Dodaj do ulubionych

menu urodzinowe

09.01.07, 09:22
jak byście je skomponowały po esbecku? oczywiście musi byc jakieś ciasto i
deser, pewnie jakis sernik, macie przepisy na coś ekstra co można podać na
stol?
Obserwuj wątek
    • madzialenka131082 Re: menu urodzinowe 09.01.07, 09:43
      Jeśli chodzi o mięsne dania to mogę Ci zaproponować pierś z kurczaka faszerowana
      serkiem light w plastrach i pieczarkami smażonymi z cebulką. Do tego możesz
      dodać to "ziemniaczane" pure. Podobno bardzo dobre, ale nie jadłam. Jeśli chodzi
      o desery, to ja nie robię żadnych. Powiedziałam sobie zero słodyczy i staram się
      tego dotrzymać.
    • madziuus Re: menu urodzinowe 09.01.07, 17:35
      chodzi ci o smakolyki czy raczej takie bardziej konkretne potrawy czy przekaski
      czy co?
      • gosia152 Re: menu urodzinowe 09.01.07, 18:27
        zdecydowanie o słodkie smakolykismile)
        na dania obiadowe wypróbowałam już kilka super przepisów z forumowego
        watku "przepisy-1 faza"
        • madziuus Re: menu urodzinowe 09.01.07, 20:28
          ale to 1 faza?
          • gosia152 Re: menu urodzinowe 09.01.07, 20:33
            na urodziny bedzie juz 2, ale nie chcialabym za bardzo przesadzić, dlatego
            szukam czegoś oryginalnego i smacznego z 1
        • madziuus Re: menu urodzinowe 09.01.07, 20:33
          w pierwszej fazie ciezko, ale nie ma co sie zalamywacwink mam pare przepisow to
          moze cos akurat sie spodoba:

TRUFLE I KASZTANKI
          po 10 dag serka homo 0%,słodzika do smaku,mielonych orzechów
          2 łyzki kakao
          10 migdałów
          2 łyżki orzechów pistacjowych
          twarozek utrzeć ze słodzikiem i kakao. Dodać orzechy. Uformować niewielkie
          kuleczki, część obtoczyć w pistacjach,resztę naszpikować migdałach

PSEUDO-TIRAMISU
          Utrzeć jedno żółtko z odrobiną słodziku,dodać aromat migdałowy, a następnie
          dodawać powoli serek homo 0%.Białko ubic na sztywno i delikatnie zmieszać z masą
          twarożkową.nałożyć do pucharków, posypać gorzkim kakao i płatkami migdałowymi.

KOKOSANKI
          -białka
          -słodzik
          -wiórki kokosowe

ubić białka, dodac słodzik i wiorka kokosowe, upiec.. polać stopioną czekoladą .
          piec ok. 20 min w temp 16 0 stopni

SZYBKIE CIASTO
          2 duże jogurty 0%
          żelatyna (porcja na 0,5l)
          aromat
          słodzik
          kakao
          migdały, wiórki kokosowe, orzechy laskowe lub inne, najlepiej troche zmielonych
          i calych lub pokruszonych.
          Jogurty doprawiamy aromatem i słodzikiem wedle własnego smaku, mieszamy w
          garnku; żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody i czekamy aż
          przestygnie; mieszamy żelatynę z jogurtem; na dno małej tortownicy wysypujemy
          płatki migdałowe, wiórki i orzechy; lekko ścięte jogurty wylewamy na ten
          "orzechowy spód"; wstawiamy do lodówki; kakao (jakieś 2 łyżki) dokładnie
          rozrabiamy z odrobiną gorącej wody i słodzikiem - masa powinna być dość gęsta;
          rozprowadzamy "czekoladę" na ściętym cieście
          można posypać jeszcze po wierzchu orzechami; trzymac w lodówce.

DOMOWA FRAPPE
          kawa rozpuszczalna
          • dwie pastylki słodziki
          • łyzka zimnego mleka
          • trzy kostki lodu

Parzymy zwykłą kawę rozpuszczalną, słodzik, odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy
          mleko na leciutką piankę. Do wysokiej szklanki wsadzamy trzy katki lodu, po czym
          nalewamy na przemian mleko i kawę (najlepiej zrobić to łyżką i bardzo powoili
          wtedy powstanie taki ładny efekt kawy warstowej). Mozna dodać kropelkę aromatu
          do ciasta (np. migdałowego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka