gosia152 09.01.07, 09:22 jak byście je skomponowały po esbecku? oczywiście musi byc jakieś ciasto i deser, pewnie jakis sernik, macie przepisy na coś ekstra co można podać na stol? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madzialenka131082 Re: menu urodzinowe 09.01.07, 09:43 Jeśli chodzi o mięsne dania to mogę Ci zaproponować pierś z kurczaka faszerowana serkiem light w plastrach i pieczarkami smażonymi z cebulką. Do tego możesz dodać to "ziemniaczane" pure. Podobno bardzo dobre, ale nie jadłam. Jeśli chodzi o desery, to ja nie robię żadnych. Powiedziałam sobie zero słodyczy i staram się tego dotrzymać. Odpowiedz Link
madziuus Re: menu urodzinowe 09.01.07, 17:35 chodzi ci o smakolyki czy raczej takie bardziej konkretne potrawy czy przekaski czy co? Odpowiedz Link
gosia152 Re: menu urodzinowe 09.01.07, 18:27 zdecydowanie o słodkie smakolyki) na dania obiadowe wypróbowałam już kilka super przepisów z forumowego watku "przepisy-1 faza" Odpowiedz Link
gosia152 Re: menu urodzinowe 09.01.07, 20:33 na urodziny bedzie juz 2, ale nie chcialabym za bardzo przesadzić, dlatego szukam czegoś oryginalnego i smacznego z 1 Odpowiedz Link
madziuus Re: menu urodzinowe 09.01.07, 20:33 w pierwszej fazie ciezko, ale nie ma co sie zalamywac mam pare przepisow to moze cos akurat sie spodoba: TRUFLE I KASZTANKI po 10 dag serka homo 0%,słodzika do smaku,mielonych orzechów 2 łyzki kakao 10 migdałów 2 łyżki orzechów pistacjowych twarozek utrzeć ze słodzikiem i kakao. Dodać orzechy. Uformować niewielkie kuleczki, część obtoczyć w pistacjach,resztę naszpikować migdałach PSEUDO-TIRAMISU Utrzeć jedno żółtko z odrobiną słodziku,dodać aromat migdałowy, a następnie dodawać powoli serek homo 0%.Białko ubic na sztywno i delikatnie zmieszać z masą twarożkową.nałożyć do pucharków, posypać gorzkim kakao i płatkami migdałowymi. KOKOSANKI -białka -słodzik -wiórki kokosowe ubić białka, dodac słodzik i wiorka kokosowe, upiec.. polać stopioną czekoladą . piec ok. 20 min w temp 16 0 stopni SZYBKIE CIASTO 2 duże jogurty 0% żelatyna (porcja na 0,5l) aromat słodzik kakao migdały, wiórki kokosowe, orzechy laskowe lub inne, najlepiej troche zmielonych i calych lub pokruszonych. Jogurty doprawiamy aromatem i słodzikiem wedle własnego smaku, mieszamy w garnku; żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody i czekamy aż przestygnie; mieszamy żelatynę z jogurtem; na dno małej tortownicy wysypujemy płatki migdałowe, wiórki i orzechy; lekko ścięte jogurty wylewamy na ten "orzechowy spód"; wstawiamy do lodówki; kakao (jakieś 2 łyżki) dokładnie rozrabiamy z odrobiną gorącej wody i słodzikiem - masa powinna być dość gęsta; rozprowadzamy "czekoladę" na ściętym cieście można posypać jeszcze po wierzchu orzechami; trzymac w lodówce. DOMOWA FRAPPE kawa rozpuszczalna • dwie pastylki słodziki • łyzka zimnego mleka • trzy kostki lodu Parzymy zwykłą kawę rozpuszczalną, słodzik, odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy mleko na leciutką piankę. Do wysokiej szklanki wsadzamy trzy katki lodu, po czym nalewamy na przemian mleko i kawę (najlepiej zrobić to łyżką i bardzo powoili wtedy powstanie taki ładny efekt kawy warstowej). Mozna dodać kropelkę aromatu do ciasta (np. migdałowego Odpowiedz Link