kraksa2 25.10.04, 22:59 Przyznaje, zciagnelam temat z forum Japonia. Jakie psy sa najbardziej popularne w Portugalii? A moze ktos zna jakas typowo portugalska rase? Zaraz ide szukac do gugla. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
assim Pieseczki, ale i koteczki 26.10.04, 01:12 lol! pieskow tu tyle co kot naplakal, ale ich uroczych kupek zdobiacych przepiekne ruas e vielas antigas, jest prawie tyle co kotkow - czyli stanowczo za duzo. zdecydowanie najbardziej popularna rasa w portugalii sa 'psy bezwstydne' nieskrempowanie oddajace sie uldze oprozniania jelit na kazdym chodniku, z szczegolnym upodobaniem do wejsc na klatki schodowe budynkow, i to z pelna aprobata wlasciciela! inne maja upodobanie do sikania na samochody, jak wiele bozych stworzen w tym kraju (zart :), prosze mnie nie zabijac). co do portugalskich ras, to tak wiem o dwoch. jedna z nich to chyba cos z serra da estrela, a o drugim cosiu cytuje za pascalem 2003: "Parque National da Ria Formosa. Objete ochrona moczary - naturalne srodowisko dziwacznych pudli o lapach pokrytych blona plawna" :D z pascala dowiemy sie tez ze ericeira gosci serferow lapiacych fale wzburzonego adriatyku, lol! ale wracajac do psow z algarve, to sa takie, tylko ze nie sa pudlami, ani nie sa specjalnie dziwne, poza tym ze swietnie czuja sie w moczarach - i zostaly wyszkolone do wylawiania chyba malzy. i tak ponoc bylo jakis czas temu, ale wraz z ubiegiem lat, zautomatyzowano metody wylowu, i algarvskie psy pewnie teraz maja inne zajecia, chodnikowe, wiecie... pozdr/m Odpowiedz Link Zgłoś
kraksa2 Re: Pieseczki, ale i koteczki 26.10.04, 03:18 Tez zauwazylam problem kupowy na chodnikach. Ale kurcze, z drugiej strony to nie wina psow tylko ludzi, ze trzymaja zwierzeta w betonowych miastach, nie? W sumie tez nie jest to wina bezdomnych psow, znaczy to nie ich wina ze sa bezdomne i ze przyplataly sie do centrum i ze sie zalatwija na chodnikach. (wlasnie, a jak tam z bezdomnymi psami? ja ani jednego nie widzialam) Dziwi mnie ze ludzie trzymaja psy jesli nie ma ku temu warunkow. Echech... Odpowiedz Link Zgłoś
xavier111 Re: Pieseczki, ale i koteczki 26.10.04, 15:27 Odnosnie kupek na chodnikach: powodem jest to, ze w portugalskich miastach jest straszliwie malo zieleni. W Polsce przed kazdym blokiem jest trawnik na ktory wlasciciel psa go wyprowadza i tam sie zalatwia. I nie ma sprawy. W Lizbonie nie ma zieleni, a te trawniki ktore sa sa bardzo czesto ogrodzone plotem przez ktory pies nie przejdzie. Tragedia. Wiem co mowie bo sam mam psa i musze z nim biegac jakies 300 metrow do najblizszego trawnika. Czasami on po prostu nie zdazy i narobi w polowie drogi. Wiem ze ktos zaraz mi powie ze na trawnikach tez psy nie powinny nic zostawiac bo wlasciciel powinien to zbierac. Byc moze. Nazywajcie mnie flejtuchem, nieodpowiedzialnym brudasem i co tam jeszcze ale ja osobiscie nie czuje sie w nastroju na zbieranie odchodow mojego psa. Odpowiedz Link Zgłoś
endereco Re: Pieseczki, ale i koteczki 26.10.04, 15:32 Chyba masz rację z tą zielenią, bo w Warszawie na Natolinie, gdzie mieszkam i gdzie wokół pełno parków, a las blisko psich kup nie widuję, natomiast w centrum, gdzie pracuję co i rusz wpadam na jakąś psią minę... Odpowiedz Link Zgłoś
assim C& atilde;o de Água Portugu& ecirc;s / C& atilde;o Serra d 26.10.04, 01:41 fotki: wodny pies: pwp.netcabo.pt/waterdogpt/fotosagua.htm gorski pies: www.caoserradaestrela.cjb.net/ jest tez jakis pies azorski (chyba z sao miguel) i alentejanski. tak mi sie teraz przypomnialo, ale nie chce mi sie juz szukac. hmmm, ale sie wczulem, ehehehe, za psami nie przepadam, zdecydowanie wole kocury, takie z chhhhhhhharakterkiem uciekam pozdr/m Odpowiedz Link Zgłoś
assim cao de agua portugues / cao da serra da estrela 26.10.04, 01:47 nie wiedzialem ze portugalskie literki nie sa tu mile widziane ;) jak sie okazalo poza w/w dwoma, azorskim i alentejanskim sa jeszcze inne rasy portugalskie - sciagawka: arcadenoe.clix.pt/animal_cat.php3?cat=1. teraz to juz na prawde uciekam pozdr/m Odpowiedz Link Zgłoś
kraksa2 Re: Psy. 26.10.04, 03:13 arcadenoe.clix.pt/race.php3?race=135 Perdigueiro Portugues, mysliwski, pochodzenie polwysep iberyjski. arcadenoe.clix.pt/race.php3?race=146 Podengo portugues, pochodzenie Portugalia arcadenoe.clix.pt/race.php3?race=56 Cao da serra d'aires, ja pikuje! ale slicznot! pochodzenie:Portugalia oczywiscie arcadenoe.clix.pt/race.php3?race=17 Powtorka z rozrywki, cao d'agua portugues, pochodzenie: a jakze :D Musze jeszcze poszperac i sie dowiedziec, czemu one maja takie gole tylki. Pozdr Krax Odpowiedz Link Zgłoś
endereco Re: Psy. 26.10.04, 10:11 Jest też zyskujaca ostatnio dużą popularność w Polsce rasa fila brasileiro, która powstała co prawda w Brazylii, ale za to na bazie ras psów sprowadzonych przez portugalskich konkwistadorów. Jest to pies należący do ras molosowatych, duży ale bardzo łagodny i wrażliwy, w związku z czym trudno zrobić z niego psa obronnego Odpowiedz Link Zgłoś
endereco Re: Psy. 26.10.04, 11:52 Ponieważ jestem zagorzałą fanką kotów i sama posiadam perskiego kocura zapytam czy istnieją jakieś portugalskie rasy kotów. Bo wiem, że istnieje kot brazylijski - krótkowłosy, wyjątkowo towarzyski i radosny- jak to Brazylijczyk:) Odpowiedz Link Zgłoś
kraksa2 Re: Psy. 26.10.04, 14:16 www.moloss.com/001/breed/def/f001/ www.dogbreedinfo.com/filabrasileiro.htm Jakie oczy.......... Ihaaaaaaa!!! Zanurzyc sie tylko, co? ;D Odpowiedz Link Zgłoś
xavier111 Re: Psy. 26.10.04, 15:30 Chyba najpopularniejsza rasa tutejsza jest pies z Serra de Estrela. To bardzo duzy pies, podobny do naszego owczarka kaukaskiego, tylko przewaznie ma leb czarniejszy od reszty ciala. Spotyka sie go glownie w rejonie Serra de Estrela Odpowiedz Link Zgłoś
xavier111 Re: Psy. 26.10.04, 16:04 Poza tym to co sie rzuca w oczy to fakt ze w Portugalii duze psy obronne sa zdecydowanie mniej popularne niz w Polsce. Spotkanie duzego psa na ulicy w miescie jest tu ewenementem. Za to jest zdumiewajaco duzo husky i malamutow. Nie rozumiem jak one biedaczyska wytrzymuja w takim klimacie... Odpowiedz Link Zgłoś
assim Re: Psy. 27.10.04, 02:26 hmmm... oddaje glos mojej zonie: 'jako ze przyszla moda na husky wstydem dla portugalczyka byloby miec psa innej rasy, stad ten ewenement. typowo portugalskie podejscie - zaciagnac kredyt, kupic najlepsze i zyc na pokaz, aby byc traktowanym z odpowiednim szacunkiem'. pozdr/m&m Odpowiedz Link Zgłoś