gerda0 25.03.05, 18:36 a moze by tak bezy z bialek i slodzika w pudrze??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lianeczka Re: bezy??? 25.03.05, 18:46 Juz sie pobubialm ale chyba nie za bardzo bo o ile pamiec mnie nie myli to podgrzany aspartam ma potwornie wysokie ig. proponuje cos innego - ubic bialka, dodac pokruszone orzechy, do piekarnika i na sam koniec troche potarkowac czekolady i znowu do pieca, zeby sie rozpuscila. Slodycze do 75kcal dziennie dopuszczalne wiec mysle, ze sie zmiescisz a ten przepis gdzies wyczytalam. Mozesz jeszcze sprobowac kogla-mogla.. albo tradycyjny deser z serka figury turka light z kakao , slodzikiem i jakims zapchem Odpowiedz Link
gerda0 Re: bezy??? 26.03.05, 09:40 szkoda(dziekuje za przepis.. lianeczka ile ty jestes na tej diecie?orientujesz sie doskonalepozdrawiam Odpowiedz Link
dominikams Re: bezy i ciastka owsiane 26.03.05, 18:03 bezy można zrobić z fruktozą, tak jak ciasteczka owsiane (byle nie z płatków błyskawicznych). Podam przy okazji mój sprawdzony przepis na ciasteczka (zmodyfikowałam go, żeby był hyperalergiczny, jak karmiłam piersią): 400 g płatków pół kostki margaryny (trzeba zastąpić oliwą lub może lepiej olejem arachidowym) 3/4 szkl. cukru (tutaj fruktoza, ale nie powiem wam ile, bo ja dopiero w pierwszej fazie jestem) pół szkl- szkl. wody (w zależności od tego, jak szybko płatki się gotują) pół łyżeczki - łyżeczka cynamonu Można zresztą dodawać orzechy, sezam, co kto chce. I teraz: podgrzewamy tłuszcz, dodajemy cukier, wodę i cynamon,mieszamy, wrzucamy płatki i gotujemy, mieszając regularnie, zeby sie nie przypaliły. Jeśli są za suche, dolewamy wody. Płatki musza się zacząć kleić, ale nie rozgotujcie ich na mazię!!! Jak już się kleją i stopień twardości nam odpowiada, odstawiamy z ognia i po przestudzeniu lepimy płaskie ciastka. Pieczemy do przyrumienienia. Smacznego!! P.s. nie wiem, jak fruktoza się sprawdza w wypiekach (w smaku), dziś zrobiłam mojemu mężowi herbatę z fruktozą i nie był zachwycony, ale ze słodzikiem jest chyba jeszcze gorzej. Odpowiedz Link
lianeczka Re: bezy i ciastka owsiane 26.03.05, 22:39 Ok przepis chyba moze byc ale najwazniejsze fruktoze mozna stosowac dopiero od 2 fazy wiec chyba jeszcze troche poczekac. Wg mnie fruktoza nie rozni sie od cukru, nie zauwazam tego, ze podbno jest slodsza a jej plus jest taki, ze szybciej sie uciera Jadlam bezy z fruktoza - pycha, dzis zrobilam sernik (przepis, ktory podalam w watku Swieta Wielkiej Nocy) z fruktoza i tez jest pyszny! Odpowiedz Link
lianeczka Re: bezy??? 26.03.05, 22:41 Chyba weteranka raczej nie jestem teraz jestem w polowie 5 tygodnia. 4 tygodnie 1 fazy no i 1,5 tygodnia 2 fazy. A od srody kolejne 2 tygodnie grzecznej i bez pomylek 1 fazy. Na samym poczatku zrobilam duzo bledow i dlatego staram sie pomoc innym, zeby ich to ominelo a teraz mam wreszcie ksiazke, przeczytalam ja i troche mi sie rozjasnilo w tej pustej glowce Odpowiedz Link
laurka22 Re: bezy??? 21.04.05, 12:42 poszukaj slodzika ktory mozna piec i gotowac sa takie napewno bo widzialam w sklepie smacznego! Odpowiedz Link
gerda0 Re: bezy??? 21.04.05, 13:06 teraz to ja juz jestem w drugiej fazie i poradze sobie z fruktoza Odpowiedz Link
catherrine2 Do lianeczki - off topic ! 21.04.05, 13:51 Kochana lianeczko ma pytanie... ja juz byłam dwa tyg w I fazie i poleciało troche ale potem, przez kilka dni narobiłam grzechów, tu węglowodany, tam cukier.. słowem chce jeszcze raz zastosować I. Tak jak ty. Grzecznie, bez oszukiwania. W związku z tym mam pytanie....nie schudnę znowu tak i tyle jak podczas pierwszego podejścia do fazy I ( choć znowu troszeczke spadnie, prawda ?) Ale uda mi się wyregulować ponownie to co tak bezmyślnie rozregulowałam podczas tych kilku dni szczęśliwego obżarstwa ??? Wtedty powrót na plażę ma sens, jeśli chcę przejśc do fazy II.. czy dobrze kombinuję ? Odpowiedz Link