Dodaj do ulubionych

KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekta)

17.09.06, 11:18
KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (wersja poprawiona !)

Termin "chrześcijanin" jest błędny, bo pochodzi od słowa "chrzest".
My stajemy sie ludźmi wierzącymi nie przez chrzest niemowląt czy dorosłych,
ale przez nawrócenie i wiarę w Chrystusa. Właściwym słowem jest "chrystianin"
i to słowo pochodzi od przynależności do naszego Pana i Zbawiciela Jezusa
Chrystusa (greckie "christianos" czy angielskie "christian").
Niech polscy etymolodzy podniosą stan swojej wiedzy!

Dlaczego Kościól Katolicki jest sektą?

1. Powstał w IV wieku jako Kościół Rzymsko-Katolicki, a nie jak niektórzy
przekłamują, że w I wieku. Kościół powstał w I wieku w Jerozolimie (nie w
Rzymie) i był kościołem zlożonym tylko z Żydów i nie był to kościół
powszechny zbudowany na "Piotrze".
Nawet kościół opisany w "Liscie do Rzymian" nie ma nic wspólnego z Kościołem
Rzymsko-Katolickim powstałym poźniej, z centrum w Rzymie.
Zatem Kościół Rzymsko-Katolicki jest sektą względem Kościoła Jezusa Chrystusa
z I wieku.

2. Chrzest niemowląt jest największym oszustwem miliónow ludzi, którzy nie
znają Pisma Świetego. Biblia jako ostateczny autorytet mowi : "Kto uwierzy
(w Chrystusa) i ochrzci sie, bedzie zbawiony, a kto nie uwierzy będzie
potępiony". Wszystkie przykłady w Biblii mowią o tych którzy uwierzyli
zostali ochrzczeni. Czy niemowlęta moga uwierzyć? Przenigdy !!! Wiara
zastepcza "rodzicow chrzesnych" nie znajduje potwierdzenia w Piśmie Świetym.
Poza tym "rodzice chrześni" też byli ochrzczeni jako niemowlęta i nigdy nie
osiagnęli nawet wiary (ktora pochodzi od Boga, aby spelnić warunek "wiary
zastępczej".
Jest to błędne kolo !!! Chrzest niemowląt jest konsekwencją błędnej
interpretacji rozmowy Nikodema z Panem Jezusem.

3. Pan Jezus nigdy nie ustanowił urzędu papieża, ani kultu osoby papieża.
Urzędy ktore ustanowił to: apostoł, prorok, ewangelista,
nauczyciel i pastor (duszpasterz).
Nawet słowa ksiądz nie znajdujemy w Biblii.

4. Kult Marii i świętych nie znajduje odniesienia w Biblii.

5. Malowanie obrazow i robienie figur jest zakazany przez Boga, dlatego
Kościół Rzymsko-Katolicki sfałszowal 10 przykazań.

6. Komunia Święta w jednej postaci jest NIEWAŻNA !

7. Bierzmowanie jest martwym obrzędem. Prawdziwy chrzest Duchem Świetym ma
nadnaturalna manifestację jako potwierdzenie tego przeżycia.

8. Przez brak darow Ducha Świetego Kościół Rzymski okrada wiernych z wielu
blogosławieństw.

9. Modlitwa za zmarłych (jako jeden z wielu przykładow) i reszta tradycji nie
pokrywa sie z Biblia, a raczej ustanowiona zostala dla czerpania zysku.

10. Celibat księży jest niebiblijny i może prowadzic do zboczeń seksualnych.

11. Celebracja mszy nie ma nic wspólnego z wolnością Ducha Świętego,
a czesto nawiazuje do Starego Przymierza.

12. Seminarium "Duchowne" ma więcej wspólnego z filozofią niz z Biblia.
Poza tym to Bog powołuje na urzędy, a nie katolicka uczelnia.

13. Zakony kobiet i mezczyzn nie znajduje odpowiednika w Biblii.

14. Rożaniec ma pochodzenie pogańskie.

15. Kosciol Rzymsko-Katolicki wymordowal w przeszlosci miliony ludzi.
16. Itd, itd, itd .........................

* Została napisana ksiażka pt. "Katolicka Sekta" przez doktora teologii i
nauk humanistycznych, Rafaela Rodrígueza, nota bene biskupa katolickiego,
który był wysłannikiem do Rzymu. Napisał on wiecej książek krytycznych na
temat Kościoła Rzymsko-Katolickiego. Powiedział, że jest gotów stanąć przed
największymi sądami świata, aby udowodnić, ze Kościół Rzymsko-Katolicki przez
wieki oszukuje i manipuluje milionami ludzmi na świecie.

Dziekuję za uwagę,
AntySekciarz

P.S. Zarzutow dowodzacych tego, ze Kosciól Rzymsko-Katolicki jest sektą
i kultem jest jeszcze wiele więcej !!!

Obserwuj wątek
    • grgkh Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 17.09.06, 11:55
      A teraz, w łotrostwie i zakłamaniu, powołując się na Dekalog i tradycje "chrześcijańskiej" Europy i współpracując z jeszcze bardziej wynaturzoną sektą kierowaną przez Rydzyka, nasi rządzący politycy twierdzą, że dążą do "odnowy moralnej".

I przeszkadzają im w tym wszyscy ludzie wolni.
      • kociak40 Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 17.09.06, 21:56
        Zgadzam się całkowicie z tymi wywodami, KK zatracił już dawno swoją biblijną
        tożsamość, stał się ziemskim przedsiębiorstwem do zapewnienia dostatniego życia
        dla kapłanów i hierarchów, to co przekazuje to tylko słowa, słowa, slowa, a
        robi co innego i do czego innego dąży.
        • malgoska13 Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 06.04.07, 23:30
          o tak!
    • adam81w Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ , KTÓREJ SIĘ UDAŁ 18.09.06, 02:24
      O
    • carpedijem popieram 23.09.06, 22:06
      Gdyby Chrystus żył w naszych czasach, na pewno nie chciałby być chrześcijaninem.
      Widząc, jak kler i Kościół zubożają społeczeństwo przez propagowanie ignorancji,
      przesądów i niewolnictwa. Ubóstwiają zaś siebie za swą piękną szlachetną
      działalność niesienia odruchów pomocy, nie ze swych własnych skarbców, lecz
      uzyskanych z kieszeni stworzonych przez siebie biedaków...
      • canfun Re: popieram 28.12.07, 13:49
        Polecam do zobaczenia film "The Man from the Earth" - baaardzo ciekawie
        przedstawiona niemożliwa możliwość tłumacząca genezę chrześcijaństwa w rozmowie
        pomiędzy kilkoma przyjaciółmi bez nadętych filozoficznych przenośni. Mnie
        najbardziej podobała się kreacja-przemiana-i-powrót pewnej starszej Pani... ale
        opowiadać dalej nie będę...
        Chętnie poczytam Wasze wrażenia... bo w gronie moich znajomych opinie były tak
        skrajne jak jeszcze nigdy!
        pzdr
        • henio56 Re: popieram 30.12.07, 20:08
          po jaką cholerę głowę sobie bzdurami zawracać, każdy normalny
          człowiek widzi, że kościół katolicki to zakłamana instytucja, do
          wykorzystania słabszych psychicznie jednostek ludzkich które mają na
          celu utrzymać armię trutni w kolorowych sukienkach.
    • gintaras2 Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 03.10.06, 21:17
      A ty antysekciarzu, jesteś chrzescijaninem?
    • kosiem Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM 10.10.06, 19:57
      > 7. Bierzmowanie jest martwym obrzędem. Prawdziwy chrzest Duchem Świetym ma
      > nadnaturalna manifestację jako potwierdzenie tego przeżycia.
      >
      Ktoś (uczestnik obrzędu lub kibic) opowiadał coś, co można zaklasyfikować jako nadnaturalne. Jednocześnie można zastanawiać sie nad umowną granicą pomiędzy tym, co naturalne i nadnaturalne.

> 8. Przez brak darow Ducha Świetego Kościół Rzymski okrada wiernych z wielu
      > blogosławieństw.
      >
      Bardziej by pasowało "Przez blokowanie dostępu do Darów Ducha Świętego (chyba dało by się znaleźć lepsze określenie) katolickie organizacje kościelne utrudniają potencjalnym wierzącym 'kontakt' ze Stwórcą." Jednak nazwa 'katolicki', tłumaczona na język polski jako powszechny, popularny i pospolity może w pewnym stopniu usprawiedliwiać takie działania. Otóż religia tak powszechna siłą rzeczy musi być w znacznym stopniu uproszczona, przez co staje się dla mas czymś zastępczym. Jest więc masówa i organizatorzy, którzy tym kierują. W takiej sytuacji nie ma wielkiej różnicy, czy szef organizacji siedzi w Watykanie, czy Brooklinie. Nie należy tego totalnie ganić i tępić, gdyż znacznej części społeczeństwa odpowiada taki podział zadań, w którym ludzie mogą czuć się 'wiernymi' przez wykonywanie instrukcji i wiarę, że może chociaż pan ksiądz wie co robi.

> 10. Celibat księży jest niebiblijny i może prowadzic do zboczeń seksualnych.
      >
      Celibat księży może i jest niebiblijny. Ale chyba dlatego, że w Biblii nie wspomina się zbyt wiele o księżach. Jednak jak autor tekstu wyobraża sobie prawdziwego przywódcę duchowego, kogoś będącego po części szamanem pomagającym uzdrawiać ciało i duszę, będącego przewodnikiem duchowym, dającego czas i świadomość dla potrzebująch i poszukujących Prawdy, a jednocześnie zaabsorbowanego żoną, gromadką dzieciaków, regulaminowo koszącego trawnik przed domem, kibicującego drużynie piłkarskiej i toczącego zażarte, przyziemne dyskusje w obronie ulubionej partii politycznej?
      Jeśli potrafimy odróżnić pracownika kościelnego na stanowisku księdza od przewodnika duchowego z powołania, to dyskusja o celibacie staje sie bezprzedmiotowa. Pracownik po pracy może se wsiadać na żonę lub kochankę. Dla osoby z powołaniem wskazówka zegara nie decyduje, czy jeszcze zajmować się wiernymi, czy już myśleć o dupach.

> 14. Rożaniec ma pochodzenie pogańskie.
      >
      Czy - zdaniem rozmówcy - to dobrze, czy źle? Jeśli rzeczywiście jest częściowo przerobioną wersją 'instrumentu magicznego' i działa, to czy należy mieć pretensję do jakiejś sekty o to, że także jej członkowie tego używają, czy badziej o to, że nie mówi się tzw. wiernym - jak i dlaczego działa?

Czyżby pan doktor od nauk humanistycznych był nazbyt zdominowany przez 'wiedzę' katolicką i dlatego nie może dostrzec innych aspektów wspomnianych zagadnień? Skąd takie uproszczenia i niekiedy błędne skróty u kogoś deklarującego gotowość sądową?
    • salmanassar1 do chrystianina 10.10.06, 22:28
      Czy Twoj Kosciol (ze slow wnioskuje, ze jestes zielonoswiatkowcem, adwentysta,
      czlonkiem Kosciola Wolnych Chrzescijan, albo jednego z innych pochodzacych z
      tzw. III reformacji protestanckiej) ma bezposrednie korzenie w czasach Jezusa
      Chrystusa; jakie masz tego dowody?
      Czy Biblia, Slowo Boze, na ktore tak swiecie sie powolujesz, przez ostatnie XX
      wiekow (a nawet jak ty sadzisz przez XVI wiekow!) byla przechowywana wlasnie
      nie gdzie indziej a w znienawidzonym przez Ciebie Kosciele Rzymsko-Katolickim?
      Skad ja ma Twoja wspolnota? Czy wpadla przez sufit do waszego zboru i znalazl
      ja tam wasz zalozyciel - Russel, Wesley, czy Miller?

PS.Marna prowokacja
      • kolter_hugh Re: do chrystianina 23.07.08, 06:59
        salmanassar1 napisał:
        byla przechowywana wlasnie
        > nie gdzie indziej a w znienawidzonym przez Ciebie Kosciele Rzymsko-Katolickim?

Dziś już wiemy ze Hieronim pierwszy tłumacz biblii ,,wulgaty" był kiepskim
        znawcą np ; hebrajskiego co skutkowało wieloma pomyłkami i złym tłumaczeniem
        tejże biblii ,wiec nie ma co sie chwalić tym ze to Krk przechował dla
        wietrzności biblię !!!
    • redykolek Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 13.10.06, 18:03
      Trochę za dużo tego, żeby całość skomentować od razu, za jednym zamachem. Na
      początek więc dwa spostrzeżenia:

1. Jak rozumiem Kościół, którego członkiem jest Antysekciarz, jest jedynym
      prawdziwym Kościołem, reprezentującym prawdziwą naukę Chrystusa.

2. Jak rozumiem - z uwagi na przyszpilenie tego wątku przez Jajco - nasz
      gospodarz również podziela to przekonanie.
      • shahiye Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 20.12.07, 14:15
        Jeju nie przychodzi co niektórym do zakutych łbów, ze ktoś nie usi należeć do żadnego koscioła?
        • redykolek Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 19.01.08, 11:36
          shahiye napisał:

> Jeju nie przychodzi co niektórym do zakutych łbów, ze ktoś nie usi
          należeć do ż
          > adnego koscioła?

Piękna to ilustracja tezy załozyciela tego forum, iż: "niewierzący i
          antyklerykałowie zazwyczaj NIE NAPADAJĄ I NIE OBRAŻAJĄ wierzących i
          klerykałów na tym forum. Odwrotnie bywa różnie." Faktycznie bywa
          odwrotnie. suspicious

A wracając do tematu: Oskarżanie katolicyzmu o sekciarstwo ma sens
          tylko z punktu widzenia innego kościoła względnie innej sekty. I
          stąd właśnie wzięły się moje pytania.
      • kolter_hugh Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 23.07.08, 06:59
        redykolek napisał:
        > 1. Jak rozumiem Kościół, którego członkiem jest Antysekciarz, jest jedynym
        > prawdziwym Kościołem, reprezentującym prawdziwą naukę Chrystusa.

On coś takiego napisał ???
    • blumen1 Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 14.10.06, 12:05
      Proszę państwa. A czy wogóle potrzebna jest religia? Nikt mi nie musi dyktować, że mam być
      przyzwoitym człowiekiem. Do tego wystarczy moja dobra wola. Następnie uważam, że może by
      wreszcie przestać wierzyć w mit zmartwychwstania Jezusa. Za długo to trwa. To co głosił było
      naprawdę dobre i ponadczasowe, ale był człowiekiem. A religie dla wlasnych potrzeb wykombi-
      nowały zmartwychwstanie. Żadna z innych religii na świecie nie uzurpuje sobie, że ich założyciel
      był bogiem. To jest największe oszustwo.
      --
      - Ciemna druga strona jest... bardzo ciemna.
      - Przymknij się Yoda i jedz swojego tosta
      • moniko28 ale i tak kochamy tego samego BOGA 22.10.06, 20:58
        Witam, ja nie musze czytać jakiś książek ażeby mi otworzyły oczy co się dzieje
        i ile jest niedomówien w chrześcijanistwie.Wychowywano mnie w wierzę od
        maleńkości,sama ochrzciła swoje jeszcze nieświadome dziecko.Niewazne gdzie ale
        zaniosłam je do Boga, który mi je dał,choć mogło być tak że mogło jego niebyć
        po moich dolegliwościach zdrowotnych, modliłam się do Boga nie kościoła o to
        żebym mogła miec dzieci i wyobrażcie sobie 1,5mc. po ślubie zaszłam w ciążę!
        (nie lecząc się)co u "zdrowych" par bywa to po roku!jeszce jedno to ciąża była
        zagrożona dawali mi 18 tyg.i poronię.Ale dzięki mojej wierze mam dziś zdrową
        2,5 córę, acha jeszcze prosiłam Boga o córkę i żeby była podobna do mężasmilei
        wszystko się zgadzasmile.To jest opis niektórych cudów które zaznałam od Boga.
        Wracająć do chrztu z tego co wiem jest to zmycie grzechu pierworodnego i w
        czsie chrztu jest wykonany "obrzęd" egzorcyzmu, a w to wierzę,że kościól
        wypędza w ten sposób zało-szatana.A o tym nawet nie bedę pisała, wtajemniczeni
        wiedzą o co chodzi.
        Pozdarwiam i CHWALMY BOGA
        • grgkh Re: ale i tak kochamy tego samego BOGA 23.10.06, 01:46
          To jest chyba naprawdę cud. Pierwszy przypadek w dziejach życia ziemskiego, że
          jakaś kobieta zaszła w ciązę. I jest to powód, by wierzyć, że "zrobił" to Bóg.
        • bruner4 Re: ale i tak kochamy tego samego BOGA 23.10.06, 20:32
          A czemu taki malutki dzieciaczek jest winny by zmywać z niego grzech
          pierworodny? Możesz mi to wytłumaczyć? A jak sie tego grzechu z niego nie zmyje
          to pewnie trafi do piekieł i smazyć się tam będzie wiecznie? A zmyć taki grzech
          moze oczywiście tylko właściwy kapłan na(na warunkach przez niego podanych) i
          nikt inny, i dlatego trzeba kapłana czcić, poważać, być mu posłusznym itp.
          • jdbad Re: ale i tak kochamy tego samego BOGA 12.11.06, 10:09
            Ostatnio KK twierdzi,że małe dzieci też mogą trafic do nieba. nie czytaliście
            tego, że chrzest nie jest jednak potrzebny?
            • piotr19724 Re: ale i tak kochamy tego samego BOGA 12.01.07, 15:34
              chrzest powinno przyjmwac sie swiadomie a w KK jest nakazem
        • piotr19724 Re: ale i tak kochamy tego samego BOGA 12.01.07, 15:31
          chwala BOGU ze macie dziecko bo tylko wiara w BOGA daje nam sile i nas umacnia
          • shahiye Re: ale i tak kochamy tego samego BOGA 20.12.07, 14:20
            Poważnie? To jak człopwiek sobie radzil od zejścia z drzewa do powstania KK?
        • shahiye Re: ale i tak kochamy tego samego BOGA 20.12.07, 14:17
          spoko nasze babcie i prababcie czerwone wstążki wieszały czy jakoś tak, aler to się gusła nazywało jesli się nie mylę
    • blumen1 Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 28.10.06, 17:05
      Dajcie spokój bidnej kobiecinie.Niech żyje w swoim świecie.Nie jest to groźne dla zdrowia.Dzieci wierzą
      do pewnego momentu życia, że Mikołaj istnieje czy inne takie.Ale potem dorasta i wie że Mikołaja nie ma
      w realnym świecie.Chrześcijanin to inny przypadek.Są niegroźne przypadki ale są takie przypadki jak
      Giertych i to juź jest niebezpieczne.Bo młotkiem wbija ludziom do głowy herezje.Straszne.
      --
      - Ciemna druga strona jest... bardzo ciemna.
      - Przymknij się Yoda i jedz swojego tosta.
    • kas.ia Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 31.10.06, 19:32
      takie teksty przypominają mi działania antykultowców w kosciele katolickich.
      wszystko co złe dla nich jest kultem, sektą, itd. Zachowania antyklerykałów
      (nie wszystkich rzecz jasna) są analogiczne dla fundamentalistycznych
      wierzących. Takie same zaslepienie, takie samo zamkniecie, taki sam opór na
      wiedze. i taki sam prozelityzm.
      A to przeciez nie o to chodzi - bo to niektórzy ludzie (czy buddysci, czy
      katolicy, czy krisznaici) krzywdzą innych, ale nie całosc, nie wszyscy
      przeciez.
      to tak, jakby opozycja PISu przejmowała jezyk PISU i krzyczała wszedzie, ze PIS
      to układ, zomo, itd. A to przeciez byłoby chore. Sama w sobie krytyka jest
      dobra, ale rzetelna i umairkowana. Bez nienawisci.
      zyjcie i dajcie żyć innym.

zreszta - co złego jest w sekcie, co złego jest w kulcie czy w kosciele
      jakimkolwiek? tyle samo m/w przestepstw jest w każdej z tych organizacji (wsrod
      funckjonariuszy), procentowo rzecz jasna. i ta liczba nie wybija sie
      szczególnie ponad srednia przestepstw osób niewierzących.
      • akrion Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 02.01.07, 03:38
        nauka Kościoła sprawdza się w egzorcyzmach, no chyba ,że nie wierzysz w
        istnienie i działanie szatana
    • wielki_pon CERKIEW PRAWOSŁAWNA JEST JESZCZE WIĘKSZĄ SEKTĄ 05.01.07, 22:57
      niż KK.
      • shahiye Re: CERKIEW PRAWOSŁAWNA JEST JESZCZE WIĘKSZĄ SEKT 20.12.07, 14:23
        wielki_pon napisał:

> niż KK.

tylko co to niby ma udowadniać?
    • qwertyuiop7890 ### G.l.u.p.o.t..y...p.i.s.z.e.s.z ### 31.01.07, 08:39
      Ad 3. Pan Jezus w rozmowie z Piotrem ustanowil go pasterzem swoich owiec ("Pas
      owce moje", "Ty jestes Piotr opoka i na tej opoce zbuduje swoj Kosciol" itd), a
      apostolom dal mozliwosc przebaczania grzechow ("komu odpuscicie na ziemi bedzie
      odpuszczone w niebie"). Nigdy nie pada slowo ksiadz, podobnie jak konkordat,
      laikat i wiele innych slow uzywanych obecnie.

Ad 6. Skad to wytrzasnales filozofie? Czy jest jakis tekst o tym, ze to niewazne
      i zakazane?

Ad 8. O jakim braku darow Ducha Swietego mowisz, skoro w Odnowie w Duchu
      Swietym, na porzadku niemalze dziennym jest mowienie jezykami i inne takie.

Ad 9. Czy modlenie sie za zmarlych i przeproszenie Boga o przebaczenie dla nich
      to wedlug Ciebie cos zlego? Nie chcesz dawac na msze to nie dawaj, ale nie
      gadaj, ze sama modlitwa to cos zlego! A swoja droga to w Biblii JEST MOWA o
      DZIESIECINIE, wiec moze Kosciol katolicki powinien sie trzymac Biblii i wrocic
      do tej praktyki, co? Bylbys pewnie pierwszy chetny, zeby ja placic, co?

Ad 13. W Biblii nie ma wielu rzeczy, ktore obecnie sie spotyka, dlatego, ze
      swiat sie zmienia osiolku. Czy w Biblii jest mowa o sztucznym oswietleniu albo
      ogrzewaniu swiatyni? Nie ma, wiec moze to straszne naduzycie?

• lolek94 Re: ### G.l.u.p.o.t..y...p.i.s.z.e.s.z ### 21.02.07, 10:07
        Hej qwertyuiop7890 napisala:
        Ad 9. Czy modlenie sie za zmarlych i przeproszenie Boga o przebaczenie dla nich
        > to wedlug Ciebie cos zlego? Nie chcesz dawac na msze to nie dawaj, ale nie
        > gadaj, ze sama modlitwa to cos zlego! A swoja droga to w Biblii JEST MOWA o
        > DZIESIECINIE, wiec moze Kosciol katolicki powinien sie trzymac Biblii i wrocic
        > do tej praktyki, co? Bylbys pewnie pierwszy chetny, zeby ja placic, co?

Tak to cos zlego jesli juz umarli, pamietacie historie z ew. Lukasza, co łazasz
        poszedl do nieba a ten bogacz nie... Przeczytaj co Bog mu powiedzial jak on
        chcial porozmawiac z bracmi jego by ostrzec ich...
        Polecam kazanie :
        www.box-sport.com/domnaskale/mp3/Tomek_Kapciak/Smierc_i_co_dalej.mp3
        Tam jest wszystko wyjasnione smile

Ad 13. W Biblii nie ma wielu rzeczy, ktore obecnie sie spotyka, dlatego, ze
        > swiat sie zmienia osiolku. Czy w Biblii jest mowa o sztucznym oswietleniu albo
        > ogrzewaniu swiatyni? Nie ma, wiec moze to straszne naduzycie?

Tak masz racje, ale gdyby ogrzewanie bylo czyms zlym jeszcze, a np jak masz
        czysciec, wierzysz w niego??suspicious
        druga lekturka :
        Wielu teologów rzymsko-katolickich przyznaje, że idea czyśćca nie pochodzi z
        Biblii. Autorzy Słownika Katolickiego napisali: "Musimy nawiązywać do ogólnych
        pryncypiów Pisma Świętego, raczej niż do tekstów, które cytuje się na dowód
        istnienia czyśćca. Powątpiewamy bowiem, żeby zawierały one wyraźną i
        bezpośrednią wzmiankę o nim."(15) Kardynał Nicholas Wiseman w swym wykładzie
        doktryn katolickich przyznaje, że w Biblii czytelnik "nie znajdzie ani słowa o
        czyśćcu."(16)

Papież Grzegorz I w 593 roku jako pierwszy wspomniał o miejscu
        zwanym "czyściec", gdzie rzekomo dusze zmarłych cierpią, dopóki nie spłacą
        długu lub nie zostaną odkupione ofiarami złożonymi przez żywych. Koncept ten
        wywołał wówczas wiele kontrowersji, stając się dogmatem dopiero blisko tysiąc
        lat później, uchwałą soboru florenckiego w 1439 roku.

Dogmat ten nie ma za sobą autorytetu Biblii. Przeciwnie, czytamy w niej,
        że "postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd" (Hbr.9:27), a także, że "Syn
        Człowieczy przyjdzie w chwale Ojca swego razem z aniołami swymi i wtedy odda
        każdemu według jego postępowania" (Mt.16:27). Wspierają go natomiast niektóre
        apokryfy włączone dopiero w XVI wieku do kanonu Starego Testamentu m.in., aby
        uzasadnić kilka niebiblijnych nauk papiestwa.

Według Encyklopedii Katolickiej czyściec "to przejściowy stan, w którym zeszłe
        ze świata dusze mogą pokutować za niewybaczone grzechy, dopóki nie dostąpią
        ostatecznej nagrody... Karze czyśćcowej mogą ulżyć ofiary składane przez żywych
        wierzących, takie jak: msze święte, modlitwy, datki, i inne akty pobożności i
        dewocji."(17)

Doktryna o czyśćcu głosi, że niektórzy muszą okupić się swoją ofiarą lub
        cierpieniem, a tym samym kwestionuje doskonałość ofiary Chrystusa, która jest
        wystarczająca, aby zbawić każdego pokutującego grzesznika (Tyt.2:11; 1J.1:9;
        2:1-2). Dogmat ten implikuje, że do tego, co uczynił Chrystus konieczne są
        nasze uczynki.

Sobór watykański II podtrzymał tę naukę, uzasadniając ją długą tradycją: "Od
        najwcześniejszych czasów w Kościele dobre uczynki oferowano Bogu za zbawienie
        grzeszników".(18) Wydaje się, że koncept zbawienia z uczynków jest wspomniana
        kilkakrotnie w Biblii "tajemnica bezbożności". Apostołowie przeciwstawiali
        jej "tajemnicę pobożności", to jest Dobrą Nowinę o zbawieniu z łaski przez
        wiarę (1Tym.3:16; Ef.2:8-9).

Czyściec odgrywał ważną rolę w pogańskich religiach, budząc fałszywą nadzieję w
        oparciu o cierpienia zmarłych i ofiary składane za nich przez żywych. Dlatego
        Bóg zakazał Izraelitom udziału w praktykach wymagających składania ofiary
        zmarłym lub ofiary za zmarłych (Pwt.26:14).

Jak to możliwe, że pomimo tak oczywistych pogańskich korzeni idea czyśćca oraz
        zbawienia z uczynków wciąż stanowi jeden z filarów w kościele rzymskim? Jednym
        z powodów są datki zbierane za "dusze w czyśćcu cierpiące", które nawet dziś
        stanowią duży procent dochodów kościoła...

W 1514 roku papież Leon X pilnie potrzebował środków na wykończenie bazyliki
        św. Piotra w Rzymie. Wydał więc dekret o zbieraniu odpustów za dusze w czyśćcu,
        pozwalając na udzielanie żywym dyspensy za grzechy. Odpust można było otrzymać
        za każdy grzech, według ustalonej taryfy.

Misję sprzedaży odpustów na terenie Niemiec przekazano dominikaninowi z Lipska
        o imieniu Jan Tetzel, który właśnie odsiadywał dożywocie za korupcję i
        niemoralność. Arcybiskup moguncki Albrecht potrzebując obrotnego handlarza,
        wyciągnął go z więzienia, gdyż papież Leon X przyobiecał arcybiskupowi połowę
        zysków ze sprzedaży odpustów w Saksonii. W ten sposób Tetzel stał się głównym
        kolektorem odpustów.

Wóz dominikanina krążąc po saksońskiej ziemi dostarczał wszystkim
        • lolek94 Re: ### G.l.u.p.o.t..y...p.i.s.z.e.s.z ### 21.02.07, 10:08
          dokonczenie :

To, co wołał Tetzel, graniczy z bluźnierstwem, ale są to jego własne słowa:
      • kolter_hugh Re: ### G.l.u.p.o.t..y...p.i.s.z.e.s.z ### 23.07.08, 07:05
        qwertyuiop7890 napisała:

> Ad 3. Pan Jezus w rozmowie z Piotrem ustanowil go pasterzem swoich owiec ("Pas
        > owce moje",
        Ten tekst jest apokryfem który nie jest oryginalnym tekstem biblii

"Ty jestes Piotr opoka i na tej opoce zbuduje swoj Kosciol" itd),

Jezus nazwał Piotra kamieniem nie skałą, bo tłumaczenie imienia Piotr oznacza
        odłamek skalny , kamień !!Skałą jest sam Bóg

• mvito Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 11.02.07, 09:58
      Witam, czy ta ksiazka jest gdzies do sciagniecia w Pdf lub do przeczytania na
      www ?? Jesli tak, prosze o jakies namiary. Z góry bardzo dziekuje.

Michal
      • j46 Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 14.03.07, 21:41
        Jednak wiara paprze ludzka swiadomość. Mnie bierzmowanie, po którym nic nie
        nastapiło, choć bardzo w to wierzyłem i pragnąłem, wygoniło za drzwi kościoła. A
        pote to już było z górki. Trudno po takim czymś nie być sceptykiem w tej dziedzinie.
    • truten.zenobi dodam jeszcze... 16.04.07, 22:53
      stosowanie socjotechniki by pozyskać i utrzymać "wiernych", by zwalczać
      przeciwników, by karać tych którzy mieli odwage odejść czy uprzykzyć zycie
      wszystkim innym ludziom (różnych wiar i przekonań) którzy nie chcą uznac
      zwierzchności KK..
    • janptak7 Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 12.07.07, 23:09
      W Dziejach Apostolskich jest opisana historia Ananiasza i Safiry, którzy po tym
      jak zostali wyznawcami Jezusa, nie oddali całego majątku apostołom. Apostołowie
      ukarali ich za to śmiercią.
      Podobne takie ekscesy dzieją sie tylko w sektach.
      • irenuk1 Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 10.08.07, 10:04
        >W Dziejach Apostolskich jest opisana historia Ananiasza i Safiry, którzy - po tym jak zostali wyznawcami Jezusa - nie oddali całego majątku apostołom. Apostołowie ukarali ich za to śmiercią.
        Podobno takie ekscesy dzieją się tylko w sektach.

Kom. I to tylko w tych najgorszych, bo bywają różne...
        Spotkałem się z tłumaczeniem, że w danym wypadku nie chodziło o "dutki", lecz o to, że chcieli oszukać.
        Ale historyjka jest sama w sobie pouczająca. Dokumentuje "miłosny" charakter pierwotnej wspólnoty, wzorcowy dla nowej ery. Chrobry każe tylko wybijać zęby za nieprzestrzeganie postu (ale już za recydywę obcinano uszy lub nos). Oto odnośny tekst, przekład BT3.
        >Jeden duch i jedno serce ożywiały wszystkich wierzących. Żaden nie nazywał swoim tego, co posiadał, ale wszystko mieli wspólne. Apostołowie z wielką mocą świadczyli o zmartwychwstaniu Pana Jezusa, a wszyscy oni mieli wielką łaskę. Nikt z nich nie cierpiał niedostatku, bo właściciele pól albo domów sprzedawali je i przynosili pieniądze [uzyskane] ze sprzedaży, i składali je u stóp Apostołów. Każdemu też rozdzielano według potrzeby. (...)
        Ale pewien człowiek, imieniem Ananiasz, z żoną swoją Safirą, sprzedał posiadłość i za wiedzą żony odłożył sobie część zapłaty, a pewną część przyniósł i złożył u stóp Apostołów. 'Ananiaszu - powiedział Piotr - dlaczego szatan zawładnął twym sercem, że skłamałeś Duchowi Świętemu i odłożyłeś sobie część zapłaty za ziemię? Czy przed sprzedażą nie była twoją własnością, a po sprzedaniu czyż nie mogłeś rozporządzać tym, coś za nią otrzymał? jakże mogłeś dopuścić myśl o takim uczynku? Nie ludziom skłamałeś, lecz Bogu.' Słysząc te słowa Ananiasz padł martwy. A wszystkich, którzy tego słuchali, ogarnął wielki strach. Młodsi mężczyźni wstali, owinęli go, wynieśli i pogrzebali.
        Około trzech godzin później weszła także jego żona, nie wiedząc, co się stało. 'Powiedz mi - zapytał ją Piotr - czy za tyle sprzedaliście ziemię?' 'Tak, za tyle' - odpowiedziała. A Piotr do niej: 'Dlaczego umówiliscie się, aby wystawiać na próbę Ducha Pańskiego? Oto stoją u progu ci, którzy pochowali twego męża. Wyniosą też ciebie.' A ona upadła natychmiast u jego stóp i skonała. Gdy młodzieńcy weszli, znaleźli ją martwą. Wynieśli ją więc i pochowali obok męża. Strach wielki ogarnął cały Kościół i wszystkich, którzy o tym słyszeli. Dzieje apostolskie 4,17 - 5, 11.
        Kom. I nie ma się czemu dziwić, że strach ogarnął wszystkich. Skąd my - starsi - to znamy?
        Jak widać, Ananiasz niezupełnie mógł rozporządzać swoją własnością... Sygnał został dany wyraziście.
        Paweł Morozow miał dobry przykład i usprawiedliwienie - jak się okazuje - nie tylko w komunistycznej ideologii międzynarodówki proletariackiej. Może to zresztą jedno i to samo? Nawet młodzieżówka już była, jak czytamy, chętna do pochówków. Tylko zwierzchność się zmienia... jest nią mianowicie w danym wypadku sam Duch Święty zwany też Pańskim, którego nie wolno wystawiać na próbę pod groźbą nagłej śmierci. Ale tak konkretnie, to tymi pieniędzmi chyba On osobiście nie obraca?
    • kapitan.kirk Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 29.10.07, 16:18
      > Napisał on wiecej książek krytycznych na
      > temat Kościoła Rzymsko-Katolickiego. Powiedział, że jest gotów
      > stanąć przed
      > największymi sądami świata, aby udowodnić, ze Kościół Rzymsko-
      > Katolicki przez
      > wieki oszukuje i manipuluje milionami ludzmi na świecie.

I jak tam, ile sądów na świecie udało mu się namówić, żeby go
      oskarzyły?
      Pzdr
    • hayabusa-1969 Re: wszystko się zgadza!!! 03.12.07, 15:18
      Po zapoznaniu się z tym artykułem,mogę tylko potwierdzic wszystko,co
      antysekciarz napisał! Chciałem pogadac o swoich watpliwościach z
      kiecakiem podczas tzw kolędy,jakieś 20 lat temu.Gośc mi
      tłumaczył,ale prosiłem,żeby to co mówi pokazał w Biblii.No i tu był
      problem...Nawet 10 przykazań cytował z katechizmu,nie z Biblii,gdzie
      brzmią inaczej.Na pytanie ,dlaczego kościół zmienił
      dekalog,odpowiedział,że nie będzie ze mną rozmawiał na te tematy!
      Ciekawe,jedna z przypowiesci mówi,że dobry pasterz ,jak widzi
      oddalającą się owieczkę,zostawia 99,i idzie szukac tej jednej,która
      zabłądziła.Mi wielebny nie pomógł,tłumacząc się brakiem
      czasu..........Więcej na kolędę nie przyszedł.....I dobrze.Ja więcej
      do kościoła nie poszedłem,z czego jestem zadowolony smile
      • jtb Re: wszystko się zgadza!!! 07.12.07, 12:03
        hayabusa-1969 napisał:

> Ciekawe,jedna z przypowiesci mówi,że dobry pasterz ,jak widzi
        > oddalającą się owieczkę,zostawia 99,i idzie szukac tej
        jednej,która
        > zabłądziła.Mi wielebny nie pomógł,tłumacząc się brakiem
        > czasu....

Gdybyś ty jako ojciec miał pod opieką 10-cioro dzieci też byś szukał
        tego jednego co się oddalił.
        • buss69 Re: wszystko się zgadza!!! 09.12.07, 01:20
          kiedyś mnie jehowi na pytanie nie potrafili udzielić na pytanie odpowiedzi,powiedzieli że to inni ludzie byli,chociaż są oczytani w piśmie.
    • abmiros Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 21.04.08, 18:04
      Najbezpieczniej i najrozsadniej jest byc agnostykiem odnosnie
      istnienia Boga wogole i ateista odnosnie istnienia Boga czy bogow,
      jakiego lub jakich proponuja religie, i nie zawracac sobie glowy
      tymi wszystkimi "objawieniami", bo spory pomiedzy kaplanami religii
      i obrzucanie sie inwektywami nie mialy nigdy konca i nigdy go nie
      beda mialy.

Jest jeszcze do dyspozycji buddyzm albo tao jako alternatywa dla
      kompromitujacego sie chrzescijanstwa, bo zachodnia filozofia fizyki
      jest jeszcze bardzo niedopracowana, chociaz postep w fizyce
      eksperymentalnej jest na Zachodzie olbrzymi.

Wiele historycznych wzmianek ktore napisal antysekciarz jest
      poprawne.
    • liwilla1 Re: dla mnie troche jak belkot swiadka jehowy :/ 20.08.08, 10:26
      KK jest sekta, biblia w postaci jaka znamy klamie, a prawdziwy kosciol jezusa
      przegral w konkurencji z sekta z Rzymu smile LOL
      myslalam, ze to forum jest bardziej skrajne smile
    • 2aura2 Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 06.10.16, 14:14
      Bzdura, bzdura, bzdura! Autor tego wątku nic nie rozumie z tego co napisał a raczej wkleił. Weźmy np celibat. Św Paweł pisze wyraźnie:"dobrze jest człowiekowi nie łączyć się z kobietą".(1 Kor 7). Nie dajcie się zwodzić fałszywym prorokom.
      • pocoo Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 07.10.16, 12:07
        2aura2 napisał(a):

> Bzdura, bzdura, bzdura!

Ojojoj!
        Najczęściej w Kościołach protestanckich,"duch proroctwa",który baranom wszystko na swoją "mańkę" wytłumaczy pochodzi zza "wielkiej wody".Ja jestem zaskoczona tą bardzo szybko rosnącą ilością Kościołów chrześcijańskich (niedawno było 34 tysiące,a obecnie ponad 42tysiące) i tych "fałszywych proroków".Każdy mówi prawdę,całą prawdę i gówno prawdę.
        Co jest 3 x bzdurą?
      • biblianiedlaparafianina Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 10.10.16, 10:42
        Prawdziwa katoliczka jak mniemam, bo wieje wypaczeniem i wyrwaniem z kontekstu żywcem z ambony .
        Dalej czytamy 1 List Pawła do Koryntian 7:
        2. Jednak ze względu na niebezpieczeństwo wszeteczeństwa, niechaj KAŻDY MA SWOJĄ ŻONĘ I KAŻDA NIECHAJ MA WŁASNEGO MĘŻA.
        3. Mąż niechaj daje żonie, co jej się należy, podobnie żona mężowi.
        4. Nie żona rozporządza własnym ciałem, lecz mąż; podobnie nie mąż rozporządza własnym ciałem, lecz żona.
        5. Nie strońcie od współżycia z sobą, chyba za wspólną zgodą do pewnego czasu, aby oddać się modlitwie, a potem znowu podejmujcie współżycie, aby was szatan nie kusił z powodu niepowściągliwości waszej.
        6. A to, co mówię jest zaleceniem nie nakazem.
        Coś pani parafianka nie myśli podczas mszy nie czyta biblii...nie ładnie.
        Celibat został wprowadzony w czasie kiedy każdy biskup prowadził oficjalnie burdele z których rozliczał się z kościółkiem, a wprowadzony został przez bulle czyli przez ludzi na soborze po to żeby zachować majątek kościoła w kościele, bo małżeństwa nie ma dziedziczenia i w ten sposób zarobione dutki przez pracowników kościelnych, przez najazdy, drogi krzyżowe i inne tego typu działalności "najświętszej instytucji" pozostawały do dyspozycji samozwańczego bożka papieża który ogłosił się nieomylnym i stał się równy bogu (temu waszemu trzygłowemu dla tego z małej litery).
        Od, co cała historia celibatu wymysłu ludzkiego dla najcenniejszej rzeczy dla kościoła KAAAASSSYYY!
        Dalej pani powściągliwa katoliczka broni celibatu?
        • pocoo Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 10.10.16, 23:27
          biblianiedlaparafianina napisał(a)
          > 5. Nie strońcie od współżycia z sobą, chyba za wspólną zgodą do pewnego czasu,
          > aby oddać się modlitwie, a potem znowu podejmujcie współżycie, aby was szatan n
          > ie kusił z powodu niepowściągliwości waszej.

Czyli co? Takie pieprzenie po bożemu ,modlitwa , pieprzenie,modlitwa...
          Dobrze być ateistką.
          • kociak40 Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 11.10.16, 04:02
            "Czyli co? Takie pieprzenie po bożemu ,modlitwa , pieprzenie, modlitwa..." - pocoo

Dla bardziej wierzących te dwie czynności jednocześnie.
            • pocoo Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 11.10.16, 10:24
              kociak40 napisał:

> "Czyli co? Takie pieprzenie po bożemu ,modlitwa , pieprzenie, modlitwa..." - po
              > coo
              >
              > Dla bardziej wierzących te dwie czynności jednocześnie.
              >
              A....wiem....
              O Jezuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...
              A...men.
              • kociak40 Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 11.10.16, 10:49
                pocoo napisała:

> A....wiem....
                > O Jezuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...
                > A...men.

Aby dłużej tego "u" było, proponuje wigilijny seks pod choinką w trakcie modlitwy.
                • pocoo Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 11.10.16, 16:05
                  kociak40 napisał:
                  > Aby dłużej tego "u" było, proponuje wigilijny seks pod choinką w trakcie modlit
                  > wy.
                  Do bani z takim prezentem.Na oczach teściowej?"O matko boska".
    • edico Od samego początku katolicyzm jest plagiatem 31.10.16, 13:33
      I to łącznie z religiami egipskimi, judaizmem, mitramizmem. Nawet samego założyciela chrześcijaństwa Jana Chrzciciela spuścili w strefę swoich schizm zwalcając. Chrześcijaństwo Janowe jako sektę. A przecież sam Jeshua przystąpił do tej religii poddając się ceremonii chrztu odprawionej przez Jana Chrzciciela. Późniejsze "wzbogacanie" tej religii i "jej interpretowanie" nie ma żadnego związku z jej tworcą, oprócz powoływania się na sam fakt chrztu zinterpretowany również zupełnie odmiennie od wzorca i nakazu biblijnego. Preszłość katolicyzmu w zestawieniu z dzisiejszą walką z inwitro można postawić na poziomie przynajmniej zbliżonym do cynizmu. Jedno jest niezmienne, to tworzenie nieustannie nowych płaszczyzn do walki religijnej przez całą historię swego istnienia do dnia dzisiejszego. Z braku bieżącej koncepcji walki w tym systemie religijnym, nawet bajkom dziecięcym się nie przepuszcza organizując na nie religijne nagonki. Trenowanie religijnej czujności do kolejnej np. Michalikowej walki w Polsce wydaje się funkcjonować wręcz na fanatycznym poziomie.
      • pocoo Re: Od samego początku katolicyzm jest plagiatem 31.10.16, 14:41
        edico napisał:
        > A przecież sam Jeshua przystąpił do tej r
        > eligii poddając się ceremonii chrztu odprawionej przez Jana Chrzciciela.

Jezus głosił,ze chrzest jest przymierzem zawartym między bogiem a człowiekiem.Wszystkie popełnione grzechy zostają z życiorysu usunięte w momencie chrztu.Co nabroił Jezus,ze ochrzcił go nieochrzczony Żyd? Wierzyć się nie chce,że tak można otumaniać ludzi i zasłaniać się tajemnicą wiary i rygorystycznym zakazem oceniania widzimisię boga.
    • aki777 Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 15.08.17, 18:45
      Stek bzdur jakich nigdzie nie czytałem.
      Najbardziej poraziło mnie 5
      Czepiają się tego pewni "sympatyczni " ludzie głoszący niby słowo Boże. Nie wiem jakim cudem gdyż nie mają do tego nawet dostatecznej wiedzy. Otóż gdzie w Biblii pisze,że nie można czcić obrazów, figur i czegokolwiek co przedstawia obraz Boga , Jezusa, Maryi ....?
      Polecam poczytanie a potem sianie zamętu.
      Kk nie jest idealny fakt ale oszczerstwa brane znikąd to dopiero obraz głupoty.
      "Nie będziesz miał bogów innych oprócz Mnie.
      Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi.
      Nie będziesz oddawał im pokłonu ani służył. Bo Ja jestem Pan, Bóg twój, Bóg zazdrosny, karzący nieprawość ojców na synach w trzecim i w czwartym pokoleniu — tych, którzy Mnie nienawidzą, a który okazuje łaskę w tysiącznym pokoleniu tym, którzy Mnie miłują i strzegą moich przykazań." Ja domyślam się,że chodzi o to ?
      tylko,że to nie dotyczy wizerunków Boga ani świętych lecz innych bóstw z ziemi, wody i nieba stworzonych przez człowieka.
      Te same pomówienia dotyczą rzekomo sfałszowanych 10 przykazań i wielu innych rzeczy.
      Wszystko niestety bez pokrycia. A kościół został założony już prze Św Piotra apostoła. Kościół ,który to najpierw w wielkich bólach i potajemnie rozwijał się a następnie dopiero kilka wieków później został upowszechniony i zaczął umacniać swoje znaczenie. Co co kultu Maryi również mamy co nieco na ten temat w Biblii w nowym testamencie gdzie sam Jezus wskazuje na jej imię oraz wielkie znaczenie.
      Pozdrawiam smile
      I zapraszam do czytania Biblii
      • mocz.piwosza Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 15.08.17, 21:04
        aki777 napisał(a):

> I zapraszam do czytania Biblii

komu zalecasz czytanie tej bajki? dzieciom? wyłapią predzej niespojności tej książki, same zbitki, kalki, łaczenia???

Uta Rita Heineman, Nie i Amen, przeczytaj sobie i nie siej zamętu z tą książką
      • malg64 Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 15.08.17, 23:14
        Moja Biblia przepięknie pachnie , czułam ten zapach często w powietrzu i nie wiedziałam skąd się bierze? Teraz wiem to zapach bożej milości!
        • kociak40 Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 16.08.17, 14:30

"Moja Biblia przepięknie pachnie " - malg64

Nie każde tabu śmierdzi.
        • mocz.piwosza Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 16.08.17, 15:05
          malg64 napisał(a):

> Moja Biblia przepięknie pachnie , czułam ten zapach często w powietrzu i nie w
          > iedziałam skąd się bierze? Teraz wiem to zapach bożej milości!

kurczę, poproszę o dane Twego dealera?smile
    • malg64 Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 15.08.17, 21:16
      Pozdrowienia dla wszystkich broniących wiary !
      • kociak40 Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 16.08.17, 14:12
        malg64 napisał(a):

> Pozdrowienia dla wszystkich broniących wiary !

Wiernych jest coraz mniej i Pan Bóg jest bezradny, nie może sam się bronić!
        • malg64 Re: KOŚCIÓL KATOLICKI JEST SEKTĄ I KULTEM (korekt 16.08.17, 21:11
          Pojdą inni , przyjdą inni, a po niektórych pozostanie ino kurz!Ale cóż muszą być te,z tacy.Widocznie nie doznali tej łaski., a najpewniej po prostu nie chcieli !To pewne jak amen w pacierzu. Każdy jest wolnym człowiekiem , ale biada gdy na swoją drogę chca wciągnąc innych.Anioły kontra diabły, Bóg kontra szatan i nic nie ulega zmianie przez wieki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka