jano36 29.06.06, 14:33 proszę o pomoc w rozszyfrowaniu skrótu RWD wynik podawany w % ( w wyszukiwarce oczywiście znajdują się strony o samolotach i nie mają wiele wspólnego z bad. krwi ) oraz podanie wartości prawidłowych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
netka2 Re: wyniki bad krwi 29.06.06, 14:35 Rozkład objętości krwinek czerwonych (RDW) 11,5-14,5 % Jego wartość wzrasta w niedokrwistości z niedoboru żelaza. Wzrost RDW można też zaobserwować po utracie krwi lub po leczeniu witaminą B12 lub/i kwasem foliowym. Odpowiedz Link Zgłoś
jano36 Re: wyniki bad krwi 29.06.06, 14:38 już wszystko wiem dzięki ale jesterś szybka hej Odpowiedz Link Zgłoś
sabik2 a co to RDW-SD ? 21.07.06, 22:41 czy ktos moze mi pomoc. Nie weim co oznacza ten skrot. Szukam i nie moge znalezc. Nie mam tez podabych granic. Wynik mam 44.3 Oczywiscie nie wiem czy to dobrze czy nie i jesli zle to o czym to moze swiadczyc. Reszta wynikow ok. Z gory dziekuje za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: a co to RDW-SD ? 21.07.06, 23:15 sabik2 napisała: > czy ktos moze mi pomoc. Nie weim co oznacza ten skrot. Szukam i nie moge > znalezc. Nie mam tez podabych granic. Wynik mam 44.3 Oczywiscie nie wiem czy > to dobrze czy nie i jesli zle to o czym to moze swiadczyc. Reszta wynikow ok. > Z gory dziekuje za pomoc. RDW-SD to odchylenie standardowe objętości krwinek. S. Odpowiedz Link Zgłoś
sabik2 Re: a co to RDW-SD ? 21.07.06, 23:29 Wielkie dzieki. Co kolwiek by to bylo, znalazlam na jakiejs stronie w j. włoskim normy-mieszcze sie w nich. Jeszcz raz dziekuje i podrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dr-divlo Re: a co to RDW-SD ? 22.07.06, 09:08 RDW 44,3% to grubo powyżej normy i świadczy o znacznej anizocytozie kwinek Odpowiedz Link Zgłoś
sabik2 Re: a co to RDW-SD ? 22.07.06, 15:08 ale czy RDW-SD to to samo co samo RDW? Bo własnie tego nie wiem. Jesli to jest to samo to wiem ze wynik nie jest dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
sabik2 Re: a co to RDW-SD ? 22.07.06, 15:43 NORMALI : RDW-CV 13.1± 1.22 RDW-SD 43.4 ± 5.40 chyba to jest cos powiazanego ze soba ale parametry sa inne. Tylko to znalazlam w sieci mam nadz. ze sie nie myle. Dzieki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: a co to RDW-SD ? 23.07.06, 19:41 sabik2 napisała: > NORMALI : RDW-CV 13.1± 1.22 RDW-SD 43.4 ± 5.40 chyba to jest cos > powiazanego ze > soba ale parametry sa inne. Tylko to znalazlam w sieci mam nadz. ze sie nie > myle. Dzieki za pomoc. RDW to całkiem co innego niż RDW-SD i RDW-SD. RDW-CV to stopień zróżnicowania wielkości krwinek RDW-CV = RDW-SD / MCV gdzie MCV to średnia objętośćkrwinki MCV = (HT * 10) / RBC gdzie RCB to liczebnośćerytrocytów - liczba czerwonych krwinek w jednostce objętości krwi, a HT to hematokryt - procentowy udział krwinek w objętości krwi. RDW-SD to odchylenie standardowe objętości krwinek. RDW (RDW = red cell distribution width) to wartość statystyczna obliczana automatycznie i mówi nam o jednorodności wielkości krwinek czerwonych, tzn. gdy RDW jest wysokie np. wynosi 20% wówczas w 1 μl krwi znajduje się dużo krwinek i małych i dużych, natomiast gdy RDW wynosi np. 12%, wówczas wszystkie erytrocyty są prawie jednakowej wielkości. S. Odpowiedz Link Zgłoś