Dodaj do ulubionych

chrapanie?!

08.06.03, 00:39
Witajcie!

Mam pytanie, do jakiego lekarza powinnam sie zwrócic w związku z chrapaniem?!
Mam problemy ogólnie z odychaniem, podczas snu oddycham buzią, nie nosem...:(
Oczywiście wiąże się to z chrapaniem. Bardzo chcialabym się tego pozbyć i
będę wdzięczna za każda poradę...
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: chrapanie?! IP: *.2-200-80.adsl.skynet.be 08.06.03, 07:15
      Do laryngologa, ale to musi byc laryngolog, ktory sie na tym zna. Leczenie chrapania jest operacyjne (przyznaje, ze to duzy skrot myslowy), a nie kazdy umie te operacje wykonac prawidlowo.
      • Gość: Artur Re: chrapanie?! IP: *.ss.shawcable.net 08.06.03, 18:21
        Niby lanryngolog, chociaz jest tu jeden maly problem. Jezeli chrapanie wspolistnieje z bezdechem nocnym ( a czesto tak) to leczenie laryngologiczne np laserem moze pozbawic chorego skutecznego leczenia bezdechu bipapem.
        Czyli, zabieg tylko na chrapanie nalezy zrobic jezeli nie ma bezdechu nocnego (albo przynajmniej trzeba sie nad tym zastanowic i wywazyc korzysci i ryzyka).
        • Gość: Doki Re: chrapanie?! IP: *.2-200-80.adsl.skynet.be 08.06.03, 23:37
          Nie zgodze sie. Wlasnie bezdechy sa wskazaniem do
          leczenia operacyjnego. BIPAP to polsrodek, probowalem i
          wiem, ze na dluzsza mete bym tego nie zniosl.
          • Gość: Artur Re: chrapanie?! IP: *.ss.shawcable.net 09.06.03, 07:24
            Gość portalu: Doki napisał(a):

> Nie zgodze sie. Wlasnie bezdechy sa wskazaniem do
            > leczenia operacyjnego. BIPAP to polsrodek, probowalem i
            > wiem, ze na dluzsza mete bym tego nie zniosl.

A tutaj to ja bym sie nie zgodzil a przez dwa lata pracowalem w laboratorium snu. To prawda, ze sa pacjenci ktorzy nie sa w stanie uzywac BIPAPu, ale jak sie dobrze ustawi cisnienie powietrza to jest to grupa naprawde nieliczna. Wiekszosc chorych jest szczesliwa, ze moze sie w koncu wyspac, nawet jezeli spia w gumowej masce, i jest zadowolona, ze nie groza im rozne powiklania typu choroby serca lub nadcisnienie.
            Natomiast leczenie chirurgiczne jest jak dotad sztuka (jedni maja lepsze rezultaty inni gorsze) w moim doswiadczeniu nie jest to dobre leczenie na sleep apnea choc na chrapanie moze pomoc.
            A jak sie wyrabie kawal podniebienia to aparatu BIPAP juz uzywac sie raczej nie da.
            • Gość: Doki Re: chrapanie?! IP: *.2-200-80.adsl.skynet.be 09.06.03, 09:08
              Gość portalu: Artur napisał(a):

> A tutaj to ja bym sie nie zgodzil a przez dwa lata pracowalem w laboratorium sn
              > u. To prawda, ze sa pacjenci ktorzy nie sa w stanie uzywac BIPAPu, ale jak sie
              > dobrze ustawi cisnienie powietrza to jest to grupa naprawde nieliczna.

Nie mam zamiaru podwazac Twojego doswiadczenia, ale nie o to chodzi. Nie bede tez robil antyreklamy BIPAPowi, ale ja juz wiem, ze to nie dla mnie i zadne ustawianie cisnienia tu nie pomoze. Gdybym mial bezdechy (a gdy ostatnio sprawdzalem, bezdechow na szczescie nie bylo), nie myslalbym o BIPAPie, tylko polozylbym sie pod noz.

> A jak sie wyrabie kawal podniebienia to aparatu BIPAP juz uzywac sie raczej nie
              > da.

No nie, to bez sensu. Po pierwsze, po to sie operuje, zeby BIPAPu nie trzeba bylo uzywac, a po drugie, dlaczego nie da sie? Bo masz utrate cisnenia przez usta? Skoro tak, to znaczy, ze jest pasaz miedzy tylna sciana gardla a podniebieniem miekkim i problem jest rozwiazany. Alternatywnie, operacja zostala zle wykonana (i masz racje, ze to duza sztuka umiejetnie wykonac UPPP), tylko ze wtedy akurat niemoznosc uzycia BIPAPu nie jest twoim najwiekszym problemem. Jest nim trudnosc w wypiciu czegokolwiek, prawda?
              A jezeli wykonano UPPP, a problem byl zlokalizowany w hypopharynx, to znaczy, ze wskazanie bylo zle postawione.
              • Gość: Artur Re: chrapanie?! IP: *.saskatoonhealthregion.ca 09.06.03, 22:54
                Gość portalu: Doki napisał(a):

> A jezeli wykonano UPPP, a problem byl zlokalizowany w hypopharynx, to znaczy,
                z
                > e wskazanie bylo zle postawione.

Oczywiscie, ale zle postawic wskazanie jest widocznie bardzo latwo. Ostatnimi
                laty juz nie sledze tego typu zabiegow wiec nie wiem na ile technika zabiegow
                oraz wskazania sie poprawily (choc nie spodziewam sie dramatycznej poprawy).
                Sam bym zdecydowanie leczyl sie CPAPem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka