Dodaj do ulubionych

działalność - komputer i auto

09.03.14, 17:03
Mam 2 pytanka do lektorów z działalnością:

1. Czy wrzuciliście auto w firmę (tzn w środki trwałe czy jak to się tam zwie), czy też zostawiliście je jako prywatne i odliczacie paliwo i inne koszty uzytkowania powstałe w związku z działalnością? Można tak z prywatnym autem?

2. Komputer - podobne pytanie. Mam komputer prywatny i zastanawiam się czy nawet jeśli nie wciągnę go do środków trwałych, to i tak może on zostać poddany ewentualnej kontroli i muszę powymieniać wszystkie programy darmowe, które są legalne do uzytku prywatnego na takie, których mogę używać jako firma? A co tipsowymi zbiorami w razie jakiejś kontroli?

Jak to u Was wygląda, drodzy samozatrudnieni?

:)

Obserwuj wątek
    • ninal5 Re: działalność - komputer i auto 10.03.14, 15:30
      there.there napisał:

> Mam 2 pytanka do lektorów z działalnością:
      >
      > 1. Czy wrzuciliście auto w firmę (tzn w środki trwałe czy jak to się tam zwie),
      > czy też zostawiliście je jako prywatne i odliczacie paliwo i inne koszty uzytk
      > owania powstałe w związku z działalnością? Można tak z prywatnym autem?
      >
      > 2. Komputer - podobne pytanie. Mam komputer prywatny i zastanawiam się czy nawe
      > t jeśli nie wciągnę go do środków trwałych, to i tak może on zostać poddany ewe
      > ntualnej kontroli i muszę powymieniać wszystkie programy darmowe, które są lega
      > lne do uzytku prywatnego na takie, których mogę używać jako firma? A co tipsowy
      > mi zbiorami w razie jakiejś kontroli?
      >
      > Jak to u Was wygląda, drodzy samozatrudnieni?
      >
      > :)
      >1. Tak, wrzucilam. Biorę faktury na paliwo, naprawy, amortyzację.
      2. Nie wiem. Kupiłam niedawno laptop na działalność, więc nie wiem, czy to oznacza, że wszelkie dokupywane oprogramowanie też musi być takie na firmę. Czyli na przykład nie mogę używać Microsoft Office do użytku domowego w laptopie na działalność? Nie mam pojęcia.
      • yoka1 Re: działalność - komputer i auto 10.03.14, 16:06
        2. tak oprogramowanie musi być dla małych firm, nie może być wersja domowa czy dla studentów.
        • ninal5 Re: działalność - komputer i auto 10.03.14, 16:46
          yoka1 napisała:

> 2. tak oprogramowanie musi być dla małych firm, nie może być wersja domowa czy
          > dla studentów.

Ok, kupiłam na działalność, ale można chyba z działalności usunąć? Wcześniejszy laptop przeniosłam na działalność już z zainstalowanym oprogramowaniem. Teraz ten nowy pomimo, że wzięłam fakturę na niego, to mogę chyba tej faktury nie rozliczyć (to było 2 tyg. temu i jeszcze mam nierozliczony luty) i tym samym nie wpisać laptopa w przychód? Wtedy mogę mieć normalnego Microsofta i Tradosa?
          • yoka1 Re: działalność - komputer i auto 10.03.14, 19:08
            czyli w razie kontroli, pracę wykonujesz na czym?
            • there.there Re: działalność - komputer i auto 10.03.14, 23:19
              Pytanie czy istnieje coś takiego jak domniemanie pracy przy kompie. A może tak niczego nie przygotowuję klientom i uczę ich z zakupionych przez nich samych materiałów? A co z lektorami pracującymi tylko w szkołach? Oni wcale nie muszą pomagać sobie kompem, choć oczywiście prywatny mają jak większość ludzi. Pytanie, czy ten nie zakupiony na firmę,, stary prywatny komputer może zostać poddany kontroli. Przecież większość z nas ma siedziby w domu z partnerami, rodzicami, rodzenstwem itd. Tzn że będą Ci kontrolować każdy komputer pod danym adresem? Nawte komputer Twojej babci?:) Ciekawe jak to jest, a odpowiedzi jednoznacznej w sieci znaleźć nie idzie.

Przez te wszystkie niejasności będę chyba zmuszony do zakupu drugiego kompa dla picu, na firmę. Skoro nawet programy takie jak głupi winrar czy przeglądarka pdf nie są dozwolone do darmowego uzytku firmowego, to musiałbym chyba tydzień spędzić przy moim obecnym kompie, żeby wymienić wszystkie durne darmowe programiki na darmowe-firmowe.
              • ninal5 Re: działalność - komputer i auto 11.03.14, 08:25
                No właśnie. Stary laptop, który przeniosłam na działalność, kupiony był na osobę prywatną i takie też miał oprogramowanie. Księgowy nawet nie wspomniał, że to może być problem. Jeśli jest tak jak mówicie, to wycofanie nowego lapopta z działalności ma chyba sens, bo sam Office dla osoby prywatnej to około 500zł a dla "małej firmy" już 900zł, nie mówiąc o innych "dodatkach".
                Dla mnie zakupienie laptopa na działalność nie jest równoznaczne z tym, że inne programy na nim zainstalowane będą wykorzystywane na rzecz działalności. Np. laptop ma Widnowsa i Internet (czy Internet też musi być na firmę tylko dlatego, że działa w laptopie, a co z komórką i tabletem, który też mój Internet obsługuje?) i mogę sobie szukać materiałów do pracy w Internecie, zaś z Office korzystać na własny użytek np. do prowadzenia bloga czy rysowania. Jak to udowodnić w którąkolwiek stronę?

• aga.p.p Re: działalność - komputer i auto 11.03.14, 10:43
                  A weź sobie kalkulator i policz jak na tym wyjdziesz finansowo. Komputer prywatny z prywatnymi programami idzie z prywatnej kasy. Podobnie wszystkie naprawy, upgrady, itd. Firmowy idzie w koszty. Jesteś VAT-owcem? No to już w ogóle nie ma się co zastanawiać.

Piszesz gdzieś o normalnym Tradosie - Tradek jest płatny nawet jeśli kupujesz go prywatnie. I masz do wyboru 2k z własnej kieszeni, czy 400 zł VAT-u do odliczenia, a reszta w koszt i mniejszy podatek? I nie musisz instalować wszystkiego za kasę, jest masa oprogramowania open source, które można wykorzystać także komercyjnie (np. 7zip zamiast winrara). CAT-a też można znaleźć bezpłatnego.

I ogólnie: nie musisz niczego mieć na firmę. Za to musisz umieć wykazać, że to, co masz, faktycznie przyczynia się do zarobku.
                  • ninal5 Re: działalność - komputer i auto 14.03.14, 15:21
                    Rozmawialam dopiero co z moja księgową i powiedziała mi coś, czego do tej pory nie wiedziałam. Jeśli działalność jest jednoosobowa i w jej nazwie pojawia się imię i nazwisko (tak jak u mnie) to np. w sytuacji gdy fakturę za Internet mam na siebie, jako na osobę prywatną (nie na działalność) to i tak można spróbować wrzucać ją w koszty działalności.

A jak wasze doświadczenia z kasą fiskalną?
    • there.there Re: siedziba 16.03.14, 23:30
      Mam jeszcze jedną zagadkę. Docierają do mnie sprzeczne informacje co do konieczności zgłaszania w spółdzielni tudzież w UM faktu prowadzenia działalności w miejscu zamieszkania. Jako firma płaci się wówczas "firmowy" czynsz i podatek od nieruchomości, co można wrzucić później w koszty. Ale podobno prowadzący działalnośc taką jak my nie muszą zgłaszać tego faktu i ewentualnie wystarczy spisać umowę użyczenia z właścicielem (mama, mąż, żona etc) tak na wszelki wypadek. Zgadza się?
      • ninal5 Re: siedziba 19.03.14, 12:26
        Możesz wyodrębnić np.pokój lekcyjny i wrzucić w działalność. Odlicza się wtedy proporcjonalnie do wysokości calości czynszu opłatę za ten pokój, światło itp.
        Jeśli wykonujesz działalność nie tylko w domu, ale na przykład jeździsz do uczniów czy pracujesz w firmach, to nie ma takiej koniecznści. Nie wiem, jak jest w przypadku gdy pracujesz tylko w domu.
    • ninal5 MF dla edukacji 19.03.14, 12:22
      Czy orientujecie się, czy lektorzy/nauczyciele na działalności mogą używać pakietu Microsoft Office dla edukacji? Dostałam taką ofertę kupna pakietu dla "jednostek edukacyjnych" i jest bardzo fajna cenowo, bo około 250-300zł za cały pakiet. Dla porównania MF dla przedsiębiorców to około 900zł. Czy nauczyciel prowadzący działalność jest "jednostką edukacyjną"?Można to kupować? A co jeśli zlikwiduje działalność w niedługim czasie po zakupie?
      • there.there Re: MF dla edukacji 21.03.14, 09:47
        Najlepiej byłoby chyba napisać zapytanie do microsoftu. Ja tymczasem przyzwyczajam się do darmowego OpenOffice. Pewne funkcje lub ich brak irytują, ale idzie się przyzwyczaić.
        • ninal5 Re: MF dla edukacji 22.03.14, 15:40
          Moja księgowa twierdzi, że jak najbardziej tak i żebym kupowała.
          Co do Open Office to nie wiedziełam nawet, że jest za darmo... Czy możesz napisać (może być na PM skąd go ściągnąłeś)? Dzięki, bardzo mi pomogłeś!
          • chinwag Re: MF dla edukacji 23.03.14, 17:59
            pl.libreoffice.org/pobieranie/licencja/
          • there.there Re: MF dla edukacji 23.03.14, 19:12
            Ja ściagałem wersje Apache tutaj www.openoffice.org/pl/product.download.html
            W sumie filozofia obsługi podobna do ms office, a to co mnie irytuje lub czego nie wiem staram się rozwiązać z pomocą google, gdzie są juz odpowiedzi na chyba większośc pytań.
          • ninal5 Re: MF dla edukacji 23.03.14, 19:20
            Chinwang i there dziękuję!
            • agcerz Re: MF dla edukacji 24.03.14, 16:33
              Używam OpenOffice'a od 2003 r. z powodzeniem. Jedyne problemy pojawiały się, gdy scalałam dokumenty zawierające tabele tworzone w Wordzie, w różnych jego wersjach, ale być może ten problem został już rozwiązany (był to projekt tłumaczeniowy). Co do zmiany przeznaczenia lokalu - u nas w gminie jest jednostka udzielająca informacji w takich sprawach. Pomyśleli, pomyśleli i powiedzieli, że moja działalność nie jest uciążliwa (np. zakład krawiecki byłby), ale u mnie chodziło głównie o tłumaczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka