Dodaj do ulubionych

Byłam z dziećmi - bez problemów

13.04.12, 13:16
Witam,
polecam Portugalię wiosną na wyjazd z dziećmi. Byliśmy właśnie z 5-latkiem i roczniakiem, najpierw kilka dni w górach, w dolinie rzeki Douro (pięęęęęknie), potem 5 dni w Lizbonie. Nie wypożyczaliśmy samochodu, poruszaliśmy się pociągami, trochę autobusami i czasem taksówkami (stosunkowo tanie). Zwiedzaliśmy, robiliśmy sobie wycieczki na łono natury, itp. Wszystko we włąsnym zakresie, bez pośredników. Portugalczycy są bardzo serdeczni i mili, szczególnie dla dzieci. Pracownik jednego z muzeów w Porto zrobił dla syna łódeczkę origami z kawałka papieru, kobieta w pociągu obrała banana i dała synowi, kiedy wysiadała, bardzo wielu z nich po prostu zagadywało nasze dzieci, uśmiechałlo się, wyciągali ręce, by wziąć młodą, a właściciel mieszkania w Lizbonie, które wynajmowaliśmy,wytarmosił i wycałował naszą córkę jak swoją.
Poza tym dużo chodziliśmy po Lizbonie z wózkiem (starym, rozklekotanym), starszak na nogach cały dzień (super to zniósł), generalnie mam poczucie, że udało nam się zrobił wyjazd taki, jaki chcieliśmy z mocno wypełnionym planem dotyczącym zwiedzania. Nie obawiajcie się aktywnych wyjazdów z dziećmi. Nawet 4-godzinny lot samolotem nie był dla nas żadnym problemem, młoda troszkę popłakała (bardzo krótko), potem zwiedzała samolot, wreszcie zasnęła i chrapała do lądowania :). Kwiecien to bardzo dobry czas tam, bardzo pięknie kwitną rośliny, pomarańcze zrywaliśmy prosto z drzew, rześkie powietrze, niezbyt gorąco. polecam, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wefka Re: Byłam z dziećmi - bez problemów 20.04.12, 09:25
      Witam,
      Fajnie, że wreszcie napisał ktoś kto podróżował z dzieckiem.
      My wybieramy się lipcu z 4 i 6 latkami.
      Chciałam dopytać o bilety i komunikację.
      Jak was to wyszło cenowo, jakie są zniżki?
      Jakie są rodzaje biletów aby móc zaoszczędzić.
      Będziemy w Lizbonie ok tygodnia, a potem jedziemy w dół poleniuchować.
      Myśleliśmy o wynajęciu samochodu ale to duży wydatek.
      Jak mogłabyś przekazać jakieś wskazówki dla mas, jako rodziców, będę bardzo wdzięczna.
      Pozdrawiam, Ewa
      • miklasz33 Re: Byłam z dziećmi - bez problemów 28.04.12, 00:01
        wefka napisała:

> Witam,
        > Fajnie, że wreszcie napisał ktoś kto podróżował z dzieckiem.
        > My wybieramy się lipcu z 4 i 6 latkami.
        > Chciałam dopytać o bilety i komunikację.
        > Jak was to wyszło cenowo, jakie są zniżki?
        > Jakie są rodzaje biletów aby móc zaoszczędzić.
        > Będziemy w Lizbonie ok tygodnia, a potem jedziemy w dół poleniuchować.
        > Myśleliśmy o wynajęciu samochodu ale to duży wydatek.
        > Jak mogłabyś przekazać jakieś wskazówki dla mas, jako rodziców, będę bardzo wdz
        > ięczna.
        > Pozdrawiam, Ewa

Witaj,
        w Lizonie bilety autobusowe i na metro kosztują 1 euro, kupowane u kierowcy. Ale raz jechaliśmy w Lizbonie z Belem (trzeba tam być:)) do centrum i w tramwaju można było kupić bilety tylko w takim biletomacie w środku; tam bilet kosztował 2,8 euro/os. Trochę się zdziwiliśmy. Generalnie dziecko do 4 r.z. nie jest liczone; jeździ komunikacją miejską bezpłatnie. W metrze kupuje się taką zieloną kartę i na niej doładowuje bilety - możesz to zrobić w okienku lub w urządzeniu - na pewno poradzicie sobie. Tu strona o cenach biletów w metrze (jest jakiś dobowy za 5 euro - może warto, my nie korzystaliśmy: www.metrolisboa.pt/eng/?page_id=26)
        Ceny na pociągi w Portugalii znajdziesz tu: www.cp.pt - to oficjalna strona kolei portugalskich (bardzo komfortowe, uczynni konduktorzy). Ceny są różne, np. z Lizbony do Porto bilet dla naszej rodziny (2 dorosłych i częściowo policzyli dziecko) kosztował z tego co pamiętam ok 70 euro.
        Generalnie to myśmy też nie zdecydowali się na samochód ze względu na koszty (foteliki, benzyna, ubezpiecz.) i ja nie żałuję. Jeśli z Lizbony jedziecie na południe do jednej konkretnej mijscowości, która ma bezpośrednie połączenie ze stolicą, - to nie ma co się zastanawiać. Sprawdzcie tylko połaczenia i koszty na tej stronie, co podałam. Pozdrawiam
        • Gość: wiosnaidzie Re: Byłam z dziećmi - bez problemów IP: *.220.108.93.rev.vodafone.pt 04.05.12, 13:15
          Jeśli chodzi o bilety, dodam tylko, że tę zielona kartę ładowaną w metrze można wykorzystywać także w autobusach, tramwajach i w kolejce, która zabierze nas np do Cascais. Trzeba tylko doładować tzw. zapping - np za 5 czy 10 euro. Dzięki temu dostajesz kilkadziesiąt centów gratis no i nie musisz kupować biletu u kierowcy/maszynisty, co jest zawsze nieco droższe, niż normalnie (stąd taka cena kiedy jechaliście do Belem). Kartę można doładować na wszystkich stacjach metra i np na stacji kolejki podmiejskiej Cais do Sodre.
    • miklasz33 Re: Byłam z dziećmi - bez problemów 28.04.12, 00:14
      Jeszcz dodam, ze w Lizbonie jest taki autobus AEROBUS, który dowozi do lotniska (tu charakterystyczne kolorowe logo: www.yellowbustours.com/en/cities/lisbon/airport-transport/), przystanki są w wielu miejscach, czesto takich ważniejszych, typu place, skwery i warto z niego skorzystać, jak będziecie jechać z lotniska do centrum i z powrotem (tylko odpowiednio wcześniej. My nim wracaliśmy z centum na lotnisko, był pusty (ale to był kwiecień, więc w sezonie pewnie może być zatłoczony). W kazdym razie polecam, bo wygodnie, ok. 20 min jedzie, są specjalne półki na bagaże. Koszt 3 euro/os., dziecko do 4 r.z.nie liczone.
    • Gość: c# Re: Byłam z dziećmi - bez problemów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.12, 08:37
      Możesz krótko opisać miejsca, w których byliście poza Lizboną? Szczególnie te góry i dolinę Douro. Skąd wyruszaliście, jakie trasy i takie tam... Myślę, że byłoby to bardzo przydatne dla innych planujących wypad w tamte strony.
      • Gość: Magda Re: Byłam z dziećmi - bez problemów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.12, 09:34
        Ja też dołączam się do prośby. Jakie miejsca na północy warte są odwiedzenia?
    • Gość: wagabunda1492 Re: Byłam z dziećmi - bez problemów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 12:25
      ja byłem w lipcu. również rewelacja.trochę pojeździłem wynajętym samochodem. na stroniewww.europamaloznana.blogspot.comznajdziesz kilka ciekawych zdjęć i zwyczajów Portugalii, Włoch i Hiszpanii. zachęcam do lektury. artykuły z maja i kwietnia
    • Gość: gosia Re: Byłam z dziećmi - bez problemów IP: *.235.223.87.dynamic.jazztel.es 16.07.13, 09:36
      ehh ja wlasnie bardzo boje sie lotu z moja córa ma niecale 2 lata i to zywe srebro wybieram sie do polski z portugslii ale nie wiem czy dam sobie z nia rade w samolocie,w koncu to az 4 godziny
      • Gość: Sylwia Re: Byłam z dziećmi - bez problemów IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.13, 14:47
        Do Portugalii tylko autokarem na autokary24.pl jest wiele połączeń , co ważne tanich przejazdów ja tylko tak zamawiam dzwonie i bilet w 15 min mam na e-mail.
    • Gość: rachel Re: Byłam z dziećmi - bez problemów IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.14, 16:34
      My tez wybieramy się z dziećmi, ale na pierwszy raz lecimy z biurem podróży - oferuja polskie animacje w hotelu Luna Alpinus Falesia Suites w Algavre, więc mam nadzieję, że moi chłopcy będa mieli gdzie rozładować energię :)
      • Gość: lifka Re: Byłam z dziećmi - bez problemów IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.14, 09:50
        Co to za oferta? Możesz opowiedzieć coś więcej? Szukam pomyslu na wakacje z dziećmi, ale nie mam czasu na ich "własnoręczną" organizację.
        • Gość: rachel Re: Byłam z dziećmi - bez problemów IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.14, 16:58
          Oferta Rainbow Tours - figlokluby. Oferują animacje dla dzieci 4 - 12 lat i dla dorosłych. Po polsku, co mi się najbardziej podoba. Dzieci mają zajęcia w ciągu dnia, a Ty możesz korzystać z uroków wakacji ;) musisz pozostawać na terenie hotelu co prawda, ale jest on tak bajeczny, że raczej nie ma mowy o nudzie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka