chiara76 28.06.04, 17:19 ktoś z Was może ją odwiedził? podobno piękna wyspa. Jak tak, podzielcie się swoimi wspomnieniami o niej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 Re: Madera 28.06.04, 21:20 nie, na razie nie, ale byłam ciekawa opinii innych, bo z tego, co wyczytałam, to jest tam bardzo ładnie, no i polskie akcenty są tam. Odpowiedz Link Zgłoś
xavier111 Re: Madera 29.06.04, 10:16 Madera jest absolutnie zachwycajacym miejscem. Przez wiele lat sie ociagalem z odwiedzeniem wyspy pomimo tego ze znajomi Portugalczycy czesto mi mowili "Jedz na Madere, tam jest pieknie". Nie traktowalem tego serio, myslac ze to lokalny partiotyzm. Gdy wreszcie tam pojechalem, szczeka mi opadla. Wyspa jest fantastyczna, szczegolnie interior i polnocne wybrzeze. Wspaniale klify, cudownie zielone gory, krew w zylach mrozace drogi biegnace wzdluz polek skalnych. No i mnostwo kwiatow na kazdym kroku. Wszystkie glowne drogi sa wysadzane hortensjami, strelicjami i innymi pokaznych rozmiarow kwiatami ktorych nazwy nie znam. Ogolnie rzecz biorac, walory przyrodniczokrajobrazowe portugalskich wysp (bo Azory zdaniem wielu sa jeszcze ladniejsze od Madery) absolutnie nokautuja to co mozna zobaczyc na kontynencie. Po wizycie na Maderze krajobrazy kontynentalnej Portugalii wydadza sie wam skromniutkie i malo ekscytujace. Zreszta nie tylko Portugalii. Dla mnie Madera to chyba najpiekniejsze miejsce w Europie. Nie ma nic wspolnego ze skalistymi i suchymi wyspami Morza Srodzimnego. Bardziej przypomina Karaiby niz Baleary. Aha, poniewaz prawie wcale nie ma tam plaz, Madera niezbyt nadaje sie na plazowanie. To miejsce odpowiednie do aktywnego wypoczyku. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Madera 29.06.04, 10:20 dziękuję Ci za ten opis, miało się te krajobrazy w oczach czytając. Właśnie, o Azorach też słyszałam wiele dobrego. To taka egzotyka ciągle europejska, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś