Dodaj do ulubionych

Tanie leczenie przed założeniem aparatu

28.06.06, 20:45
Sprawa dotyczy znajomej 18-latki. Jej rodziców absolutnie nie stać na le-
czenie jej zębów i na konieczny aparat stały. Przyjaciele postanowili jej
pomóc. Z tym, że też nie mamy nadmiaru pieniędzy. Ale do rzeczy.
Gdzie w Warszawie można w miarę tanio, ale dobrze (mam na myśli dobre
materiały) wyleczyć kilka zębów u tej dziewczyny, a potem założyć jej
aparat stały? Dziewczyna jest piękna i te krzywe zęby nie dodają jej
uroku. W przyszłości na pewno będą przeszkodą w podjęciu lepszej pracy.
Pomóżcie proszę i podajcie, gdzie się udać. Piszcie nazwiska i orientacyjne
ceny (mam na myśli cenę aparatu). Będę wdzięczna, jeśli prześlecie do mnie
listy - normalka@gazeta.pl Bardzo dziękuję. Ala
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: Tanie leczenie przed założeniem aparatu 29.06.06, 09:48
      rozumiem ciężką sytuację znajomej, ale po co płacić podwójnie? raz za tanie
      leczenie, potem za dobre?
      a poważnie, to proponuję wyleczyć zęby u sprawdzonego i dobrego stomatologa.
      warto za dobre leczenie porządnie zapłacić. to inwestycja, która się zwróci w
      postaci braku komplikacji podczas leczenia orto., które można przeprowadzić w
      każdym wieku, choćby za 10 lat jak sytuacja materialna koleżanki się poprawi.

zniszczone próchnicą zęby to nie wina braku pieniędzy, tylko braku higieny, a
      ta naprawdę niewiele kosztuje, poza własnym wysiłkiem, szczotką i pastą.

w warszawie, to chyba nie trudno o pracę, tymbardzie podczas wakacji.
      nad morzem płacą po 2000/mc za pracę w budce z rybami. (mówili w TV).
      • norm.alka Drogi Panie Ortodonto! 29.06.06, 18:04
        Dziękuję za rady. Ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy w klinikach ortodontycz-
        nych nie potrzebują pacjentów dla studentów i w związku z tym nie przyjmują
        ochotników, dla których takie leczenie przeprowadza się bezpłatnie?
        Chętnie bym takie "miejsce" wybłagała dla tej dziewczyny, bo o ile na leczenie
        jej ubytków przyjaciele jakoś się złożą, to na drogie leczenie ortodontyczne
        już nikt się nie złoży. Pozdrawiam.
        • awok Re: Drogi Panie Ortodonto! 29.06.06, 19:21
          Leczenie stomatologiczne w jakimś zakresie jest w Polsce bezpłatne. Jeśli Twoja
          koleżanka się uczy na pewno jest nim objęta. Czasem trochę się czeka, ale jeśli
          chcecie oszczędzać to własnie na tym etapie. A swoją drogą w dzisiejszych
          czasach tak zapuścić sobie zęby, że dopiero leczenie ortodontyczne mobilizuje
          do "łatania dziur"...
          Raczej nie liczyłabym, że gdzieś "wybłagasz" leczenie za darmo.
          Sama leczę się w Akademii Medycznej, a więc do buzi zaglądają mi też studenci,
          i płacę normalne stawki. Poszłam tam, bo zaufałam leczącej tam Pani Doktor, a
          studenci mi nie przeszkadzają.
          • ortodonta awok ładnie odpowiedział 30.06.06, 10:14
            najprościej spytać na AM.

dodam tylko,że studenci nie uczą się na studiach ortodoncji, mają jedynie jej
            podstawy.
            pacjentów z aparatami stałymi oglądają, bardziej jako zjawisko przyrodnicze i
            ciekawostkę, bo to co widzą dzielą lata świetlne od tego czego się od nich
            wymaga.
            zresztą stydenci medycyny też nie operują wyrostka w ramach zajęć, pewnie
            chętnych na takie darmowe zabiegi wykonywane przez studentów nie było by wielu.
            życzę wytrwałości.
            • outhlar Re: awok ładnie odpowiedział 30.06.06, 17:51
              To przykre, że dopiero teraz myśli się o aparacie...
              Gdyby rodzice lub dziewczyna pomyśleli o tym 10 lat temu, mogłoby zostać
              przeprowadzone bezpłatne leczenie aparatem ruchomym, który na pewno znacznie
              zmniejszyłby albo i wyleczył wadę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka