menina2 23.09.07, 17:20 witam mieszkam w Portugalii i pracuje jako nazwijmy to ,, wolny strzelec,, dla pracodawcy w polsce. Czy moge placic podatek od dochodu w Portugalii czy tylko w Polsce. Bardzo prosze o informacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anjos Re: Pytanie o pdatek 23.09.07, 22:43 Jeżeli Twoje miejsce zameldowania jest w PT to płacisz podatki tutaj, chyba, że Twój pracodawca w PL już za ciebie odprowadza jakiś podatek w PL. Jeżeli tak, to zawsze możesz wystąpić do pracowawcy w PL, z prośbą o bycie opodatkowaną tylko tutaj w PT ( zasada nie/podwójnego opodatkowania ). Jestem w podobnej sytuacji wykonując usługi dla kraju na innym kontynencie. Płace podatki w PT od dochodu co przychodzi na konto w PT. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
andrecz Re: Pytanie o pdatek 25.09.07, 13:48 Nie bardzo rozumiem co masz na mysli przez 'wolnego strzelca'. Jesli jestes tutaj i np. szukasz klientow/kontaktow czy tez jestes posrednikiem i masz umowe o prace z polskim pracodawca to wg. mnie rozliczasz sie z polskim fiskusem. Placisz podatek w Portugalii jesli np. zalozysz w PT dzialalnosc gospodarcza. Pociaga to rowniez koniecznosc oplat na ubezpieczenie spoleczne (jakas smieszna kwota). Jak napisal 'anjos': musisz byc tutaj zameldowana - z tego co wyczytalem i probowalem tutaj zrobic to jest niezla zabawa. Trzeba uzyskac karte pobytu (rezydenta) obywatela UE co jest ogolnie niezlym cyrkiem przedstawiania kolejnych dokumentow. O kolejkach w 'Urzedzie imigracyjnych' nie wspomne i o tempie ich pracy. Przypadkowo zalatwilem to w inny sposob ale to nie na forum. Moge sie mylic w niekotrych kwestiach ale jedno jest pewne: nie przyznawaj sie polskiemu fiskusowi ze zarabiasz pieniadze za granica. Niby nie ma podwojnego opodatkowania z PT ale nikt mi nie powie ze naszym podatkozercom mozna zaufac. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kajak75 Re: Pytanie o pdatek 21.07.08, 15:51 Witam, mam pytanie zwiazane z certyfikatem rezydencji podatkowej. Czy taki niebieski kwit, jak faktura jest wystarczajacym dowodem rezydencji podatkowej czy dla unikniecia podatku w Polsce potrzebne jest jakies inne zaswiadczenie? Odpowiedz Link Zgłoś