25.03.05, 18:36
a moze by tak bezy z bialek i slodzika w pudrze???
Obserwuj wątek
    • lianeczka Re: bezy??? 25.03.05, 18:46
      Juz sie pobubialm ale chyba nie za bardzo bo o ile pamiec mnie nie myli to
      podgrzany aspartam ma potwornie wysokie ig. proponuje cos innego - ubic bialka,
      dodac pokruszone orzechy, do piekarnika i na sam koniec troche potarkowac
      czekolady i znowu do pieca, zeby sie rozpuscila. Slodycze do 75kcal dziennie
      dopuszczalne wiec mysle, ze sie zmiescisz a ten przepis gdzies wyczytalam. Mozesz
      jeszcze sprobowac kogla-mogla.. albo tradycyjny deser z serka figury turka light
      z kakao , slodzikiem i jakims zapchem
        • dominikams Re: bezy i ciastka owsiane 26.03.05, 18:03
          bezy można zrobić z fruktozą, tak jak ciasteczka owsiane (byle nie z płatków
          błyskawicznych).

          Podam przy okazji mój sprawdzony przepis na ciasteczka (zmodyfikowałam go, żeby
          był hyperalergiczny, jak karmiłam piersią):

          400 g płatków
          pół kostki margaryny (trzeba zastąpić oliwą lub może lepiej olejem arachidowym)
          3/4 szkl. cukru (tutaj fruktoza, ale nie powiem wam ile, bo ja dopiero w
          pierwszej fazie jestem)
          pół szkl- szkl. wody (w zależności od tego, jak szybko płatki się gotują)
          pół łyżeczki - łyżeczka cynamonu

          Można zresztą dodawać orzechy, sezam, co kto chce.


          I teraz: podgrzewamy tłuszcz, dodajemy cukier, wodę i cynamon,mieszamy,
          wrzucamy płatki i gotujemy, mieszając regularnie, zeby sie nie przypaliły.
          Jeśli są za suche, dolewamy wody. Płatki musza się zacząć kleić, ale nie
          rozgotujcie ich na mazię!!!

          Jak już się kleją i stopień twardości nam odpowiada, odstawiamy z ognia i po
          przestudzeniu lepimy płaskie ciastka. Pieczemy do przyrumienienia.

          Smacznego!!

          P.s. nie wiem, jak fruktoza się sprawdza w wypiekach (w smaku), dziś zrobiłam
          mojemu mężowi herbatę z fruktozą i nie był zachwycony, ale ze słodzikiem jest
          chyba jeszcze gorzej.
          • lianeczka Re: bezy i ciastka owsiane 26.03.05, 22:39
            Ok przepis chyba moze byc ale najwazniejsze fruktoze mozna stosowac dopiero od
            2 fazy wiec chyba jeszcze troche poczekac.
            Wg mnie fruktoza nie rozni sie od cukru, nie zauwazam tego, ze podbno jest
            slodsza a jej plus jest taki, ze szybciej sie uciera smile Jadlam bezy z fruktoza -
            pycha, dzis zrobilam sernik (przepis, ktory podalam w watku Swieta Wielkiej
            Nocy) z fruktoza i tez jest pyszny!
        • lianeczka Re: bezy??? 26.03.05, 22:41
          Chyba weteranka raczej nie jestem teraz jestem w polowie 5 tygodnia. 4 tygodnie
          1 fazy no i 1,5 tygodnia 2 fazy. A od srody kolejne 2 tygodnie grzecznej i bez
          pomylek 1 fazy. Na samym poczatku zrobilam duzo bledow i dlatego staram sie
          pomoc innym, zeby ich to ominelo smile a teraz mam wreszcie ksiazke, przeczytalam
          ja i troche mi sie rozjasnilo w tej pustej glowce smile
    • catherrine2 Do lianeczki - off topic ! 21.04.05, 13:51
      Kochana lianeczko ma pytanie... ja juz byłam dwa tyg w I fazie i poleciało
      troche ale potem, przez kilka dni narobiłam grzechów, tu węglowodany, tam
      cukier.. słowem chce jeszcze raz zastosować I. Tak jak ty. Grzecznie, bez
      oszukiwania. W związku z tym mam pytanie....nie schudnę znowu tak i tyle jak
      podczas pierwszego podejścia do fazy I ( choć znowu troszeczke spadnie,
      prawda ?) Ale uda mi się wyregulować ponownie to co tak bezmyślnie
      rozregulowałam podczas tych kilku dni szczęśliwego obżarstwa ??? Wtedty powrót
      na plażę ma sens, jeśli chcę przejśc do fazy II.. czy dobrze kombinuję ?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka