Dodaj do ulubionych

nowe przepisy celne

IP: *.apus-net.pl 07.04.07, 22:50
szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie (chyba nie tylko)
pytania:proszę o odpowiedź kogoś kto leciał ostatnio do Tunezji, czy można
zabrać z Polski alkohol i ile oraz w jakich pojemnościach. Wszelkie płyny w/g
nowych przepisów nie mogą być w butelkach większych niż 100 ml, nawet podobno
perfumy.Czy to prawda?
Obserwuj wątek
    • Gość: maciek Re: nowe przepisy celne IP: 83.2.77.* 08.04.07, 00:17
      tak to prawda, alkohol kupisz juz za odprawa ...
      co do tych 100ml to nie tak, w hahn miałem łyk wody w butelce, niestety byla ona
      juz otwierana czyli nie orginalnie zapakowana i musialem wypic :-)

pozdrawiam
      • Gość: anka Re: nowe przepisy celne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 16:53
        Te przepisy dotycza bagazu podrecznego.
      • Gość: henryk Re: nowe przepisy celne IP: *.apus-net.pl 15.04.07, 10:04
        Dziękuję za odpowiedź, jednak kupując alkohol po odprawie muszę go zabrać do
        bagażu podręcznego a tym samym na pokład samolotu. Na miejscu po wylądowaniu
        służby celne nie będą się czepiać o alkohol wwożony?? Pozdrawiam!!!
        • Gość: maciek Re: nowe przepisy celne IP: 83.2.77.* 15.04.07, 11:01
          wez rachunek i sadze ze nie bede problemu ...
        • Gość: anka Re: nowe przepisy celne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.07, 11:04
          Zakaz wnoszenia na poklad samolotu napoi perfum kremow to sa przepisy
          bezpieczenstwa a nie celne,strefa wolnoclowa znajduje sie za bramkami
          bezpieczenstwa .Zakupy tam zrobione mozna zabrac do samolotu.Do Tunezji 1l
          alkoholu ponad 25 %.
    • Gość: henryk Re: nowe przepisy celne IP: *.apus-net.pl 15.04.07, 12:56
      dziękuję i pozdrawiam!!!
      • Gość: weronika Re: nowe przepisy celne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 19:30
        a czy szceg.ołowo przestrzegaja tego limitu na lokochol? czy można zabrać wiecej??
        • Gość: henryk Re: nowe przepisy celne IP: *.apus-net.pl 04.05.07, 21:47
          wcześniej pytałem o przepisy,teraz mogę opowiedzieć szczegółowo bowiem wczoraj
          wróciłem z Sousse. Otóż przy odprawie na polskim lotnisku w Pyrzowicach
          skrupulatnie pilnują aby nie wnieść na pokład samolotu (czyli w bagażu
          podręcznym )absolutnie żadnych napoji ani płynów o pojemności powyżej 100
          ml.Tradycyjny soczek z rurką w małum kartoniku (120ml)trzeba było wyrzucać do
          kosza.Perfumy, deo i inne tylko w bagażu zasadniczym. Co się zaś tyczy
          przejścia po odprawie czyli już poza bramką kontrolną, to wówczas można dowoli
          i bez żadnych ograniczeń kupować każdą ilość alkoholu, soków, napoji obojętnie
          jakich pojemności i wnosić na pokład samolotu. Nikt tego już nie sprawdza ani
          nie kontroluje zarówno na miejscu jak i po wylądowaniu na tamtejszym lotnisku.
          Prześwietleniu podlega co prawda bagaż podręczny ale tylko ze względu na ostre
          przedmioty, broń itp.Teoretycznie alkohol wwożony do Tunezji to 1 litr. W
          bagażu zasadniczym miałem znacznie więcej i nikt nie miał żadnych
          problemów.Zaraz po wylądowaniu w Monastyrze na lotnisku jest strefa wolnocłowa
          i można dokupić zarówno wódkę czystą jak i gatunkową np Metaxa ****** 11,90
          euro. Po wyjściu z lotniska " klamka zapadła" w sklepie państwowym w
          zakamuflowanym stoisku taka Metaxa to już ponad 260 dinarów ( skutecznie
          odbiera chęć do picia)Pozostaje tanie piwo , winko i to wszystko.To tyle......
          • Gość: fryteczka Re: nowe przepisy celne IP: *.multimo.gtsenergis.pl 07.05.07, 20:49
            dziekuje bardzo za info.,na pewno mi sie przydadza,bo w czw. akurat lece:)
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka