Dodaj do ulubionych

IG aspartamu

26.11.04, 10:28
Zauważyłam, że coraz więcej forumowiczek jada cukierki bez cukru, używa
słodzika, pije cole light itp. Ja z takich rzeczy odważyłam sie tylko na
bezcukrową gume do żucia. A to dlatego, że aspratam skoro jest słodki to jest
pochodną cukru, ma tylko mniej kalorii a w diecie Sb chodzi głównie o indeks
glikemiczny. Czy któraś z was ma może informacje na temat indeksu aspartamu i
innych substancji słodzących?
A moje drugie pytanie: Jaki słodzik kupić by można go było piec- wiem, że
aspartamu nie można.Idą święta i chciałabym zrobić jakieś ciastio light
Obserwuj wątek
    • mizia30 Re: IG aspartamu 28.11.04, 14:49
      na słodziku powinna byc informacja ,ze jest do gotowania i pieczenia.ja kupiłam swój w hol.kruidwaicie,ktorego odpowiednikiem w poklsce jest rosssmann.jest słodzik firmowany ich logo z info do gotowania i pieczenia.pozdrawiam .misia
    • karolka9876 Re: IG aspartamu 30.11.04, 02:18
      cześć!!
      też mnie zastanawiała ta kwestia, poszperałam trochę w sieci i tak się sprawa
      przedstawia:
      - jako substuty cukru w dietach niskowęglowodanowych poleca się fruktozę,
      aspartam i sacharynę, z czego aspartam ma chyba najniższe ig, ale nie dam sobie
      ręki za to uciąć (np. jogurt słodzony aspartamem ma ig 14, a słodzony cukrem
      już 34, więc różnica jest znacząca biorąc pod uwagę, że stosunkowo niewiele
      cukru czy aspartamu można w taki jogurt władować)
      - aspartam nie nadaje się do pieczenia, ale to już chyba wszyscy wiedzą
      - UWAGA!!! mnóstwo słodzików (w tym wszystkie sypkie, z którymi się do tej
      pory spotkałam), a na pewno wszystkie, które nadają się do pieczenia, zawierają
      MALTODEKSTRYNĘ, której IG według książki wynosi aż 150!!! na to zwrócił uwagę
      mój chłopak, za co mu baaaardzo dziękuję, bo słoik Sussiny (ok. 95%
      maltodekstryny) poleciał do kosza zanim zdążyłam go użyć!!
      - tak więc do pieczenia zostaje nam tylko fruktoza..

      mam nadzieję, że się komuś przyda ta moja pisanina. dajcie znac, jeśli
      znajdziecie "bezpieczny" sypki słodzik.

      pozdrawiam
      karolka
        • karolka9876 Re: IG aspartamu 30.11.04, 12:37
          cześć!

          jak w google wpiszesz glycemic index, to znajdziesz bardzo dużo stron,
          szczególnie dla diabetyków. ja byłam na:

          coldcure.com/html/glycemicindex.html
          www.glycemicindex.com/
          www.panam.edu/dept/tmbhco/glycengl.htm
          www.chatabouthealth.com/GI_and_GL-3747967-467-a.html
          a IG maltodekstryny znalazłam w książce.

          pozdrawiam
          karolka
          • tranik Re: IG aspartamu 30.11.04, 13:14
            Aspartam, mimo slodkiego smaku nie ma w sobie pochodnych cukru. Jest to zwiazek
            dwoch aminokwasow(podstawowych, najmniejszych cegielek budujacych bialko) a
            tylko jego konstrukcja przestrzenna, czyli wzor strukturalny powoduja, ze
            odczuwamy jego smak jako slodki. Rzeczywiscie nalezy uwazac na slodziki z
            maltodekstryna, ktora ma wieksze IG od sacharozy, wiec cala dieta daje w lebsmile)
            Pozdr...TrAnik

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka