Dodaj do ulubionych

trójglicerydy

IP: *.dami.pl / *.dami.pl 17.04.05, 11:22
cholesterol trochę podwyższony,ale trojglicerydy 570.norma(50-150),45 letnia
osoba po udarze mózgu w 2004 r,marzec.jaki wpływ mają trójglicerydy na
kłopoty z chodzeniem, brakiem kojarzenia faktów,agresywnością ,mąż pamięta co
było parę lat temu ale za diabła nie wie w którym roku żyje,jaki jest dzień.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: trójglicerydy IP: *.homenett.pl / 195.205.3.* 19.04.05, 13:46
      Przedewszystkim trójglicerydy maja wplyw na objawy o których piszesz. to jest
      miazdzyca, i zatkane sa zyły. trzeba zastosować ścisła diete i zbijac
      cholesterol.chyba lekarz przepisał jakieś tabletki?
      • vitalia Re: trójglicerydy 19.04.05, 14:38
        To już jest bardzo nieciekawie skoro są objawy neurologiczne już.
    • Gość: madzia Re: trójglicerydy IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 19.04.05, 15:15
      Dzień Dobry! Pani mąz ma ewidentne zaburzenia gospodarki lipidowej, i
      najprawdopodobniej udar mózgu był spowodowany tymi zaburzeniami. Teraz powinien
      dostać leki obniżajace poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz aspiryne by nie
      dopuścic do kolejnego udaru bądź zawału. ponieważ mąż jest bardzo młoda ososba
      jak na takie schorzenia istnieje duże prawdopodobieństwo,że jest ono
      uwarnukowane genetycznie i może występować rodzinnie ...więc proponuje zbadać
      cholesterol i trojglicerydy dzieciom jesli panstwo je posiadają. Magda
      • bogusia36 Re: trójglicerydy 19.04.05, 20:24
        Mam nadzieję że niema cukrzycy lub zespołu nerczycowego,a na zbicie
        trójglicerydów (mój mąż ma 45 lat i miał 678)okazał się bardzo skuteczny
        LIPANTHYL 267M.POLECAM I ŻYCZĘ ZDROWIA.
        • Gość: helenkam Re: trójglicerydy IP: *.37.udn.pl 20.04.05, 15:11
          Ma podwyższony poziom cukru ale tak nierówno, rano na czczo 130 ,175, na drugi
          dzień na czczo i po posiłku prawie dobry.
          Zaczniemy od diety a dopiero po kilkunastu dniach sięgniemy po leki, może uda
          mi się namówić męża do zażywania ruchu,
          • bogusia36 Re: trójglicerydy 20.04.05, 19:49
            To jeszcze raz ja moim zdaniem takie wartości cukru muszą być niepokojące.
    • Gość: x Re: trójglicerydy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 22:16
      ale głupota ludzka nie ma granic
      doradzają leki które redukują skutki (i mają szkodliwe efekty uboczne) a nie
      przyczynę choroby
      najlepszym lekarstwem jest właściwe odżywianie
      w tym przypadku pozostaje tylko dieta niskowęglowodanowa i chłop się sam
      wyleczy
      • bogusia36 Re: trójglicerydy 20.04.05, 14:59
        Owszem masz rację ale weż pod uwagę że jeśli dieta nie wystarczy a tak było a
        jest obciążenie genetyczne to trzeba sięgnąć po leki,a ja polecam to co pomogło
        w moim przypatku,ale decjzja należy do lekarza i to on powinien dobrać lek.(ale
        w życiu bywa różnie i różni są lekarze)Pokarz mi lek który nie ma działania
        ubocznego!!!!!To nie głupota to doświadczenie.
      • Gość: madzia Re: trójglicerydy IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 20.04.05, 16:46
        To wcale nie glupota, bo w przypadku pacjenta po udarze, z podwyzszonymi
        trojglicerydami i cholesterolem sam ruch nie wystarczy, jemu tzreba KONIECZNIE
        zbić te wartości lekami bo grozi to kolejnym udarem lub zawałem.
        • bogusia36 Re: trójglicerydy 20.04.05, 19:46
          Mam pytanie czy były przeprowadzane badania w kierunku cukrzycy(tolerancja
          glukozy,krzywa cukrowa)i czy wątroba i nerki są zdrowe.pytam dlatego że
          podejżewam iż udar był następstwem innej choroby.Ale mogę się mylić.
    • Gość: dg Re: trójglicerydy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 15:52
      Prosze Państwa dobrze że takie forum istnieje, Jednak w takich przypadkach
      tylko można doradzać wizyte u dobrych: lekarza i dietetyka.
      > Osobiście nie spotkałem się z wyleczeniem z udaru za pomocą farmaceutyków<
    • bogusia36 Re: trójglicerydy 20.04.05, 20:06
      przepraszam zapomniałam o tarczycy jej praca ma ogromne znaczenie na
      lipidy,nastrój psychiczny.
      • Gość: madzia Re: trójglicerydy IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 20.04.05, 20:23
        Jesli chodzi o etiologie udaru mózgu to wydaje mi się,że może być on
        spowodowany albo zamknięciem jakiegos naczynia w krązeniu mózgowym lub w
        tetnicy szyjnej a te są najczęsciej spowodowane miażdżyca,która zwęża swiatło
        naczynia bądż blaszka miażdzycowa krązy we krwi aż zaknie gdzieś malutkie
        naczynie, czynnikami sprzyjającymi rozwojowi miażdzyca może byc rzeczywiście
        niedoczynnośc tarczycy bo w tej wzrasta poziom cholerstreolu, nadcisnienie,
        cukrzyca oraz np zespół nerczycowy -choroba nerek. Żródłem materiału
        zatykajacego naczynie może byc takze jakis zator złozony z komórek
        nowotwórowych, który zamyka naczynie. jeśli chodzi o drugi rodzaj udarów to
        ejst to postac krwotoczna , czyliz wiązana z wylewem krwi do mózgu. Te rodzaje
        udarów mozna zróznicowac na podstawie badania tomogrfaicznego głowy.Jesli
        pacjent jest już po udarze i był to udar spowodowany miażdzyca to należy
        trzymac odpowiedni poziom cholesterolu, trójglicerydów a takze glukozy w
        surowicy. Jesli chodzi o zaburzenia nastroju, to pacjenci po udarach mogą
        zmienić swoją osobowość maja np. zwięksozna tendencje do płaczliwości,
        drazliwości.Objawy neurologiczne jak najbarzdiej moga po nim także występwoac
        bo jesli uszkodzi się część mózgu, w której znajduje sie jakis ośrodek nerwowwy
        to jego uszkodzenie powoduje pbjawy neurologiczne. To samo dzieje sie z
        pamięcią. pamięć dawna jest bardzo dobra. A bardzo często pojawia się także
        afazja -niemozność mówienia-jest to zależne od strony i miejsca zmian w mózgu.I
        często Ci pacjenci mówia np to co mają najgłębiej gdzieś zapamiętane i to jest
        np. piosenka lub wierszyk z dzieciństwa, modlitwa lub przekleństwa.Po przebytym
        udarze najważniejsza jest rehabilitacja , praca z logopeda, psychologiem oraz
        profilaktyka dlaszych zmian oraz CIERPLIWOŚĆ i to zarówno u pacjentów jak i u
        ich rodzin. Pozdrawiam madzia
        • Gość: Ola Re: trójglicerydy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 22:26
          Mam 56 lat . Przez 10 lat miałam bardzo wysoki cholesterol-350-500 / leczyłam
          się - schorzenie genetyczne ,tak lekarze określali / .W lutym miałam zawał,
          wówczas trójglejcerydy dochodzily do 1300. Udrożniono tętnicę , założono
          stent, w kwietniu udrożniono drugą tętnicę i znów założono drugi stent.Jak na
          dzień dzisiejszy czuję się nie źle. Biorę leki od cholesterolu, Lipanthyl,
          Sortis i wiele innych ,Plavix. Po dwóch miesiącach / dieta oczywiście /wyniki
          mam super.Z cholesterolem nie ma żartów.
          • bogusia36 Re: trójglicerydy 22.04.05, 22:33
            Do Oli.Czy przed zawałem też brałaś systematycznie te leki,chyba nie bo taki
            wynik trójglicerydów chyba by nie był.
          • Gość: x Re: trójglicerydy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 23:20
            wysoki poziom cholesterolu ogólnego nie jest przyczyną choroby jeśli frakcje
            lipidowe są o właściwych proporcjach, natomiast wysoki poziom trójglicerydów
            zawsze zwiastuje chorobę a gadanie o skłonnościach genetycznych nie ma oparcia
            w badaniach, natomiast przyczyna jest tylko sposób odżywiania,
            • bogusia36 Re: trójglicerydy 22.04.05, 23:28
              wybacz gościu x,ale nie wiesz o czym mówisz.
            • Gość: madzia Re: trójglicerydy IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 23.04.05, 08:22
              a co z tak zwanymi genetycznie uwarunkwoanymi hieprcholeterolemiami-jets ich
              kilka tyow i nawet odkryto mutacje genów-czy to może też jakis wymysł nie
              wiadomo czyj? nawet u dzieci z takimi zaburzeniami występuja czasem zawały. Mam
              kolegę który w wieku 24 lat przeszedł 2 zawały i może mi pwoiesz ,ze to tez
              sprawa złej diety? tylko co on musiałby jeśc by w takim wieku dostać zawał, a
              może 10 latek na oddziale kardiologicznym z miażdżyca naczyn wiencowych to też
              wynik złej diety tlyko on to chyba od urodzenia musiałby smalec wcinać!
              • Gość: agata Re: trójglicerydy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 08:34
                wytłumaczcie mi czy wzrost trojglicerydow moze byc zwiazany z brakiem
                hormonow,moja znajoma bliska ma lat 56 wyciete zostało jej macice oprocz
                jajników, poziom trojglicerydow okolo600 . nie łyka zadnych przepisywanych jej
                hormonow,pije wode jana,ogranicza dietez tłuszczów,ale..czy tak mozna...czy nie
                szkodzi samej sobie?...a tak poza tym nie wiem czy dobrze zrozumiałam agresja
                zbytnia tez moze byc spowodowana podwyzszeniem trojglicerydow??zauwazam ,ze
                staje sie bardzo trudna we wespolzyciu
                pozdrawiam
                • bogusia36 Re: trójglicerydy 23.04.05, 09:50
                  Nie wiem czy usunięcie macicy na wpływ bezpośredni,ale napewno to ma wpływ na
                  jej psychikę.A stres ma wpływ napewno.Nie są jednak wykluczone inne dodatkowe
                  powody.
                  • Gość: agata Re: trójglicerydy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 16:29
                    kurcze nie bede przezwac kogos przekwitu...bo sama bede strzepkiem
                    nerwow,...wniosek nasuwa sie sam wszystko lezy w psyche
                    • Gość: Ola Re: trójglicerydy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.05, 23:23
                      Ja wrócę do rozmowy. Słuchajcie Panie ja właśnie 10 lat temu miałam usuniętą
                      macicę i właśnie zauważyłam od tamtej pory podwyższony cholesterol, a w
                      szczególności trójglejcerydy, wahały się różnie począwszy od 150- 1.300. Leki
                      brałam i nie brałam , pracowałam w szkole specjalnej - stresy , nie
                      przejmowałam się ,popijałam piwko / też żekomo wpływa ujemnie na na gospodarkę
                      lipidową/. No i pękło wszystko w lutym tego roku.
                      A jeśli chodzi o genetyczne sprawy - to zapewnie mam po mamie , ona to samo
                      przechodzi , gorzej bo ma 83 lata.
                      Może ktoś wie gdzie można kupić tańszy PLAVIX ? - jakieś promocje , no nie
                      wiem nie bardzo stać mnie go zdobyć, a muszę go zażywać koniecznie.
                    • Gość: Ola Re: trójglicerydy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.05, 23:28
                      Ja wrócę do rozmowy. Słuchajcie Panie ja właśnie 10 lat temu miałam usuniętą
                      macicę i właśnie zauważyłam od tamtej pory podwyższony cholesterol, a w
                      szczególności trójglejcerydy, wahały się różnie począwszy od 150- 1.300. Leki
                      brałam i nie brałam , pracowałam w szkole specjalnej - stresy , nie
                      przejmowałam się ,popijałam piwko / też żekomo wpływa ujemnie na na gospodarkę
                      lipidową/. No i pękło wszystko w lutym tego roku.
                      A jeśli chodzi o genetyczne sprawy - to zapewnie mam po mamie , ona to samo
                      przechodzi , gorzej bo ma 83 lata.
                      Może ktoś wie gdzie można kupić tańszy PLAVIX ? - jakieś promocje , no nie
                      wiem nie bardzo stać mnie go zdobyć, a muszę go zażywać koniecznie.
                      Nie lekceważyć - bardzo proszę traktować te cholerne trójglejcerydy jako coś
                      bardzo szkodliwego, zrójnowały mi moje zdrowie.
                      • Gość: agata Re: trójglicerydy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 13:59
                        co to znaczy pekło w lutym...Olu,,,rozwin szerzej..
                        • Gość: Ola Re: trójglicerydy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.05, 21:21
                          Agata - przeczytaj mój wpis 22.04.2005r nie będę się powtarzać. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka