Dodaj do ulubionych

Osteoporoza

14.01.12, 09:27
Wiem, ze bylo, ale gdybys ktos mial jakiegos linka - moze byc po ang - o co chodzi z ta osteoporoza przy dlugim kp - bylabym baaardzoo wdziecznasmile Jakos nie moge nic wyszperac w necie...Z gory dziekujesmile
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: Osteoporoza 14.01.12, 11:18
      dlugim, nie dlugim

•Breastfeeding protects against osteoporosis. During lactation a mother may experience decreases of bone mineral. A nursing mom's bone mineral density may be reduced in the whole body by 1 to 2 percent while she is still nursing. This is gained back, and bone mineral density may actually increase, when the baby is weaned from the breast. This is not dependent on additional calcium supplementation in the mother's diet. (References).

www.kellymom.com/bf/bfextended/ebf-benefits.html
      www.kellymom.com/bf/bfextended/ebf-refs.html#Osteoporosis

www.breastfeeding.com/all_about/all_about_osteoporosis.html
      www.ivillage.com/breastfeeding-reduced-risk-osteoporosis-nursing/6-n-136859
      www.infactcanada.ca/Healthy%20Mothers.pdf

chyba ze chcialabys cos bardziej naukowo?
      • mrs.t ps. "nowe badania" 14.01.12, 11:24
        a to tylko ps do dziewczyn specjalistek, co myslicie?www.parentdish.com/2010/10/26/some-breast-feeding-moms-risk-osteoporosis/
        www.reuters.com/article/2010/10/25/us-breast-feeding-idUSTRE69O4LL20101025
        • green.sabcia Re: ps. "nowe badania" 14.01.12, 15:41
          Przeczytałam ten artykuł dotyczący występowania osteoporozy u kobiet długo karmiących, czyli 3 lata i dłużej i chociaz specjalistka w dziedzinie karmienia piersią nie jestem, to swoje zdanie mam i takie oto wnioski:
          -badania dotyczyły tylko kobiet meksykańskich, a więc nie można ich przenosić na wszystkie inne kobiety, które długo karmią swoje dzieci,
          -możliwe jest, że tamtejsze kobiety, nie posiadają możliwości, aby dobrze się odżywiać, ani w czasie ciązy, ani potem, dlatego długie karmienie piersią ich dzieci, zwłąszcza kilku po sobie, może obciążać ich kości i powodować osteoporozę, ale wyjściem nie jest przestanie czy ograniczanie karmienia, ale zapewnienie tym kobietom dostępu do dobrze zbilansowanej i pełnowartościowej diety, to raczej jest utopią, bo kto niby miałby im to zapewnić? Państwo, pracodawcy, generalnie potrzebny byłby lepszy i wyższy standard życia
          -biorąc powyższe fakty pod uwagę, w naszym rejonie geograficznym, w obecnej sytuacji, raczej osteoporoza nam nie grozismile
          • nurfe Re: ps. "nowe badania" 14.01.12, 18:56
            Poza tym na końcu jest napisane, że zaleca się zdrową dietę i więcej ruchu w trakcie ciązy i karmienia żeby osteoperoza nie była zagrożeniem
      • mrs.t Re: Osteoporoza 14.01.12, 11:25
        jeszcze jeden, o nowych badaniach
        voices.yahoo.com/extended-breastfeeding-osteoporosis-7168290.html
        • bajkolubka Re: Osteoporoza 15.01.12, 19:57
          A mrs.t jak zwykle niezawodnasmile
          Dziekuje za linki. Zaloze sie , ze te badania na niewielkiej grupie bardzo ubogich meksykanek (=uboga dieta) beda teraz orezem dla znacznej grupy lekarzy. Musze zreszta podpytac mojego ginekologa skad on czerpie wiedze na temat osteoporozy u karmiacych, bo i on - czlowiek swiatly moim zdaniem, mnie przed nia ostrzegal. No, ale wizyta za okolo miesiac, wiec mam jeszcze czas dobrze sie do niej przygotowacwink
          Pozdrawiam wszystkie odwapnionewink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka