilismy troche ponad 10k. Mozna oczywiscie taniej albo drozej:) dla kogos moze to byc bardzo duzo ale spodziewalam sie ze wydamy wiecej na miejscu i przyznam ze bylam milo zaskoczona cenami jedzenia:)

• Gość: ZP Re: Portugalia objazdowo - opis podróży IP: *.121.rt.ibs.net.pl 10.07.12, 21:20
      Podróż rewelacja.Tylko pozazdrościć.
      Mi się udało zwiedzić tylko południe ostatnio (będąc w Hiszpanii).

Pewnie macie sporo zdjęć z takiej wyprawy. Może też je gdzieś wrzucicie?
      -----------------------
      Pozdrawiam
      ZP
      Moje wyprawy:trippics.pl/pl/profile/user/tpadm
    • Gość: Krzgie Re: Portugalia objazdowo - opis podróży IP: *.dsl.telepac.pt 16.09.12, 03:14
      Wiele przydatnych info na temat Portugalii - jej zabytków, cen, podróżowania po tym pięknym kraju oraz informacji praktycznych dostępnych jest tutaj:

www.krzysztofgierak.pl/search/label/Portugalia

+ pomoc w organizacji wyjazdu i na miejscu.

Pozdrawiam!
      • Gość: gosc Re: Portugalia objazdowo - opis podróży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.12, 12:30
        strona działa ale link źle napisany
        • gunnerpn Re: Portugalia objazdowo - opis podróży 17.09.12, 21:57
          Wiele przydatnych rzeczy przed wyjazdem dowiedziałem się z tego wątku... Jestem już po 2 tyg. pobycie w Portugalii - więc chętnie służę pomocą. Jakby ktoś miał jakieś pytania, to chętnie odpowiem...

Gunner
          • madziaifilip Re: Portugalia objazdowo - opis podróży 18.10.12, 19:42
            Czy macie kontakt do Maćka7?
            • on391 Re: Portugalia objazdowo - opis podróży 25.10.12, 20:39
              Byłem prawie trzy tygodnie, zrobiłem 2500 km, oparłem się na Twoim planie. Myślę że dużo zobaczyłem i trochę poznałem Portugalię. Wielkie dzięki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka