Dodaj do ulubionych

Drogie Mamy - proszę o pomoc

26.03.12, 10:57
Jestem młodą mamą bez doświadczenia – dlatego bardzo liczę na pomoc bardziej doświadczonych koleżanek 
Właśnie przesadziłam swoje 7 miesięczne dziecko ( Mała nie jest za duża) do wózka spacerowego – i jest katastrofa.
Wózek jest fatalny – małej główka na każdym wertepie lata w prawo i w lewo. Postanowiłam zmienić wózek, na spacerówkę typu parasolka. Waham się między dwoma mclaren xlr albo cybex Calypso. Bardziej podoba mi się mclaren wydaje się bardziej komfortowy, większy natomiast przewagą cybexa jest łączona rączka.
Drogie mamy mam pytanie czy jest opcja aby mieć tylko jeden wózek właśnie typu parasolka, czy powinnam też kupić sobie jakąś spacerówkę na pompowanych kołach. Ew. jaką spacerówkę na pompowanych kołach polecanie ?
Czy wózki typu mclaren xlr albo cybex Calypso starczą mi do końca okresu wózkowego?
Czy może lepiej kupić jakąś porządną spacerówkę na dużych kołach, a np. mniejszą parasolkę np. mclaren XT ?
Będę wdzięczna za rady, bo przyznam że całkowicie się w tym wszystkim pogubiłam 
Obserwuj wątek
    • gaga-sie Re: Drogie Mamy - proszę o pomoc 26.03.12, 13:04
      Baby Jogger city gt; starczy do końca okresu wózkowania, ma pompowane koła, pomimo tego rozsądna wagę, świetnie osłaniająca budę ( słońce, wiatr), wentylowane siedzisko ( z tyłu jest siatka, którą można odsłonić w upały), super składanie wózka. Wady; brak regulacji podnóżka ( w bliźniaczym city mini można wypchać podnóżek od spodu np. poduszką), ortalionowa tapicerka, ale na to sposobem jest nałożenie wkładki bawełnianej, dla niektórych wadą jest,że to jes wózek 3-kołowy-dla mnie to akurat zaleta.
      • tamiza13 Re: Drogie Mamy - proszę o pomoc 26.03.12, 14:23
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Ogólnie Baby Jogger city gt - super i byłabym całkowicie na tak. Ale ma jeden minus - budka nie jest przekładana :( Wiem, wiem nie można mieć wszystkiego, ale tak sobie myślę, że ciężko by mi było wozić 7 miesięcznego szkraba nie widząc go. Zresztą myślę, że mała też mogłaby się zbuntować - bo ona dopiero poznaje świat i zawsze bezpieczniej jak mama jest obok.
        • ollasja Re: Drogie Mamy - proszę o pomoc 26.03.12, 14:39
          No ale przecież ani maclaren ani cybex nie mają przekładanego siedziska (bo domyślam się, że masz na myśli siedzisko a nie budę)???
          • tamiza13 Re: Drogie Mamy - proszę o pomoc 26.03.12, 16:58
            Ja wiem, że ani Mclaren ani Cybex nie sa przekładane- dlatego jak bym się zdecydowała na taki wozek, myślę że musiałabym również kupi spacerówkę z pompowanymi kołami i przekładanym siedziskiem. Baby Jogger city gt byłby połączeniem takich dwóch wózków ( parasolki i wozka radzącego sobie w trudnym terenie) gdyby nie ta budka.
            Natomiast Baby Jogger City Versa Gt bardzo mi się podoba, czy myślicie że taki wózek wystarczy i za parasolkę i za spacerówkę na nasze polskie wertepy ??
            Czytałam jeszcze o mutsy 4 Rider i Urban Rider - ale to wydaje mi się, że cięzko mi będzie zapakowa do bagażnika.
            • annulka79 Re: Drogie Mamy - proszę o pomoc 26.03.12, 19:06
              Miałam kilka razy "przyjemność" prowadzenia i wkładania do bagażnika Mutsy Urbanrider koleżanki i nie polecam ... ciężkie toto masakrycznie. 4rider nieco lżejszy ale też duży i nieporęczny.

BJ Versa składa się łatwiutko i jest płaski po złożeniu więc zajmie mało miejsca w bagażniku. Z opisu wynika, że ma też większe siedzisko od Mutsiaków. Myślę że może być optymalnym wózkiem.

• annulka79 Re: Drogie Mamy - proszę o pomoc 26.03.12, 14:40
          Baby Jogger City Versa Gt ma 4 pompowane koła, super budkę, składa się w zasadzie do rozmiarów BJCM jedną ręką i do tego ma duże kubełkowe odwracane w obu kierunkach siedzisko :)
          Waży ponoć 11 kg (BJCM Gt 9,5).
          A napisz może czym teraz jeździcie, tak w kwestii odniesienia.
          • tamiza13 Re: Drogie Mamy - proszę o pomoc 26.03.12, 20:39
            Jeździmy teraz 4Runner Bebe Beni - był to totalni nie przemyslany zakup. Mala troszke Nas nastraszyła, że przyjdzie na świat wcześniej - wiec zkup był robiony na szybko. Wiem, że to głupie, ale nie zdawaliśmy sobie sprawy że wózek/spacerówka nie zawsze znaczy to samo :( Teraz już wiem, dlatego postanowiłam męczy bardziej doświadczone koleżanki :) Coż człowiek uczy się całe życie i niestety na błędach :)
            Oglądałam stronkę Baby Jogger i zakochałam się :) Ta firma chyba czyta w moich myślach :)
            Tylko teraz musze wybrac który :) Powiedzcie mi czy to jest rzeczywiście tak istotne, żeby siedzisko było przekladane? Wiem, że się przydaje w razie wiatru, słońca - nooo i ja czuję się bezpieczniej widząc co Mała wyprawia:) A myslicie że dziecku jest potrzebne oglądanie mej osoby, czy zadowoli się światem dookoła? Ogólnie wpadł mi w oko model elite - ale nie wiem czy te kólka aż nie sa za duże? Mieszkam w mieście, raz na jakiś czas wyskoczymy do lasu, ale naszą codziennością są dziurawe chodniki :( Może City Mini GT też da rade po chodnikach i w lesie? Nooo właśnie ale co z tym siedziskiem, przekładane czy nie?? Jak istotne to może jednak BJ City versa GT ?Idzie zwariowac :) Teraźniejszy zakup okazał sie porażkowy - dlatego chciałabym aby Nasza nowa fura była super:) Tym bardziej, że wiem że kolejny wózek będę mogła wybic sobie z głowy - nooo może uda mi się wytargowac jeszcze jakąś małą samochodową parasolkę :) Bardzo Wam dziękuję za wszystkie sugestie :)
            • afroddytta Re: Drogie Mamy - proszę o pomoc 26.03.12, 20:57
              7miesięczne dziecko raczej już nie potrzebuje oglądać mamy, poza tym chyba we wszystkich BJ masz okienka w budce, które są sensowne i wystarczają aby kontrolować co tam u dziecka się dzieje. Powiem tak, ze człowiek się do wszystkiego przyzwyczaja :) Ja nigdy nie miałam spacerówki z przekładanym siedziskiem i spokojnie najstarszy syn jeżdził w spacerówce przodem do jazdy od 6 miesiąca, podobnie drugi i trzeci (od 7mies.) Jednak równolegle i praktycznie codziennie korzystam z wózka podwójnego, który ma obracane siedziska i dzieciaki (wcześniej pierwszy i drugi, obecnie drugi i trzeci) zawsze siedzą buziami do siebie, a co za tym idzie jedno tyłem do mnie (starsze), a drugie przodem do mnie (młodsze) i się przyzwyczaiłam. Jak idę na spacer pojedynczym wózkiem (co jest rzadkością) i wkładam malucha to jakoś mi dziwnie, ze go nie widzę, oczywiście maluch się nie stresuje,a ja się za chwilę przyzwyczajam, więc myślę, że to bardziej mamy i przyzwyczajenia :)

Co do BJ to przeważnie tak jest, ze wózki z przekładanymi siedziskami mają te siedziska mniejsze niż takie na stałe umocowane, nie wiem czy tu też tak jest. BJ mają duże budy, więc nie będzie chyba konieczności przekładania siedziska w czasie wiatru, poza tym nie sądzę żeby Ci się chciało na spacerze.
              Co do różnych rodzajów to elite jest duży, ma podnoszony podnóżek, koła ma takie jak standardowe wózki spacerówki. GT jest mniejszy, ale spokojnie też da radę w terenie.
            • gaga-sie Re: Drogie Mamy - proszę o pomoc 26.03.12, 21:02
              Co do zakupu 1 wózka-porażki, nie martw się-tez tak miałam:-) Potem już było lepiej, ale ciągle szukałam swojego ideału. Aktualnie jeździmy bj city mini 4 kołowym ( właściwie go sprzedaję, bo czekam na city mini gt). Zalety ci opisałam:-) W tym wózku budka jest tak ogromna i praktyczna, ze nie ma potrzeby przekładania siedziska-dziecko jest bezpiecznie osłonięte i nie straszny mu wiatr, snieg czy słońce;-) Inna sprawa, czy maluch będzie potrzebował patrzeć mamę...Mój nie potrzebował,ale dzieci są różne...
              Bj elte-ma spore koła ( ok.30 cm średnicy), prowadzi się świetnie, ma regulowany podnóżek i okienka na magnesy ( mini ma na rzepy), seria z 2012 r ma już inną tapicerkę ( nie ortalionową). Waży ok. 11 kg, ma szeroki rozstaw kół ( 67 cm), w przypadku jazdy po mieście i małych sklepikach jest już problem. City mini i mini gt mają ok.62 cm. Odnośnie prowadzenia gt w trudnych warunkach-jest jeszcze niewiele opinii, ale zanosi się na to,że wózek będzie fajny, przynajmniej ja na to liczę:-)
              Versy nie znam, nie widziałam.
    • tamiza13 Re: Drogie Mamy - proszę o pomoc 27.03.12, 09:29
      Dziewczyny a co jest z tymi podnóżkami? Mój Mała na spacerach sporo śpi - i tak się zastanawiam jak rozłożę siedzenie w City Mini to będą jej te nóżki wisiały:( Wspominałyście o patencie z poduszką - czy rzeczywiście wtedy jest podnóżek? Planuje w najbliższych dniach wybrać się do sklepu i zobaczyć jak to wszystko wygląda.
      W chwili obecnej skłaniam się do BJ elita - choć nie wiem czy tam siedzisko można ustawić w pionie tzn. pod kątem 90 stopni. Echhh zawsze coś nie gra:(
      • afroddytta Re: Drogie Mamy - proszę o pomoc 27.03.12, 09:44
        W mini nogi nie zwisają jak w zwykłej parasolce, bo tam jest pod kątem materiał i po prostu się opierają, choć Twoja Mała moze mieć jeszcze za krótkie nóżki do zgięcia ich na dół i wtedy poduszka może się przydać, wystarczy ją wsadzić od spodu i podnóżek jest wystarczająco do góry.
      • gaga-sie Re: Drogie Mamy - proszę o pomoc 27.03.12, 11:30
        A co do siedziska, w mini są dodatkowe rzepy na górze siedziska, można bardziej je spionizować ( nie wiem, jak jest w elite) Tutaj masz pokazane, jak to zrobić www.youtube.com/watch?v=1uAGDiUA8is
        • tamiza13 Re: Drogie Mamy - proszę o pomoc 27.03.12, 11:48
          Oooo super te rzepy :) To jeszcze poduszka w podnóżek i ma wszystko :) A opcja z poduszką przejdzie w tym modelu city mini gt ?
          • gaga-sie Re: Drogie Mamy - proszę o pomoc 27.03.12, 12:07
            Tego niestety nie wiem:-( Jest niewiele użytkowniczek, więc mało opinii.
            • annulka79 Re: Drogie Mamy - proszę o pomoc 27.03.12, 18:26
              Dużo zdjęć City Mini jest w galerii na forum Wózki dzieciece wozkomania. jest tam też jedna użytkowniczka Gt i Agnes, która wie o tych wózkach sporo :)
              Bylo też zdjecie z młodszym dzieckiem i patentem z poduszką (wydaje mi się że było)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka