Dodaj do ulubionych

Odkryj swoje potrzeby duchowe

01.09.11, 14:40
Czasem człowiek jest przygnębiony i nie wie dlaczego, tęskni nie wiadomo za czym.
Przyczyną może być głód Boga, potrzeba czytania słowa Bożego Biblii.
Najlepiej jest wziąć do ręki Biblię i sprawdzić jej lecznicze, pocieszające duchowo działanie, na przykład w księdze Salomona pisze: "Człowiek, który jest w dobrym nastroju serca- bezustannie ucztuje"
A kto zaoferuje ci dobry nastrój dzisiaj, chyba nie wiadomości telewizyjne?
Obserwuj wątek
    • dunajec1 Re: Odkryj swoje potrzeby duchowe 01.09.11, 16:57
      Vaciu, dobry nastroj to mi zaoferuje pelny portfel, i wtedy bede mogl podzielic sie z Jego kaplanami (czytaj oszusci) zeby mi mogli jeszcze wiecej namieszac w glowie.
      • natanista Re: Odkryj swoje potrzeby duchowe 01.09.11, 18:31
        > Vaciu, dobry nastroj to mi zaoferuje pelny portfel

Toć przecie napisała, że przyczyną przygnębienia i tęsknoty może być głód Boga.
        Wygląda na to, że tak jest także i w Twoim przypadku... wink
        • dunajec1 Re: Odkryj swoje potrzeby duchowe 02.09.11, 04:22
          No rzeczywiscie, mam glod, hehe na pelny portfel, ale prosilem Boga zeby mi w tym pomogl, to nieee, a wiec ukradlem ten portfel a Bog mi przebaczyl, zn.jego kaplani mi rozgrzeszenie dali, moge dalej krasc.
          Ale dzielic sie z oszustami ani mysle.
          • vacia Re: Odkryj swoje potrzeby duchowe 02.09.11, 07:40
            dunajec1 napisał:

> Ale dzielic sie z oszustami ani mysle.
            Dunajec
            Jeśli szukasz ukojenia w człowieku, kapłanie, duchownym to nieporozumienie,wszyscy ludzie są grzeszni, reprezentujący jakiś kościół też i nie możesz pokładać nadziei w ludziach bo się rozczarujesz natomiast świat idei ciebie nie rozczaruje. Poza tym czy to forum humorum? Wymieniamy tu poglądy na temat religii, główny błąd ludzi to przypisywanie Bogu winy za grzechy duchownych a trzeba oddzielić to co boskie od tego co ludzkie. Ludzie są grzeszni, mogą starać się nie grzeszyć ale muszą się tego uczyć i to długo, do końca życia
            • natanista Re: Odkryj swoje potrzeby duchowe 02.09.11, 09:32
              vacia napisała:

> natomiast świat idei ciebie nie rozczaruje.

Może i nie rozczaruje, ale to poniekąd kapitulacja i ucieczka przed doczesnym życiem. Ja osobiście wierzę, że i obecnie na ziemi można stworzyć bardziej ludzkie warunki do życia. Stąd też moje pelne poparcie dla idei inronizacji Chrystusa na króla Polski, bo to nie o symbole tutaj chodzi, ale o konsekwencje tego aktu.
              • vacia Re: Odkryj swoje potrzeby duchowe 02.09.11, 14:04
                natanista napisał:
                > > natomiast świat idei ciebie nie rozczaruje.
                >
                > Może i nie rozczaruje, ale to poniekąd kapitulacja i ucieczka przed doczesnym ż
                > yciem. Ja osobiście wierzę, że i obecnie na ziemi można stworzyć bardziej ludzk
                > ie warunki do życia. Stąd też moje pelne poparcie dla idei inronizacji Chrystus
                > a na króla Polski, bo to nie o symbole tutaj chodzi, ale o konsekwencje tego ak
                > tu.

Jezus już jest królem i Polski i reszty świata. Nie potrzebuje by go ludzie wynosili na
                to stanowisko, bo to Bóg wywyższył go.
                Gdyby parlament uchwalił, że Jezus jest intronizowany na króla Polski nie miało takiej wartości jak mianowanie przez Boga.
              • kociak40 Re: Odkryj swoje potrzeby duchowe 02.09.11, 22:28

"Stąd też moje pelne poparcie dla idei inronizacji Chrystusa na króla Polski, bo to nie o symbole tutaj chodzi, ale o konsekwencje tego aktu." - natanista

Jak widzę, nie tylko ks. dr hab. Natankowi pod "deklem odbiło" ale jest to dodatkowo jeszcze zaraźliwe. Nie wiem jak tobie ale ks. Natankowi to kobity potrzeba i to niejednej aby mu przeszło.
                • natanista Re: Odkryj swoje potrzeby duchowe 02.09.11, 23:14
                  kociak40 napisał:

> ks. Natankowi to kobity potrzeb a i to niejednej aby mu przeszło.

To ciekawe. Z artykułu z "Frondy" wynika, że takową już posiada:

www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/czy_rodzi_sie_nowa_sekta_14704

...pojawia się na jego [tzn. Natanka] drodze Agnieszka rodem z Ostrołęki [...] Pan nakazuje im aby porzucili swoje dotychczasowe życie i zamieszkali na pustelni u rodziców księdza gdzie zawsze latem prowadził rekolekcje dla dzieci. Z czasem rodzi się...
                  • kociak40 Re: Odkryj swoje potrzeby duchowe 03.09.11, 20:25

Ta Agnieszka jest tylko do objawień. A tu chodzi o to, żeby nie unikać pięknych kobiet, bo Bóg tego nam nigdy nie wybaczy. Słuchając tego ks. Natanka dochodzi się do wniosku, ze wariactwo to najbardziej ludzka choroba, i to nawet zaraźliwa.
    • kociak40 Re: Odkryj swoje potrzeby duchowe 02.09.11, 22:19

"Najlepiej jest wziąć do ręki Biblię i sprawdzić jej lecznicze, pocieszające duchowo działanie" - vacia

Tu vaciu masz rację, niektóre rozdziały poprawiają nasz humor. Np. wystarczy przeczytać z Księgi Rodzaju - "Bóg w gościnie u Abrahama" gdzie dowiadujemy się, że Jahwe w towarzystwie jakiś dwóch aniołów opędzlowali całego tłustego cielaka i dodatkowo jeszcze zjedli podpłomyków z trzech miar mąki, twaróg i popili to mlekiem. To naprawdę trzeba mieć boski apetyt aby to wszystko przetrawić. Wynika z tego, że Jahwe i aniołowie nie są jaroszami.
      Strasznie wygłodzeni musieli być w tym niebie, że tu u Abrahama, dopiero mogli sobie pofolgować w jedzeniu. Mieli iść do Sodomy i Gomory ale po zjedzeniu całego tłustego cielaka i popiciu tego mlekiem, chyba nie mogli tam na czas dojść.
      • vacia Re: Odkryj swoje potrzeby duchowe 03.09.11, 10:19
        kociak40 napisał:

> To naprawdę trzeba mieć boski apetyt aby to wszystko przetrawić.

Jedzenie jest czymś dobrym, przykład aniołów pokazuje, że po zmartwychwstaniu też będziemy mogli się rozkoszować posiłkiem.
        A co do Sodomy i Gomory przyszła i na nich kolej i osąd i inspekcja aniołów.
        Więc z Boga nie można robić sobie żartów bo Bóg dobry jest ale dobroć czasem przejawia się w sprawiedliwości i karze gdy nie ma miejsce na miłosierdzie.
        • kociak40 Re: Odkryj swoje potrzeby duchowe 03.09.11, 20:32

"Jedzenie jest czymś dobrym, przykład aniołów pokazuje, że po zmartwychwstaniu też będziemy mogli się rozkoszować posiłkiem." - vacia

Właśnie, jedzenie jest czymś dobrym, to przekazuje nam Biblia. Jahwe i 2 aniołów zjedli całego tłustego cielaka (taki tłusty cielak waży ponad 80 kg!!!) więc jaroszami nie są. Dlaczego Wy, w tym ziemskim krolestwie, planujecie wegeterianizm? Mięso będzie tylko w niebie?
          • dunajec1 Re: Odkryj swoje potrzeby duchowe 04.09.11, 04:48
            Kociak, ja Ci nic nie mowie, ale Ci powiem, nie jedz miesa teraz tylko poczekaj az bedziesz w niebie, wtedy sobie ulzysz, oo!!! pojdziesz w delegacji na ziemie a tam Ci dadza cielca do zjedzenia, nie wiem czy sobie poradzisz ale proba warta czekania, smacznego zycze.
            Acha, jak by co zn. jak bys nie mogl sobie poradzic z tym cielcem, to ja chetnie pomoge.....
        • kociak40 Re: Odkryj swoje potrzeby duchowe 04.09.11, 13:43

"A co do Sodomy i Gomory przyszła i na nich kolej i osąd i inspekcja aniołów." - vacia

Bardzo ważną informację vaciu przekazałaś. Bóg nie mógł działać bez aniołów. Aby dowiedzieć się co dzieje się w Sodomie i Gomorze musiał posłać na inspekcje aniołów, innej możliwości nie miał. Z zapisu biblijnego wynika, że sam też musiał się tam pofatygować i to pieszo. Obecnie już aniołowie są niepotrzebni, człowiek dał wieksze możliwości Jahwie, internet, obserwacje z satelitów, środki łączności i przekazu, szybkie środki przemieszczania itd. Teraz nie trzeba nigdzie posyłać aniołów aby wiedzieć (i to natychmiast, nawet w czasie rzeczywistym) co się dzieje nie tylko w jakichś dwóch miastach ale w dowolnym miejscu na całym świecie, i nie tylko na ziemi. Jeżeli ma się do dyspozycji tą technikę nie trzeba samemu się trudzić ani posyłać aniołów. Można usiąść wygodnie przed monitorem, włączyć obserwacje satelitarną i natychmiast podejmować odpowiednią decyzję przez naciśnięcie "guzika", a nie trudzić się chodzeniem pieszo. Teraz jest zrozumiały ten bunt aniołów w niebie, stały się niepotrzebne, nie mają żadnego zastosowania. Bunt wynikł z nudów, wolały stać się diabłami aby miały "rację bytu" aby znowu były potrzebne. Diabeł nie szkodzi tylko kusi, a tu mają ogromne pole do popisu.
        • kociak40 Re: Odkryj swoje potrzeby duchowe 05.09.11, 23:22

No i vacia, znowu ulotniła się jak kamfora. Pewno zaspokaja swoje potrzeby duchowe, czyta ST i nie ma czasu na forum.
      • aeki Re: Odkryj swoje potrzeby duchowe 03.09.11, 16:07
        (1) Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię.

Pierwsze zdanie w biblii powinno zastanowić.
        No chyba że ktoś nie myśli tylko czyta.
        Niebo stworzył dla 140 000 ludzi i swojego syna, którego zaplanował zamordować, aby siebie przeprosić.
    • facet123 Re: Odkryj swoje potrzeby duchowe 14.09.11, 12:51
      Dziekuję, odkryłem swoje potrzeby duchowe dokładnie w momencie porzucenia (narzuconej mi przez rodziców i kulturę) religii i wiary w boga.
      Dopiero światopogląd świecki pozwala na odnalezienie "swojego miejsca we wszechświecie". Mając mocne namacalne dowody tego skąd się wziął człowiek i dlaczego jest jaki jest można zrozumieć wiele z elementów otaczającego nas świata. Można też zrozumieć i wyjaśnić czym jest religia - uproszczeniem potrzebnym prostym umysłom do funkcjonowania.
      Będąc ateistą można też prawdziwie zachwycić się złożonością świata i obserwować (metaforycznie) "cuda" - tymbardziej cudowne, że nie wymagające działania jakichś mitycznych istot, ale prostych praw fizyki.

• rkcb Re: Odkryj swoje potrzeby duchowe 17.09.11, 23:12
      A jeszcze lepsze są książki o biblii - na przykład "Biblia w reku ateisty" Heleny Eilstein.
      Ileż to ciekawych rzeczy można się z niej dowiedzieć...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka