Dodaj do ulubionych

KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ?

26.05.12, 17:19
JEZUS NIE JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM - Czy Jezusa uważano za Boga?
CHOCIAŻ w Biblii często nazywa się Jezusa Synem Bożym, to jednak w I wieku nikt nie myślał, że on jest Bogiem-Synem. Nawet demony, które ‛wierzą, że jest jeden Bóg’, wiedziały z własnych przeżyć w dziedzinie duchowej, że Jezus nie jest Bogiem. Dlatego słusznie zwracały się do niego jako do odrębnego „Syna Bożego” (Jakuba 2:19; Mateusza 8:29). Kiedy zaś Jezus umarł, stojący obok żołnierze rzymscy wiedzieli dostatecznie dużo, aby mówić, iż to, co usłyszeli od jego naśladowców, musi być prawdą — nie że Jezus był Bogiem, tylko że „z pewnością ten był Synem Bożym” (Mateusza 27:54).
Tak więc wyrażenie „Syn Boży” odnosi się do Jezusa jako do odrębnej, stworzonej istoty, a nie do części składowej jakiejś Trójcy. Będąc Synem Bożym, nie mógł on być samym Bogiem, bo w Jana 1:18 powiedziano: „Boga nikt nigdy nie widział” (BT).
Uczniowie uważali Jezusa za ‛jednego pośrednika między Bogiem a ludźmi’, a nie za samego Boga (1 Tymoteusza 2:5). Zgodnie z samym znaczeniem tego wyrazu pośrednik to ktoś inny niż ci, którzy potrzebują pośrednictwa, toteż utożsamianie Jezusa z jedną ze stron, które ma pojednać, byłoby sprzeczne z tą definicją. Byłoby to udawaniem kogoś, kim się nie jest.
Biblia wypowiada się wyraźnie i konsekwentnie o stosunkach łączących Boga z Jezusem. Tylko Jehowa Bóg jest Wszechmocnym. Bezpośrednio stworzył Jezusa do bytu przedludzkiego. Jezus miał więc początek i nigdy nie mógł być równy Bogu pod względem potęgi ani wieczności.
(Psalm 90:2) Zanim się narodziły góry, nim zacząłeś jakby w bólach porodowych wydawać ziemię i żyzną krainę, już od czasu niezmierzonego po czas niezmierzony ty jesteś Bogiem.
(Psalm 83:18) aby wiedziano, że ty, który masz na imię Jehowa, ty sam jesteś Najwyższym nad całą ziemią.
(Izajasza 42:8) „Jam jest Jehowa. To jest moje imię; i chwały mojej nie oddam nikomu innemu ani mej sławy rytym wizerunkom.
(Izajasza 44:6) „Oto, co rzekł Jehowa, Król Izraela i jego Wykupiciel, Jehowa Zastępów: ‚Ja jestem pierwszy i ja jestem ostatni, a oprócz mnie nie ma Boga.
(Przysłów 8:22, 23) „Jehowa mnie utworzył jako początek swej drogi, najwcześniejsze ze swych dawnych dzieł. 23 Od czasu niezmierzonego zostałam ustanowiona, od początku, od czasów wcześniejszych niż ziemia.
(Izajasza 44:6) „Oto, co rzekł Jehowa, Król Izraela i jego Wykupiciel, Jehowa Zastępów: ‚Ja jestem pierwszy i ja jestem ostatni, a oprócz mnie nie ma Boga.
(Mateusza 16:15-16) Powiedział im: „A wy jak mówicie, kim jestem?” 16 Odpowiadając, Szymon Piotr rzekł: „Tyś jest Chrystus, Syn Boga żywego”.
(Mateusza 20:23) On im powiedział: „Kielich mój istotnie będziecie pić, ale to zasiadanie po mej prawicy i po mej lewicy nie moją jest rzeczą, abym mógł je dać, lecz należy ono do tych, dla których zostało przygotowane przez mojego Ojca”.
(Mateusza 27:46) Około godziny dziewiątej Jezus zawołał donośnym głosem, mówiąc: „Eli, Eli, lama sabachtani?”, to jest: „Boże mój, Boże mój, czemuś mnie opuścił?”
(Marka 13:32) „O dniu owym lub godzinie nie wie nikt — ani aniołowie w niebie, ani Syn, tylko Ojciec.
(Marka 15:34) A o godzinie dziewiątej Jezus zawołał donośnym głosem: „Eli, Eli, lama sabachtani?”, co w tłumaczeniu znaczy: „Boże mój, Boże mój, czemuś mnie opuścił?”
(Łukasza 4:7-8) Jeśli więc ty oddasz mi cześć przed moim obliczem, wszystko to będzie twoje”. 8 Jezus, odpowiadając, rzekł do niego: Jest napisane: ‚Jehowę, twego Boga, masz czcić i tylko dla niego masz pełnić świętą służbę.
(Łukasza 6:12) W owych dniach odszedł na górę, by się modlić, i spędził całą noc na modlitwie do Boga.
(Łukasza 9:18) Później, gdy sam się modlił, zeszli się do niego uczniowie, a on ich zapytał, mówiąc: „Jak mówią tłumy, kim jestem?”
(Łukasza 9:20) Wtedy powiedział im: „A wy jak mówicie, kim jestem?” Piotr, odpowiadając, rzekł: „Chrystusem Bożym”.
(Łukasza 22:42) mówiąc: „Ojcze, jeśli chcesz, zabierz ten kielich ode mnie. Jednakże nie moja wola, lecz twoja niech się dzieje”.
(Jana 14:28) Słyszeliście, że wam powiedziałem: Odchodzę i znowu przyjdę do was. Gdybyście mnie miłowali, radowalibyście się, że idę do Ojca, gdyż Ojciec jest większy niż ja.
(Jana 17:3) To znaczy życie wieczne: ich poznawanie ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz tego, któregoś posłał, Jezusa Chrystusa.
(Jana 20:17) Jezus powiedział jej: „Przestań się mnie kurczowo trzymać. Jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Ale idź do moich braci i powiedz im: ‚Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego’”.
(1 Koryntian 8:6) dla nas wszakże jest jeden Bóg, Ojciec, z którego jest wszystko, a my dla niego; i jeden jest Pan, Jezus Chrystus, przez którego jest wszystko i my przez niego.
(1 Koryntian 11:3) Ale chcę, byście wiedzieli, że głową każdego mężczyzny jest Chrystus, a głową kobiety jest mężczyzna, a głową Chrystusa jest Bóg.
(1 Koryntian 15:24) Następnie — koniec, gdy przekaże królestwo swemu Bogu i Ojcu, obróciwszy wniwecz wszelki rząd oraz wszelką władzę i moc.
(1 Koryntian 15:27-28) Albowiem Bóg „podporządkował wszystko pod jego stopy”. Ale gdy mówi, iż ‛wszystko zostało podporządkowane’, jest oczywiste, że z wyjątkiem tego, który mu wszystko podporządkował. 28 A gdy już wszystko będzie mu podporządkowane, wtedy również sam Syn podporządkuje się temu, który mu wszystko podporządkował, tak by Bóg był wszystkim dla każdego.
(2 Koryntian 1:3-4) Błogosławiony niech będzie Bóg i Ojciec naszego Pana, Jezusa Chrystusa, Ojciec tkliwych zmiłowań i Bóg wszelkiego pocieszenia, 4 który nas pociesza we wszelkim naszym ucisku, abyśmy tych, co są w jakimkolwiek ucisku, mogli pocieszać tym pocieszeniem, którym sami jesteśmy pocieszani przez Boga.
(2 Koryntian 11:30-31) Jeżeli trzeba się chlubić, to będę się chlubił tym, co ma związek z moją słabością. 31 Bóg i Ojciec Pana Jezusa — Ten, który ma być wysławiany na wieki — wie, iż nie kłamię.
(Galatów 1:1-4) Paweł, apostoł nie od ludzi ani nie przez człowieka, lecz przez Jezusa Chrystusa oraz Boga, Ojca, który go wskrzesił z martwych, 2 i wszyscy bracia ze mną — do zborów w Galacji: 3 Życzliwość niezasłużona i pokój wam od Boga, naszego Ojca, i od Pana Jezusa Chrystusa. 4 On dał samego siebie za nasze grzechy, żeby nas wyzwolić z obecnego niegodziwego systemu rzeczy, zgodnie z wolą naszego Boga i Ojca,
(Efezjan 1:17) aby Bóg naszego Pana, Jezusa Chrystusa, Ojciec chwały, dał wam ducha mądrości i objawienia w dokładnym poznaniu go;
(Efezjan 4:6) jeden Bóg i Ojciec wszystkich, który jest ponad wszystkimi i przez wszystkich, i we wszystkich.
(Filipian 1:2) Życzliwość niezasłużona i pokój wam od Boga, naszego Ojca, i od Pana Jezusa Chrystusa.
(Kolosan 1:15) On jest obrazem niewidzialnego Boga, pierworodnym wszelkiego stworzenia;
(Hebrajczyków 13:15) Przez niego zawsze składajmy Bogu ofiarę wysławiania, to jest owoc warg publicznie wyznających jego imię.
(1 Piotra 1:3) Błogosławiony niech będzie Bóg i Ojciec naszego Pana, Jezusa Chrystusa, gdyż stosownie do swego wielkiego miłosierdzia dał nam — przez zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa spośród umarłych — nowe zrodzenie do żywej nadziei,
(Judy 24-25) A temu, który jest w stanie was ustrzec od upadku i stawić jako nieskalanych wobec swej chwały z wielką radością, 25 jedynemu Bogu, naszemu Wybawcy, przez Jezusa Chrystusa, naszego Pana, niech będzie chwała, majestat, potęga i władza od całej minionej wieczności i teraz, i na całą wieczność. Amen.
(1 Jana 5:20) My zaś wiemy, że Syn Boży przyszedł i obdarzył nas zdolnością umysłu, żebyśmy mogli poznać prawdziwego. I jesteśmy
Obserwuj wątek
    • sphinx10 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 26.05.12, 22:39
      Tu masz zestaw bogów. Proszę sobie wybrać.
      Sorki. Jeśli uważasz, że jest jeden bóg tylko pod innymi nazwami, to obrażasz miliony ludzi i ich bogów.
      pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:B%C3%B3stwa_wed%C5%82ug_kultury
    • mniszka51 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 28.05.12, 18:41
      czp8 chyba jesteś ŚJ i masz rację. Niepotrzebne są te twoje cytaty. Dla mnie istotne jest to że Jezus został bogiem przez głosowanie.

325 r. - Sobór nicejski. W wyniku głosowania 250 biskupów sprowokowanego naukami Arrio, księdza heretyka z Aleksandrii, który głosił że Jezus nie jest Bogiem, tylko bóstwem niższej klasy, 248 biskupów głosowało za uznaniem, że "Syn Boga został zrodzony, a nie stworzony, współistotny Ojcu czyli, że Bóg Syn jest tak samo Bogiem, jak Bóg Ojciec i że Bóg jest jeden, ale w różnych Osobach".
      • kociak40 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 28.05.12, 19:21
        Mahometanie uważają Jezusa tylko za proroka, tak samo jak Jana Chrzciciela.
        • czp8 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 28.05.12, 19:32
          (Psalm 10:4) Niegodziwiec w zarozumialstwie swym nie podejmuje poszukiwań; wszystkie jego myśli to: „Nie ma Boga”.
          (Dzieje 13:40-41) Dlatego baczcie, żeby nie przyszło na was to, co jest powiedziane u Proroków: 41 ‚Zobaczcie to, wy, okazujący pogardę, i zdumiewajcie się tym, i przepadnijcie, ponieważ ja dokonuję dzieła za dni waszych — dzieła, w które wcale nie uwierzycie, nawet jeśli ktoś wam o nim szczegółowo opowie’”.

(2 Tymoteusza 3:16-17) Całe Pismo jest natchnione przez Boga i pożyteczne do nauczania, do upominania, do prostowania, do karcenia w prawości, 17 aby człowiek Boży był w pełni umiejętny, całkowicie wyposażony do wszelkiego dobrego dzieła.
          Tekst linka
      • czp8 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 28.05.12, 19:29
        (Hebrajczyków 4:12) Bo słowo Boże jest żywe i oddziałuje z mocą, i jest ostrzejsze niż wszelki miecz obosieczny, i przenika aż do rozdzielenia duszy i ducha, a także stawów i ich szpiku, i jest zdolne rozeznać myśli i zamiary serca.
        Osobiście się przekonałem o prawdziwości powyższych słów. W stosownym czasie Jehowa otworzył mi serce na swoje Słowo i zapragnąłem mu slurzyć z całego serca.Tekst linka
        • mniszka51 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 28.05.12, 21:01
          Wasze cytaty są czasami śmieszne czasem bezsensowne. Dlaczego nie cytujecie tego co mam w stopce, ani tego :

(4) Pan rzekł do niego: Przejdź przez środek miasta, przez środek Jerozolimy i nakreśl ten znak TAW na czołach mężów, którzy wzdychają i biadają nad wszystkimi obrzydliwościami w niej popełnianymi.. (5) Do innych zaś rzekł, tak iż słyszałem: Idźcie za nim po mieście i zabijajcie! Niech oczy wasze nie znają współczucia ni litości! (6) Starca, młodzieńca, pannę, niemowlę i kobietę wybijajcie do szczętu!

Księga Ezechiela

(2) Tak mówi Pan Zastępów: Ukarzę Amaleka za to, co uczynił Izraelitom, jak stanął przeciw nim na drodze, gdy szli z Egiptu. (3) Dlatego teraz idź, pobijesz Amaleka i obłożysz klątwą wszystko, co jest jego własnością; nie lituj się nad nim, lecz zabijaj tak mężczyzn, jak i kobiety, młodzież i dzieci, woły i owce, wielbłądy i osły. (4) Saul zwołał wtedy lud i dokonał jego przeglądu w Telam, dwustu tysięcy piechoty oraz dziesięciu tysięcy <spośród pokolenia Judy>.

Księga Samuela
        • kociak40 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 29.05.12, 00:20
          czp8

Czy oprócz cytowania z Biblii możesz sam udzielić odpowiedzi na zadane pytanie?
          Piszesz, że w stosownym czasie Jehowa otworzył Ci serce na swoje słowo.
          Historia ludzi zgromadzonych w duże społeczności (osady, miasta) sięga wstecz ~ 20 tysięcy lat. Postawały państwa Sumerów, Asyryjczyków, Babilończyków, Egipcjan, a słów Jehowy nie było. Powstawały religie już ~30 tysięcy lat temu i ludzie mieli innych bogów, Jehowy nie znali, i jakoś żyli. Pierwsze Księgi ST pisał sam Mojżesz ~3 tysięcy lat temu i wtedy to imię podał.
          Nie był także pierwszym twórcą religii monoteistycznej, bo miał przekaz ustny o faraonie Echnatonie, który ~200 lat wcześniej był pierwszym twórcą takiej religii. Jak Ci się zdaje, dlaczego Jehowa przyglądał się przez 17 tysięcy lat na życie ludzi, którzy nie znali Jego imienia ani religii monoteistycznej? Co było powodem, że Jehowa dopuścił do tego, że ludzie ci wierzyli w licznych Bogów, a Jehowa milczał? Biblia była pisana przez bardzo dużo róznych ludzi i to na przestrzeni ~ tysiąca lat, dlaczego tak leniwie to robił? Możesz coś napisać w tej sprawie? Cytaty może każdy przeczytać ale powodów opieszałości Jehowy nie znamy, i to w tak ważnej sprawie, że ludzie "otwierali" serca w tak dugim okresie na innych Bogów? Nie zależy mu na ludziach?
          • dunajec1 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 29.05.12, 02:58
            Ja mysle kociak ze bogow bylo cala kupa, a ze walczyli miedzy soba o wladze to i nie mieli czasu zajmowac sie ludzmi, az w koncu ten Jehowa czy Jahwe wygral albo w inny sposob sobie podporzadkowal to i zaczal myslec o ludziach, a pierwszym co bylo to napisanie,
            "Nie bedziesz mial Bogow cudzych przedemna",
            a wiec jednak byli i sa inni skoro sam tak powiedzial.
            • czp8 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 29.05.12, 07:33
              (1 Koryntian 8:5, 6) Bo chociaż są tacy, których zwą „bogami”, czy to w niebie, czy na ziemi, jako że jest wielu „bogów” i wielu „panów”, 6 dla nas wszakże jest jeden Bóg, Ojciec, z którego jest wszystko, a my dla niego; i jeden jest Pan, Jezus Chrystus, przez którego jest wszystko i my przez niego.

Którego Boga czcić?
              LUDZIE w przeciwieństwie do zwierząt posiadają zdolność oddawania czci. Leży ona w naszej naturze. Mamy również sumienie, czyli poczucie moralności, które nam podpowiada, co jest dobre, a co złe. Pod takim czy innym względem wszyscy staramy się zgodnie z nim postępować, niejeden zaś liczy przy tym na kierownictwo jakiegoś boga lub bogów.
              W ostatnich stu — dwustu latach niektórzy świeccy intelektualiści kwestionowali istnienie wszechmocnego Boga i Stwórcy. W 1844 roku Karol Marks określił religię mianem „opium dla ludu”. Potem Karol Darwin sformułował teorię ewolucji. Później nastąpiła rewolucja bolszewicka. W Europie Wschodniej uznano ateizm za oficjalną doktrynę państwową i twierdzono, że religia wymrze razem z pokoleniem roku 1917. Ale ateiści nie mogli zmienić natury ludzkiej. Świadczy o tym widoczne w tej części świata ożywienie religijne.
              Jednakże Biblia wyjaśnia, iż „na niebie i na ziemi” istnieje wiele „tak zwanych bogów — jest zresztą mnóstwo takich bogów i panów” (1 Koryntian 8:5, BT). W minionych stuleciach ludzkość czciła niezliczoną ilość bóstw, między innymi płodności, miłości i wojny, a nawet wina i biesiad. W samym hinduizmie są miliony bogów.
              Mieszkańcy Babilonii, Asyrii i Egiptu, jak również krajów buddyjskich, oddawali cześć wielu trójcom bogów. Chrześcijaństwo też ma swoją „świętą” Trójcę. Dla wyznawców islamu — religii, która odrzuciła ten dogmat — „nie ma boga oprócz Allacha”. Ale nawet osoby kpiące z wiary w niewidzialnego, wszechmocnego Boga mają własne bóstwa. Na przykład w Liście do Filipian 3:19 czytamy o jednostkach uwikłanych w sidła materializmu, że „bogiem ich jest brzuch” (Bw).
              Większość ludzi czci boga lub bogów kraju bądź społeczeństwa, w którym przyszło im żyć. W związku z tym nasuwają się pewne pytania: Czy wszystkie formy wielbienia prowadzą do tego samego celu — jak różne szlaki wiodące na szczyt góry? A może niejedna z mistycznych dróg religii prowadzi do katastrofy, niczym ścieżka kończąca się przepaścią? Czy istnieje cały wachlarz właściwych form wielbienia, czy raczej tylko jedna? Czy należy czcić wielu bogów, czy też na wyłączne oddanie i hołd zasługuje jeden jedyny Bóg Wszechmogący?
              Pojawienie się fałszywych bogów
              Powyższe pytania wymagają szczegółowego rozważenia. Dlaczego? Ponieważ Biblia, najstarszy spisany autorytet w dziedzinie religii, wyjaśnia, jak pewien fałszywy bóg za pośrednictwem węża skłonił naszych prarodziców do zejścia na złą drogę. Tragiczne skutki tej intrygi odczuwamy po dziś dzień (Rodzaju 3:1-13, 16-19; Psalm 51:7, Bw). Jezus, „Syn Boży”, mówił o tym zbuntowanym bogu jako o „władcy tego świata”, a jeden z apostołów określił go mianem „boga tego systemu rzeczy” (Jana 1:34; 12:31; 16:11; 2 Koryntian 4:4). W 12 rozdziale i 9 wersecie Księgi Objawienia został on przedstawiony jako „pradawny wąż, nazywany Diabłem i Szatanem, który wprowadza w błąd całą zamieszkaną ziemię”. Właśnie jemu podlega światowe imperium religii fałszywej.
              Szatan jest mistrzem w zwodzeniu (1 Tymoteusza 2:14). Zręcznie wykorzystuje wszczepione człowiekowi pragnienie oddawania czci, podsuwając mu wszelkiego rodzaju bóstwa — takie jak duchy przodków, figury religijne, ikony bądź wizerunki Madonny. Popiera też kult stworzeń ludzkich, na przykład potężnych władców, zwycięskich generałów albo gwiazd filmu czy sportu (Dzieje 12:21-23). Powinniśmy więc zachowywać czujność, będąc zdecydowani szukać i czcić tylko prawdziwego Boga, który „w istocie nie jest daleko od nikogo z nas” (Dzieje 17:27).
              Kto więc jest tym niezrównanym Bogiem, godnym naszej czci? Jakieś 3000 lat temu psalmista biblijny nazwał Go ‛Najwyższym, Wszechmocnym, Bogiem swoim, w którym położy ufność’ i użył Jego wzniosłego imienia — „Jehowa” (Psalm 91:1, 2). Wcześniej Mojżesz powiedział o Nim: „Jehowa, nasz Bóg, to jeden Jehowa” (Powtórzonego Prawa 6:4). A prorok Izajasz zacytował słowa samego Boga: „Ja jestem Jehowa. Takie jest moje imię; i nie dam nikomu innemu mojej chwały ani sławy mej rytym wizerunkom” (Izajasza 42:8).
              Jehowa chce oczyścić swe imię z wszelkich zarzutów, jakie nikczemnie wysunął fałszywy bóg, Szatan. Unaocznił, jak tego dokona, gdy w roku 1513 p.n.e. posłużył się prorokiem Mojżeszem do uwolnienia narodu izraelskiego spod ciemięskiej władzy Egiptu. Przy tej okazji Jehowa połączył swe imię z oświadczeniem: „Okażę, że jestem, jakim się okażę” (Wyjścia 3:14, 15). Zamierzał dowieść faraonowi swoich racji, ale przedtem poinformował tego niegodziwego władcę: „Dlatego zostawiłem cię przy życiu, byś zobaczył siłę moją i by imię moje zostało rozsławione po całej ziemi” (Wyjścia 9:16, BT).
              Dzisiaj sytuacja wygląda podobnie. Bóg tego świata, Szatan, podobnie jak niegdyś faraon, sprzeciwia się Jehowie i podstępnie prowadzi walkę duchową z ludźmi miłującymi sprawiedliwość i prawdę (Efezjan 6:11, 12, 18). Jednakże pomimo jego sprzeciwu Bóg zamierza jeszcze raz uświetnić swoje imię. Ale zanim okaże swą moc przez zniszczenie Szatana i wszystkich jego dzieł, rozsyła swoich chwalców, by po całej ziemi ogłaszali świętość imienia Jehowy. Działalność ta stanowi istotną część prawdziwego wielbienia.
              Nic więc dziwnego, że sam Bóg powiedział, iż prawdziwi czciciele będą Jego świadkami — Świadkami Jehowy, ‛ludem, który dla siebie ukształtował, aby rozgłaszał Jego chwałę’ (Izajasza 43:10-12, 21). Jak to czynią? Głoszą i nauczają publicznie oraz od domu do domu, przekazując innym dobrą nowinę o tym, że Królestwo Jehowy pod władzą Syna Bożego, Jezusa Chrystusa, zapewni posłusznej ludzkości wieczyste błogosławieństwa na rajskiej ziemi. Dlatego czczą Jehowę „bezustannie”, jak to czynili prawdziwi chrześcijanie w I wieku (Dzieje 5:42; 20:20, 21). Czy Bóg im w tym błogosławi? Odpowiedź znajdziemy na następnych stronach.
              Tekst linka
              • astrotaurus Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 29.05.12, 08:56
                czp8 napisał(a):

** Którego Boga czcić?
                LUDZIE w przeciwieństwie**

A troll bzdety wkleja, wkleja, wkleja....
          • czp8 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 29.05.12, 07:30
            (2 Piotra 3:8, 9) Ale niech ten jeden fakt nie uchodzi waszej uwagi, umiłowani, że u Jehowy jeden dzień jest jak tysiąc lat, a tysiąc lat — jak jeden dzień. 9 Jehowa nie jest powolny w sprawie swej obietnicy, jak to niektórzy uważają za powolność, lecz jest cierpliwy względem was, ponieważ nie pragnie, żeby ktokolwiek został zgładzony, ale pragnie, żeby wszyscy doszli do skruchy.

Sytuacji człowieka nie da się porównać z pozycją Stwórcy — nie mieszka On przecież w naszym Układzie Słonecznym i nie musi zważać na obserwowane w nim cykle astronomiczne. O Bogu, istniejącym od czasu niezmierzonego po czas niezmierzony, psalmista powiedział: „Bo tysiąc lat jest w twoich oczach zaledwie jak dzień wczorajszy, który przeminął, i jak straż w nocy” (Ps 90:2, 4). Podobnie apostoł Piotr napisał, iż „u Jehowy jeden dzień jest jak tysiąc lat, a tysiąc lat — jak jeden dzień” (2Pt 3:8). Dla ludzi 1000 lat to 365 242 osobne dni i noce, ale dla Stwórcy może to być po prostu jeden nieprzerwany odcinek czasu, w którym podejmuje jakąś celową działalność i doprowadza ją do szczęśliwego końca, tak jak człowiek zaczyna pracę rankiem, a kończy ją u schyłku dnia.
            Jehowa jest Stwórcą naszego wszechświata, w którym czas, przestrzeń, ruch, masa i energia są ze sobą ściśle powiązane. Panuje nad nimi wszystkimi według własnej woli, a czas realizacji swego zamierzenia wobec ziemskich stworzeń określa z dokładnością do ‛dnia i godziny’ (Mt 24:36; Gal 4:4). Wyznaczonych zaś przez siebie terminów dotrzymuje z niedościgłą punktualnością.
            Tekst linka
          • mniszka51 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 29.05.12, 08:06
            Kociak oczywiście myli się. Dlaczego ?? Nie czytał biblii. Z niej wynika wyraźnie że Adam, pierwszy człowiek został stworzony trochę ponad 6000 lat temu. Niemożliwe więc jest powstawanie religii 30 000 lat temu.
            Na poważnie , czasami mam wrażenie że dla ŚJ sama biblia jest bogiem. Czytają i cytują wygodne im wątki, nie widzą absurdów i sprzeczności w niej zawartych.
            Doświadczenie na forum mówi że czp8 zapadnie pod ziemię.
            • czp8 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 29.05.12, 08:10
              (Psalm 10:4) Niegodziwiec w zarozumialstwie swym nie podejmuje poszukiwań; wszystkie jego myśli to: „Nie ma Boga”.
              (Dzieje 13:40-41) Dlatego baczcie, żeby nie przyszło na was to, co jest powiedziane u Proroków: 41 ‚Zobaczcie to, wy, okazujący pogardę, i zdumiewajcie się tym, i przepadnijcie, ponieważ ja dokonuję dzieła za dni waszych — dzieła, w które wcale nie uwierzycie, nawet jeśli ktoś wam o nim szczegółowo opowie’”.

(2 Tymoteusza 3:16-17) Całe Pismo jest natchnione przez Boga i pożyteczne do nauczania, do upominania, do prostowania, do karcenia w prawości, 17 aby człowiek Boży był w pełni umiejętny, całkowicie wyposażony do wszelkiego dobrego dzieła.
              • kociak40 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 29.05.12, 19:50

"(2 Piotra 3:8, 9) Ale niech ten jeden fakt nie uchodzi waszej uwagi, umiłowani, że u Jehowy jeden dzień jest jak tysiąc lat, a tysiąc lat — jak jeden dzień."

Na tej podstawie wyliczyłeś ile jest dni w tysiącu lat na Ziemi ale czas zależy od prędkości i grawitacji i w każdym punkcie czasoprzestrzeni jest inny. Zależy także od tego gdzie był uklad ruchomy, gdzie spoczynkowy i gdzie był obserwator tego przedziału czasu. Takie wyliczenia czasu w stosunku do Boga i ludzi na Ziemi nie mają sensu. Już od tysięcy lat mędrcy głowili się aby podać definicję czasu i bez skutku.
                Obecnie, możemy tylko podać - "Nie wiemy co to jest czas, możemy tylko go mierzyć w pewnych przedziałach".
                • czp8 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 29.05.12, 20:56
                  Czas i wieczność — co naprawdę o nich wiemy?
                  „CZAS to chyba jedno z najbardziej tajemniczych ludzkich doświadczeń” — powiedziano w pewnej encyklopedii. Podanie prostej definicji czasu rzeczywiście jest prawie niemożliwe. Mówimy, że czas „mija”, „płynie”, „leci” albo że to my poruszamy się w „strumieniu czasu”, choć tak naprawdę nie wiemy dokładnie, czym on jest.
                  Kiedyś zdefiniowano czas jako miarę „odległości między dwoma zdarzeniami”. Ale doświadczenie podpowiada nam, że czas jest niezależny od zdarzeń; wydaje się upływać bez względu na to, czy coś się dzieje, czy nie. Pewien filozof twierdził nawet, że w gruncie rzeczy czas nie istnieje — że jest tylko wytworem naszej wyobraźni. Ale czy to możliwe, by podstawa tak wielu naszych doświadczeń była po prostu dziełem wyobraźni?
                  Czas z biblijnego punktu widzenia
                  Biblia nie podaje żadnej definicji czasu, być może więc człowiek nie jest w stanie do końca pojąć jego istoty. Podobnie trudno nam ogarnąć myślą bezmiar przestrzeni kosmicznej. Najwyraźniej czas należy do spraw, które tylko Bóg potrafi w pełni zrozumieć, gdyż jedynie On istnieje „od czasu niezmierzonego po czas niezmierzony” (Psalm 90:2).
                  Wprawdzie Biblia nie definiuje czasu, lecz wypowiada się o nim jako o czymś realnym. Najpierw czytamy w niej, że Bóg stworzył „źródła światła”: Słońce, Księżyc i gwiazdy, by wyznaczały czas — miały „służyć za znaki, jak również do określania pór i dni, i lat”. Wiele wydarzeń opisanych w tej Księdze dokładnie umiejscowiono w strumieniu czasu (Rodzaju 1:14; 5:3-32; 7:11, 12; 11:10-32; Wyjścia 12:40, 41). Biblia mówi też, że czas to coś, z czego powinniśmy mądrze korzystać, jeśli chcemy dostąpić błogosławieństwa Bożego i mieć widoki na życie wieczne (Efezjan 5:15, 16).
                  • astrotaurus Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 30.05.12, 00:54
                    czp8 napisał(a):

**Czas i wieczność — co naprawdę o nich wiemy?**

• astrotaurus Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 30.05.12, 00:53
                  kociak40 napisał:

**Obecnie, możemy tylko podać - "Nie wiemy co to jest czas, możemy tylko go mierzyć w pewnych przedziałach". **

...a sam głupi jak świnia...

On nie wie co mierzy, ale on to mierzy. I jeszcze pewnie chce by traktować go poważnie!
                  • kociak40 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 30.05.12, 03:34
                    astrotaurus

Cóż ty ciemniaku możesz więcej napisać? Możesz tylko poszczekiwać i wypisywać inwektywy.
                    Za głupi jesteś aby zwracać na ciebie uwagę. Należysz do trolli, którzy nie umieją w inny sposób "zaistnieć".
                    • astrotaurus Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 30.05.12, 07:40
                      kociak40 napisał:

**Cóż ty ciemniaku możesz więcej napisać?**
                      A po co mam trollowi pisać więcej kiedy troll zaniedbuje nawet kontaktu z elementarzem?
                      Wypisywanie pseudointelektualnych bzdetów bez kliknięcia nawet choćby na wiki to czysta żenada.
                      Ale może ja się mylę, może potrafisz powiedzieć w sposób rozumny jak zabierasz się do mierzenia czegoś o czym nie wiesz co to jest. Komitet Noblowski czeka!

**Możesz tylko poszczekiwać i wypisywać inwektywy.
                      Za głupi jesteś aby zwracać na ciebie uwagę. Należysz do trolli, którzy nie umieją w inny sposób "zaistnieć".**
                      Pyskacze, którzy sądzą, że nienawistnym słowotokiem zamaskują prawdę stanowią populację nader liczną, weź jednak pd uwagę, że Twoje występy są w tym wątku zapisane. Zrobienie mi wody z mózgu to zadanie stanowczo nie na Twoje siły i nie sądzę by w odniesieniu do wielu innych użytkowników taka sztuczka mogłaby się udać, więc pamiętaj, że Ty sam się możesz najskuteczniej ośmieszyć.
                      Zatem oprócz bezsilnego a obfitego plucia wydal z siebie jednak choć minimalny wykład o mierzeniu niewiadomoczego.
                    • czp8 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 30.05.12, 07:41

Tekst linka
                      • astrotaurus Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 30.05.12, 08:21
                        czp8 napisał(a):

**(Psalm 10:4) Niegodziwiec w zarozumialstwie **

Czy leci z nami Moderator? :l
    • astrotaurus Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 29.05.12, 08:55
      czp8 napisał(a):

**JEZUS NIE JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM - Czy Jezusa uważano **

--
      Każdy ma prawo do własnego zdania, ale nie do własnych faktów
    • czp8 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 29.05.12, 20:59
      JEZUS MA SWOJEGO BOGA. (Izajasza 44:6) Oto, co rzekł Jehowa, Król Izraela i jego Wykupiciel, Jehowa Zastępów: Ja jestem pierwszy i ja jestem ostatni, a oprócz mnie nie ma Boga. (Objawienie 3:2) Stań się czujny i umocnij to, co pozostało, a było bliskie śmierci, bo nie stwierdziłem, by twe uczynki były w pełni dokonane przed moim Bogiem.
      (Objawienie 3:12) Zwyciężającego uczynię filarem w świątyni Boga mojego i na pewno już z niej nie wyjdzie, i napiszę na nim imię Boga mojego i imię miasta Boga mojego, nowej Jerozolimy, która zstępuje z nieba od Boga mojego, i nowe imię moje.
      (Objawienie 4:11) Godzien jesteś, Jehowo, Boże nasz, przyjąć chwałę i szacunek, i moc, ponieważ tyś stworzył wszystko i z twojej woli wszystko zaistniało i zostało stworzone. (Jana 20:17) Jezus powiedział jej: „Przestań się mnie kurczowo trzymać. Jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Ale idź do moich braci i powiedz im: ‚Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego. (Łukasza 6:12) W owych dniach odszedł na górę, by się modlić, i spędził całą noc na modlitwie do Boga. (Mateusza 27:46) Około godziny dziewiątej Jezus zawołał donośnym głosem, mówiąc: Eli, Eli, lama sabachtani, to jest: Boże mój, Boże mój, czemuś mnie opuścił. (Marka 13:32) O dniu owym lub godzinie nie wie nikt — ani aniołowie w niebie, ani Syn, tylko Ojciec. (Łukasza 9:18) Później, gdy sam się modlił, zeszli się do niego uczniowie, a on ich zapytał, mówiąc: Jak mówią tłumy, kim jestem.
      (Łukasza 9:20) Wtedy powiedział im: A wy jak mówicie, kim jestem? Piotr, odpowiadając, rzekł: Chrystusem Bożym. (Jana 14:28) Słyszeliście, że wam powiedziałem: Odchodzę i znowu przyjdę do was. Gdybyście mnie miłowali, radowalibyście się, że idę do Ojca, gdyż Ojciec jest większy niż ja. (Jana 17:3) To znaczy życie wieczne: ich poznawanie ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz tego, któregoś posłał, Jezusa Chrystusa. (1 Koryntian 11:3) Ale chcę, byście wiedzieli, że głową każdego mężczyzny jest Chrystus, a głową kobiety jest mężczyzna, a głową Chrystusa jest Bóg. (1 Koryntian 15:24) Następnie — koniec, gdy przekaże królestwo swemu Bogu i Ojcu, obróciwszy wniwecz wszelki rząd oraz wszelką władzę i moc.
      (1 Koryntian 15:27, 28) Albowiem Bóg podporządkował wszystko pod jego stopy. Ale gdy mówi, iż wszystko zostało podporządkowane, jest oczywiste, że z wyjątkiem tego, który mu wszystko podporządkował. 28 A gdy już wszystko będzie mu podporządkowane, wtedy również sam Syn podporządkuje się temu, który mu wszystko podporządkował, tak by Bóg był wszystkim dla każdego. (2 Koryntian 11:30, 31) Jeżeli trzeba się chlubić, to będę się chlubił tym, co ma związek z moją słabością. 31 Bóg i Ojciec Pana Jezusa — Ten, który ma być wysławiany na wieki — wie, iż nie kłamię. (Kolosan 1:15) On jest obrazem niewidzialnego Boga, pierworodnym wszelkiego stworzenia; (Judy 24, 25) A temu, który jest w stanie was ustrzec od upadku i stawić jako nieskalanych wobec swej chwały z wielką radością, 25 jedynemu Bogu, naszemu Wybawcy, przez Jezusa Chrystusa, naszego Pana, niech będzie chwała, majestat, potęga i władza od całej minionej wieczności i teraz, i na całą wieczność. Amen.
      Tekst linka
      • kociak40 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 30.05.12, 03:56
        "Czas z biblijnego punktu widzenia" - czp8

Określa się go w sposób jak ŚJ to robią przyjmując dobę za tysiąc lat i z rodowodu Jezusa od Adama jaki jest podany w NT. Wychodzi to na ~ 6000 lat. Nie jest to prawda, bo masz dowody w postaci grobów człowieka neandertalskiego sprzed 30 - 40 tysięcy lat, a które możesz zobaczyć "naocznie" w Bretanii. Groby człowieka Cro-Magnon jakie odkryto są z okresu górnego paleolitu.
        Jak widzę masz ogromną wiedzę biblijną, a to sie liczy i można z tego skorzystać.

Na poszczekiwanie trolla astrotaurusa nie zwracaj uwagi, to kompletne zero. Takie zero, ktore w potędze każdą liczbę zrównuje do 1, umysł wzorcem gładkości.
        • astrotaurus Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 30.05.12, 08:15
          kociak40 napisał:

** Określa się go w sposób jak ŚJ to robią przyjmując dobę za tysiąc lat **
          A bo ludzie rozumni uzgadniają najpierw system miar, system definicji, a bełkotliwe nieuki bełkoczą, bełkoczą, bełkoczą...

**Wychodzi to na ~ 6000 lat. Nie jest to prawda,**
          A czemu nie? Jak śmiesz wyrokować o prawdzie skoro nawet nie wiesz co zmierzyłeś i nie mówisz jaką miarą?
          6000 lat to w bełkocie kociakowo-czpowym może być 6 dób normalnych kiedy każdy tysiąc z tych tysięcy lat to doba, abo nawet ponad 2 biliony lat normalnych kiedy te lata to normalne lata, ale każda doba z tych lat to tysiąc lat...

**bo masz dowody w postaci grobów człowieka neandertalskiego sprzed 30- 40 tysięcy lat, a które możesz zobaczyć "naocznie" w Bretanii. **
          I apiać tego samego!

**Jak widzę masz ogromną wiedzę biblijną, a to sie liczy i można z tego skorzystać.**
          Znowu Twoja głupota w pełnej krasie błyszczy. Zamiast poczytać Biblię i opracowania na jej temat olśnieniem jest da Ciebie jakaś tępa katarynka.

**Na poszczekiwanie trolla astrotaurusa nie zwracaj uwagi, to kompletne zero. Takie zero, ktore w potędze każdą liczbę zrównuje do 1, umysł wzorcem gładkości.**
          Ach, plosę pani, plymus kociak umie pluć dalko i z duzym rozzutem!"
          Żałosnyś.
          • kociak40 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 31.05.12, 17:44

Znowu sobie poszczekałeś?! Widzę, że masz uraz co do swojej gupoty.
            • czp8 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 31.05.12, 17:52

• mniszka51 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 31.05.12, 18:19
                forum.gazeta.pl/forum/w,21155,136179602,136228702,Re_KTO_JEST_BOGIEM_WSZECHMOCNYM_.html
                • czp8 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 31.05.12, 18:29
                  (Jana 13:35) Po tym wszyscy poznają, że jesteście moimi uczniami, jeśli będzie wśród was miłość”.
            • astrotaurus Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 31.05.12, 23:29
              kociak40 napisał:

** Znowu sobie poszczekałeś?! Widzę, że masz uraz co do swojej gupoty.**

Idź, trollu, na swoje utrzymanie, ja Cię karmił nie będę.
              • kociak40 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 02.06.12, 22:41
                W końcu krótko i oszczędnie, już nie tak wylewnie jak poprzednio, i słusznie, głupocie nie brakuje słów.
                Człowiek oszczędny mruga tylko jednym okiem.
    • fnoll kocham Boga za jego nieprzewidywalność 01.06.12, 02:22
      bo nie sposób Go przewidzieć, prawda?

przez trzy tysiące lat jest surowy i miłe mu jest wyżynanie niewiernych, a potem kocha wszystkich ludzi i wspiera wyprawy krzyżowe i wojnę trzydziestoletnią

bardzo dobry Bóg wychowujący bardzo dobrych, nieprzewidywalnych ludzi, którzy śmiało Cię zabiją/zelżą w Jego imieniu
      • astrotaurus Re: kocham Boga za jego nieprzewidywalność 03.06.12, 00:17
        fnoll napisał:

**przez trzy tysiące lat jest surowy i miłe mu jest wyżynanie niewiernych, a potem kocha wszystkich ludzi i wspiera wyprawy krzyżowe i wojnę trzydziestoletnią**

A bo Bóg jest tajemniczy!

I postępowy choć niezmienny. smile
    • znj2 Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 07.06.12, 06:09
      Cały wszechświat!
    • zagros Re: KTO JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM ? 28.08.12, 15:58
      czp8 napisał(a):

> JEZUS NIE JEST BOGIEM WSZECHMOCNYM - Czy Jezusa uważano za Boga?
      > CHOCIAŻ w Biblii często nazywa się Jezusa Synem Bożym, to jednak w I wieku nikt
      > nie myślał, że on jest Bogiem-Synem. Nawet demony, które ‛wierzą, że jes
      > t jeden Bóg’, wiedziały z własnych przeżyć w dziedzinie duchowej, że Jezu
      > s nie jest Bogiem. Dlatego słusznie zwracały się do niego jako do odrębnego 
      > 222;Syna Bożego” (Jakuba 2:19; Mateusza 8:29). Kiedy zaś Jezus umarł, sto
      > jący obok żołnierze rzymscy wiedzieli dostatecznie dużo, aby mówić, iż to, co u
      > słyszeli od jego naśladowców, musi być prawdą — nie że Jezus był Bogiem,
      > tylko że „z pewnością ten był Synem Bożym” (Mateusza 27:54).
      > Tak więc wyrażenie „Syn Boży” odnosi się do Jezusa jako do odrębnej
      > , stworzonej istoty, a nie do części składowej jakiejś Trójcy. Będąc Synem Boży
      > m, nie mógł on być samym Bogiem, bo w Jana 1:18 powiedziano: „Boga nikt n
      > igdy nie widział” (BT).

Zgoda, to prawda, że Jezus nie jest Bogiem, a w każdym razie nie był tak nazywany,
      a raczej synem Boga. Sam zresztą powiedział:

Łk 22:70
      70. Zawołali wszyscy: Więc Ty jesteś Synem Bożym?
      Odpowiedział im: Tak. Jestem Nim.
      (BT)

I :
      Jn 10:35-37
      35. Jeżeli /Pismo/ nazywa bogami tych, do których skierowano słowo Boże -
      a Pisma nie można odrzucić
      36. to jakżeż wy o Tym, którego Ojciec poświęcił i posłał na świat,
      mówicie: Bluźnisz, dlatego że powiedziałem: Jestem Synem Bożym?
      -----------------------------------------------------------------------------
      37. Jeżeli nie dokonuję dzieł mojego Ojca, to Mi nie wierzcie.
      (BT)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka