05.06.14, 14:55
W tej sprawie, czyli eutanazji na własne życzenie, bardzo mądrze wypowiedział się reżyser Krzysztof Krauze. Przytaczam mały wyjątek jego wypowiedzi -"Mam dość tyranii państwa i Kościoła. Chcę być sobą. Bycie sobą to również prawo do niebycia. Prawo, aby odejść godnie - bez wysokich pięter, torów, wanien krwi. Śmierć to czasami jedyne lekarstwo na życie. Chcę mieć do niego prawo. Chcę mieć na nie receptę, niech leży przy łóżku. I nie zawaham się jej użyć. Agonia w torturach z nagrodą w zaświatach? Pozostawiam ten radosny przywilej biskupom.....".

Ja jestem też zwolennikiem eutanazji na własne życzenie (z wykluczeniem takiego życzenia spadkobierców bez pisemnego upoważnienia osoby, której to ma dotyczyć). Ja też mam dość tyranii państwa i kościoła, zwłaszcza tego drugiego.
Obserwuj wątek
    • sclavus Re: Eutanazja 05.06.14, 19:22
      ... bardzo ładnie to Krauze powiedział...
      I ja chciałbym mieć prawo do zejścia, kiedy uznam to za najlepsze i jedyne wyjście a biskupi - biskupi niech się walą z naturalną śmiercią i sami "cierpieniem zdobywają raj... uszlachetnieni"
    • truten.zenobi Re: Eutanazja 05.06.14, 20:42
      tym bardziej że to katolickie państwo dopuszcza zabijanie
      - poprzez odmowę leczenia i/lub diagnostyki,
      - poprzez odbieranie środków do życia, gnębienie przez urzędników itp (np. przypadek samobójstwa po 17 latach dochodzenia swoich praw!),
      - poprzez odbieranie dzieci biednym i przekazywanie ich w ręce zwyrodnialców, ....
    • mieux Re: Eutanazja 05.06.14, 21:39
      Krzysztof Krauze jest wg mnie najwybitniejszym polskim reżyserem. Te wszystkie wajdy w ogóle nie dorównują mu poziomem artystycznym, a już są zupełnym dnem jeśli chodzi o wiedzę i poglądy.

Proszę zwrócić uwagę, Jak Krzysztof Krauze cudnie i zrozumiale ujął myśl dotyczącą eutanazji. Tylko on tak potrafi.
      Uwielbiam go od lat.

Przeciwny eutanazji może być tylko ktoś, kto ma głęboko przeżycia i cierpienia bliźnich. To jest skrajny egoizm w ubranku altruizmu.
      • mieux Re: Eutanazja 05.06.14, 21:48
        Wysyłanie starego umierającego człowieka do szpitala na operacje, chemioterapie i inne zabiegi, przynoszące jedynie cierpienie i dalsze wyniszczenie organizmu też jest obrzydliwym egoizmem.
        Stary człowiek powinien mieć prawo umrzeć w swoim domu na swoim łóżku wśród swoich, bez dodawania mu wielomiesięcznych cierpień przedłużających życie o 12 dni lub skracających je.
    • kot_miau Re: Eutanazja 06.06.14, 19:03
      Wszyscy do tego mamy prawo!
      Nie chodzi mi akurat o prawo do eutanazji tylko do życia. Tak Panowie do Życia!!!
      Moje Życie to Moje decyzje. To między innymi prawo do śmierci wedle mojego uznania.

- Jeśli zechcę zginąć przykuty do krzyża, lżony i opluwany przez tłuszczę to MAM TO TEGO PRAWO!!!
      - Jeśli zechcę skonać po cichu, bez bólu, w samotności TO MAM DO TEGO PRAWO!!!
      - Jeśli zechcę umrzeć na uczcie, przyjmując truciznę w gronie przyjaciół i chętnych kobiet TO MAM DO TEGO PRAWO!!!

A TO TYLKO DLATEGO, ŻE MOJE ŻYCIE NALEŻY DO MNIE.....

• dunajec1 Re: Eutanazja 06.06.14, 20:54
        Ale wedlug deklaracji wiary naszych kochanych "lapiduchow" to Twoje zecie nie nalezy do Ciebie tylko do Boga.

No tak, napisalem lapiduchy, przeciez sa tacy co to juz lapac ducha nie bedzie, bo podpisal.
        • kot_miau Re: Eutanazja 12.06.14, 20:43
          Nie kolego, moje życie należy do mnie i tylko do mnie.

Masz rację łapią duchy, bo podpisali...... smutne to.........
          • kolter-nr Re: Eutanazja 16.06.14, 20:46
            kot_miau napisał:

> Nie kolego, moje życie należy do mnie i tylko do mnie.

Tak do pierwszej próby samobójczej jest twoje , potem już do oddziału psychosomatycznego smile)
      • mieux Re: Eutanazja 06.06.14, 21:28
        kot_miau napisał:
        > MOJE ŻYCIE NALEŻY DO MNIE.....

Prawisz, jakbyś nie był niewolnikiem i nie czuł się niewolnikiem, i nie chciał być niewolnikiem.

Co za porażka zniewalających.

• kot_miau Re: Eutanazja 12.06.14, 20:18
          właśnie tak jest: nie jestem, nie chcę i nie będę niewolnikiem
    • jotkajot49 Re: Eutanazja 06.06.14, 22:38
      Nie boję się śmierci , nie tęsknię za nią, ale przecież nie da się jej uniknąć...
      Boję się natomiast bólu, niedołężności - zwłaszcza psychicznej - wegetacji
      i utraty godności osobistej.
      Jeśli będę sprawny umysłowo, jakoś załatwię sobie opuszczenie tego padołu.
      Wolałbym jednak móc to załatwić legalnie, , a nie z obawą, że ew. pomocnicy
      zostaną pociągnięci do odpowiedzialności.
      Gorzej, gdy dopadnie człowieka niesprawność psychiczna.
      Za cholerę nie chcę zostać w pamięci osób mi bliskich
      jako zapluty, bełkoczący bez sensu, z przesuniętym pampersem...
      Zawsze byłem estetą...
      • kot_miau Re: Eutanazja 12.06.14, 20:45
        postąpisz tak jak Ci podpowie Twój umysł
        • jotkajot49 Re: Eutanazja 12.06.14, 23:40
          > postąpisz tak jak Ci podpowie Twój umysł

Wybacz, ale nawet przez chwilę nie dopuszczam myśli, że mogło by być inaczej.
    • ala.999 Re: Eutanazja 11.06.14, 11:40
      Jestem również za eutanazją, przecież my decydujemy o własnym życiu. Jakbym miała być roślinką do końca życia to wolałabym od razu umrzeć bo przecież i tak z tego życia bym nic nie miała a jedynie jestem obciążeniem dla rodziny. Nie rozumiem dlaczego Kościół ma z tym taki problem.... Ksiądz z pewnością wolałbym również szybką, bezbolesną śmierć, a nie długie męczarnie
      • kot_miau Re: Eutanazja 12.06.14, 20:46
        A co nas obchodzi Kościół i Ksiądz?
        Albo boży nakaz albo nasz wybór.
        co więcej trzeba?
        • kociak40 Re: Eutanazja 13.06.14, 17:39
          kot_miau napisał:

> A co nas obchodzi Kościół i Ksiądz?
          > Albo boży nakaz albo nasz wybór.
          > co więcej trzeba?

Chodzi o dostarczenie preparatu do szybkiej śmierci, a obecne prawo tego zabrania. Myśl trochę przed pisaniem.
          • kot_miau Re: Eutanazja 13.06.14, 21:11
            Wiem o co chodzi i wiem co piszę. Wychwalając wolną wolę zachęcam do działania a nie do czekania aż ktoś mi coś poda Człowieku! Myśl zanim napiszesz....
            Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka