25.10.04, 22:59
Przyznaje, zciagnelam temat z forum Japonia.
Jakie psy sa najbardziej popularne w Portugalii? A moze ktos zna jakas typowo
portugalska rase?
Zaraz ide szukac do gugla.
Obserwuj wątek
    • assim Pieseczki, ale i koteczki 26.10.04, 01:12
      lol! pieskow tu tyle co kot naplakal, ale ich uroczych kupek zdobiacych
      przepiekne ruas e vielas antigas, jest prawie tyle co kotkow - czyli stanowczo
      za duzo. zdecydowanie najbardziej popularna rasa w portugalii sa 'psy
      bezwstydne' nieskrempowanie oddajace sie uldze oprozniania jelit na kazdym
      chodniku, z szczegolnym upodobaniem do wejsc na klatki schodowe budynkow, i to
      z pelna aprobata wlasciciela! inne maja upodobanie do sikania na samochody, jak
      wiele bozych stworzen w tym kraju (zart :), prosze mnie nie zabijac).

co do portugalskich ras, to tak wiem o dwoch. jedna z nich to chyba cos z serra
      da estrela, a o drugim cosiu cytuje za pascalem 2003: "Parque National da Ria
      Formosa. Objete ochrona moczary - naturalne srodowisko dziwacznych pudli o
      lapach pokrytych blona plawna" :D z pascala dowiemy sie tez ze ericeira gosci
      serferow lapiacych fale wzburzonego adriatyku, lol! ale wracajac do psow z
      algarve, to sa takie, tylko ze nie sa pudlami, ani nie sa specjalnie dziwne,
      poza tym ze swietnie czuja sie w moczarach - i zostaly wyszkolone do wylawiania
      chyba malzy. i tak ponoc bylo jakis czas temu, ale wraz z ubiegiem lat,
      zautomatyzowano metody wylowu, i algarvskie psy pewnie teraz maja inne zajecia,
      chodnikowe, wiecie...

pozdr/m
      • kraksa2 Re: Pieseczki, ale i koteczki 26.10.04, 03:18
        Tez zauwazylam problem kupowy na chodnikach. Ale kurcze, z drugiej strony to
        nie wina psow tylko ludzi, ze trzymaja zwierzeta w betonowych miastach, nie? W
        sumie tez nie jest to wina bezdomnych psow, znaczy to nie ich wina ze sa
        bezdomne i ze przyplataly sie do centrum i ze sie zalatwija na chodnikach.
        (wlasnie, a jak tam z bezdomnymi psami? ja ani jednego nie widzialam)

Dziwi mnie ze ludzie trzymaja psy jesli nie ma ku temu warunkow.
        Echech...

• xavier111 Re: Pieseczki, ale i koteczki 26.10.04, 15:27
          Odnosnie kupek na chodnikach: powodem jest to, ze w portugalskich miastach jest
          straszliwie malo zieleni. W Polsce przed kazdym blokiem jest trawnik na ktory
          wlasciciel psa go wyprowadza i tam sie zalatwia. I nie ma sprawy. W Lizbonie
          nie ma zieleni, a te trawniki ktore sa sa bardzo czesto ogrodzone plotem przez
          ktory pies nie przejdzie. Tragedia. Wiem co mowie bo sam mam psa i musze z nim
          biegac jakies 300 metrow do najblizszego trawnika. Czasami on po prostu nie
          zdazy i narobi w polowie drogi.

Wiem ze ktos zaraz mi powie ze na trawnikach tez psy nie powinny nic zostawiac
          bo wlasciciel powinien to zbierac. Byc moze. Nazywajcie mnie flejtuchem,
          nieodpowiedzialnym brudasem i co tam jeszcze ale ja osobiscie nie czuje sie w
          nastroju na zbieranie odchodow mojego psa.
          • endereco Re: Pieseczki, ale i koteczki 26.10.04, 15:32
            Chyba masz rację z tą zielenią, bo w Warszawie na Natolinie, gdzie mieszkam i
            gdzie wokół pełno parków, a las blisko psich kup nie widuję, natomiast w
            centrum, gdzie pracuję co i rusz wpadam na jakąś psią minę...
    • assim C& atilde;o de Água Portugu& ecirc;s / C& atilde;o Serra d 26.10.04, 01:41
      fotki:
      wodny pies: pwp.netcabo.pt/waterdogpt/fotosagua.htm
      gorski pies: www.caoserradaestrela.cjb.net/
      jest tez jakis pies azorski (chyba z sao miguel) i alentejanski. tak mi sie
      teraz przypomnialo, ale nie chce mi sie juz szukac.

hmmm, ale sie wczulem, ehehehe, za psami nie przepadam, zdecydowanie wole
      kocury, takie z chhhhhhhharakterkiem

uciekam
      pozdr/m
      • assim cao de agua portugues / cao da serra da estrela 26.10.04, 01:47
        nie wiedzialem ze portugalskie literki nie sa tu mile widziane ;)

jak sie okazalo poza w/w dwoma, azorskim i alentejanskim sa jeszcze inne rasy
        portugalskie - sciagawka: arcadenoe.clix.pt/animal_cat.php3?cat=1.

teraz to juz na prawde uciekam
        pozdr/m
    • kraksa2 Re: Psy. 26.10.04, 03:13
      arcadenoe.clix.pt/race.php3?race=135
      Perdigueiro Portugues, mysliwski, pochodzenie polwysep iberyjski.

arcadenoe.clix.pt/race.php3?race=146
      Podengo portugues, pochodzenie Portugalia

arcadenoe.clix.pt/race.php3?race=56
      Cao da serra d'aires, ja pikuje! ale slicznot! pochodzenie:Portugalia oczywiscie

arcadenoe.clix.pt/race.php3?race=17
      Powtorka z rozrywki, cao d'agua portugues, pochodzenie: a jakze :D
      Musze jeszcze poszperac i sie dowiedziec, czemu one maja takie gole tylki.

Pozdr
      Krax

• endereco Re: Psy. 26.10.04, 10:11
        Jest też zyskujaca ostatnio dużą popularność w Polsce rasa fila brasileiro,
        która powstała co prawda w Brazylii, ale za to na bazie ras psów sprowadzonych
        przez portugalskich konkwistadorów. Jest to pies należący do ras molosowatych,
        duży ale bardzo łagodny i wrażliwy, w związku z czym trudno zrobić z niego psa
        obronnego
        • endereco Re: Psy. 26.10.04, 11:52
          Ponieważ jestem zagorzałą fanką kotów i sama posiadam perskiego kocura zapytam
          czy istnieją jakieś portugalskie rasy kotów. Bo wiem, że istnieje kot
          brazylijski - krótkowłosy, wyjątkowo towarzyski i radosny- jak to Brazylijczyk:)
        • kraksa2 Re: Psy. 26.10.04, 14:16
          www.moloss.com/001/breed/def/f001/
          www.dogbreedinfo.com/filabrasileiro.htm
          Jakie oczy.......... Ihaaaaaaa!!! Zanurzyc sie tylko, co? ;D

• xavier111 Re: Psy. 26.10.04, 15:30
      Chyba najpopularniejsza rasa tutejsza jest pies z Serra de Estrela. To bardzo
      duzy pies, podobny do naszego owczarka kaukaskiego, tylko przewaznie ma leb
      czarniejszy od reszty ciala. Spotyka sie go glownie w rejonie Serra de Estrela
    • xavier111 Re: Psy. 26.10.04, 16:04
      Poza tym to co sie rzuca w oczy to fakt ze w Portugalii duze psy obronne sa
      zdecydowanie mniej popularne niz w Polsce. Spotkanie duzego psa na ulicy w
      miescie jest tu ewenementem.

Za to jest zdumiewajaco duzo husky i malamutow. Nie rozumiem jak one
      biedaczyska wytrzymuja w takim klimacie...
      • assim Re: Psy. 27.10.04, 02:26
        hmmm... oddaje glos mojej zonie: 'jako ze przyszla moda na husky wstydem dla
        portugalczyka byloby miec psa innej rasy, stad ten ewenement. typowo
        portugalskie podejscie - zaciagnac kredyt, kupic najlepsze i zyc na pokaz, aby
        byc traktowanym z odpowiednim szacunkiem'.

pozdr/m&m

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka