Dodaj do ulubionych

wyniki bad krwi

29.06.06, 14:33
proszę o pomoc w rozszyfrowaniu skrótu RWD wynik podawany w % ( w
wyszukiwarce oczywiście znajdują się strony o samolotach i nie mają wiele
wspólnego z bad. krwi ) oraz podanie wartości prawidłowych
Obserwuj wątek
    • netka2 Re: wyniki bad krwi 29.06.06, 14:35
      Rozkład objętości krwinek czerwonych (RDW) 11,5-14,5 % Jego wartość wzrasta w
      niedokrwistości z niedoboru żelaza. Wzrost RDW można też zaobserwować po
      utracie krwi lub po leczeniu witaminą B12 lub/i kwasem foliowym.
      • jano36 Re: wyniki bad krwi 29.06.06, 14:38
        już wszystko wiem dzięki
        ale jesterś szybka hej
        • sabik2 a co to RDW-SD ? 21.07.06, 22:41
          czy ktos moze mi pomoc. Nie weim co oznacza ten skrot. Szukam i nie moge
          znalezc. Nie mam tez podabych granic. Wynik mam 44.3 Oczywiscie nie wiem czy to
          dobrze czy nie i jesli zle to o czym to moze swiadczyc. Reszta wynikow ok. Z
          gory dziekuje za pomoc.
          • snajper55 Re: a co to RDW-SD ? 21.07.06, 23:15
            sabik2 napisała:

> czy ktos moze mi pomoc. Nie weim co oznacza ten skrot. Szukam i nie moge
            > znalezc. Nie mam tez podabych granic. Wynik mam 44.3 Oczywiscie nie wiem czy
            > to dobrze czy nie i jesli zle to o czym to moze swiadczyc. Reszta wynikow ok.
            > Z gory dziekuje za pomoc.

RDW-SD to odchylenie standardowe objętości krwinek.

S.
            • sabik2 Re: a co to RDW-SD ? 21.07.06, 23:29
              Wielkie dzieki. Co kolwiek by to bylo, znalazlam na jakiejs stronie w j.
              włoskim normy-mieszcze sie w nich. Jeszcz raz dziekuje i podrawiam
              • dr-divlo Re: a co to RDW-SD ? 22.07.06, 09:08
                RDW 44,3% to grubo powyżej normy i świadczy o znacznej anizocytozie kwinek
                • sabik2 Re: a co to RDW-SD ? 22.07.06, 15:08
                  ale czy RDW-SD to to samo co samo RDW? Bo własnie tego nie wiem. Jesli to jest
                  to samo to wiem ze wynik nie jest dobry.
                  • sabik2 Re: a co to RDW-SD ? 22.07.06, 15:43

NORMALI : RDW-CV 13.1± 1.22 RDW-SD 43.4 ± 5.40 chyba to jest cos powiazanego ze
                    soba ale parametry sa inne. Tylko to znalazlam w sieci mam nadz. ze sie nie
                    myle. Dzieki za pomoc.
                    • snajper55 Re: a co to RDW-SD ? 23.07.06, 19:41
                      sabik2 napisała:

> NORMALI : RDW-CV 13.1± 1.22 RDW-SD 43.4 ± 5.40 chyba to jest cos
                      > powiazanego ze
                      > soba ale parametry sa inne. Tylko to znalazlam w sieci mam nadz. ze sie nie
                      > myle. Dzieki za pomoc.

RDW to całkiem co innego niż RDW-SD i RDW-SD.

RDW-CV to stopień zróżnicowania wielkości krwinek RDW-CV = RDW-SD / MCV

gdzie MCV to średnia objętośćkrwinki MCV = (HT * 10) / RBC

gdzie RCB to liczebnośćerytrocytów - liczba czerwonych krwinek w jednostce
                      objętości krwi, a
                      HT to hematokryt - procentowy udział krwinek w objętości krwi.

RDW-SD to odchylenie standardowe objętości krwinek.

RDW (RDW = red cell distribution width) to wartość statystyczna obliczana
                      automatycznie i mówi nam o jednorodności wielkości krwinek czerwonych, tzn. gdy
                      RDW jest wysokie np. wynosi 20% wówczas w 1 μl krwi znajduje się dużo krwinek i
                      małych i dużych, natomiast gdy RDW wynosi np. 12%, wówczas wszystkie erytrocyty
                      są prawie jednakowej wielkości.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka