Dodaj do ulubionych

niedobór żelaza u 20-miesięczniaka

25.05.11, 22:01
Dzis odebrałam wyniki morfologii syna. ma niedobór żelaza. Ogólnie młody jest niejadkiem, je malo rzeczy i w malych ilosciach. Wszyscy mi mowia ze juz czas przestac karmic, to wtedy syn zacznie jesc normalnie. sad Jakos w to nie wierze, karmie do spania w dzien i na nocne spanie, plus pobudki w nocy. Czy któreś z dzieciątek forumowych też zmagało/zmaga się z tym problemem i czy sie polepszylo po podawaniu zelaza?
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 25.05.11, 22:57
      najlepiej podawac produkty bogate w zelazo, przyswaja sie ono leiej niz to z suplementow
      jak karmisz piersia,pamietaj ze z mleka mamy zelazo wchlania sie duzo lepiej (niz np z mm) (50-70% w porownaniu do 7-12%z mm) wiec takze ty sobie wzbogac diete w produkty "Do najlepszych źródeł żelaza zaliczamy podroby, chude czerwone mięso, suszone owoce i groch, zielonoliste warzywa, ryby, sok śliwkowy i ostrygi. Żelazo występuje również w pełnoziarnistym pieczywie i kaszach, zielonym groszku, soku pomidorowym , brukselce, porzeczkach, orzechach i brokułach."
      www.nutrivitality.pl/skadniki-mineralne/elazo.html
    • aga-ta Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 26.05.11, 13:10
      Poczytaj ten wątek, dużo podpowiedzi tam znajdziesz.
      • 1.maaika Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 26.05.11, 13:15
        Będąc w dwóch ciążach zmagałam się z niedoborem żelaza. Lekarz przepisywał mi różne specyfiki, ale pomógł mi BARDZO zwyczajny burak w tabletkach. Takich naturalnych, bez sztucznych osłonek. Tabletki mają smak, zapach i kolr buraka, mój synek kiedyś się do nich dopadł i po prostu nimi zajadał (a raczej chciał, trzeba było interweniować).
        • 1.maaika Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 26.05.11, 13:17
          1.maaika napisała:

> Będąc w dwóch ciążach zmagałam się z niedoborem żelaza. Lekarz przepisywał mi r
          > óżne specyfiki, ale pomógł mi BARDZO zwyczajny burak w tabletkach. Takich natur
          > alnych, bez sztucznych osłonek. Tabletki mają smak, zapach i kolr buraka, mój s
          > ynek kiedyś się do nich dopadł i po prostu nimi zajadał (a raczej chciał, trzeb
          > a było interweniować).

Podeślę Ci link:
          www.i-apteka.pl/product-pol-28531-BURAK-Czerwony-x-120-tabletek.html
          • georgia83 Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 26.05.11, 14:05
            Byłam dziś u lekarza z wynikami badań. Otóż ponieważ morfologia jest w porządku, synek nie dostanie żelaza. rada pediatry: a) dac mu zglodniec porzadnie (czyli nie dawac jedzenia za czesto) i b) odstawic od piersi/ Źle mi dziś, nie mam żadnego sprzymierzeńca, teściowa juz ręcę zaciera (od dawna mi wmawia że syn juz za duży na ssanie) Z jednej strony jestem już zmęczona i chciałabym odstawic, ale same wiecie, że jest ciężko zbrac dziecku to co kocha. Teraz śpi, uśpiłąm go nosząc, a wcześniej probowalam lezec z nim ale plakal dosc dlugo. Ciezki okres przede mna, nie wiem czy dam rade...sad
            • mrs.t Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 26.05.11, 20:09
              nie rozumiem odtsawienia od piersi????

forum.gazeta.pl/forum/w,570,115537853,115537853,herbatka_z_pokrzywy_9_miesiecy.html
              • dzikiedzieci Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 26.05.11, 23:46
                ja też nie rozumiem
                nie rozumiem w czym miałoby to dziecku pomóc

niestety jeśli chodzi o porady żywieniowe to mam o lekarzach nie za dobre zdanie
                • georgia83 Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 27.05.11, 20:42
                  Ja juz tez nie wiem co mam myslec. Wczoraj i dzis syn w ciagu dnia nie ssal w ogole, wczoraj nawet do spania mu nie dalam piersi wieczorem, ale budzil sie kilka razy w nocy na cyca. Dzisiaj juz mu dalam cycusia na noc po nieudanej probie usypiania go. Przez te dwa dni nie zjadl wiele wiecej niz normalnie. Oprocz tego dzis w dzien probowalam go uspic jakos, ale nie wyszlo wiec nie spal, co doprowadzilo tylko do wstretu dotyczacego usypiania. Wieczorem chodzil juz jak opetany a jak mu mowilam: Chodź pojdziemy sie polozyc, to ryk, bo wiedzial ze bez cyca bedzie musial spac (tak mu wczesniej powiedzialam) No i jak tu przestac? Po podaniu cyca zasnal momentalnie. On potrzebuja mojego mleka, moze nie jako pozywienia, ale jako emocjonalnego zaspokojenia. To mu daje bezpieczenstwo.
    • asbu Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 28.05.11, 00:33
      Mój miał anemię. Pomogła zmiana diety: herbatka z pokrzyw, więcej żółtek, mięsa, suszone owoce, brokuły, brukselka.
      Jeszcze nie jest idealnie, ale przynajmniej ilość Hgb w normie. A żelazo nadal niskie. Walczymy od 2-3 miesięcy, ale bez suplementacji. smile
    • froobek Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 28.05.11, 22:49
      A łyknąłby ciążowy koktajl żelazowy?
      Tzn. wodę mineralną z sokiem z cytryny i wielka ilością drobniuteńko posiekanej natki?
      Ciężarówki powinny codziennie obalać szklanicę, więc może takiemu małemu wystarczy parę łyków?
    • bozia_prus Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 31.05.11, 11:34
      hej georgia
      nie napisałaś jaka hemoglobina
      ze swojego doświadczenia:
      lepiej podac to nieszczęsne ferum niż doprowadzić do głębszego niedoboru
      oczywiście podstawąjest dieta, bez tego i ferum nie pomoże.
      Warto podawać: żółtoko (ja dawałam codziennie), mięso, sok z pokrzywy (kupiłam przez internet z miodem i żórawiną bez alkoholu) do każdego posiłu warto podac owoc bogaty w witaminę C, suszoną żurawinę, sok,ostatecznie wiataminę w kroplach
      ja nie odstawiłam, nadal cyckujemy i nie będę rezygnowała. Zdecydowanie ograniczyłam pierś, ale tylko na czas kuracji (pierś była rano, w południe do snu i wieczorem).
      Jeszcze jedno, warto wykonac badania na pasozyty w dobrym laboratorium.
      Pozdrawiam
      • sylwkasz Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 31.05.11, 11:58
        Czy sa jakies witaminy dla malych dzieci zawierajace zelazo ? Cebion multi nie zawiera zelaza niestety.
        • georgia83 bozia-prus 01.06.11, 13:23
          no wlasnie hemoglobina ok, tazke pediatra stwierdzila ze moglo byc tak, ze podczas pobrania krwi Gabryś był przeziebiony (wtedy zelazo wychodzi z niedoborem), no ale watpie. W kazdym razie piers tez ograniczylam juz. Mlody dostaje tylko do spania no i w nocy. Ostatnie dwa dni sa calkiem niezle juz z tym jego jedzeniem. Wcina ładnie a mama uradowanasmile Cycusia mu nie zabiore, oj nie nie nie smile Toż to gorsze niż odwyk big_grin
          A cod o jedzenia żółtek, miesa itd. Coż, mlody jest na nowości nastawiony anty, ale powoli cos tam wiecej zaczyna jesc.
          • sylwkasz Re: bozia-prus 01.06.11, 15:19
            To odstawienie od piersi w dzien wplynelo u Was na poprawe apetytu ? Nam tez lekarz zalecil odstawienie od piersi, bo moje dziecko nie chce prawie nic jesc mimo ze ma juz 16 miesiecy, moglaby pic tylko moje mleczko. Jednak ja nie moge ograniczyc jej piersi na razie, jak nie dam to jest histeria po prostu.
            • gosia_i_lenka Re: bozia-prus 02.06.11, 13:47
              Mamy tak samo:
              Mała nie jest chętna do jedzenie niczego poza mlekiem
              Do roku pięknie jadła, wtedy myślałam, że chyba się niedługo odstawi <lol>
              Rada lekarza: odstawić
              tylko jak???
              i czy to naprawdę coś zmieni?
              Hemoglobina 11,5 to niby tragedii nie ma
              • georgia83 Re: bozia-prus 02.06.11, 14:50
                Ja tez jakis czas temu myslalam ze nie dam rady odstawic w dzien, ale jakos się udało. I powiem Wam, ze nie wiem jak to zrobiłam. Chyba syn mi pomogl bo obyla sie bez histerii. Czasem jeszcze w dzien pokzauje na moja bluzke, ale wtedy mowie mu spokojnie, ze dostanie cycusia jak bedziemy szli spac i daje sobie spokoj. Jakis taki ugodowy sie zrobil. Ale wiem o czym mowa. Mojej siostry corka co chwile krzyczy: mama cyca. Az do skutku, jak nie to histeria. Ja tez troche probowalam zagadywac go, zajmowac czyms innym jak juz dlugo nie ssal. No i teraz idealna okazja, bo cieplo na dworzu i mozna co chwile jakies atrakcje wynalezc.
    • aguar Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 02.06.11, 15:00
      Dziewczyny, a tak w sumie to co Was skłoniło do zrobienia tych badań laboratoryjnych? Bo ja też się zastanawiam czy mój 22-miesięczny "cycoholik" nie ma anemii, bo on bardzo kiepsko je owoce, warzywa i mięso. Lepiej mu wchodzą produkty zbożowe i nabiał i wydaje mi się, że jedynym sensownym źródłem żelaza jest w jego przypadku żółtko. Poza tym rośnie, rozwija się dobrze, zaliczył dwie infekcje tego roku. Przejmować się? Robić jakieś badania? Będę wdzięczna za radę.
      • georgia83 Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 02.06.11, 21:55
        ja dostałam skierowanie na badania bo syn nie przybierał na wadze, a wrecz zmniejszala mu sie waga. Oprocz tego jest tez bardzo niski jak na swoj wiek (77cm). Gdyby wszystko bylo w porzadku z waga i wzrostem nie przejmowalabym sie.
        • fizula Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 03.06.11, 12:45
          Odstawienie małego dziecka od piersi, bo ma anemię jest bezsensowne z kilku względów:
          -dziecko potrzebuje mleka; jakie mleko w zamian mu dasz? krowie (czyli modyfikowane) lub przetwory z krowiego mleka utrudniają wchłanianie żelaza; podczas gdy żelazo z mleka matki jest bardzo dobrze wchłaniane w odróżnieniu od w/w i nie utrudnia wchłaniania żelaza z innych pokarmów;
          -mleko matki stanowi dodatkowo doskonałą osłonę przed drobnoustrojami, które uwielbiają żelazo niezwiązane; w mleku matki żelazo jest związane w związku zwanym laktoferryną, a więc niedostępne bakteriom.
          Może warto rozważyć swoją decyzję i nie ufać lekarzom w dziedzinach, na których się nie znają. Ech...
          • sylwkasz Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 03.06.11, 14:32
            Ja zrobilam badania krwi ze wzgledu na brak apetytu, ale to nie brak zelaza jest przyczyna niejedzenia tylko uboga dieta corki jest powodem anemii - otrzymuje za malo zelaza. Jest glownie na piersi, je max 100 ml obiadku, czesto po kilku lyzeczkach odmawia, zje tez troche banana, buleczke z maselkiem. Nie chce miesa, ostatnio obrazila sie na zoltko, ale wkladam je do obiadku zeby chociaz tak przemycic troche zelaza.
            Gdyby mleko matki bylo bogate w zelazo to moja corka mialaby go po uszy - ona ssie nawet i 20 razy dziennie ! Czasem brak mi juz sil, sama mam 10 kg niedowagi. Jesli chodzi o produkty mleczne w zamian to mozna podac ich wiele w takiej ilosci, zeby calkowicie zaspokoic potrzeby dziecka na bialko, wapn itp., nie jest to zaden problem o ile dziecko chce jesc takie produkty. Moja nie chce. Specjalisci twierdza, ze po odstawieniu zacznie interesowac sie innym jedzeniem, a teraz tylko czeka na mleczko i nic innego jesc nie chce. Moze powinnam im zaufac i odstawic, ale na razie nie wiem jak to zrobic. Ona ssie bo jest glodna, jest glodna bo ssie mleko zamiast zjesc cos konkretnego.. takie kolko bezsensowne ehhh
            • georgia83 fizula 03.06.11, 14:47
              a jednak anemia ma zwiazek z karmieniem piersia. Moje dziecko mogloby ssac tylko piers, i dlatego lekarze namawiali na odstawienie. Samym mlekiem dziecko nie powinno sie zywic, a niektore dzieci (w tym moje do niedawna) moglyby zywic sie tylko mlekiem, wszystko inne jest be, albo tylko 'do sprobowania'. Dlatego ja licze sie z opinia lekarzy, ale probuje znalezc zloty srodek. Widze teraz, ze gdy nie daje synkowi piersi w dzien, je z checia inne produkty.
              Takze ja bym z gory nie negowala tego co mowia lekarze, w koncu nie mowia tego ot tak sobie, zeby nam zrobic przykrosc,a zeby pomoc.
              • fizula Re: fizula 04.06.11, 23:40
                > Takze ja bym z gory nie negowala tego co mowia lekarze, w koncu nie mowia tego
                > ot tak sobie, zeby nam zrobic przykrosc,a zeby pomoc

Zgadza się. Ja też z góry nie neguję tego, co mówią, chyba że bzdury mówią, bzdury zalecają.
                A niestety "poradami laktacyjnymi" często lekarze szkodzą matkom i ich dzieciom. Pewnie dlatego, że o laktacji większość z nich szkoli się w tak "wiarygodnych" firmach jak Nestle, Bobovita itd. (i przy pomocy ich ulotek, książeczek) a mikroskopijny ułamek procenta np. w Komitecie Upowszechniania Karmienia Piersią. Taka jest niestety prawda.
              • salome81 Re: fizula 06.06.11, 19:34
                Moja corka do drugiego roku zycia byla prawie wylacznie na piersi, anemi z tego powodu nie miala. Teraz je z apetytem wszystko co jej daje ale i tak je mniej niz dzieci znajomych nie karmione piersia. Pije duzo z piersi.

Ja myślę, ze powinnaś raczej zadbać o swoja dietę, tym bardziej, ze masz niedowagę. I Tobie i synkowi wyjdzie to na zdrowie.

A anemia w tym wieku występuje dość często, bo dziecko właśnie niewiele jeszcze potrafi wchłaniać ze stałego pożywienia, niedokładnie tez przeżuwa a mleko matki jest dla niego najlepszym pożywieniem. Ja myślę, ze to nie jest tak, ze on ma anemie bo dużo pije mleka tylko dużo pije mleka bo ma anemie i czuje, ze twoje mleko jest dla niego lekarstwem, tylko doenergetyzuj się porządnymi ciepłymi posiłkami a mniej podjadaczy na szybko.
                • asbu Re: fizula 07.06.11, 21:25
                  salome81 napisała:

> A anemia w tym wieku występuje dość często,

A no właśnie, ciekawe jak często? Bo w sumie gdybym nie zrobiła badań nie podejrzewałabym mojego Zbója o anemię, wszędzie go pełno, rozwija się super, jest bystry, tylko chudy (ale to tak jak ja - długie glizdy z nas wink). A mój Tata, który był najstarszy z 5 rodzeństwa zawsze powtarza, że kiedyś wszystkie małe dzieci były bledsze i miały wysypki. A teraz diety, badania i nikt nie jest zdrowy. wink
                  • froobek Re: fizula 15.06.11, 23:50
                    > A no właśnie, ciekawe jak często?

Mniej więcej tak często, jak często pępowina jest cięta, zanim przestanie tętnić...
                • dienuszka Re: fizula 02.07.11, 15:46
                  Witam,

Fizulo
                  karmie moja Anielke tylko i wylacznie piersia, wlasnie wczoraj skonczyla 6 miesiecy, jest wczesniakiem. Karmienie sprawia mi i jej frajde, jest super. Teraz pomalu stoje przed decyzja jak dlugo tylko i wylacznie piers i mam ochote na dluzej, bo jest szybko, przyjemnie i bez zbednych buteleczek. Kiedy Twoim zdaniem mija gorna granica wprowadzania czegokolwiek (nawet jakichs herbatek itd.)
                  Bardzo interesuje mnie Twoje zdanie.
                  Z gory dziekuje
                  Monika
              • froobek Re: fizula 15.06.11, 23:48
                > Samym mlekiem dziecko nie
                > powinno sie zywic,

Dwudziestomiesięczne??? Mogłoby się żywic samym mlekiem i bardzo dobrze by mu zrobiło.

> a niektore dzieci (w tym moje do niedawna) moglyby zywic sie
                > tylko mlekiem, wszystko inne jest be, albo tylko 'do sprobowania'.

Na tym etapie to fizjologia.

> Takze ja bym z gory nie negowala tego co mowia lekarze, w koncu nie mowia tego
                > ot tak sobie, zeby nam zrobic przykrosc,a zeby pomoc.

Łooo, zazdroszczę luzu i zaufania.
            • aguar Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 03.06.11, 15:26
              Dzięki serdeczne za odpowiedź. Mojemu w sumie nic nie jest tylko mnie trochę niepokoi ta monotematyczna dieta. Zastanowię się co dalej...
    • salome81 Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 03.06.11, 21:39
      Polecam miod pokrzywowy, nie wiem jak tak z alergia na miod u twojego maluszka, ale chociaz Ty mozesz brac.
    • edmer Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 17.06.11, 07:49

-Moja 18 miesięczna córka tez jest niejadkiem, waga stoi (ok 10 kg), częste infekcje. Pan pediatra łaskawie zleciła morfologię a ja dodałam jeszcze żelazo. Morfologia wyszła ok a żelazo 21sad Mamy podawać Ferrum. U nas problemem jest dodatkowo, że córka nie umie gryźć, a poza tym uczulona jest na jajka. Karmię 4 razy w ciągu dnia i 2 razy w nocy. Myślę o ograniczeniu karmień w ciągu dnia do 1 rano przed wyjściem do pracy.
      U nas zawsze po podawaniu preparatów żelazowych apetyt i waga polepszały się.
      Przeczytała w internecie,że należy podawać żelazo razem z witaminą C i kwasem foliowym, jak podajecie to w praktyce, z jakimi preparatami? Czy przed podaniem i po nie nalezy karmić piersią?
      • sylwkasz Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 28.06.11, 16:21
        Ja to juz nie wiem co robic, bo moje dziecko ssalo by bez przerwy piers, nic innego jej nie interesuje, obiady, kaszki, zupki, warzywa, ani owoce. Przeciez ma 17 miesiecy i powinna jesc wiecej niz kilka lyzeczek sad Nawet jak jestem w pracy to jak jest glodna zamiast zjesc obiad placze i wola mnie, wola o cycusia. Babci jest ciezko ja uspokoic, ona caly dzien czeka az ja wroce i ja nakarmie. Mysle, ze robie jej krzywde karmiac piersia, bo ma juz anemie, fatalnie przybiera na wadze i nie interesuje sie jedzeniem (prowalam wszsytkiego - jedzenie z nami, BLW, przeglodzenie, stale pory posilkow itd.itp.) Z drugiej strony nie mam serca ograniczac jej piersi skoro dostaje histerii przy odmowie. Nie wiem czy dobrze robie karmiac, nawet nie wiem czy mam jeszcze normalna ilosc pokarmu z ponad 10 kg niedowagi i majac mnostwo roznych problemow. Gdyby nie czekala ciagle na piers to moze zainteresowalaby sie jedzeniem, nie mialaby wyjscia, glod by zwyciezyl. To niby logiczne, ale ja sie i tak boje ze sie zaglodzi. sad
        • pilka87 Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 30.06.11, 15:01
          Anemia i "bycie niejadkiem " to moze byc bledne kolo.

ja polecam zelazo dla dzieci firmy nutrilite, najlepiej w polaczeniu z ich witamina C. To sa w miare naturalne witaminy , a dla dziecka smaczne smile u nas poskutkowalo miedzy innymi wlasnie to smile
          • sylwkasz Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 30.06.11, 16:33
            To chyba zwykla reklama, na pewno nie podawalas tego swojemu dziecku - jak ponad rocznemu dziecku podac takie tabletki ? Przeciez to nie jest produkt przeznaczony dla dzieci.
            • pilka87 Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 02.07.11, 22:28
              heh, no przykro mi, że tak myślisz, zwłaszcza,że jestem 2 i pół roku na tym forum i zwyczajnie chciałam pomóc.

To są tabletki do ssania, przeznaczone dla dzieci. Jedne i drugie. I tak, najzwyczajniej w świecie podawałam je roczniakowi, chociaz na opakowaniu jest,że niby od 4 lat. Moja lekarka poleca je kolejnym mamom zamiast ferrum, odkad sie z nimi zetknela.

Pozdrawiam i naprawdę życzę powodzenia
              • sylwkasz Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 04.07.11, 12:26
                To przepraszam Cie, a mozesz podac mi link do tych tabletek do ssania ? Ja widzialam tylko tabletki do polykania...
                • pilka87 Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 05.07.11, 17:53
                  allegro.pl/amway-nutrilite-witamina-c-dla-dzieci-od-super-spr-i1684379364.html
                  tu masz wit C -niby do żucia, ale jak dla mnie to one są do ssania, można rozgryźć i w ogóle. Myślę,że możesz zapytać sprzedawcę, czy nie mógłby dla Ciebie wystawić też żelaza ssania, bo z tego co widzę to w tej chwili nie ma na allegro dziecięcego. A może dawaliśmy to "dla dorosłych"? Ale to jest malutka dawka, za to w miare naturalnej witaminy i przez to lepiej przyswajalna. Przynajmniej ja w to wierze i nam pomoglosmile ale wiadomo, że każdy ma swoje zdanie na ten temat, nie?
                  poza tym dawalam kaszę jaglaną, herbatkę z pokrzywy i melase buraczaną, ponoc też ma dużo żelaza. I amarantus!

pozdrawiam
    • moyyra Re: niedobór żelaza u 20-miesięczniaka 07.07.11, 23:38
      mój syn też miał anemie,
      lekko nie było bo z niego niejadek a w dodatku dławił sie byle grudką

podawałam mu AC-Zymes ...chyba dobrze napisałam nazwę...czy pomogło- nie wiem , ale wyniki się poprawiły
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka